Boerenhortensia
De populairste Hortensia met de meest uitbundige bloei.
Verreweg de bekendste en meest populaire Hortensia is de Boerenhortensia. Vroeger was deze soort veel op boerderijen te vinden, maar inmiddels bemachtigt de spectaculaire blikvanger een plekje in menig tuin. Met een Hydrangea macrophylla ben je in de zomermaanden verzekerd van een uitbundige bloei van grote bloemen in de mooiste kleuren.

Boerenhortensia

Van hoog naar laag sorteren

Boerenhortensia

Van hoog naar laag sorteren
 

“Ik ben opgegroeid tussen de bomen, de passie zit diepgeworteld en dat wil ik graag delen”.

De 4 onmisbare elementen voor een bloeiende tuin:

small bg

Goede grond. Onze bomen en planten groeien op in dé kwekerijen-streek van Europa.Hier liggen de wortels van sterke gezonde bomen en planten.

small bg

Voldoende water en voeding. Onze bomen en planten wanen zich in een 5-sterren hotel. Haute-nature, bij ons krijgen ze de beste zorg.

small bg

Zon, frisse lucht een heerlijk briesje. Onze bomen en planten hebben niks te klagen in Lienden. Het is hier goed toeven.

small bg

Liefde. Wij geven iedere dag 110% liefde aan onze bomen en planten. En daar krijgen wij een heleboel liefde voor terug.

Boerenhortensia kopen

De Boerenhortensia (Hydrangea macrophylla) wordt veelvuldig toegepast in Nederlandse en Belgische tuinen. Als je een blik werpt op de prachtige bloeiende struiken, begrijp je snel waarom! De Hydrangea macrophylla is een zeer populaire soort die uitbundig bloeit, voornamelijk in de maanden juli en augustus en soms al iets eerder. De grote bloembollen zijn er in allerlei kleuren: van wit tot roze, paars en blauw. Ook zijn er soorten waarvan de grote bloemen gedurende het seizoen van kleur veranderen, waardoor je telkens van een nieuw en verrassend schouwspel geniet. De meest voorkomende bloemvorm onder de Boerenhortensia is de bolvorm, maar er zijn ook Hydrangea macr. soorten met schermvormige bloemen, de zogenaamde Hydrangea ‘Teller’. Boerenhortensia’s bloeien niet alleen uitbundig, maar ook lang. Doorgaans geniet je maanden van de prachtige blikvanger en ook in de herfst vormen de uitgebloeide bloemen nog een mooi plaatje. Je kunt er ook voor kiezen om de oude bloemen af te knippen en te laten drogen voor in een mooie vaas in huis. 

Naast dat de Boerenhortensia Hydrangea macrophylla een prachtige en opvallende verschijning is, is het een sterke en goed winterharde plant. Het is de ideale keuze voor kleine tuinen, middelgrote en grote tuinen! Plant jouw Boerenhortensia als solitair heester of maak er een bloeiende haag van. Kies je voor een Boerenhortensia, dan ben je hoe dan ook verzekerd van kleur, sfeer en gemak. 

 

Boerenhortensia kopen bij Bomenenzo.nl

Een Boerenhortensia kopen doe je gemakkelijk en snel bij Bomenenzo.nl. Wij hebben een groot assortiment Boerenhortensia’s in verschillende kleuren: wit, blauw, paars, roze en rood. Ook zijn de bloeiende vaste planten verkrijgbaar in diverse pasteltinten. Bekijk hieronder onze verkrijgbare soorten en laat je inspireren. 

 • Hydrangea macrophylla ‘Bodensee’: deze bloeiende vaste plant schittert in de zomer en nazomer met grote bloemen. Bijzonder aan de Hortensia macrophylla ‘Bodensee’ is dat de kleur varieert. In een normale of zure grond, zullen de bloemen blauw zijn en in een kalkrijke bodem roze. 
 • Hydrangea macrophylla ‘Merveille Sanguine’: een bijzondere soort met prachtige roodroze bloemen en unieke bladeren met een donkerrode gloed in de herfst. Deze Hortensia macrophylla is perfect voor elke tuin, zowel grote tuinen als kleine tuinen, en is zeer makkelijk te onderhouden. 
 • Hydrangea macrophylla ‘Soeur Therese’: geniet van een schitterende blikvanger met de elegante Hortensia ‘Soeur Therese’. De grote, witte bloemen zijn van grote sierwaarde in de border, op het terras of balkon. 
 • Hydrangea macrophylla ‘Bouquet Rose’: dit is een vroegbloeiende Hortensia, die vanaf juni de show steelt met lichtroze of lichtblauwe bloemen. De precieze kleur hangt af van de zuurtegraad van de bodem. De bloemkleur is dan misschien variabel, maar van kleur, sfeer en een levendige tuin ben je met deze topper verzekerd.
 • Hydrangea macrophylla ‘Glowing Embers’: de helder roze bloemen van deze mooie plant stralen in iedere tuin, op elk terras en balkon. In de herfst krijgen de bloemen een bijzondere rode gloed en vaak verschijnen er steeds weer nieuwe. Zo geniet je extra lang van deze eyecatcher!
 • Hydrangea macrophylla ‘Madame Emile Mouillere’: deze struik met witte bloemen kleurt in de herfst langzaam roze en verspreidt een heerlijke zoete geur, die veel vlinders, bijen en hommels aantrekken. Waar creëer jij een prachtige bloemenzee?
 • Hydrangea macrophylla ‘Nikko Blue’: deze vrij forse Hortensia trekt direct de aandacht door de bijzondere blauwkleurige bloemen, die te bewonderen zijn van juli tot en met september. Bovendien is de Hydrangea macr. ‘Nikko Blue’ makkelijk te verzorgen en goed winterhard, wat het ook een praktische aanwinst maakt.
 • Hydrangea macrophylla ‘Renate Steiniger’: verrijk je plantenborder met deze prachtige bloeiende struik. Naast een uitbundige bloei, zijn de ovale bladeren met gezaagde rand erg decoratief. 
 • Hydrangea macrophylla ‘Magical Amethyst’: geniet niet van één, maar zeker drie kleuren met de bijzondere de Hortensia ‘Magical Amethyst’. De magical Hortensia macrophylla tovert de bloemkleur van roze/groen naar roze en later naar donkergroen. Je kunt de magical Hortensia uitstekend toepassen in de border, als bloeiende haag of als kuipplant. 
 • Hydrangea macrophylla ‘Little XS’: zoals de naam al verklapt, is dit de perfecte Hortensia voor kleine tuinen. Deze kleinblijvende Hortensia struik bereikt na vijf jaar een volwassen hoogte van circa vijf meter. Ondanks dat de Hydrangea macr. ‘Little XS’ klein blijft, is de sierwaarde niet minder groot! Kies voor een witte, roze, paarse of blauwe variant of combineer meerdere kleuren voor een vrolijk geheel.  
 • Hydrangea macrophylla ‘Teller’: waar de meeste Boerenhortensia’s bloeien met bolvormige bloemen, schitteren de ‘Teller’ Hortensia’s met unieke schermbloemen. Kies voor de Hortensia ‘Blue Sky’, ‘Rotkehlchen’, ‘White Wave’, ‘Lanarth White’, ‘Dark Pink’, ‘Rotschwanz’ en geniet intens van een blauwe, rode, witte of roze bloemenzee in je tuin. 

Behalve voor Boerenhortensia kun je bij Bomenenzo terecht voor andere Hortensia soorten en vormen, zoals Pluimhortensia’s, Bolhortensia’s – denk aan de populaire Hortensia ‘Annabelle’ en Hortensia ‘Endless Summer’ – of een Hortensia op stam. Bij ons ben je verzekerd van goede kwaliteit en advies op maat. We bezorgen jouw nieuwe soorten planten, en ook accessoires zoals goede grond en mest, in heel Nederland en België en doen ons best voor een snelle bezorging. Naast een snelle levering, leveren we zelfs geheel gratis bij besteding vanaf €300,-! Kies voor een account aanmaken, zodat je je bestelling online kunt volgen. Genieten van een groene tuin was nog nooit zo makkelijk! Kijk voor meer informatie in de algemene voorwaarden of neem contact met ons op. Ook ben je natuurlijk van harte welkom in onze kwekerij, waar we je graag rondleiden en al onze Hortensia’s – van de Hortensia ‘Magical Amethyst’ en Hortensia ‘Annabelle’ tot de Hortensia op stam – laten zien.  

 

Boerenhortensia verzorgen

Hortensia’s zijn gemakkelijk te verzorgen en vereisen weinig aandacht. Dit geldt ook voor de Boerenhortensia. Het is belangrijk dat de bodem altijd vochtig blijft. Is het erg droog in de zomer? Geef je Hortensia dan genoeg water, zodat hij goed door blijft bloeien. Bij heel felle zon is het aan te raden om de tuinplant van de volle zon af te schermen door er bijvoorbeeld een kleine parasol naast te zetten. Zitten er aan het einde van de winter dikke knoppen aan de takken en wordt er nog late nachtvorst verwacht? Bescherm de mooie plant dan met een vliesdoek of met noppenfolie. Je kunt de grond bemesten met Vivimus universeel, een bodemverbeterend middel dat je eenvoudig door de grond mengt. Ook grond en mest shop je gemakkelijk via de website. 

TIP: Knip in het najaar eens een paar mooie bollen af en hang ze op de kop te drogen. De uitgedroogde hortensia’s zijn perfect ter decoratie. Verwerk ze eens in een herfstkrans!

 

Boerenhortensia snoeien

Een Boerenhortensia snoeien? Dat doe je in principe in maart of april. Pak er een snoeischaar bij en snoei de uitgebloeide bollen weg. Je mag ook wat rigoureuzer te werk gaan en een paar takken bij de grond afknippen, maar dit is zeker niet noodzakelijk. Dit omdat de plant niet op éénjarig hout, maar op ‘overjarig hout’ groeit; de knoppen worden in het najaar al gevormd. 

TIP: Een Hortensia snoeien levert je nog mooie versiering voor in huis op; de zomerbloeiende bloembollen zijn namelijk ook geschikt als snijbloem om in een boeket te verwerken. Heb je meerdere kleuren Boerenhortensia’s in je tuin? Ga dan creatief aan de slag en stel een kleurrijk boeket samen.

 

Boerenhortensia planten

De Boerenhortensia groeit het best in zure en humusrijke grond. Kies een geschikte standplaats uit in de halfschaduw. Hier zal je tuinplant het meest uitbundig bloeien. In de volle zon, zeker op drogere grond, bestaat de kans op verdroging of schade aan de bloemen. Hortensia’s kunnen zowel solitair (alleen) of in een groepje (max. 2 - 3 per vierkante meter) geplant worden. Het is maar net waar je voorkeur naar uitgaat en hoeveel ruimte er is. Ook kun je ervoor kiezen om de Boerenhortensia toe te passen als bloeiende haag of als kuipplant op het terras of balkon. Wij adviseren je om bij het planten gebruik te maken van vruchtbare aanplantgrond, gemakkelijk online te bestellen in onze webshop. Dit bevat de juiste voedingsstoffen voor een goede start en maakt de bodem lekker luchtig. Ook raden wij je aan om de op overjarig hout groeiende Boerenhortensia regelmatig water te geven, zeker in de periode na de aanplanting. Doe dit bij voorkeur in de ochtend of de avond.

TIP: Hortensia’s brengen met hun grote bloemen veel kleur naar je tuin. Heb je nog een zonnig plekje in jouw plantenborder over? Combineer je Boerenhortensia dan met andere nieuwe soorten bloeiende struiken en bloeiende vaste planten. Of kies voor groenblijvende struiken, groenblijvende heesters en wintergroene siergrassen, zodat je border ook in de winter van kleur is voorzien. Bomenenzo heeft een ruim online assortiment aan vaste planten voor in de tuin of in een pot op het terras en balkon. Bekijk alle resultaten in ons online tuincentrum en maak de mooiste combinaties. Hulp nodig hierbij? We geven je graag persoonlijk advies, dus neem gerust contact met ons op of kom langs in Lienden.

Lees meer

call us icon

Neem contact op: 0344 22 81 00