Pluimhortensia
Schitterende lange bloempluimen met een uitbundige bloei.
Extra lang en uitbundig genieten van een spectaculaire bloei? Dat doe je met een Pluimhortensia. De bijzondere pluimvormige bloemen van deze soort kunnen wel 30 cm lang worden en bloeien vanaf juni tot het najaar. Vaak is de bloemkleur in het begin wit of witgroen en bij sommige soorten kleuren de bloemen later roze. Door de keuze uit grote struiken en dwergstruiken, is er altijd wel een mooie Pluimhortensia die de show kan stelen in jouw tuin.

Pluimhortensia

Van hoog naar laag sorteren

Pluimhortensia

Van hoog naar laag sorteren
 

“Ik ben opgegroeid tussen de bomen, de passie zit diepgeworteld en dat wil ik graag delen”.

De 4 onmisbare elementen voor een bloeiende tuin:

small bg

Goede grond. Onze bomen en planten groeien op in dé kwekerijen-streek van Europa.Hier liggen de wortels van sterke gezonde bomen en planten.

small bg

Voldoende water en voeding. Onze bomen en planten wanen zich in een 5-sterren hotel. Haute-nature, bij ons krijgen ze de beste zorg.

small bg

Zon, frisse lucht een heerlijk briesje. Onze bomen en planten hebben niks te klagen in Lienden. Het is hier goed toeven.

small bg

Liefde. Wij geven iedere dag 110% liefde aan onze bomen en planten. En daar krijgen wij een heleboel liefde voor terug.

Pluimhortensia kopen

Ben je op zoek naar een bijzondere soort hortensia voor in de tuin? Kies dan eens voor de Pluimhortensia (Hydrangea paniculata). In tegenstelling tot de meeste andere soorten heeft deze hortensia geen bolvormige, maar pluimvormige bloemen. Ook kan deze soort meer zon verdragen dan Boerenhortensia’s, Bolhortensia’s en Schermhortensia’s. Het is een echte zomerbloeier: de bloei start in juni en gaat zeker door tot september, soms zelfs tot oktober. Pluimhortensia’s oefenen een enorme aantrekkingskracht uit op vlinders en bijen. Met deze plant haal je dus een hoop kleur en levendigheid naar jouw tuin. Bovendien krijgen de bladeren in het najaar een schitterende herfstgloed. Deze tuinplant is goed winterhard en uitstekend te combineren met andere planten. Doordat de Hydrangea paniculata bladverliezend is, kun je hem goed combineren met groenblijvende planten en groenblijvende struiken om ook in de winter van kleur in de tuin te genieten. 

TIP: De Pluimhortensia is ook geschikt als snijbloem. Snijd wat stengels af voor in een mooie vaas en geniet ook binnen van deze prachtige pluimvormige bloemen!

 

Pluimhortensia kopen bij Bomenenzo

Wil je een mooie Pluimhortensia kopen? Dat doe je natuurlijk bij Bomenenzo. In ons online tuincentrum kun je gemakkelijk jouw favoriete bloeiende struiken kopen en laten thuis bezorgen of gratis afhalen in de kwekerij. We bezorgen in heel Nederland en België en bij besteding vanaf €300,- profiteer je van gratis bezorging! Kies voor een account aanmaken om je bestelling online te kunnen volgen. Voor welke soort Pluimhortensia Hydrangea paniculata ga je? We kweken diverse soorten in allerlei kleuren. Voor grote tuinen hebben we verschillende grote struiken en ook een Pluimhortensia op stam, de Pluimhortensia ‘Limelight’ (Hydrangea paniculata ‘Limelight’). Voor kleine tuinen kun je ook bij ons terecht voor een dwergvariant, de Hydrangea paniculata ‘Little Lime’. Bekijk hieronder een greep uit ons ruime assortiment. Voor meer informatie kun je de specifieke pagina van het product bekijken of contact opnemen. We geven je graag persoonlijk advies als je hulp nodig hebben bij het kiezen van de mooiste soort(en) voor jouw tuin!

 • Hydrangea paniculata ‘Limelight’: de Pluimhortensia ‘Limelight’ is een van onze bestsellers. De fantastische sierheester is winterhard, onderhoudsvriendelijk en bloeit met grote, geelwitte pluimen, die roze kleuren in het najaar. Ook is deze Hortensia op stam verkrijgbaar en verkopen we een dwergvariant, de Hydrangea paniculata ‘Little Lime’. 
 • Hydrangea paniculata ‘Skyfall’: deze cultivar met beeldschone, grote, witte bloempluimen is een erg sierlijke vaste plant. Door de witte bloei kun je de Hortensia paniculata ‘Skyfall’ goed combineren met andere planten in je tuin. 
 • Hydrangea pan. ‘Polar Bear’: deze Hortensia versiert je tuin in het najaar met limoenkleurige bloemen. De goed winterharde plant kun je solitair of in groepen planten in de border, toepassen als bloeiende haag of als plant in pot op het terras of balkon zetten.
 • Hydrangea paniculata ‘Vanille Fraise’: zijn naam dankt de sierlijke blikvanger aan de bloei van crèmewitte bloemen, die later roze kleuren. Daarnaast zorgen de rode van de Hydrangea paniculata ‘Vanille Fraise’ voor extra veel sierwaarde.
 • Hydrangea paniculata ‘Bombshell’: deze Hortensia doet zijn naam eer aan door de spectaculaire roomwitte bloemen, die later in de zomer een vleugje roze kunnen krijgen. Het is een compactere soort, die ook voor kleine tuinen zeer geschikt is. 
 • Hydrangea paniculata ‘Phantom’: dit is een bijzondere Pluimhortensia, die zorgt voor een prachtig plaatje in de zomer. De Hydrangea paniculata ‘Phantom’ kenmerkt zich door piramidevormige bloempluimen. Ze zijn in het begin wit van kleur en verkleuren naar roze/rood, waardoor de blikvanger telkens een andere look krijgt.
 • Hydrangea paniculata ‘Pinky Winky’: deze langbloeiende soort kleurt tijdens de bloeiperiode van wit naar roze en rood. Daardoor verrast de Hydrangea paniculata ‘Pinky Winky’ telkens weer en is het een echte showsteler.
 • Hydrangea pan. ‘Dart’s Little Dot’: de recent ontwikkelde Hortensia blijft klein en is daarom niet alleen geschikt als borderplant, maar ook als potplant voor op het terras of balkon. De schitterende witte bloempluimen zijn de hele zomer te bewonderen.
 • Hydrangea paniculata ‘Silver Dollar’: de sterk groeiende Pluimhortensia Hydrangea paniculata ‘Silver Dollar’ heeft unieke zilverwitte en losse bloempluimen, die later lichtroze kleuren. Dit maakt het een sierlijke aanwinst voor iedere tuin.
 • Hydrangea pan. ‘White Lady’: een andere Hortensia met grote sierwaarde is de Pluimhortensia ‘White Lady’. De grote witte bloempluimen hebben een elegante uitstraling en zijn zelfs uitgebloeid nog lang mooi.
 • Hydrangea paniculata ‘Early Sensation’: wanneer je al vroeg van de bloei van een Hortensia wilt genieten, is dit een goede keuze. De Pluimhortensia ‘Early Sensation’ schittert vanaf mei met crèmewitte bloempluimen. Langzaam verkleuren ze naar oudroze en vervolgens prachtig wijnrood. 

TIP: Naast de Pluimhortensia, kweken we ook diverse Bolhortensia’s en Boerenhortensia’s. De Hortensia Annabelle bijvoorbeeld is een zeer geliefde soort! Bekijk alle producten in de webshop voor meer informatie of breng een bezoekje aan onze kwekerij. 

 

Pluimhortensia verzorgen

De Pluimhortensia verzorgen is eenvoudig en kost weinig tijd. Omdat Hortensia’s niet diep wortelen, is het belangrijk om deze tuinplanten altijd voldoende water te geven. Tijdens droge periodes en na de aanplanting moet je dit goed in de gaten houden. Zeker als je Pluimhortensia Hydrangea paniculata in de volle zon staat in plaats van half schaduw. Daarnaast is het van belang om de vaste plant na een snoeibeurt in het vroege voorjaar te bemesten met Vivimus universeel. Dit middel is 100% biologisch en bevordert een uitbundige bloei. Je kunt grond en mest gemakkelijk mee bestellen in onze webshop.

 

Pluimhortensia snoeien

De uiteindelijke hoogte van een Pluimhortensia varieert; de meeste soorten worden tussen de 80 en 150 centimeter hoog. Een Pluimhortensia snoei je het best in het vroege voorjaar (februari of maart). Je kunt de stevige takken dan gerust met een snoeischaar afknippen tot zo’n 15 of 20 centimeter boven de grond. Zo houd je de plant compact en bevorder je de vorming van grote bloemen in de zomer. Als je de takken minder ver afknipt worden de bloemen minder groot. De Pluimhortensia is bestand tegen nachtvorst.

TIP: Heb je vragen over het verzorgen van je Pluimhortensia (Pluimhortensia op stam of Hortensia als struik)? Neem gerust contact met ons op, we geven je graag persoonlijk advies. 

 

Pluimhortensia planten

Ga je de Pluimhortensia planten in de volle grond? Deze soort staat het liefst op een standplaats in de volle zon of half schaduw. Ook kan hij op een iets drogere plek staan dan andere hortensia’s. Je kunt de plant solitair (alleen), in een groepje of als bloeiende haag planten. Het is maar net hoe groot je tuin is en waar je voorkeur naar uitgaat. Je kunt maximaal 3 tot 5 bloeiende struiken per vierkante meter planten; dit verschilt per soort. De beste planttijd is het voorjaar, tot uiterlijk half mei. Mocht je toch in de zomer gaan planten, dan heeft de kluit extra veel water nodig. Wij raden je aan om bij het planten vruchtbare aanplantgrond te gebruiken voor een geslaagde aanplanting in de volle grond. De juiste grond en mest vind je in onze webshop. Geef na de aanplanting voldoende water, zodat de vaste plant goed kan gaan wortelen.

TIP: De Hydrangea paniculata kun je goed combineren met andere bloeiende vaste planten, siergrassen, groenblijvende planten en groenblijvende struiken. Bekijk onze andere tuinplanten en bloeiende struiken, ook onze andere Hortensia’s (zoals de populaire Hortensia ‘Annabelle’) online of in de kwekerij en doe inspiratie op. We helpen je graag bij het maken van de mooiste combinaties, dus kom gezellig een keer langs in Lienden.

Lees meer

call us icon

Neem contact op: 0344 22 81 00