Carex
Groenblijvende siergrassen in de meest uiteenlopende bladkleuren.
Wintergroen, decoratief en sterk: Carex, of Zegge, is niet voor niets een populair soort siergras. Het fraaie, laagblijvende siergras is veelzijdig toe te passen, ook als bodembedekker. De grootste sierwaarde ontleent de Carex aan zijn kleurrijke, overhangende bladeren in diverse kleuren. Kies voor een groene, gele, bronskleurige of zelfs blauwe variant, en geniet van het sierlijke uiterlijk én gemak van deze topper!

Carex

Van hoog naar laag sorteren

Carex

Van hoog naar laag sorteren
 

“Ik ben opgegroeid tussen de bomen, de passie zit diepgeworteld en dat wil ik graag delen”.

De 4 onmisbare elementen voor een bloeiende tuin:

small bg

Goede grond. Onze bomen en planten groeien op in dé kwekerijen-streek van Europa.Hier liggen de wortels van sterke gezonde bomen en planten.

small bg

Voldoende water en voeding. Onze bomen en planten wanen zich in een 5-sterren hotel. Haute-nature, bij ons krijgen ze de beste zorg.

small bg

Zon, frisse lucht een heerlijk briesje. Onze bomen en planten hebben niks te klagen in Lienden. Het is hier goed toeven.

small bg

Liefde. Wij geven iedere dag 110% liefde aan onze bomen en planten. En daar krijgen wij een heleboel liefde voor terug.

Carex kopen

Carex (Zegge) is een laagblijvend siergras met een mooie volle vorm, die van grote sierwaarde is in iedere tuin. De soorten Carex binnen het grote geslacht zijn de meest populaire siergrassen in Nederland vanwege hun fraaie uiterlijk, dat overal bij past, en sterke karakter. De bloei in het voorjaar / de zomer (aren met driekantige stengeltjes) is niet zo opvallend, maar de decoratieve bladeren zijn dat des te meer. De langwerpige, overhangende bladeren van deze laagblijvende siergrassen zorgen voor veel sfeer en kleur in je tuin. Afhankelijk van de soort Carex bewonder je groen blad, maar ook bruine, gele, oranje Zegge, blauwe Zegge of rode Zegge behoren tot de mogelijkheden. Een combinatie van bonte bladeren kan ook, zoals van de geliefde Carex morrowii Variegata en Carex oshimensis Evergold. Het geslacht kent zowel bladverliezende als wintergroene siergrassen. De Carex soorten bij Bomenenzo zijn allemaal groenblijvende planten, waardoor je jaarrond van hun bijzondere bladeren geniet.

Siergras Carex is in verschillende vormen verkrijgbaar, bijvoorbeeld als polvormige plant of losse open plant, en in diverse maten, variërend in totale hoogte van 20 tot 75 cm. Doordat Zegge (Carex) laagblijvend is, is het siergras zowel in grote tuinen als kleine tuin toe te passen en tevens geschikt voor in potten of bloembakken op het terras of balkon. In de tuin is de Zegge een uitstekende bodembedekker, een mooie aanvulling voor de rand van de border, toepasbaar voor vakbeplanting en perfect langs paden aan te planten. De groenblijvende planten hoef je niet te snoeien, wat het ook zeer onderhoudsvriendelijke vaste planten maken. Voor welke winterharde siergras Carex ga jij?

Tip: Carex siergrassen kun je prachtig combineren met bijv. Hortensia's. Deze grassen kunnen goed in halfschaduw en kunnen hierdoor goed langs grote planten of struiken worden aangeplant.

Carex kopen bij Bomenenzo.nl

Bij Bomenenzo kun je terecht voor diverse Carex soorten. Wil je Zegge siergras met bijzondere bladeren? Dan zijn de bonte Zegge (Carex oshimensis Evergold), polvormige Carex Feather Falls (Zegge 'Feather Falls'), bonte Carex oshimensis Everest, Japanse Zegge Variegata (Carex morrowii Variegata) met gestreepte bladeren, Zegge Carex comans Bronze Form (oranje Zegge) met bronzen bladeren en Zegge Bunny Blue / Blauwe Zegge (Carex laxiculmis Bunny Blue) met blauwgroene bladeren uitstekende keuzes. Wil je genieten van glanzende groene bladeren, neem dan eens een kijkje bij de Japanse Zegge Carex foliosissima Irish Green en Zegge Carex Ribbon Falls. De Japanse Zegge Irish Green bloeit van april tot juni met geelbruine bloemaren. Een bijzondere groeiwijze? Dat heeft de Zegge Carex Comans Frosted Curls, waarvan de groengrijze bladeren aan het einde omkrullen. Je merkt het al: het aanbod van Zegge soorten bij Bomenenzo is groot.

Ben je meer op zoek naar hoge siergrassen? Die vind je ook bij Bomenenzo. Bekijk alle resultaten online en vind door middel van producten vergelijken de mooiste soort(en) voor jouw tuin, terras of balkon. Hulp nodig hierbij? We geven je graag persoonlijk advies! Neem gerust contact met ons op of breng een bezoekje aan onze kwekerij in Lienden. Je kunt vervolgens jouw gewenste producten, ook accessoires zoals grond en mest, online kopen of rechtstreeks in de kwekerij. Kies je voor online planten en bomen kopen, dan kun je jouw favorieten door ons laten bezorgen of gratis afhalen in Lienden. Bij bestellingen vanaf €300,- geniet je van gratis bezorging! Kies voor een account aanmaken om je bestelling online te volgen en precies te weten wanneer wij voor de deur staan. Een offerte aanvragen, bijvoorbeeld voor onze zakelijke klanten, kan via de website.

Carex verzorgen

Eén van de redenen waarom de Carex zo populair is, is omdat het een zeer onderhoudsvriendelijke plant is. Het onderhoud beperkt zich tot het wegknippen van dode bladeren na de winter. Snoeien is niet nodig, enkel wanneer het gras bijvoorbeeld na een aantal jaar verouderd of beschadigd is. Bij langdurig warm en droog weer geef je het siergras extra water.

Wil je gratis tuinier tips ontvangen en ieder seizoen goed voorbereid ingaan? Meld je aan voor ons nieuwsblad en blijf op de hoogte van het laatste nieuws tips! Voor specifieke vragen en persoonlijk advies over de verzorging van jouw Zegge planten kun je ook altijd bij ons terecht.

Carex water geven

Na het aanplanten is het belangrijk dat je de Carex planten direct en regelmatig water geeft, zodat de jonge planten goed kunnen wortelen. Eenmaal goed geworteld, hoef je enkel nog extra water te geven bij langdurig warm en droog weer. Voor de meeste Carex grassen is een licht vochtige, maar goed doorlatende bodem ideaal. Er zijn echter ook soorten, zoals de Carex comans Bronze Form, die een droge grond ook goed verdragen.

Carex snoeien

Wat dit type siergras zo makkelijk maakt, is dat de Carex geen snoei behoeft. Na de winter hoef je alleen eventuele dode bladeren weg te knippen. Het zijn groenblijvende siergrassen, maar mocht je vaste plant na een paar jaar verouderd of beschadigd zijn en veel bruine bladeren bevatten, dan kun je deze snoeien. Je kunt de Carex dan prima een keer helemaal terugsnoeien. Snel komt er dan weer fris, nieuw loof tevoorschijn.

Carex planten

Ben je klaar om de Carex aan te planten? Je kunt het wintergroene siergras als bodembedekker toepassen, naast een pad of aan de rand van een border planten of gebruiken voor vakbeplanting. Carex planten zijn uitstekend te combineren met andere bloeiende vaste planten, wintergroene planten en siergrassen. Doordat het siergras laag blijft, kun je het zowel in grote tuinen als kleine tuinen aanplanten. Ook is het een geschikte potplant voor op het terras of balkon. Plant je de Zegge siergras in de volle grond, dan is voor de meeste soorten een standplaats in de zon of halfschaduw geschikt. De vaste plant stelt weinig eisen aan de bodem, zo lang de bodem voedzaam en vochthoudend is. Maak bij de aanplanting gebruik van speciale aanplantgrond voor een luchtige bodem met de juiste voedingsstoffen voor een goede start. Heb je de groenblijvende siergrassen aangeplant? Geef de jonge planten dan direct en regelmatig water om goed te kunnen wortelen.

Tip: Wist je dat je de aanplanting ook over kunt laten aan Bomenenzo? Ideaal voor als je (nog) niet zo’n groene vingers hebt, het jezelf gemakkelijk wilt maken of simpelweg verzekerd wilt zijn van een goede aanplanting. Kijk voor extra informatie over onze aanplantservice op de website en/of informeer naar de mogelijkheden.

Lees meer

call us icon

Neem contact op: 0344 22 81 00