Buxus
Een onmisbaar basiselement voor iedere tuin.
De Buxus is één van de populairste haagplanten en ook zeer geschikt voor vormsnoei. Het is een onmisbaar basiselement, op talloze manieren te gebruiken en passend bij iedere tuinstijl. Maak er bijvoorbeeld een strakke haag van, kies voor een prachtige bol of tijdloze piramidevorm. Van nature is de Buxus erg sterk en daardoor in iedere tuin makkelijk te plaatsen. Bovendien is de haagplant winterhard en het hele jaar fris groen!

Buxus

Van hoog naar laag sorteren

Buxus

Van hoog naar laag sorteren
 

“Ik ben opgegroeid tussen de bomen, de passie zit diepgeworteld en dat wil ik graag delen”.

De 4 onmisbare elementen voor een bloeiende tuin:

small bg

Goede grond. Onze bomen en planten groeien op in dé kwekerijen-streek van Europa.Hier liggen de wortels van sterke gezonde bomen en planten.

small bg

Voldoende water en voeding. Onze bomen en planten wanen zich in een 5-sterren hotel. Haute-nature, bij ons krijgen ze de beste zorg.

small bg

Zon, frisse lucht een heerlijk briesje. Onze bomen en planten hebben niks te klagen in Lienden. Het is hier goed toeven.

small bg

Liefde. Wij geven iedere dag 110% liefde aan onze bomen en planten. En daar krijgen wij een heleboel liefde voor terug.

Buxus kopen

De Buxus is een van de bekendste en populairste wintergroene haagplanten, maar is ook geschikt voor vormsnoei. Ze wordt gezien als de 'spijkerbroek van de tuin', oftewel een onmisbaar basiselement voor iedere tuin. Door de mooie fris gekleurde, donkergroene blaadjes passen de groenblijvende struiken zeer goed bij je andere vaste planten of bloeiende planten in de tuin. De Buxus, ook wel Palmboompje of Boordpalm genoemd, is beschikbaar in allerlei soorten en maten en daardoor geschikt voor zowel grote tuinen als kleine tuinen, en ook voor het terras of balkon als plant in pot. De meest aangeplante soort is de Buxus Sempervirens, die zeer geschikt is voor wintergroene hagen, met name hogere hagen. Voor lage hagen kun je het best de Buxus microphylla gebruiken, een langzaam groeiende Buxus soort. Benieuwd naar alle voordelen van een Buxus in je tuin? Lees er hieronder een paar!

Sterk: De exotische planten zijn sterk, eenvoudig en kunnen op vrijwel iedere plaats in de tuin goed groeien. Hierdoor is een Buxus plant makkelijk te plaatsen op de gewenste plek in je tuin. Wel staan de vaste planten het liefst in de halfschaduw in plaats van volle zon. De sterkte zorgt er ook voor dat ze makkelijk is in onderhoud. 

Wintergroen: De Buxus behoort tot de categorie wintergroene hagen. De Buxus Sempervirens staat bekend om haar prachtige groenblijvende blaadjes en is dan ook winterhard. Als je een Buxus gebruikt aan de border rand ben je ook nog eens verzekerd van een haag met een dichte structuur.

Veelzijdig: Een Buxus kent vele vormen en maten. Je kunt de Buxus gebruiken als kleine haagelementen, maar ook zeker als stralend middelpunt van je tuin of als terrasplanten of balkon planten in pot. Mocht je echt creatief zijn, dan kun je ervoor kiezen om de Buxus in een bepaalde vorm te snoeien, zoals een kegelvormige Buxus, Buxus bol, Buxus piramide of ander figuur. De Buxus is namelijk ook zeer geschikt voor vormsnoei. 

Vorm blijft lang zichtbaar: De Buxus is een plant die langzaam groeit. Hiermee is het creëren van specifieke vormen, door middel van snoeien zeer geschikt. De vorm blijft door de langzame groei lang zichtbaar. Daarnaast is het mogelijk om de langzaam groeiende plant op ieder gewenst moment te snoeien, behalve als het vriest. 

Makkelijk te stekken: Het vermeerderen van een Buxus is zeer gemakkelijk om te doen. De stek (tak) moet goed rijp zijn. Tussen september en maart is de beste periode om de Buxus te stekken. 

 

Buxus kopen bij Bomenenzo.nl

Hebben wij je interesse inmiddels gewekt? Je kunt je toekomstige Buxus plant(en) bij ons makkelijk en snel online kopen, of een bezoek brengen aan onze eigen kwekerij in Lienden. Wanneer je kiest voor online bestellen, profiteer je bij bestellingen vanaf € 300,- van gratis verzending. Wil je gezellig langs komen? Wij zijn geopend van maandag t/m zaterdag. In onze kwekerij kun je altijd je gewenste producten gratis afhalen. Heb je persoonlijk advies nodig, neem dan contact met ons op doormiddel van het contactformulier. We verkopen onder andere de volgende exclusieve planten: de Buxus sempervirens, Buxus piramide, bolvorm Buxus en Buxus microphylla ‘Faulkner’. Lees hieronder meer informatie over deze toppers. 

  • Buxus sempervirens: deze soort is zeer geschikt als wintergroene haag met strakke groeivorm. De glimmende, groene blaadjes als naalden zorgen voor een luxueuze uitstraling en jaarrond een mooie, natuurlijke afscheiding. Behalve als haag, kun je de Buxus sempervirens ook goed gebruiken voor het maken van Buxusfiguren, zoals een kegelvormige Buxus. Wij hebben een aantal figuren ook beschikbaar in ons online tuincentrum, zoals de Buxus piramide en Buxus bol. Plant deze strak geknipte vaste planten solitair (in de volle grond of in een pot) of naast elkaar en geniet het hele jaar van de tijdloze exemplaren.
  • Buxus microphylla ‘Faulkner’: deze Buxus is langzaam groeiend en zeer geschikt voor lage hagen. Deze coniferen op stam met frisse groene bladeren wordt veel gebruikt voor afscheidingen, hagen of het opvullen van borders en plantenbakken. Naast een fraai uiterlijk, is de Buxus microphylla ‘Faulkner’ zeer winterhard en goed te snoeien.

 


Buxus verzorgen

De Sempervirens is makkelijk te snoeien en verzorgen. Deze plant groeit het hele jaar door en vergt weinig tijd en moeite. Het is wel verstandig om de plant van extra water te voorzien in de zomer. Geef ook extra water als je gele randen ziet ontstaan rondom de blaadjes. Dit is namelijk een teken dat de plant te droog is. Daarnaast adviseren wij je om 1 keer per jaar de Buxus van mest te voorzien. Als de Buxus plant in een pot staat, is het verstandig om met regelmaat de droogte van de grond te checken. Door de dichte begroeiing komt regenwater namelijk niet makkelijk bij de potgrond terecht. 

TIP: Let op bij het water geven dat het water alleen op de grond terecht komt. Als de bladeren langdurige nat blijven kan er schimmel ontstaan.

TIP: Wil je jouw Buxus wat extra's geven? Geef de groenblijvende struiken bijvoorbeeld iedere maand een eetlepel Buxusmest en/of kalk. Op deze manier blijft uw Buxus vitaal en sterk. Goede grond en mest kun je vinden in onze webshop.

 

Buxus snoeien

Voor het mooiste resultaat raden wij je aan om de Buxus 2 tot 4 keer per jaar te snoeien. Omdat de Buxus langzaam groeit, is het Buxus snoeien geen groot karwei. We snoeien de Buxus niet alleen voor de vorm, maar ook voor een goede groei. Hoe vaker je de Buxus snoeit, hoe meer bladeren ze ontwikkelt. Op deze manier geniet je dus van een prachtige alijd groene plant die met elke knipbeurt voller wordt. Je kunt het beste snoeien in de maanden mei tot en met september. In deze periode groeit een Buxus het snelst. Het liefst alleen snoeien op bewolkte dagen, anders kunnen de net geknipte randen door de zon verbranden. 

 

Buxus planten

Het planten van de Buxus is niet moeilijk. De Buxus groeit van nature op plaatsen met veel schaduw en in de volle grond. Door het Nederlandse zeeklimaat kan deze heester hier wel op een zonnige plaats staan, maar kies het liefst voor een plek met halfzon (is halfschaduw) in plaats van volle zon. Plaats de Buxus op een open plaats in de volle grond met matige wind, dit kan eventuele schimmels voorkomen. De Sempervirens groeit en bloeit het beste op goed gedraineerde grond. Stilstaand water op de grond kan namelijk voor wortelrot zorgen. Daarom adviseren wij een plaats met losse grond, of een plaats met aflopende grond (bijvoorbeeld tegen een helling). Indien je de Buxus als terrasplant in pot wilt gaan houden raden wij je aan om onder in de pot een gat te maken.  

TIP: Als je Buxussen als planten in pot plaatst, kun je deze na ongeveer drie jaar verpotten. Door jouw Buxus in een grotere pot te verpotten, stimuleer je de groei. Zo krijgt de plant meer zuurstof en meer ruimte om wortels aan te maken. Zet de plant inclusief al haar wortels in je nieuwe pot en vul deze aan met nieuwe potgrond. Voorzie de Buxus na het verpotten van wat extra water en mest. 

 

Buxusmot of Buxusrups

De laatste jaren hoor je steeds meer over de Buxus plaag in de vorm van een Buxusmot of Buxusrups, maar wat houdt dit precies in en hoe kun je het voorkomen en bestrijden? Lees hieronder meer.

Wat is de Buxus mot of Buxus rups?

De Buxusmot is een vlindersoort. Deze vlinder legt haar eitjes onder de bladeren van de Buxus. Zelf is ze niet het grote probleem, maar wel de rupsen die uit haar eitjes voortkomen. Deze Buxusrupsen zijn namelijk stapel op de mooie groene blaadjes van de Buxus en ze eten deze dan ook in een snel tempo op. Op deze manier kunnen grote delen van de Buxus aangetast worden, waardoor onherstelbare schade optreedt.

Hoe ziet de schade van de Buxus rups eruit?

Voornamelijk als stukken Buxus met dode bladeren en kale takken. Een Buxus waar de felgroene rupsen aanwezig zijn zal geel van kleur worden en uiteindelijk bruin. In slechts een aantal weken tijd kan een volledige Buxus kaalgevreten zijn. Het is dus van groot belang om op tijd in te grijpen.

Buxusmot/ Buxusrups bestrijden:

Wat te doen omtrent Buxusmot of Buxusrups bestrijding? Het is zeker mogelijk om deze Buxusmotten en rupsen te bestrijden. Er zijn verschillende soorten middelen hiervoor beschikbaar. Wij adviseren je de Buxusmotval te gebruiken. In deze speciale mottenval zitten bepaalde geurstoffen (feromoon) waar de mannelijke Buxusmotten op af komen. Zodra ze in de val gevlogen zijn, komen ze er niet meer uit en zo voorkom je dus hun verder voortplanting. 

Buxusmot/ Buxusrups voorkomen:

Door je Buxus regelmatig te voorzien van speciale voeding zorg je ervoor dat de weerstand hoog blijft en hierdoor veel minder vatbaar is voor ziektes en plagen. Ook raden wij je aan om met regelmaat je Buxus te controleren op rupsen en schade. Indien je de felgroene rupsen ziet, haal deze dan voorzichtig met de hand weg om schade te voorkomen. Je zou ook voor de zekerheid de eerdergenoemde Buxusmotval kunnen gebruiken. Mocht je de strijd niet aan willen gaan met deze beestjes of schimmels als de Cylindrocladium Buxicola en Volutella buxi, dan kunnen wij je uiteraard ook voorzien van een alternatief voor de Buxus. Zo verkopen wij Buxus vervangers als de Japanse Hulst (Ilex crenata ‘Dark Green’ bijvoorbeeld), Taxus baccata, Liguster ovalifolium en Portugese Laurier. Je kunt al deze Mediterrane planten, bomen en hagen (ook kant-en-klaar hagen) gemakkelijk online kopen en laten thuis bezorgen of gratis afhalen. Via het menu vind je onze verschillende categorieën en via de zoekfunctie kun je geavanceerd zoeken. Bekijk onze algemene voorwaarden voor meer informatie en neem vrijblijvend persoonlijk advies gerust contact met ons op. Wij zijn bereikbaar van maandag t/m zaterdag.  

 

 

 

Lees meer

call us icon

Neem contact op: 0344 22 81 00