Salvia
Zowel in de border als in een pot staat Salvia, of Salie, prachtig. Het is een sierlijke en aromatische plant, die de hele zomer én nazomer uitbundig bloeit en heerlijk ruikt. Shop bij ons de alombekende blauwpaarse variant of ga voor een bijzondere witte, roze of rode soort. Wil je niet alleen in de tuin, maar ook in de keuken genieten van Salie? Kies dan voor Salie als kruid, Echte Salie genoemd, dat zowel sierwaarde heeft als in gerechten gebruikt kan worden.

Salvia

Van hoog naar laag sorteren

Salvia

Van hoog naar laag sorteren
 

“Ik ben opgegroeid tussen de bomen, de passie zit diepgeworteld en dat wil ik graag delen”.

De 4 onmisbare elementen voor een bloeiende tuin:

small bg

Goede grond. Onze bomen en planten groeien op in dé kwekerijen-streek van Europa.Hier liggen de wortels van sterke gezonde bomen en planten.

small bg

Voldoende water en voeding. Onze bomen en planten wanen zich in een 5-sterren hotel. Haute-nature, bij ons krijgen ze de beste zorg.

small bg

Zon, frisse lucht een heerlijk briesje. Onze bomen en planten hebben niks te klagen in Lienden. Het is hier goed toeven.

small bg

Liefde. Wij geven iedere dag 110% liefde aan onze bomen en planten. En daar krijgen wij een heleboel liefde voor terug.

Salvia kopen

Geniet de hele zomer en nazomer lang van de uitbundige bloei van de aromatische Salvia of Salie. Het geslacht Salvia (Salie) brengt vele eenjarige planten, vaste planten en heesters. Je kent Salie (Salvia) misschien wel als keukenkruid. Salvia is onder te verdelen in kruidachtige planten, Salvia officinalis (Echte Salie) soorten die je in de keuken kunt gebruiken, en sierplanten, Salvia nemorosa (Bossalie) en Salvia verticillata (Kranssalie) soorten. De bloeiende planten zijn geliefd om hun opgaande bloemaren. De bekendste kleur is blauwpaars (zoals bij de Salvia ‘Phyllis Fancy’, Salvia verticillata ‘Purple Rain’, Salvia officinalis ‘Berggarten’ en Salvia ‘Mystic Spires’ met blauw paarse bloemen), maar er zijn ook rode, roze en witte Salie planten, zoals de rode Salvia microphylla ‘Hot Lips’ en Salvia ‘Royal bumble’, de roze Bossalie ‘Amethyst’ en Salvia nemorosa ‘Deep Rose’, en de witte Kranssalie ‘Alba’ en Bossalie ‘Schneehugel’. Niet alleen vinden wij het aantrekkelijke bloeier, ook vlinders, bijen en hommels brengen graag een bezoekje aan deze waardplant. De lipvormige, heerlijk geurende bloemen zijn bovendien ook prachtige snijbloemen. Salie planten hebben groene, smal elliptische bladeren. Ze zijn wintergroen én winterhard. De kruidachtige Salvia officinalis met grijsgroene, licht behaarde bladeren is echter slechts redelijk winterhard en kan in strenge winters extra bescherming gebruiken. In de zonnige border (Salie houdt van volle zon) in combinatie met andere planten, maar ook als plant in pot komt de Salie prachtig tot zijn recht. Het is afhankelijk van de soort en cultivar hoe groot de aantrekkelijke plant wordt. De totale hoogte varieert tussen de 30 en 150 cm. 

Salvia verzorgen

Salvia planten zijn geschikt voor ieder type tuinier. Ze vereisen geen specifieke verzorging en zijn meestal winterhard. Echte Salie is niet volledig winterhard en kan daarom in de winter extra bescherming gebruiken. Heb je deze plant in pot staan, haal ze dan in de winter naar een vorstvrije plek. De Salie is natuurlijk geliefd om de mooie en aromatische bloei. Daar wil je vast een tweede keer van genieten! Snoei je de bloeistengels terug na de bloei voor een herbloei. In het voorjaar kun je de tuinplant nog eens snoeien om hem jong en vitaal te houden. Let er wel op dat je de nieuwe scheuten niet mee wegknipt. Geef in het voorjaar tevens bemesting om de groei en bloei te stimuleren. 

Salvia water geven

Na de aanplanting geef je de jonge plant(en) water. In de eerste periode na de aanplanting is voldoende water geven belangrijk, zodat de Salvia soorten goed kunnen wortelen. Eenmaal goed geworteld, hoef je ze alleen nog extra water te geven tijdens warme en droge periodes. Voor de Salie is een goed doorlatende grond belangrijk. Door gebruik te maken van speciale aanplantgrond zorg je voor een luchtige bodem, waarin overtollig water gemakkelijk weg kan.  

Salvia snoeien       

Salie snoeien doe je jaarlijks. Om van een tweede bloei te kunnen genieten, snoei je de uitgebloeide bloemen en stengels na de bloei direct terug. Je kunt de sierplant in het voorjaar nog eens snoeien om hem jong en vitaal te houden. Hierbij moet je er wel op letten dat je nieuwe scheuten niet mee wegknipt.  

TIP: Op de hoogte blijven van het laatste nieuws en gratis tuinier tips ontvangen? Meld je dan aan voor ons nieuwsblad en ga ieder seizoen goed voorbereid in! Voor andere vragen en/of persoonlijk advies over de verzorging van jouw planten staan we graag voor je klaar.

Salvia planten

Heb je jouw plantjes binnen? Dan kan het aanplanten beginnen! Salie is een prachtige bloeiende borderplant of plant in pot voor op het terras of balkon. Zorg voor een voedzame, humusrijke, kalkhoudende en vooral goed doorlatende grond. Dit doe je door gebruik te maken van speciale aanplantgrond. Hiermee creëer je een luchtige bodem met de juiste voedingsstoffen voor een energieke start. Salvia staat graag op een zonnige plek, het liefst in de volle zon of anders in de halfschaduw. Salie sierplanten zijn volledig winterharde vaste planten, maar de kruidachtige planten zijn licht vorstgevoelig. Deze plant je daarom het best op een beschutte plek of in een pot, zodat je ze in de winter naar binnen kunt halen. Je kunt dit type plant uitstekend combineren met andere planten, zoals bloeiende vaste planten (lage en hoge vaste planten), wintergroene planten en siergrassen (hoge siergrassen en lage siergrassen). Plant je meerdere Salie planten in de grond? Houd dan een aantal van 6 tot 9 stuks per vierkante meter aan. Geef de nieuwe planten na de aanplanting, zowel in de volle grond als in een pot, direct en voldoende water.

Lees meer

call us icon

Neem contact op: 0344 22 81 00