Calamintha
De Calamintha, of Bergsteentijm, is niet alleen aantrekkelijk qua uiterlijk, maar ook qua geur. De aromatische plant heeft kleine, fijn getande bladeren, die bij kneuzing een muntgeur vrij geven. Daarnaast kenmerkt de Calamintha zich door een heerlijk geurende en schitterende bloei: de grote wolk aan bloemetjes in de zomer is een lust voor het oog en een grote trekpleister voor vlinders en bijen.

Calamintha

Van hoog naar laag sorteren

Calamintha

Van hoog naar laag sorteren
 

“Ik ben opgegroeid tussen de bomen, de passie zit diepgeworteld en dat wil ik graag delen”.

De 4 onmisbare elementen voor een bloeiende tuin:

small bg

Goede grond. Onze bomen en planten groeien op in dé kwekerijen-streek van Europa.Hier liggen de wortels van sterke gezonde bomen en planten.

small bg

Voldoende water en voeding. Onze bomen en planten wanen zich in een 5-sterren hotel. Haute-nature, bij ons krijgen ze de beste zorg.

small bg

Zon, frisse lucht een heerlijk briesje. Onze bomen en planten hebben niks te klagen in Lienden. Het is hier goed toeven.

small bg

Liefde. Wij geven iedere dag 110% liefde aan onze bomen en planten. En daar krijgen wij een heleboel liefde voor terug.

Calamintha kopen

Aromatisch, aantrekkelijk en een trekpleister voor vlinders, bijen en hommels: dat is de Calamintha, in het Nederlands beter bekend als Bergsteentijm of Steentijm. Het is een aromatische vaste plant, die niet alleen in de tuin maar ook in de keuken toegepast kan worden. Zowel de bladeren als de kleine bloemen ruiken heerlijk en zijn eetbaar. De kleine, fijn getande, grijsgroene bladeren hebben bij kneuzing een muntgeur. Bergsteentijm is niet wintergroen, maar wel goed winterhard. De heerlijk geurende bloemen zijn afhankelijk van de soort en cultivar wit, zachtblauw, lichtroze of lila van kleur en verschijnen op opstaande bloemstengels. In de zomer (juli, augustus, september) is een grote wolk aan bloemetjes te bewonderen, die veel vlinders en bijen naar je tuin lokken. Tot het geslacht Bergsteentijm horen meerdere soorten, zoals de Calamintha grandiflora, Calamintha caerulescens, Calamintha ashei, Calamintha sylvatica en Calamintha nepeta. De laatste soort is de meest bekende tuinplant. Bergsteentijm Calamintha nepeta is verkrijgbaar in verschillende kleuren: wit (Calamintha nepeta ‘White Cloud’ en Calamintha nepeta ‘Marvelette White’), blauw (Calamintha nepeta ‘Blue Cloud’ en Calamintha nepeta ‘Marvelette Blue’) en lilawit (Calamintha nepeta ‘Nepeta’ en Calamintha nepeta ‘Triumphator’). Bergsteentijm planten bereiken een totale hoogte tussen de 30 en 50 cm en zijn geschikt voor in de borderrand, rotstuin, een rand langs een pad of een pot voor op het terras of balkon. Voordelig is dat de bloeiende vaste plant weinig eisen aan de grondsoort stelt en geen intensieve verzorging vereist. 

TIP: Bergsteentijm is niet alleen een mooie tuinplant, maar ook een veelgebruikt kruid in de Italiaanse en Turkse keuken. De blaadjes hebben een muntachtige, licht pikante smaak met een bittere toets. Ze zijn ondanks de naam niet verwant met tijm, maar met bonenkruid. Droog ze en combineer ze met groenten, vis, aardappels of meng ze door een kruidenboter. Behalve de blaadjes, zijn ook de bloemen eetbaar. Deze kun je als garnering gebruiken of in een salade verwerken.


Calamintha (Bergsteentijm) verzorgen

Het verzorgen van Bergsteentijm is gelukkig niet moeilijk, wat dit type plant geschikt maakt voor iedere tuinier. Van juli tot en met september staat de tuinplant, zoals de Calamintha nepeta ‘Blue Cloud’ en nepeta ‘Marvelette Blue’, in bloei. Tijdens en na de bloei kun je uitgebloeide bloemen en dorre takjes  wegknippen. Door Bergsteentijm Calamintha na de eerste bloei iets terug te snoeien, heb je de kans op een sterke nabloei. In het voorjaar kun je de bloeiende vaste plant verder terugsnoeien en wat voeding of kalk geven ter stimulatie van een goede groei en bloei. Bergsteentijm planten zaaien zich makkelijk uit, waardoor je vanzelf nog een paar van deze vrolijke plantjes krijgt. 

Bergsteentijm water geven

Direct na en in de eerste periode na de aanplanting geef je de jonge plant voldoende water om goed te kunnen wortelen. Hierna hoef je de bloeiende plant alleen nog wat extra water te geven tijdens langdurige warme en droge periodes. Bergsteentijm verdraagt droogte redelijk goed en staat ook graag in een droge bodem. Zorg ervoor dat de grond daarom goed doorlatend is, zodat overtollig water gemakkelijk weg kan. 

Calamintha snoeien

Bergsteentijm snoeien? Dat doe je na de bloei en/of in het voorjaar. Je kunt de bladverliezende plant na de bloei wat terugsnoeien voor kans op een herbloei. Ook kun je hiermee wachten tot na de winter en de halfhoutige stengels pas in het voorjaar kort knippen. Zo krijgen jonge, frisse scheuten ruimte en licht om te groeien. Het snoeien van Bergsteentijm houdt de tuinplant compact, mooi in model en groen van kleur. 

TIP: Heb je je al aangemeld voor ons nieuwsblad, waarin we gratis tuinier tips delen? Meld je aan via de website, blijf op de hoogte van het laatste nieuws en ga ieder seizoen goed voorbereid in!

Calamintha (Bergsteentijm) planten

Bergsteentijm planten kan het hele jaar, mits het niet vriest. Je kunt Calamintha soorten op verschillende manieren toepassen in de tuin, bijvoorbeeld in de borderrand, in de rotstuin, in een rand langs een pad. Behalve aanplanting in de volle grond, is het ook een geschikte plant in pot voor op het terras of balkon. De bloeiende plant kun je uitstekend combineren met andere bloeiende vaste planten zoals Lavendel en Kattenkruid in een heerlijk geurende, rijkbloeiende border of plantenbak. De beste standplaats? Zon. Bergsteentijm staat graag op een zonnige plek, het liefst in de volle zon of in de halfschaduw. Qua grondsoort stelt de lange bloeier weinig eisen. De voorkeur gaat uit naar een droge, goed doorlatende en kalkhoudende bodem. Een luchtige bodem creëer je door gebruik te maken van speciale aanplantgrond bij de aanplanting. Dit is belangrijk voor je plant om te natte voeten te voorkomen. Na aanplanting in de volle zon of halfschaduw, in de volle grond of pot, geef je de Calamintha Bergsteentijm water.

Lees meer

call us icon

Neem contact op: 0344 22 81 00