Bijenplanten
Vind jij het gezoem van bijen ook zo gezellig? Met onze speciale mix van bijenplanten trek je veel van deze kleine bestuivers naar je tuin.

Bijenplanten

Van hoog naar laag sorteren

Bijenplanten

Van hoog naar laag sorteren
 

“Ik ben opgegroeid tussen de bomen, de passie zit diepgeworteld en dat wil ik graag delen”.

De 4 onmisbare elementen voor een bloeiende tuin:

small bg

Goede grond. Onze bomen en planten groeien op in dé kwekerijen-streek van Europa.Hier liggen de wortels van sterke gezonde bomen en planten.

small bg

Voldoende water en voeding. Onze bomen en planten wanen zich in een 5-sterren hotel. Haute-nature, bij ons krijgen ze de beste zorg.

small bg

Zon, frisse lucht een heerlijk briesje. Onze bomen en planten hebben niks te klagen in Lienden. Het is hier goed toeven.

small bg

Liefde. Wij geven iedere dag 110% liefde aan onze bomen en planten. En daar krijgen wij een heleboel liefde voor terug.

Bijenplanten kopen

Dat het niet goed gaat met de bij in Nederland is helaas een feit. Als de populatie wilde bijen en hommels in problemen komt, komen planten dit ook. Bijen en hommels hebben namelijk een erg belangrijke rol: ze zorgen voor de bestuiving en vruchtzetting. Kom jij mee in actie? Plant dan mooie bijenplanten aan in je tuin. Goed voor de biodiversiteit en natuur, maar ook leuk om je tuin mee op te fleuren! Bijenplanten zijn namelijk bloeiende planten of struiken met heerlijk geurende bloemen in allerlei kleuren en daardoor schitterende blikvangers. Het is dus geen straf om op deze manier mee te werken aan het herstel van de biodiversiteit of biologische diversiteit in Nederland. Met spectaculaire planten voor bijen verwelkom je overigens niet alleen bijen en hommels, maar ook prachtige soorten vlinders en andere nuttige insecten in je tuin. Veel bedreigde dieren om tevreden te maken dus! Benieuwd met welke toppers je dit doet? Lees verder en ontdek hoe jij een levendige tuin realiseert. 

Bijenplanten kopen bij Bomenenzo

Bij Bomenenzo ben je aan het juiste adres voor bloemen met veel nectar en stuifmeel waar bijen dol op zijn. Zowel inheemse planten als exotische planten. Je kunt ze in de volle grond planten of in een pot. Zowel grote tuinen als kleine tuinen, terrassen of balkons kun je dus bijenvriendelijk maken! Met welke planten draag jij bij aan de biodiversiteit en natuur? Bekijk hieronder de voorjaarsbloeiende en zomerbloeiende planten die wilde bijen aantrekken, maar ook zorgen voor de komst van vlinders en andere insecten.

  • Kogelbloem (Cephalanthus occidentalis): met deze bijzondere sierheester geef je je tuin niet alleen een prachtige uitstraling, maar maak je ook bijen en vlinders blij. De kogelvormige, witte bloemen, die lijken op speldenkussentjes bewonder je van juni t/m augustus en zorgen voor een levendige zomerse tuin.
  • Reuzenlavendel (Perovskia atriplicifolia 'Blue Spire'): deze half heester kenmerkt zich door opgaande, grijze takken bezaaid met lavendelkleurige bloemetjes. Ze geuren heerlijk en trekken veel bijen, vlinders en hommels aan. Eigenlijk allerlei nuttige insecten. De Perovskia atriplicifolia 'Blue Spire' kun je goed combineren met andere planten, maar ook mooi als solitair planten in een vak met bodembedekkers.
  • Hertshooi (Hypericum 'Hidcote'): geef je tuin, terras of balkon een vrolijk tintje met deze prachtige struik goed voor de biodiversiteit. De doorbloeiende Hypericum 'Hidcote' krijgt gele bloemen, die veel bijen en vlinders lokken. Daarbij houdt de winterharde struik lang zijn bladeren vast, waardoor deze bijna het hele jaar voor een kleurrijk accent in de tuin zorgt.
  • Vlierbes (Sambucus): de waardevolle heester Vlierbes is in mei en juni erg in trek bij bijen, hommels, vlinders en andere nuttige insecten door het vele nectar en stuifmeel in de heerlijk zoet geurende, witte bloemen. Hierop volgen bessen, geliefd bij vogels. Een topper om de biodiversiteit in je tuin te vergroten dus!
  • Koninginnenstruik (Linnaea amabilis): de Koninginnenstruik heet in het Engels niet voor niets Beauty bush. De sierheester bloeit in april en mei met heerlijk geurende witte tot roze bloemen met een oranje-gele keel. De fantastische bloemen van de Linnaea amabilis, ook bekend als Kolkwitzia amabilisof, werken als een magneet op nuttige insecten zoals bijen, hommels en vlinders. 
  • Ranonkelstruik (Kerria japonica): met deze sierheester krijgt je tuin direct een vrolijke sfeer. De opvallende gele bloemen van de Ranonkelstruik zijn niet alleen zeer decoratief, maar ook in trek bij bijen en andere nuttige insecten. Een prachtplant die je op veel manieren kunt toepassen, als solitair, in groepen, als haagplant of kuipplant.

Bijenplanten kopen voor je grote tuin of kleine tuin doe je natuurlijk bij Bomenenzo. Bij ons ben je verzekerd van goede kwaliteit, scherpe prijzen en persoonlijk advies. Shop jouw favorieten bloeiende vaste planten, bloeiende struiken of bloeiende bomen online of rechtstreeks in de kwekerij. Kies je voor online planten kopen, dan adviseren we de optie ‘account aanmaken’. Zo kun je je bestelling gemakkelijk online volgen. Bij besteding vanaf €300 geniet je van gratis bezorging (binnen 5 - 10 werkdagen bezorgd) in heel Nederland of België! Voor meer informatie verwijzen we je graag naar onze algemene voorwaarden of klantenservice. Kom je liever langs om onze topplanten en -bomen in het echt te bewonderen? Gezellig! In onze kwekerij in Lienden kun je jouw bomen en planten gratis afhalen. 

Bijenplanten verzorgen

Bijen komen af op heerlijk geurende bloemen met veel nectar en stuifmeel. Bloeiende planten zijn over het algemeen zonaanbidders en houden van voedzame grond. Ze hebben immers veel energie nodig om uitbundig te bloeien. Het is daarom raadzaam om bijenplanten eens of twee keer per jaar te bemesten. Tijdens warme, droge periodes geef je extra water. Ook in de eerste periode na het aanplanten is regelmatig water geven van belang, zodat de jonge planten goed kunnen wortelen. Het hangt af van de soorten planten voor bijen of en wanneer je deze moet snoeien. De meeste bloeiende vaste planten, bloeiende struiken en bloesembomen snoei je eens per jaar, vaak in het vroege voorjaar of juist na de bloei. Lees verderop meer hierover. Bij veel bloemsoorten is het slim om uitgebloeide bloemen tijdens de bloeiperiode direct te verwijderen. Hiermee stimuleer je een langere bloei: dat is fijn voor jouzelf, maar nog fijner voor de bij!

Heb je vragen over het verzorgen van jouw bijenplanten? Aarzel niet om contact met ons op te nemen. We voorzien je graag van extra informatie en persoonlijk advies. 

Bijenplanten snoeien

De meeste bomen en planten voor bijen kun je eens per jaar snoeien. Zo behoud je een jonge, vitale plant of boom, stimuleer je een goede bloei en blijft je boom of plant mooi in model. Vaak geldt dat je kunt snoeien in het vroege voorjaar, in maart. Sommige bijenplanten snoei je echter beter na de bloei. Gebruik bij het snoeien altijd een schone en scherpe snoeischaar om ziekten en plagen geen kans te geven. Lees daarom goed de instructies van jouw bijenplant. Je wilt immers dat deze het zo goed mogelijk doen. Daar profiteer je zelf van, net als de diverse soorten wilde bijen, vlinders en hommels. 

Tip: Bij diverse bloeiende vaste planten voor bijen en vlinders, zoals de vlinderstruik Buddleja davidii, is het slim om uitgebloeide bloemen tijdens de bloeiperiode met regelmaat weg te knippen. De vaste plant hoeft hier dan niet meer zijn energie aan te verspillen en kan alle energie steken in nieuwe knoppen, wat resulteert in een langere bloei. Extra lang genieten dus!

Nog een tip: bijen nestelen op verschillende manieren. Er bestaan veel soorten wilde bijen. Sommigen soorten wilde bijen graven holletjes in de volle grond, andere soorten wilde bijen kruipen weg in dode takken en boomstammen. Laat snoeiafval daarom gerust liggen, dit zijn de perfecte nestelplaatsen voor bijen. Je kunt natuurlijk ook een creatief bijenhotel maken!

Bijenplanten planten

Ben je klaar voor de komst van bijen en hommels? De meeste bijenplanten kun je het hele jaar aanplanten, als het maar niet vriest. Kies voor aanplanting in de volle grond of in een pot. Een mooie bloesemboom bijvoorbeeld is een prachtige solitair, maar een kleine struik zoals de Buddleja davidii is ook goed aan te planten in groepen in de border. Kijk voordat je gaat planten naar de wensen van je bomen en struiken. De meeste bloeiers zijn zonaanbidders en houden van een standplaats in de volle zon of halfschaduw. Een voedzame, goed doorlatende bodem is doorgaans geschikt. Hiervoor maak je gebruik van speciale aanplantgrond, ook te vinden in onze webshop. Aanplantgrond maakt de bodem lekker luchtig en bevat de juiste voedingsstoffen voor een goede start. Het is afhankelijk van de planten die bijen lokken of deze van natte grond of droge grond houden. In de meeste gevallen is een te natte grond niet wenselijk, maar een te droge grond ook niet. Geef in de eerste periode na de aanplanting sowieso regelmatig water voor een goede inworteling. Voor de juiste aanplanting adviseren we de productinformatie van jouw gewenste planten te lezen.

TIP: De bijenplanten verliezen in de winter hun blad. Combineer bladverliezende planten met wintergroene plantensoorten, zoals groenblijvende bodembedekkers, groenblijvende struiken/groenblijvende heesters, groenblijvende klimplanten en groenblijvende haagplanten en behoud ook in de winter een sfeervolle tuin.

Ook Bomenenzo kan je helpen met de aanplanting van planten en bomen in jouw grote tuin of kleine tuin. We hebben namelijk ook een aanplantservice. Ideaal voor als je niet zo’n groene vingers hebt of simpelweg weinig tijd. Interessant voor jou? Neem contact op voor de mogelijkheden.

Lees meer

call us icon

Neem contact op: 0344 22 81 00