Struiken
Fantastische blikvangers waar je U tegen zegt.
Struiken zijn tuinplanten die ook in de winter boven de grond zichtbaar blijven met houtige takken en je tuin daarom het hele jaar sieren. Ze geven je buitenruimte meteen een prachtige sfeer en veel kleur. In ons ruime assortiment vind je struiken die elk jaar weer prachtig bloeien en veel vlinders en bijen lokken. Maar ook groenblijvende struiken, die je tuin in de winter levendig houden.

Struiken

Van hoog naar laag sorteren
Pagina

Struiken

Van hoog naar laag sorteren
Pagina
 

“Ik ben opgegroeid tussen de bomen, de passie zit diepgeworteld en dat wil ik graag delen”.

De 4 onmisbare elementen voor een bloeiende tuin:

small bg

Goede grond. Onze bomen en planten groeien op in dé kwekerijen-streek van Europa.Hier liggen de wortels van sterke gezonde bomen en planten.

small bg

Voldoende water en voeding. Onze bomen en planten wanen zich in een 5-sterren hotel. Haute-nature, bij ons krijgen ze de beste zorg.

small bg

Zon, frisse lucht een heerlijk briesje. Onze bomen en planten hebben niks te klagen in Lienden. Het is hier goed toeven.

small bg

Liefde. Wij geven iedere dag 110% liefde aan onze bomen en planten. En daar krijgen wij een heleboel liefde voor terug.

Struiken kopen

Met een struik als fantastische blikvanger creëer je binnen no-time sfeer in je tuin. Een struik of heester is een houtig gewas. Vroeger waren struiken en heesters twee aparte begrippen, maar vandaag de dag worden ze gezien als één. Een struik (of heester) vertakt zich dichtbij of in de grond en heeft geen duidelijke stam. De takken beginnen direct bij de grond en worden ook wel grondtakken genoemd. Struiken zorgen voor structuur in je tuin en zijn net als bomen goed voor de mens en natuur. Struiken vangen stofdeeltjes uit de lucht, zorgen voor zuurstof en verdampen vocht. Er zijn bloeiende struiken die ieder jaar opnieuw in bloei komen en nieuwe bladeren krijgen. Er zijn ook struiken die het gehele jaar mooi groen zijn, groenblijvende struiken. Met een wintergroene struik geniet je jaarrond van een mooi stukje groen in je tuin. Combineer zo’n groenblijvende struik met een bladverliezende struik, bijvoorbeeld een kleurrijke bloeiende struik, om voor afwisseling in je tuin te zorgen.

Het verschil tussen kleine bomen en struiken is dat een struik vaak kleiner blijft dan een boom. De meeste struiken worden niet hoger dan drie meter en zijn daarmee ook zeer geschikt voor kleine tuinen. Sommige struiksoorten zijn ook geschikt om in een pot op het terras en balkon te zetten. Het verschil tussen tuinplanten en struiken is dat struiken ook in de winter boven de grond blijven. Struiken kun je op talloze manieren toepassen in de tuin, als solitair of in groepen. Welk plekje in jouw tuin kan nog een mooie blikvanger gebruiken?

 

Struiken kopen bij Bomenenzo

Er zijn ontzettend veel verschillende soorten struiken beschikbaar: van bloeiende struiken met opvallende bloemen tot groenblijvende struiken met opvallende bladeren. Bij Bomenenzo vind je kleine en grote struiken en heesters, die geschikt zijn voor de volle zon of juist voor de schaduw. Om een duidelijker beeld te geven van onze beschikbare struiken, volgt hieronder een beknopt overzicht.

  • Bloeiende struiken: met bloeiende struiken – struiken met bloemen – creëer je direct sfeer in je tuin. Bij Bomenenzo kun je terecht voor sierheesters in diverse kleuren, soorten en maten. Kies voor roze, gele, blauwe, witte of rode struiken. Kijk bijvoorbeeld eens naar onze populaire Blauwe Regen struiken (Wisteria), de Spierstruik Spirea, Camelia Camellia/ Japanse Roos, Hortensia’s, Rhododendrons, geurende rozenstruiken en speciale Vlinderstruiken als de Vlinderstruik ‘Buzz Trio’ voor een levendige tuin. Sommige struiken geven na de bloei ook prachtige bessen, waardoor deze heesters voor vogels erg belangrijk zijn. Denk bijvoorbeeld aan de mooie Sneeuwbal Viburnum tinus en Kornoelje Cornus.
  • Wintergroene struiken: een groenblijvende struik, oftewel een struik die zijn bladeren in de winter vast houdt, zorgt jaarrond voor een groen accent in je tuin. Kies uit talloze bladhoudende struiken voor grote tuinen of kleine tuinen. Populaire soorten groenblijvende heesters en groenblijvende hagen zijn de Japanse Hulst (Ilex crenata) en Taxus baccata, wat ook goede Buxus vervangers zijn, de Olijfwilg (Elaeagnus ebbingei), Glansmispel ‘Red Robin’ met mooi rood blad, Skimmia japonica, Nandina domestica, Portugese Laurier en Hedera struiken.
  • Schaduw struiken: dit zijn de ideale struiken voor een schaduwrijke plek. Met struiken die groeien (en bloeien) op schaduwrijke plekken fleur je gemakkelijk een donkere hoek in je tuin op. Bekijk de volgende toppers eens: Hedera helix ‘Arborescens’, Portugese Laurier en Mahonia media ‘Charity’. 

Heb je jouw nieuwe struiken gekozen uit ons uitgebreide assortiment? Ga je voor de Blauwe Regen of groenblijvende heesters zoals de Japanse Hulst of Hedera? Winterharde struiken kopen, en ook de juiste grond en mest, doe je makkelijk en snel op Bomenenenzo.nl. Je kunt jouw gewenste producten laten thuis bezorgen of gratis afhalen in Lienden. Ga je voor de eerste optie, dan doen wij ons best voor een snelle levering in heel Nederland en België. Naast een snelle bezorging, geniet je bij besteding vanaf €300,- van gratis bezorging! Maak je bestelling dus snel compleet met andere mooie bomen en planten. Via het menu kom je bij onze verschillende categorieën terecht en via de zoekfunctie kun je snel geavanceerd zoeken. TIP: Kies bij online kopen voor een account aanmaken om je bestelling online te kunnen volgen. Een offerte aanvragen, voor onze zakelijke klanten bijvoorbeeld, kan via de website. Check de algemene voorwaarden voor meer informatie of neem contact met ons op. Ook als je hulp nodig hebt bij het kiezen van de mooiste soorten voor jouw tuin, helpen we je graag door middel van persoonlijk advies. 

 

Struiken verzorgen

Een struik is doorgaans makkelijk in onderhoud. Ook als je niet zo’n groene vingers hebt, kun je met de meeste populaire struiken prima uit de voeten. In droge periodes heeft een struik regelmatig water nodig, zeker wanneer de vaste plant nog niet goed is geworteld. Zorg wel dat de wortels van de struik niet in het water blijven staan, anders zullen deze gaan rotten en kan de struik doodgaan. Een goed doorlatende bodem is daarom essentieel. Ook na het aanplanten doe je er goed aan om de struik water te geven. Nieuwe struiken hebben het eerste groeiseizoen wekelijks water nodig om goed te kunnen wortelen. Door middel van bemesting in het voorjaar en/of de zomer kun je een goede groei en bloei stimuleren. Kijk voor de specifieke verzorging van een struik op de desbetreffende productpagina. Kom je er niet helemaal uit? Neem dan contact met ons op of kom langs voor meer informatie.

 

Struik snoeien

Wanneer je je struik mooi in model wilt houden of vindt dat deze te groot wordt, kun je een struik snoeien. Wanneer en hoe je dit het best kunt doen verschilt per soort. We adviseren daarom om de specifieke instructies op de productpagina van jouw gewenste struik te raadplegen. Voor de meeste soorten struiken geldt dat je deze snoeit na de bloeiperiode. Gebruik altijd schoon en scherp gereedschap om ziekten en plagen te voorkomen.

TIP: Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws en gratis tuinier tips ontvangen? Meld je de aan voor ons nieuwsblad via de website!

 

Struik planten

Wil je jouw nieuwe struiken planten? Wanneer struiken in potten zijn geteeld, kun je deze het hele jaar planten, behalve als het vriest. Struiken met een blote wortel of omwikkeld met jute/doek kun je het best planten tussen oktober en april. De juiste standplaats verschilt per soort. Er zijn struiken die geschikt zijn voor een plek in de volle zon/ halfschaduw, maar er zijn ook soorten die juist houden van een schaduwrijke plaats, de zogenaamde schaduw struiken. Ook de geschikte grondsoort verschilt per soort, maar over het algemeen geldt dat een goed doorlatende en voedzame grond gewaardeerd wordt. We adviseren daarom altijd om speciale aanplantgrond te gebruiken, waar de bodem lekker luchtig en voedzaam van wordt, voor een goede start. Graaf voor het struiken planten een ruim gat in de volle grond waar de wortels of de kluit goed in past. Mix grond en mest door wat organische bodemverbeteraar te gebruiken onder in het gat en meng dit met de uitgegraven grond. Plant de struik vervolgens op de juiste diepte. Vul het gat na het planten aan met een halve zak aanplantgrond en de volle grond. Als de struik al groot is, kan het verstandig zijn om een boompaal of bamboestok ernaast te plaatsen. Zo blijft de struik recht staan, zelfs bij harde wind. Vul daarna het gat op met tuingrond en nog wat verse aanplant grond. Geef de struik vervolgens voldoende water. 

TIP: Heesters geven je tuin structuur en vorm. Je kunt heesters en struiken op talloze manieren toepassen in je tuin. Je kunt ze solitair planten in de volle grond of in een pot, maar ook goed combineren met andere struiken of vaste planten bijvoorbeeld in de border. eOm een mooi geheel te krijgen adviseren wij om één groenblijvende struik met drie bladverliezende heesters in je tuin te planten. Combineer met bloeiende vaste planten en struiken voor een kleurrijk en sfeervol geheel. Op mooie bloemen komen vlinders en bijen af, die voor een levendige border zorgen. Bekijk al onze struiken, bloeiende vaste planten, tuinplanten en siergrassen in de webshop of breng gezellig een bezoekje aan onze kwekerij. We helpen je graag bij het maken van de mooiste combinaties en zorgen ervoor dat jij je droomtuin kunt realiseren. 

 

Lees meer

call us icon

Neem contact op: 0344 22 81 00