Phlox
Heerlijk geurende bloemen in de meest intense kleuren.
Zeg je Phlox, dan zeg je kleur! De Phlox is een opvallende plant, die ‘vlamt’ met intens gekleurde klok- of stervormige bloemen. Hier dankt de eyecatcher zijn Nederlandse naam Vlambloem dan ook aan. Er bestaan vele Phlox soorten, van lage bodembedekkers tot hoge vaste planten. Voor iedere tuin is dus wel een vrolijke Vlambloem te vinden.

Phlox

Van hoog naar laag sorteren

Phlox

Van hoog naar laag sorteren
 

“Ik ben opgegroeid tussen de bomen, de passie zit diepgeworteld en dat wil ik graag delen”.

De 4 onmisbare elementen voor een bloeiende tuin:

small bg

Goede grond. Onze bomen en planten groeien op in dé kwekerijen-streek van Europa.Hier liggen de wortels van sterke gezonde bomen en planten.

small bg

Voldoende water en voeding. Onze bomen en planten wanen zich in een 5-sterren hotel. Haute-nature, bij ons krijgen ze de beste zorg.

small bg

Zon, frisse lucht een heerlijk briesje. Onze bomen en planten hebben niks te klagen in Lienden. Het is hier goed toeven.

small bg

Liefde. Wij geven iedere dag 110% liefde aan onze bomen en planten. En daar krijgen wij een heleboel liefde voor terug.

Phlox kopen

De Phlox of Vlambloem/ Floks zorgt voor een prachtig plaatje in de border. De klokvormige of stervormige bloemen zijn prachtig en zorgen voor veel sierwaarde in je tuin. Phlox soorten bloeien in de zomer met bijen- en vlinder aantrekkende geurende bloemen in rode, witte, oranje, violet, blauwe of paarse kleuren, afhankelijk van de soort en cultivar. Er bestaan maar liefst zeventig soorten en vele cultivars. Bepaalde soorten blijven laag bij de grond en groeien als bloeiende bodembedekkers, zoals de kruipende Phlox subulata ‘Candy Stripes’ en Phlox subulata ‘Emerald Cushion Blue’. Dit heeft als voordeel dat het onkruidgroei tegengaat. Andere Phlox soorten, zoals de Phlox maculata ‘Alpha’, groeien wat hoger, tot zo’n 80 tot 100 centimeter. Voor elke tuin is er dus wel een geschikte soort te vinden. Natuurlijk kun je ook de diverse soorten Phlox planten met elkaar combineren voor een prachtig geheel. Deze exotische planten houden van de volle zon, zijn winterhard en sommigen zelfs ook wintergroen.

 

Onze beschikbare Phlox soorten

  • Roze Vlambloem Phlox maculata ‘Alpha’: deze prachtige hoge vaste plant (wordt ongeveer 1 meter hoog), bloeit met lilaroze bloemen tussen juli en september.
  • Phlox subulata ‘Emerald Cushion Blue’: dit is een laagblijvende kruipende vlambloem (10 tot 15 cm hoog), die bloeit met lila-blauwe stervormige, vlinder aantrekkende bloemen tussen april en juni. De kruipende Plox subulata ‘Emerald Cushion Blue’ blijft jaarrond groen.
  • Phlox paniculata ‘Bright Eyes’: beeldschone hoge Floks (80 - 100 cm), die bloeit met opvallende roze bloemetjes tussen juli en september. De geurende bloemen zijn lichtroze aan de buitenkant en donkerroze in de kern.
  • Phlox subulata ‘Atropurpurea’: schitterende kruipende Phlox van 10 tot 15 cm hoog. De kruipende vlambloem Phlox subulata Atropurpurea bloeit met aantrekkelijke felroze bloemen van april t/m juni.
  • Phlox subulata ‘Candy Stripes’: bodembedekkende Vlambloem, ook wel Kruipende Vlambloem genoemd, met een totale hoogte van 15 cm en schitterende roze met witte bloemen. 
  • Phlox paniculata ‘Blue Boy’: door de bijzondere mauveblauwe bloemen met een wit hart is de Phlox paniculata ‘Blue Boy’ een echte showsteler. Deze bladverliezende plant wordt tussen de 70 en 100 cm hoog en is geschikt voor aanplanting in de border, grote vlakken en rotsachtige plekjes in de tuin. 
  • Phlox paniculata ‘Starfire’: deze hoge vaste plant (gemiddeld 70 tot 100 cm hoog) ‘vlamt’ met intens rozerode, heerlijk geurende bloemen van juli tot en met september. 
  • Phlox ‘Orange Perfection’: deze hoge soort (80 cm) is een opvallende verschijning door de oranjeroze tot oranjerode bloemen. Ze zorgen voor veel sierwaarde in tuin en trekken daarnaast talloze vlinders en bijen aan!
  • Phlox ‘White Admiral’: wanneer je een Vlambloem zoekt met elegante uitstraling, is deze hoge vaste plant (70 - 100 cm) een uitstekende keuze. De zuiver witte bloemen stralen prachtig in de tuin en zijn daarnaast ook geschikt om als snijbloem te gebruiken. 
  • Phlox ‘Maischnee’: nog een sierlijke plant met witte bloemen in mei en juni is deze prachtige Vlambloem. Het is een laagblijvende bodembedekker, die je op talloze manieren kan toepassen: in de rotstuin, aan de rand van een border of tuinpad, hangend over een muurtje of in een pot op het terras of balkon. 

Wil je een beeldschone border creëren met deze wonderschone exotische planten? Een Phlox kopen – zowel bloeiende bodembedekkers als hoge vaste planten – doe je makkelijk en snel via de webshop. Ook kun je gezellig een bezoekje brengen aan onze kwekerij. Ga je voor online kopen, dan kun je jouw heerlijk geurende bloem door ons laten bezorgen of gratis afhalen in de kwekerij. Bij besteding vanaf €300,- kun je je bezorging gratis laten bezorgen in heel Nederland en België. Kijk snel ook even naar onze andere bloeiende vaste planten, bloeiende struiken en groenblijvende struiken en maak je droomtuin compleet. TIP: Kies bij het bestellen voor een account aanmaken, zodat je je bestelling online kunt volgen en weet wanneer we bij je op de stoep staan!

 

Phlox verzorgen

Vlambloem houdt van een zonnige plek, maar ook in de halfschaduw doet deze vaste plant het goed. Phlox is niet moeilijk in onderhoud. Geef de vaste plant jaarlijks wat mest voor een goede bloei. In droge periodes is het goed om voldoende water te geven, zorg voor een licht-vochtige bodem. 

Heb je vragen over de verzorging van je Vlambloem? Aarzel dan niet om contact op te nemen: we geven je graag persoonlijk advies! Daarnaast hebben we een nieuwsblad, waarin we gratis tuinier tips delen. Super handig! Zo ga je ieder seizoen goed voorbereid in. Meld je aan via de webshop en blijf op de hoogte van het laatste nieuws. 

 

Phlox snoeien

De beste periode om Vlambloem te snoeien is het voorjaar of het najaar. Bij de lage, bodembedekkende soorten Vlambloem Floks haal je na de bloei de uitgebloeide bloemen weg. De hoge vaste planten soorten Vlambloem snoei je door de stelen voor de bloeiperiode af te knippen tot boven blad. Na de bloei, in het najaar, knip je de stelen helemaal af. 

 

Phlox planten

De Vlambloem doet het erg goed op een plek in de volle zon of eventueel in de halfschaduw. De specifieke soort bodem maakt niet uit, zolang het maar humusrijke grond is. Met humusrijke grond bedoelen we, een bodem met veel voeding. Als je graag een volle border in je tuin wil kunt je het beste een plantafstand aanhouden van circa 7 Phlox planten per vierkante meter. Zorg ervoor dat je de bloeiende vaste planten niet te dicht op elkaar plant en plant niet als het vriest. De beste periode om deze exotische planten aan te planten is tussen april en augustus. In de lente is de Vlambloem te herplanten. Verder is een goed doorlatende bodem essentieel. Een goed doorlatende grond is een bodem die overtollig water goed kan afvoeren. Een té vochtige bodem kan leiden tot wortelrot, wat je uiteraard niet wilt voor je prachtige nieuwe Vlambloem. 

TIP: Bepaalde soorten Phlox zijn zeer geschikt als snijbloem. Geniet ook binnenshuis van de prachtige Phlox of Vlambloem door deze te gebruiken als snijbloem. Knip hiervoor een aantal takken af en geef ze een mooi plekje in een vaas.

Lees meer

call us icon

Neem contact op: 0344 22 81 00