Olijfbomen
Sfeervolle Mediterrane eyecatcher: voor het ultieme zomergevoel.
Breng een mediterrane sfeer naar jouw tuin met de karakteristieke olijfboom, ook wel de Olea Europaea genoemd. Deze mooie olijfbomen groeien van oorsprong in het Middellandse Zeegebied. Wanneer je een olijfboom gaat kopen, ben je verzekerd van jaren plezier. Deze bomen kunnen namelijk erg oud worden. Ook een oude olijfboom blijft zijn kenmerkende karakter behouden.

Olijfbomen

Van hoog naar laag sorteren

Olijfbomen

Van hoog naar laag sorteren
 

“Ik ben opgegroeid tussen de bomen, de passie zit diepgeworteld en dat wil ik graag delen”.

De 4 onmisbare elementen voor een bloeiende tuin:

small bg

Goede grond. Onze bomen en planten groeien op in dé kwekerijen-streek van Europa.Hier liggen de wortels van sterke gezonde bomen en planten.

small bg

Voldoende water en voeding. Onze bomen en planten wanen zich in een 5-sterren hotel. Haute-nature, bij ons krijgen ze de beste zorg.

small bg

Zon, frisse lucht een heerlijk briesje. Onze bomen en planten hebben niks te klagen in Lienden. Het is hier goed toeven.

small bg

Liefde. Wij geven iedere dag 110% liefde aan onze bomen en planten. En daar krijgen wij een heleboel liefde voor terug.

Veelgestelde vragen
Hoe verzorg je een olijfboom?
Een olijfboom heeft weinig verzorging nodig. De boom heeft voldoende zonlicht nodig en een goed doorlatende grond. Dit kun je bevorderen door hydrokorrels aan de potgrond toe te voegen. Wanneer in de winter de temperatuur onder de -10 °C zakt, kun je de boom beschermen door deze in te pakken.
Hoe snel groeit een olijfboom?
Een olijfboom is een langzaam groeiende boom die bekend staat om zijn uithoudingsvermogen en levensduur. Hoeveel een olijfboom per jaar groeit, is afhankelijk van verschillende factoren, waaronder het klimaat, de bodemkwaliteit en de verzorging. Over het algemeen groeit een jonge olijfboom ongeveer 30-60 centimeter per jaar.
Hoe groot wordt een olijfboom?
Hoe groot een olijfboom wordt, heeft te maken met de soort olijfboom. Een volwassen olijfboom kan uiteindelijk een hoogte bereiken tussen de drie en tien meter. Een olijfboom wordt beschouwd als volwassen na ongeveer 20 jaar.
Groeit een olijfboom het beste in de zon of schaduw?
Een olijfboom en de volle zon is de perfecte combinatie. Deze bomen houden van warme, zonnige omgevingen, zo kunnen ze optimaal groeien. Een olijfboom kan ook in de schaduw staan, maar dit vermindert de groei.
Wanneer moet ik een olijfboom snoeien?
De olijfboom snoeien kan in principe het hele jaar door, maar de voorkeur gaat uit naar het voorjaar. Een olijfboom in het najaar snoeien is minder goed voor de boom, omdat hij dan met 'wonden' de winter in gaat. Wanneer de olijfboom vorstschade oploopt, kun je dit gerust wegknippen.
Wanneer moet ik een olijfboom verpotten?
Een olijfboom verpotten kun je het beste in het voorjaar doen. Zo krijgt de boom voldoende tijd om zich in zijn nieuwe pot te bevestigen, voordat de actieve groeiperiode begint. De olijfboom verpotten helpt bij de gezonde ontwikkeling van de boom en voorkomt wortelgebondenheid.
Hoe moet ik een olijfboom verpotten?
Plaats een laag hydrokorrels op de bodem om het water te reguleren. Haal hierna de olijfboom uit de oude pot door de pot te kantelen en de kluit er uit te schuiven. Snoei de beschadigde wortels weg en verwijder overtollige wortels om de kluit te verkleinen. Plaats de olijfboom in de nieuwe pot en vul de pot aan met verse potgrond. Geef de boom vervolgens een royale hoeveelheid water.
Is een olijfboom winterhard?
Een olijfboom is in principe winterhard én wintergroen, maar dat vergt wel enige voorbereiding. Ondanks dat de Olea Europaea winterhard is, kunnen de wortels bij lange vorst of een temperatuur van -10 °C bevriezen. Het is dan aan te raden om de winterharde olijfboom in te pakken met een hoes of jute.
Wanneer moet ik mijn olijfboom inpakken?
Bij een temperatuur van -10 °C of een lange periode van vorst, moet je de boom goed voorbereiden om vorstschade aan de olijfboom te voorkomen. Je kunt de olijfboom inpakken met een speciale hoes of jute.
Wat moet ik doen als mijn olijfboom geel wordt?
De voornaamste reden van gele bladeren is dat je olijfboom te nat is, maar ook droogte kan de oorzaak zijn. Het is belangrijk om de oorzaak van de gele bladeren vast te stellen voordat je actie onderneemt. Neem contact met ons op als je het probleem aanhoudt of je niet zeker weet waarom de olijfboom geel wordt.
Wat moet ik doen als mijn olijfboom bladeren laat vallen?
De oorzaak van vallende bladeren kan seizoensgebonden zijn. In de herfst en de winter kan de olijfboom bladval vertonen. Een andere oorzaak kan zijn dat de olijfboom te droog is. Controleer de grond en neem bij twijfel contact met ons op voor advies over de gezondheid van jouw olijfboom.
Heb ik een zieke olijfboom?
Controleer de bladeren en de stam op bladvlekkenziekte, schimmel of plagen zoals luizen. Ook dood hout, afgeknotte groei, verdikte stammen of slechte vruchtontwikkeling kunnen een teken van ziekte zijn. Behandel de olijfboom indien nodig met geschikte bestrijdingsmiddelen. Twijfel je hierover? Neem contact met ons op!

Olijfbomen

Er zijn veel verschillende soorten olijfbomen, waaronder de Bonsai Olijfboom of de Olijfboom op stam. Onze grote olijfbomen zijn een indrukwekkende toevoeging aan elk landschap, terwijl de kleine olijfbomen perfect zijn voor kleinere tuinen. Wil je een olijfboom kopen, maar twijfel je nog tussen de verschillende soorten olijfbomen? Bij Bomenenzo zijn we jouw olijfboom specialist en kunnen we je helpen bij het vinden van de juiste olijfplant voor jouw tuin. Je kunt eenvoudig online een olijfboom bestellen.

 

Een olijfboom in een pot plaatsen

Een olijfboom in pot is een uitstekende keuze voor wie droomt van een vleugje mediterrane sfeer. Hierdoor kun je de olijfboom in pot ook buiten in kleinere buitenruimtes plaatsen. Een olijfboom op het terras of een olijfboom op je balkon is niet alleen een prachtige decoratieve toevoeging, maar ook een symbool van vrede en welvaart. Het plaatsen van een olijfboom in een bak is een goede oplossing als je een beperkte buitenruimte hebt.

Een grote olijfboom in pot is een echte blikvanger en geeft direct een gevoel van elegantie aan je buitenruimte. Als je overweegt om een olijfboom in pot buiten te plaatsen, is het belangrijk om de juiste potmaat en bodem te kiezen. De olijfboom kan namelijk uit de pot groeien. Dan is het noodzaak om de olijfboom te verpotten in een grotere pot die minimaal 30% groter is dan de oude pot, zodat er genoeg ruimte is om te groeien. 

Het kopen van een olijfboom in pot kan natuurlijk bij Bomenenzo. Overweeg bij het kiezen van een olijfboom in bak de grootte en de algehele uitstraling van de boom, evenals de locatie waar je hem wilt neerzetten. Ook wanneer je een olijfboom in pot op je terras wilt plaatsen.

 

Je olijfboom in de tuin planten

De olijfboom houdt van een omgeving met voldoende zonlicht. Als je de olijfboom in je tuin gaat planten, probeer deze dan ook op een zonnige plek te plaatsen. Wanneer je de olijfboom buiten in volle grond wilt planten, is het aan te raden om rekening te houden met het volgende: wanneer je de olijfboom op een schaduwrijke standplaats plant, zal de olijfboom moeite hebben met groeien en bloeien. Daarom raden wij af om de olijfboom onder een overkapping of in de schaduw te plaatsen, omdat dit het benodigde zonlicht beperkt. 

Wanneer je een olijfboom in de voortuin of een olijfboom in een kleine tuin kwijt wil, is de kleine olijfboom perfect. Het compacte formaat van de olijfboom past goed in een kleine tuin, doordat deze niet te veel ruimte inneemt. Het kiezen van de juiste plek voor de boom is essentieel om ervoor te zorgen dat deze goed gedijt in ons klimaat.

 

De verzorging van een olijfboom

De verzorging van de olijfboom begint met het begrijpen van de basisprincipes van de verzorging van de olijfboom. Olijfbomen houden van veel zonlicht en goed waterdoorlatende grond. Het onderhoud van een olijfboom in pot begint bij het plaatsen. Zorg voor een ruime pot, gebruik kwalitatieve potgrond en geef de boom regelmatig voeding. Dit geldt ook voor het onderhoud van een olijfboom op het terras en het onderhoud van een olijfboom buiten. 

Het snoeien van de olijfboom is ook onderdeel van het onderhoud. Het is mogelijk om de olijfboom te snoeien en een mooie vorm te creëren. Een olijfboom groeit niet snel, dus je hoeft deze ook niet vaak te snoeien. Ideaal als je een onderhoudsvriendelijke boom zoekt.

 

Je olijfboom water geven en bemesten

Zodra de olijfboom geplant is, heb je er nauwelijks omkijken naar. Wel zul je in de gaten moeten houden dat de olijfboom niet te veel of te weinig water ontvangt. De olijfboom kan namelijk bij te veel water in de bodem last krijgen van wortelrot. Een teken van wortelrot is dat de olijfboom bruine bladeren krijgt of dat er gele bladeren verschijnen op de olijfboom.

Om te voorkomen dat de bodem niet te nat blijft, kun je gebruikmaken van hydrokorrels. Deze korrels zuigen het overtollige water op en zorgen ervoor dat de wortels niet te lang in water staan.

Naast hydrokorrels heeft de olijfboom ook een voorkeur in de soort potgrond waarin hij staat, namelijk in mediterrane potgrond. Hierin zitten alle voedingsstoffen die jouw olijfboom nodig heeft om te kunnen groeien. Je hebt dus geen voedingstabletten voor je olijfboom nodig. Let wel op! Bij slechte bemesting kan je olijfboom kaal worden.

 

Met je olijfboom de winter door

Een olijfboom is, zowel in de winter als in de zomer, een fijne toevoeging voor je tuin. De voornaamste reden is dat de olijfboom winterhard is. Daarnaast is de olijfboom groenblijvend, waardoor deze ieder seizoen prachtig in je tuin staat. Zo geniet je ieder jaar weer van een olijfboom in bloei. Om te zorgen dat de olijfboom goed kan overwinteren, moet je deze op de juiste manier verzorgen. Een olijfboom in volle grond laten overwinteren is anders dan een olijfboom binnen laten overwinteren, maar je kunt in principe je olijfboom ook in de winter gewoon buiten laten staan.

Zodra je de olijfboom in de volle aarde zet, is het lastig om de boom te verplaatsen bij mindere temperaturen. Een olijfboom is winterhard tot circa -10 °C. Je moet oppassen met je olijfboom water geven tijdens vorst, omdat de kluit van de olijfboom kan gaan vriezen. Op dat moment kan de olijfboom vorstschade oplopen. Om de olijfboom te beschermen tegen vorst, raden wij aan om de boom goed warm te houden. Door een vliesdoek of jute te gebruiken bied je vorstbescherming voor je olijfboom.

 

Een olijfboom binnen in huis

De keuze om een olijfboom binnen of buiten te plaatsen is een grote opgave. Een olijfboom in huis halen, kan een kamer volledig transformeren. Een grote olijfboom binnen plaatsen kan een prachtige blikvanger in je interieur zijn. De olijfboom kan een veelzijdige kamerplant zijn. Het verzorgen van een olijfboom als kamerplant vergt enige aandacht, maar de beloning is groot. De woonkamer is binnenshuis de meest ideale plek voor een olijfboom, omdat deze ruimte meestal voldoende zonlicht biedt, wat cruciaal is bij het binnen verzorgen van een olijfboom. Of je nu een grote olijfboom binnen wilt hebben of een kleinere olijfboom als kamerplant, het voegt altijd een vleugje natuurlijke pracht toe aan je interieur.

Lees meer

call us icon

Neem contact op: 0344 22 81 00