Heuchera
De Heuchera is een gewilde vaste plant door zijn schitterende bloei, maar nog meer vanwege zijn bijzonder decoratieve bladeren. In ons assortiment vind je het welbekende Purperklokje met paarse bladeren, maar ook unieke soorten met caramelkleurige of zelfs oranje bladeren. Duim voor een zachte winter, want dan weet de eyecatcher zijn decoratieve bladeren vast te houden!

Heuchera

Van hoog naar laag sorteren

Heuchera

Van hoog naar laag sorteren
 

“Ik ben opgegroeid tussen de bomen, de passie zit diepgeworteld en dat wil ik graag delen”.

De 4 onmisbare elementen voor een bloeiende tuin:

small bg

Goede grond. Onze bomen en planten groeien op in dé kwekerijen-streek van Europa.Hier liggen de wortels van sterke gezonde bomen en planten.

small bg

Voldoende water en voeding. Onze bomen en planten wanen zich in een 5-sterren hotel. Haute-nature, bij ons krijgen ze de beste zorg.

small bg

Zon, frisse lucht een heerlijk briesje. Onze bomen en planten hebben niks te klagen in Lienden. Het is hier goed toeven.

small bg

Liefde. Wij geven iedere dag 110% liefde aan onze bomen en planten. En daar krijgen wij een heleboel liefde voor terug.

Heuchera kopen

Wil je meer kleur in je tuin? Dan is een Heuchera, in het Nederlands bekend als Purperklokje of Parapluplant, een prachtige aanwinst. Heuchera is een grote groep vaste planten die mooi bloeien, maar vooral gewild zijn om hun decoratieve handvormige, gelobde bladeren op een lange bladsteel. Er bestaan Purperklokjes in allerlei kleuren, waardoor er voor ieder wat wils is! Zo heb je Heuchera soorten met unieke lichtbruine tot oranje bladeren (Purperklokje Heuchera ‘Caramel’, Purperklokje Heuchera ‘Amber Waves’, Purperklokje Heuchera ‘Ginger Ale’), groene bladeren (Purperklokje Heuchera sanguinea ‘Snow Storm’ en Purperklokje Heuchera sanguinea ‘Leuchtkäfer), heldergele bladeren (Purperklokje Heuchera ‘Citronella’) en donkere roodpaarse tot bijna zwarte bladeren (Purperklokje Heuchera ‘Palace Purple’ en Purperklokje Heuchera ‘Obsidian’). Dit type tuinplant is semi-wintergroen; in zachte winters behoudt de kleurrijke plant zijn blad. Niet alleen het blad, maar ook de kleur van de klokvormige bloemen in de zomer verschilt per Heuchera soort van wit tot roze, lila en rood. De verscheidenheid aan kleuren maakt de bloeiende vaste plant een echte favoriet, net als de makkelijke verzorging en brede toepasbaarheid. De laagblijvende plant bereikt, afhankelijk van de soort, een totale hoogte tussen de 20 en 60 cm. Dit maakt het een geschikte groenblijvende bodembedekker. Of je de Heuchera nu onder een licht doorlatende sierheester, in de border, in groepen of in een pot plant, de blikvanger zorgt waar dan ook voor veel sierwaarde! 

Heuchera verzorgen

Deze plant is goed winterhard en veel soorten, zoals de Heuchera ‘Caramel’, zijn ook bestand tegen warmte en droogte. De verzorging is gelukkig erg makkelijk. Een aantal onderhoudswerkzaamheden zijn wel belangrijk om optimaal en zo lang mogelijk van je mooie bloeiende vaste plant te genieten. Onder andere je Heuchera snoeien en Heuchera scheuren. Na het snoeien geef je meststof ter bevordering van de groei, bloei en weerstand. De wortelstok van het Purperklokje wordt ieder jaar iets langer, wat ertoe leidt dat de plant steeds minder groeit en bloeit. Het is slim om de bodembedekker daarom eens in de drie jaar te verjongen door hem te scheuren. Zo houd je je Heuchera mooi in vorm, jong en vitaal, wat je zult merken in de groei- en bloeikracht. Je graaft de plant hierbij helemaal uit en verdeelt hem vervolgens opnieuw in verschillende plantdelen. Het oudste gedeelte, de kern, kun je verwijderen en de jonge zijscheuten / zijwortels snijd je van de kern los en plant je vervolgens weer terug in de grond. 

Heuchera water geven

De Heuchera heeft een normale waterbehoefte. Na de aanplanting is het belangrijk dat je de nieuwe planten direct en regelmatig water geeft om goed te kunnen wortelen. Hierna hoef je alleen nog extra water te geven tijdens langdurig warme en droge periodes. Staat je Purperklokje in de volle zon, dan is meer water vereist. Sommige soorten, zoals de Heuchera ‘Caramel’ zijn beter bestand tegen warmte en droogte. Voor de bodembedekkende plant is een goed doorlatende bodem essentieel, waarin overtollig water gemakkelijk weg kan. Een te natte grond is namelijk niet wenselijk. 

Heuchera snoeien       

Eens per jaar snoei je de kleurrijke plant terug. De beste periode hiervoor is het voorjaar, voordat nieuwe uitlopers verschijnen. Een Heuchera snoeien doe je tot circa 5 cm boven de grond. Na het snoeien kun je jouw Purperklokje organisch meststof geven om de groei en bloei te bevorderen.  

Heb je vragen over de verzorging van je Heuchera plant? Neem gerust contact met ons op voor persoonlijk advies. Heb je je daarnaast al aangemeld voor ons nieuwsblad, waarin we tuinier tips delen? Meld je aan, blijf op de hoogte van het laatste nieuws en ga ieder seizoen goed voorbereid in!

Heuchera planten

Klaar om je Heuchera te planten? Dit kan het hele jaar, mits het niet vriest. De beste standplaats is zon of halfschaduw. Het is afhankelijk van de soort waar de voorkeur naar uit gaat. Over het algemeen houden soorten met lichte bladeren niet van volle zon, maar lichte schaduw. Het Purperklokje gedijt in de meeste tuingronden, zo lang deze goed doorlatend is. Een te natte grond is niet wenselijk, maar ook een te droge grond is voor sommige soorten minder geschikt. Andere soorten, zoals de ‘Caramel’ kunnen bijvoorbeeld wel weer beter tegen warmte en droogte. Staat je Heuchera in de volle zon, dan heeft deze meer water nodig. Maak gebruik van speciale aanplantgrond voor een luchtige bodem met de juiste voedingsstoffen voor een goede start. Heb je al bedacht hoe je je Purperklokje wilt toepassen? Je kunt Heuchera planten in de tuin planten, of als plant in pot op een terras of balkon plaatsen. In de tuin kun je de showstelende bodembedekker onder een licht doorlatende sierheester planten, langs een pad, in de border / in groepen planten. Geef de plant(en) na het aanplanten direct water.

Lees meer

call us icon

Neem contact op: 0344 22 81 00