Buxus
vragen? 0344 22 81 00

Buxus kopen, rechtstreeks uit eigen kwekerij!

De Buxus is één van de populairste haagplanten. Het is een plant die van nature erg sterk is, en hierdoor ook makkelijk te plaatsen. Een ander groot voordeel van deze haagplant is dat ze winterhard is, en de blaadjes het hele jaar door groen zijn. De Sempervirens past bij vrijwel iedere tuinstijl. Modern, klassiek, strak of in een specifieke vorm, de Buxus maakt iedere tuin af.
Van hoog naar laag sorteren
Van hoog naar laag sorteren

Buxus kopen:

De Buxus is één van de bekendste en populairste haagplanten. Ze wordt gezien als ‘de spijkerbroek van de tuin’, oftewel een onmisbaar basiselement voor iedere tuin. De Buxus, ook wel Sempervirens of ‘Boordpalm’ genoemd, is beschikbaar in allerlei soorten en maten. Wij verkopen onder andere: Buxus Sempervirens, Buxus Piramide, Buxus Bol en Buxus Microphylia Faulkner.

 • Een buxus in uw tuin kent allerlei voordelen. Een buxus is namelijk:Sterk en eenvoudig: het is een plant die van nature erg sterk is, en op vrijwel iedere plek goed kan groeien. Hierdoor is een buxus makkelijk te plaatsen op de gewenste plek in uw tuin. De sterkte zorgt er ook voor dat ze makkelijk is in onderhoud. Lees meer hierover bij het kopje Buxus verzorgen.
 • Wintergroen: de Buxus staat bekend om haar prachtige groenblijvende blaadjes, en is dan ook winterhard. Als u een Buxus gebruikt aan de border (rand) bent u ook nog eens verzekerd van een haag met een dichte structuur. 
 • Veelzijdig: Een buxus kent vele vormen en maten. U kunt een Buxus gebruiken als haagplant, maar ook zeker als stralend middelpunt van uw tuin of balkon, door haar in een pot te plaatsen. Mocht u echt creatief zijn, dan kunt u er ook voor kiezen om de buxus in een bepaalde vorm te snoeien.
 • Vorm blijft lang zichtbaar: De buxus is een plant die langzaam groeit. Hiermee is het creëren van specifieke vormen, door middel van snoeien, dus erg prettig. De vorm blijft door de langzame groei lang zichtbaar. Daarnaast is het mogelijk om op ieder gewenst moment te snoeien (mits het niet vriest).
 • Makkelijk te stekken: Het vermeerderen van een buxus is zeer gemakkelijk om te doen. De stek (tak) moet goed rijp zijn en kunt u het beste tussen september en maart stekken.

 Hebben wij uw interesse inmiddels gewekt? U kunt uw toekomstige Buxus bij ons makkelijk en snel online kopen, of breng een bezoekje aan onze eigen kwekerij bomenenzo.nl!

Buxus verzorgen:

De Sempervirens is makkelijk te onderhouden. Deze plant groeit het hele jaar door en vergt weinig tijd en moeite. Het is wel verstandig om de plant van extra water te voorzien in de zomer. Geef ook extra water als u gele randen ziet ontstaan rondom de blaadjes. Dit is namelijk een teken dat de plant te droog is. Daarnaast adviseren wij u om 1 keer per jaar de buxus van mest te voorzien. Als uw Buxus in een pot staat is het verstandig om met regelmaat de droogte van de grond te checken. Door de dichte begroeiing komt regenwater namelijk niet makkelijk bij de potgrond terecht.

 TIP: Let op bij het water geven dat het water alleen op de grond terecht komt. Als de bladeren langdurig nat blijven kan er anders schimmel ontstaan.

TIP: Wilt u uw Buxus wat extra’s geven? Geef haar bijvoorbeeld iedere maand een eetlepel Buxusmest en/of kalk. Op deze manier blijft uw Buxus vitaal en sterk!

Buxus snoeien:

Voor het mooiste resultaat raden wij u aan om de Buxus 2 tot 4 keer per jaar te snoeien. Omdat het een langzaam groeiende plant is, kunt u hiermee langer genieten van uw vers-gesnoeide vorm. Het snoeien van uw Buxus is niet alleen goed voor de vorm, maar ook voor de groei. Hoe vaker u de Buxus snoeit, hoe meer bladeren ze ontwikkelt. Op deze manier geniet u dus van een prachtige altijd-groene plant die met elke knipbeurt voller wordt! U kunt het beste snoeien in de maanden mei tot en met september. In deze periode groeit een Buxus het snelst. Het liefst alleen snoeien op bewolkte dagen, anders kunnen de net-geknipte randen door de zon verbranden.

Buxus planten:

De Buxus groeit van nature op plekken met veel schaduw. Door het Nederlandse zeeklimaat kan deze heester hier wel op een zonnige plek staan, maar kies het liefst voor een plek met halfzon (= halfschaduw). Plaats de Buxus op een open plek met matige wind, dit kan eventuele schimmels voorkomen.

De Sempervirens groeit en bloeit het beste op goed gedraineerde grond. Stilstaand water op de grond kan namelijk voor wortelrot zorgen. Daarom adviseren wij een plek met losse grond, of een plek met aflopende grond (bijvoorbeeld tegen een helling). Indien u de Buxus in een pot plaatst, zorg dan voor een gat onderin de pot.

TIP: Als u de Buxus in een pot plaatst, kunt u deze na ongeveer 3 jaar verpotten. Door uw Buxus in een grotere pot te verpotten, stimuleert u haar groei. Zo krijgt ze meer zuurstof, en meer ruimte om wortels aan te maken. Zet de plant inclusief al haar wortels in uw nieuwe pot en vul deze aan met nieuwe potgrond. Voorzie uw Buxus na het verpotten van wat extra water en mest.

Wat betreft de Buxusmot/Buxusrups:

De laatste jaren hoor je steeds meer over een buxus plaag in de vorm van een Buxusmot / Buxus rups, maar wat houdt dit precies in? Lees hier meer over in onderstaande tekst!

 • Wat is de Buxus mot / Buxus rups? 

  De Buxusmot is een vlindersoort. Deze vlinder legt haar eitjes onder de bladeren van de Buxus. Zelf is ze niet het grote probleem, maar wel de rupsen die uit haar eitjes voortkomen. Deze Buxusrupsen zijn namelijk stapel op de mooie groene blaadjes van de Buxus, en ze eten deze dan ook in een snel tempo op. Op deze manier kunnen grote delen van de Buxus aangetast worden, waardoor onherstelbare schade optreedt.

 • Hoe ziet schade van de Buxus rups eruit?

  Voornamelijk als stukken Buxus met dode bladeren en kale takken. Een Buxus waar de felgroene rupsen aanwezig zijn zal geel van kleur worden, en uiteindelijk bruin. In slechts een aantal weken tijd kan een volledige Buxus kaalgevreten zijn. Het is dus van groot belang om op tijd in te grijpen.

 • Buxusmot / Buxusrups bestrijden

  Het is zeker mogelijk om deze Buxusmotten en rupsen te bestrijden. Er zijn verschillende soorten middelen hiervoor beschikbaar. Wij adviseren u Buxusmotval te gebruiken. In deze speciale mottenval zit een bepaald geurstoffen (feromoon) waar de mannelijke Buxusmotten op af komen. Zodra ze in de val gevlogen zijn, komen ze er niet meer uit en zo voorkom je dus hun verdere voortplanting.

 • Buxusmot / rups voorkomen
  
Door uw Buxus regelmatig te voorzien van speciale voeding zorgt u ervoor dat de weerstand hoog blijft, en hierdoor veel minder vatbaar is voor ziektes en plagen. Ook raden wij u aan om met regelmaat uw Buxus te controleren op rupsen en schade. Indien u de felgroene rupsen ziet, haal deze dan voorzichtig met de hand weg om schade te voorkomen. U zou ook voor de zekerheid de eerder genoemde Buxusmotval kunnen gebruiken. 
Mocht u de strijd niet aan willen gaan met deze beestjes, dan kunnen wij u uiteraard ook voorzien van een alternatief voor de Buxus. Neem gerust voor meer informatie contact met ons op.