Kweepeer
Kweepeer nu rechtstreeks van kwekerij
Opvallende bloesem én smaakvolle vruchten.
Dat de kweepeer groeit in populariteit verbaast ons niet. De prachtige, opvallende bloesem in het voorjaar en heerlijke, peervormige vruchten in het najaar zijn zeer geliefd! Deze kweeperen eet je niet uit het vuistje, maar kun je verwerken in heerlijke gerechten, jam of taarten. Wanneer je een bijzondere fruitboom wenst, is de kweepeer een fantastische aanwinst.
Kweepeer
Van hoog naar laag sorteren
Kweepeer
Van hoog naar laag sorteren
 

“Ik ben opgegroeid tussen de bomen, de passie zit diepgeworteld en dat wil ik graag delen”.

De 4 onmisbare elementen voor een bloeiende tuin:

small bg

Goede grond. Onze bomen en planten groeien op in dé kwekerijen-streek van Europa.Hier liggen de wortels van sterke gezonde bomen en planten.

small bg

Voldoende water en voeding. Onze bomen en planten wanen zich in een 5-sterren hotel. Haute-nature, bij ons krijgen ze de beste zorg.

small bg

Zon, frisse lucht een heerlijk briesje. Onze bomen en planten hebben niks te klagen in Lienden. Het is hier goed toeven.

small bg

Liefde. Wij geven iedere dag 110% liefde aan onze bomen en planten. En daar krijgen wij een heleboel liefde voor terug.

Kweepeer kopen

De Cydonia oblonga, beter bekend als Kweepeer, is een vrij laagblijvende soort perenboom. Oorspronkelijk komt de Kweepeer uit landen rondom de Kaspische Zee en in Europa wordt de Kweepeer vooral in de zuidelijke landen geteeld. Maar ook bij Bomenenzo, zodat deze in jouw tuin kan stralen! De vruchten die aan deze boom groeien zijn geen gewone peren, ze kunnen alleen geconsumeerd worden nadat ze zijn gekookt. Kweeperen eet je dus niet uit het vuistje, dan zijn ze te hard en te zuur, maar je kunt ze verwerken in heerlijke gerechten. Verwerkt tot bijvoorbeeld compote, jam of gelei is deze vrucht niet te weerstaan. De fruitboom groeit vrij langzaam en is met een maximale hoogte rond de 5 meter ook geschikt voor kleinere tuinen. In het voorjaar geniet u van mooie bloesem. De opvallende bloemen van de Cydonia oblonga zijn ongeveer 5 cm groot en hebben een witte- tot lichtroze kleur. Na deze schitterende bloei vormen de heerlijk geurende, peervormige vruchten. Vanaf eind september of oktober zijn de Kweeperen rijp en kunnen ze dus worden geoogst! De rijpe vrucht herken je aan een mooie gele schil.

Ben je op zoek naar een bijzondere fruitboom? De Kweepeer is een soort die de laatste jaren groeit in populariteit! Je kunt je nieuwe Kweepeer online kopen via onze webshop, of kom je eigen fruitboom uitzoeken bij ons op de kwekerij! Daar vind je nog veel meer prachtige fruitbomen voor in de tuin of mooie moestuin met heerlijke vruchten, zoals de appel en peer, voor de lekkerste recepten.

Kweepeer verzorgen

Een Kweepeer is vrij makkelijk te verzorgen. Er zijn geen specifieke regels waar je rekening mee moet houden, behalve uiteraard het zorgen voor voldoende water en voeding. Vooral het eerste jaar na aanplant moet je deze Kweepeer regelmatig water geven. Denk hierbij aan één volle emmer water per week (tenzij het al veel geregend heeft). Deze tijd heeft je perenboom nodig om goed te kunnen wortelen in de bodem. Na het eerste jaar zal hij zichzelf grotendeels van water kunnen voorzien. Geef dan alleen nog water bij langdurige warmte en droogte. Is er sprake van zeer hoge zomertemperaturen? Geef dan ook gerust 2 tot 3x per week water. Wil je de groei, bloei en weerstand van je Kweepeer stimuleren? Kies er dan ook voor om hem jaarlijks te bemesten. Geef je Cydonia oblonga ieder voorjaar wat organische mest, dan weet je zeker dat hij vol nieuwe energie het groeiseizoen in gaat! Vanaf eind september / oktober zijn de Kweeperen rijp en is het tijd om te oogsten. Dan pluk je letterlijk de vruchten van deze mooie fruitboom!

Tip: Heb je de heerlijke vruchten geoogst? Zoek snel een heerlijk recept met Kweepeer op en ga aan de slag. Denk bijvoorbeeld aan een tarte tatin, rode kool, een tajine van kip met Kweeperen en ander groenten, fruit als gedroogde pruimen, Kweepeer gelei met zwarte peper en gewone suiker en Kweepeer pasta (Dulce de membrillo). De Kweepeer is van binnen wit, maar wanneer je hem gaat koken kleurt hij prachtig roze tot rood. 

Tip: Kijk voor adviezen in alle soorten en maten rondom het planten, snoeien en verzorgen van diverse soorten bomen en planten op onze website. Ook geven we je graag persoonlijk advies, dus neem hiervoor gerust contact met ons op. Wist je tot slot dat Bomenenzo een nieuwsblad heeft? Hierin delen we gratis tuinier tips. Meld je snel aan, blijf op de hoogte van het laatste nieuws en ga ieder seizoen goed voorbereid in!

Kweepeer snoeien

Een Kweepeer snoeien is vooral nodig om te zorgen dat alle takken zoveel mogelijk licht kunnen ontvangen. Hoe meer licht de takken krijgen, des te meer vruchten zullen er gaan vormen. Een oudere Cydonia oblonga is van zichzelf al vrij open, dat maakt het nodige snoeiwerk een stuk makkelijker. Verwijder allereerst dode en beschadigde takken. Zijn er takken aanwezig die in de weg hangen, of die elkaar kruisen? Verwijdere deze dan gerust. Ook kun je ervoor kiezen om hele lange takken wat in te korten. Het beste moment om deze fruitboom te snoeien is in de winter. In de winter zit de boom in rust, wat inhoud dat hij nauwelijks groeit en zijn energie dus vooral kan stoppen in het helen van de snoei-wondjes. Zorg er wel voor dat je alleen snoeit wanneer het niet vriest. 

Kweepeer planten

Een Kweepeerboom groeit in vrijwel alle grondsoorten, zolang de bodem maar goed vocht kan afvoeren (doorlaten). Wil je zeker weten dat jouw tuingrond geschikt is voor deze bijzondere fruitboom? Voeg dan wat aanplant grond toe tijdens de aanplant. Aanplant grond bevat veel voeding en zorgt er bovendien voor dat je tuingrond heerlijk luchtig wordt. Hiermee worden ook zanderige bodems en kleigronden geschikt! Om je Cydonia oblonga Kweepeer te ondersteunen, raden wij het aan om direct na de aanplant twee boompalen te plaatsen. Bevestig deze boompalen aan je Kweepeerboom door middel van boomband.

Lees meer

call us icon

Neem contact op: 0344 22 81 00