Meest winterharde bomen voor je tuin

Wat zijn de meest winterharde bomen voor je tuin?

 

Welke bomen kunnen de tand des tijds doorstaan? Ontdek onze top 5 winterharde bomen die bestand zijn tegen allerlei weersomstandigheden. Of het nu gaat om strenge vorst, harde wind of extreme neerslag, deze bomen laten zich niet zomaar uit het veld slaan.

Wat zijn winterharde bomen?

Bomen zijn natuurlijk prachtig om naar te kijken, maar ze zijn ook onmisbaar voor ons ecosysteem. Ze produceren zuurstof, zuiveren de lucht en bieden bescherming tegen de elementen. Maar niet alle bomen zijn gelijk geschapen. Sommige zijn sterker en beter bestand tegen extreme weersomstandigheden dan andere.

Sterke bomen zijn bomen die zijn aangepast aan de omgeving waarin ze groeien. Ze hebben zich ontwikkeld om te overleven in een bepaald klimaat, bodemtype of hoogte. Sterke bomen hebben vaak diepere wortels en dikkere stammen dan andere bomen, waardoor ze beter bestand zijn tegen sterke wind of slechte bodemomstandigheden.

Ook al worden onze winters steeds minder streng, het is zeker niet uitgesloten dat lange periodes van vorst, flinke herfststormen of overstromingen ons land niet zullen bereiken. Sterker nog, je kunt je er maar beter op voorbereiden.  Daarom zetten wij onze beste winterharde bomen voor je op een rij, oftewel bomen die wel tegen een stootje kunnen.

Let wel op, want een winterharde boom betekent niet dat het ook een groenblijvende boom is. Ben je op zoek naar groenblijvende bomen? Ga dan voor Toscaanse Jasmijn, Kurkeik, Portugese Laurier, Olijfboom Olea Europaea, Italiaanse Cipres of een steeneik Quercus Ilex.

Kenmerken van winterharde bomen

Wat maakt een boom dan sterk? Dat begint bij de wortels - het wortelstelsel van sterke bomen gaat erg diep. Zo staan ze stevig en kunnen ze genoeg voedingsstoffen en water uit de grond halen.

Ook hebben sterke bomen vaak een dikkere schors. Zo zijn ze beter bestand tegen ziekten en plagen. Daarnaast hebben ze meestal een compacte groeivorm - zo kan wind en sneeuw minder schade toebrengen aan de boom. Handig! 

Nog een kenmerk is dat ze langzamer groeien. De winterharde bomen gebruiken al hun energie in het ontwikkelen van het diepe wortelstelsel en de dikke stam. Het kan dus even duren voordat ze hoog en groot zijn, maar dan zijn ze wel sterk en duurzaam en beter bestand tegen de weerelementen!

Soorten winterharde bomen voor verschillende weersomstandigheden

Groene bolesdoorn 

De groene bolesdoorn (Acer platanoides 'Globosum') is een zeer geliefde bolboom in ons land. De mooie compacte vorm van de kroon, het sterke karakter en de verschillende kleuren maken deze esdoorn een aanwinst voor iedere grote en kleine tuin. Naast de compacte kroon, is de Bolesdoorn aantrekkelijk vanwege de handvormige bladeren, die een dicht bladerdek vormen en als een natuurlijke parasol fungeren. 

De groene bol esdoorn is zeer sterk, winterhard en verdraagt ook droogte. Ook is deze bolboom zeer onderhoudsvriendelijk. Snoeien is in principe niet nodig, maar mocht je de vorm van de kroon willen bijwerken, ga dan in ieder geval niet snoeien tussen december en mei.

De bolesdoorn is dus zeer winterhard, de boom trekt zich niets aan van koude temperaturen, vorst en sneeuw. De boom kan temperaturen tot wel -30 °C verdragen. 

Treurwilg 

De Treurwilg (Salix sepulcralis ‘Chrysocoma’) is te herkennen aan zijn brede, koepelvormige silhouet. Wanneer de boom ouder is heeft de Treurwilg een grijze stam met diepe groeven. Aan de hoofdtakken groeien dunne twijgen die recht naar beneden hangen.

De opvallende en unieke boom is zeer winterhard, maar niet wintergroen. De Treurwilg ‘Chrysocoma’ één van de weinige bomen die natte grond goed kan verdragen. Een plekje aan het water is voor de Treurwilg dan ook geen enkel probleem! De Treurwilg kan met gemak temperaturen tot wel -28 °C verdragen. 

Chinese waaierpalm 

Een winterharde palm, kan dat? Jazeker! De Chinese Waaierpalm (Trachycarpus fortunei) komt van oorsprong uit het Himalaya-gebergte en kan dus wel tegen een stootje. En dat is mooi, want palmbomen worden steeds populairder in de Nederlandse tuinen.

Het is voor de Chinese Waaierpalm belangrijk dat hij wel in de zon of halfschaduw staat en dat de grond niet te nat is. Ook staat de palmboom Trachycarpus fortunei niet graag in de volle wind. Maar de Chinese Waaierpalm kan wel temperaturen aan tot -16 graden Celsius. Wordt er langere tijd strenge vorst voorspeld? Dan adviseren we wel om de palm te beschermen door middel van vliesdoek. 

Appelboom Elstar 

Appelboom Elstar, ofwel Malus domestica 'Elstar', is een zeer sterke fruitboom die met gemak onze winters kan doorstaan. De appelboom Elstar kan tegen temperaturen van tot wel -23°C en verdient dus zeker een plek op onze lijst met winterharde bomen. De boom is echter wel gevoelig voor ziektes en dient daardoor veel verzorging te krijgen. 

Geef de Appelboom Elstar bij voorkeur een zonnige standplaats. Plant de appelboom niet in een te vochtige grond, dit belemmert namelijk de groei. Verder is het belangrijk dat je een Elstar boom twee keer per jaar snoeit (februari/maart en juni) als je wilt dat de boom ook echt vruchten geeft.

Ruwe berk 

De Ruwe Berk (Betula pendula) is een laanboom en bijzonder winterhard. Het winterweer in Nederland is geen enkel probleem voor deze groene reus. De ruwe berk kan namelijk temperaturen verdragen tot wel -45,5 °C. Ook kan deze berk goed tegen droogte. Zeewind is juist geen goede match met de Ruwe Berk.

De Betula Pendula heeft een karakteristieke stam met sneeuwwitte schors en een ovale kroon en kan wel tot 30 meter hoog worden. Het is een snelgroeiende boom, dus als je de hoogte wilt beperken is het verstandig om de boom te snoeien. Doe dit bij voorkeur in het najaar of de winter. 

Andere bomen die ook prima gedijen in het Nederlandse klimaat zijn de Portugese Laurier, Quercus Ilex, Rode Esdoorn, Lagerstroemia Indica, Rode Beuk, Italiaanse Cipres, Perzische Slaapboom, Magnolia boom, Japanse Esdoorn, Osmanthus Aquifolium en Japanse Hulst.

Tips om te overwinteren

Wat kun je zelf doen om je boom goed te laten overwinteren? We hebben de nodige tips voor je op een rij gezet: 

- Kies de juiste boom voor het klimaat en bodemtype

- Plant de boom op de juiste diepte en afstand van andere bomen en gebouwen

- Geef de boom regelmatig water en voedingsstoffen

- Snoei de boom indien nodig om de groei te bevorderen en de vorm te behouden

- Controleer regelmatig op ziektes en plagen en behandel deze indien nodig

Winterharde bomen voor kustgebieden

Woon je in een kustgebied? Dan weet je als geen ander dat het weer daar soms compleet anders kan zijn dan in de rest van het land. Met name sterke windstoten komen hier veel vaker voor. In dat geval raden we je de volgende winterharde bomen aan: 

Amberboom

De amberboom (Liquidambar styraciflua) is een winterharde boom die bekend staat om zijn prachtige herfstverkleuring. De karakteristiek boom kan sterke windstoten verdragen en heeft een stevige structuur. Een amberboom kan temperaturen verdragen tot -25 ℃.

Japanse notenboom

De Japanse notenboom (Ginkgo biloba) is een zeer sterke boom. Het is één van de sterkste én oudste boomsoorten, afkomstig uit de prehistorie. De boom kan goed tegen ziektes, plagen en schimmels en heeft weinig verzorging nodig. De Japanse Notenboom kan prima tegen sterke windstoten en kan temperaturen verdragen tot -25 graden Celsius.

Heb je nog vragen over onze winterharde bomen? Of heb je advies nodig over welke boom het beste past bij het bodemtype en klimaat in jouw tuin? Neem dan contact op met onze klantenservice - zij geven je graag advies!

Terug
 

“Ik ben opgegroeid tussen de bomen, de passie zit diepgeworteld en dat wil ik graag delen”.

call us icon

Neem contact op: 0344 22 81 00