Zomerheide
Wintergroen, onderhoudsvriendelijk én een uitstekende bodembedekker.
Met Zomerheide geniet je ieder seizoen van kleur in je tuin, zonder gedoe. De Calluna Vulgaris is een mooi sierheestertje, dat weinig onderhoudt vergt en als bodembedekker onkruid weert. Dit maakt het een onmisbare plant voor een onderhoudsarme tuin. Maar dat niet alleen: de witte, paarse, rode of roze bloemaren zorgen ook voor veel sierwaarde, kleur én leven!

Zomerheide

Van hoog naar laag sorteren

Zomerheide

Van hoog naar laag sorteren
 

“Ik ben opgegroeid tussen de bomen, de passie zit diepgeworteld en dat wil ik graag delen”.

De 4 onmisbare elementen voor een bloeiende tuin:

small bg

Goede grond. Onze bomen en planten groeien op in dé kwekerijen-streek van Europa.Hier liggen de wortels van sterke gezonde bomen en planten.

small bg

Voldoende water en voeding. Onze bomen en planten wanen zich in een 5-sterren hotel. Haute-nature, bij ons krijgen ze de beste zorg.

small bg

Zon, frisse lucht een heerlijk briesje. Onze bomen en planten hebben niks te klagen in Lienden. Het is hier goed toeven.

small bg

Liefde. Wij geven iedere dag 110% liefde aan onze bomen en planten. En daar krijgen wij een heleboel liefde voor terug.

Zomerheide -Calluna Vulgaris kopen

De Calluna Vulgaris is een kleine, sierlijke struikheide (max 50 cm). Dit sierheestertje is in Nederland vooral bekend als ‘zomerheide’. Er zijn verschillende soorten van deze zomerheide te verkrijgen. Dit verschil kun je vooral terugzien in de kleur van de bloemen. Er zijn Calluna Vulgaris beschikbaar met paarse, rode, roze of witte bloemen. Deze bloemen bloeien in de zomer en in het najaar. De zomerheide is een vaste, winterharde plant die meerdere voordelen met zich meebrengt:
 
  • Het is een plant die het hele jaar door groen is, en per jaargetijde ook lichtelijk kan variëren qua kleur.
  • Het is een goede bodembedekker. De zomerheide heeft een paar maanden nodig om te settelen, maar zorgt daarna voor een dichte begroeiing. Op deze manier voorkom je degroei van onkruid.
  • De zomerheide zorgt dat er veel leven in je tuin komt. Er komen namelijk veel bijen en vlinders op deze struik af.
  • Het is een plant die juist in arme grond groeit. Eventuele toevoegingen van mest kan juist zorgen voor een stagnatie in de groei. Er is dus weinig onderhoud nodig.Graag stat de zomerheide in een (iets) zure grond.
  • De Calluna Vulgaris laat zich heel makkelijk combineren met andere vaste planten. De variatie aan bloemkleuren draagt hier aan bij.

Calluna Vulgaris verzorgen

De Calluna Vulgaris heeft vooral in de zomermaanden behoefte aan water. Vooral als de plant nieuw is, is dit een belangrijk aandachtspunt. Het is een plantje die van zichzelf langzaam groeit, dit kun je dus niet versnellen. De bloemen gaan pas bloeien als de plant 3 -4 jaar oud is. Daarentegen is deze plant wèl het hele jaar door groen, dus blijft het een aantrekkelijke plant om te zien. Er is geen specifiek onderhoud nodig, alleen een jaarlijks snoeibeurt.

TIP: Het gebruik van mest kan soms meer kwaad, dan goed doen. Mocht de zomerheide niet goed groeien of bloeien, dan kun je het best mest gebruiken voor zuur-liefhebbende, wintergroene planten.

Zomerheide snoeien

Wij raden het aan om de toppen van de zomerheide jaarlijks te snoeien. Doe dit altijd aan het eind van de herfst, of in het voorjaar. Snoei ze hierbij vlak onder de oude bloemen, en probeer de vorm van de plant in stand te houden. Door de zomerheide regelmatig te snoeien behoud je de compacte vorm, en bevorder je tevens de groei (en bloei) van nieuwe bloemen.

 
TIP: Je kunt deze plant stekken; vanuit jonge scheutjes, nieuwe planten laten groeien. Wij adviseren je om dit in de maand augustus te doen.
 

Calluna Vulgaris planten

Het planten van de Calluna Vulgaris kan het beste in de herfst, of in het begin van de lente. Op deze wijze kan de plant zich goed settelen. De zomerheide is, zoals de naam al aangeeft, een echte zonliefhebber. De plant kan dan ook goed tegen periodes van grote droogte. Belangrijk is dat de Calluna Vulgaris minimaal 6 uur per dag zonlicht krijgt. Kies dus altijd voor een plek in de volle zon, of halfzon (= halfschaduw). Daarnaast houdtze van zure, goed gedraineerde (tevens enigszins vochtige), zandige bodems.Plant je meerdere bij elkaar? Gebruik dan de volgende richtlijn: 5 tot 8 stuks per vierkante meter.
 
TIP: Combineer deze mooie zomerheide met bijvoorbeeld siergras, Ierse heide,dopheide of Rhododendron.Kijk ook eens bij de Portugese Laurier of Ilex Crenata voor een groenblijvende afscheiding die veel privacy biedt.
 
TIP: Naast een vaste plek in je tuingrond, is de CallunaVulgaris ook geschikt voor bakken en potten.De zomerheide kan dus goed in kleine tuinen, grote tuinen of op het balkon en terras goed staan!
 
Lees meer

call us icon

Neem contact op: 0344 22 81 00