Vijgenboom
Bijzonder mooie groeivorm én verrukkelijke vruchten.
Een vijgenboom is een echte musthave voor Mediterrane tuinen. Het is een sfeermaker met decoratieve bladeren, waar je vanaf het eind van de zomer heerlijke vruchten van plukt. Van oorsprong komt de vijg uit het Middellandse zeegebied, maar onze winterharde soorten groeien en bloeien ook prima in ons klimaat. Geef de zonaanbidder een beschutte en warme plek in de tuin, op het terras of balkon en waan je in zuidelijke sferen!

Vijgenboom

Van hoog naar laag sorteren

Vijgenboom

Van hoog naar laag sorteren
 

“Ik ben opgegroeid tussen de bomen, de passie zit diepgeworteld en dat wil ik graag delen”.

De 4 onmisbare elementen voor een bloeiende tuin:

small bg

Goede grond. Onze bomen en planten groeien op in dé kwekerijen-streek van Europa.Hier liggen de wortels van sterke gezonde bomen en planten.

small bg

Voldoende water en voeding. Onze bomen en planten wanen zich in een 5-sterren hotel. Haute-nature, bij ons krijgen ze de beste zorg.

small bg

Zon, frisse lucht een heerlijk briesje. Onze bomen en planten hebben niks te klagen in Lienden. Het is hier goed toeven.

small bg

Liefde. Wij geven iedere dag 110% liefde aan onze bomen en planten. En daar krijgen wij een heleboel liefde voor terug.

Vijgenboom kopen

Creëer een Mediterrane sfeer in je tuin met een vijgenboom (Ficus Carica). In ons assortiment vind je winterharde vijgenbomen die geschikt zijn voor het Nederlandse klimaat. Deze prachtige boom geeft vaak veel en goed vruchten, die heerlijk zijn. De Vijg Ficus Carica is makkelijk in onderhoud en winterhard. Van oorsprong komt de bladverliezende boom uit het Middellandse Zeegebied, maar er zijn meerder soorten die het ook in het Nederlandse klimaat goed doen. De vijgenboom heeft een metaalkleurige, gladde stam en zal, wanneer de boom ouder wordt, naar donkergrijs verkleuren. Verder kenmerkt de Mediterrane boom zich door knobbelige takken en dikke, leerachtige, grote bladeren, die bestaan uit 3 tot 5 lobben. Deze zijn donkergroen van kleur en ruw behaard, de onderkant van de grote bladeren bestaat uit witte nerven. In Nederlandse tuinen kan de boom zo’n 2 tot 4 meter hoog worden in de volle grond, wat het een mooie aanwinst maakt voor een middelgrote tuin. Ook zijn de bomen voor kleine tuinen, terrassen en balkons geschikt als vijgenboom in pot. Zorg voor een beschutte, zonnige standplaats (volle zon of halfschaduw) en voedselarme, goed doorlatende bodem.

TIP: Als een vijg rijp is, kun je deze oogsten en verwerken in heerlijke gerechten. Aan het eind van de zomer kun je de eerste vijgen doorgaans plukken. De heerlijke, eetbare vruchten van een vijgenboom zijn rijp als ze zachter aanvoelen en kun je op talloze manieren gebruiken. Je kunt ze zo eten, verwerken in een salade of in een bakje yoghurt doen bijvoorbeeld. Wees creatief en maak van je vijgenboom niet alleen een sierlijke, maar ook een praktische boom.

 

Vijgenboom kopen bij Bomenenzo

De mooiste winterharde vijgenbomen koop je eenvoudig en snel bij kwekerij Bomenenzo.nl. Je bent van harte welkom op onze kwekerij in Lienden, in de Betuwe, om een kijkje te nemen. Natuurlijk kun je onze verkrijgbare soorten vijgenbomen ook online bekijken en online kopen. Bekijk ze hieronder en vind door middel van product vergelijken jouw favoriet.

  • Ficus carica: deze mooie Mediterrane plant heeft grote bladeren en geeft heerlijke vijgen. Je kunt de Vijg op stam Ficus carica zowel als struik of boom laten groeien. Deze vijg kan een totale hoogte bereiken van maar liefst tien meter, maar is ook goed kleiner te houden door middel van snoei. Het is een fantastische aanwinst voor zowel grote tuinen als kleine tuinen. Daarnaast kun je de Ficus carica Vijg goed in een pot houden op het terras of balkon. Bij Bomenenzo koop je niet alleen een halfstam/hoogstam Vijg, maar ook een meerstammige boom (Vijgenboom meerstammig). Daarnaast hebben we de Oude Vijg in het assortiment. Deze Vijgen op stam kunnen wel vijf meter breed groeien en zijn als grote bomen prachtige solitaire blikvangers. 
  • Ficus carica ‘Brown Turkey’: deze decoratieve, winterharde struik of halfstam boom is niet alleen van grote sierwaarde in de tuin, maar geeft ook heerlijke vruchten. Je kunt de Vijg Ficus carica ‘Brown Turkey’ zowel in de volle grond planten als in een pot op het terras of balkon zetten.

Heb je jouw lievelingsboom gevonden? Kies je voor een vijgenboom Ficus Carica ‘Brown Turkey’, meerstammige boom of andere vijgenboom op stam? Wanneer je hulp nodig hebt bij het maken van een keuze, horen we het graag. We geven je graag persoonlijk advies! Anders kun je jouw boom direct bestellen via de webshop. We bezorgen bomen en planten in heel Nederland en België en doen ons best voor een snelle levering. Kies voor thuis bezorgen – en geniet vanaf €300,- van gratis bezorging – of gratis afhalen in de kwekerij. We adviseren bij online kopen de optie ‘account aanmaken’, zodat je je bestelling online kunt volgen. Een offerte aanvragen, voor onze zakelijke klanten bijvoorbeeld, kan via de website. Kijk voor meer informatie in onze algemene voorwaarden of neem contact op. 

 

Vijgenboom verzorgen

De vijgenboom is winterhard, maar blijft niet groen in de winterperiode. Beplant de grond rondom de bladverliezende boom niet, zodat deze de opgeslagen warmte in de grond weer kwijt kan. In de winter groeien er kleine knopjes aan de vijg, die uitlopen tot grote vruchten bij een zachte winter. Je kunt de Mediterrane boom in de winter beschermen tegen eventuele vorstschade door de grond rondom de boom af te dekken met afgevallen bladeren. Het is belangrijk dat de vaste planten de eerste jaren regelmatig extra water en voeding krijgen. Slappe of gele bladeren wijzen op een tekort hieraan. Na een paar jaar heeft de boom zich goed geworteld en zal deze zelf aan voldoende water kunnen komen. Je hoeft dan alleen nog extra water te geven tijdens langdurig warme en droge periodes.

TIP: Heb je vragen over de verzorging van de vijgenboom? Aarzel niet om contact op te nemen voor meer informatie en persoonlijk advies. 

Wist je dat je een Vijg ook kunt stekken? Een Vijgenboom stekken doe je het best als het niet vriest en voor de Mediterrane boom uitloopt. Knip wat stekjes af, verwijder de onderste bladeren, maar laat de knoppen zitten en steek deze in de grond.

 

Vijgenboom snoeien

Een vijgenboom snoeien doe je het beste één keer per jaar. Snoei de boom in de periode van eind november tot januari, wanneer al het blad van de vijgenboom is gevallen. Het snoeien van een vijgenboom bestaat uit het verwijderen van het dode hout en vormbehoud. Tijdens het snoeien kan je huid gaan irriteren. Dit komt door het sap van de vijgenboom.

Wist je dat we een nieuwsblad hebben, waarin we gratis tuinier tips en weetjes delen? Meld je aan via de website, blijf op de hoogte van het laatste nieuws en ga ieder seizoen goed voorbereid in!

 

Vijgenboom planten

Ga je jouw vijgenboom planten? De Vijg Ficus Carica kun je in de volle grond planten of een plekje geven op het terras of balkon in een kuip. Heb je de plant in pot/ boom in pot staan, dan kun je in een strenge winter de vijgenboom verplaatsen naar een vorstvrije plek. Een Vijg planten doe je het best op een zonnige standplaats (volle zon of halfschaduw). Deze Mediterrane boom houdt verder van een kalkrijke, voedselarme en goed doorlatende bodem. Beter beplant je de grond rond de vijgenboom niet, zodat de boom de opgeslagen warmte in de grond weer kwijt kan. Graaf voor het planten een ruim plantgat in de volle grond, waar de wortels of kluit goed in past. Plant de boom vervolgens op de juiste diepte. Vul na het planten het gat aan met een halve zak aanplantgrond en de volle grond. Je kunt twee boompalen naast de Vijg planten, zodat de jonge boom niet scheef waait en de wortels niet af zullen scheuren. Verbind de palen vervolgens met elkaar met boomband en nagels. Klaar met de aanplanting? Geef de nieuwe boom dan water om goed te kunnen gaan wortelen.

TIP: Houd je van Mediterrane sferen in de tuin? Maak je Mediterrane compleet met andere Mediterrane bomen en Mediterrane planten. Kies bijvoorbeeld voor groenblijvende bomen en groenblijvende struiken, zodat je het hele jaar van kleur in je tuin geniet. Bekijk alle soorten in de webshop; via het menu kom je bij onze verschillende categorieën terecht en via de zoekfunctie kun je geavanceerd zoeken. Ook ben je natuurlijk van harte welkom om een kijkje te komen nemen in onze kwekerij!

Lees meer

call us icon

Neem contact op: 0344 22 81 00