Verbena
Versier je tuin met de Verbena, een sierlijke vaste plant die lang en uitbundig bloeit. De vrolijke, lila-paarse bloembolletjes zijn ontzettend geliefd onder vlinders, bijen en hommels en daarom ook nog eens goed voor de biodiversiteit! Door het mooie open en losse karakter is IJzerhard de perfecte borderplant, die andere planten met elkaar verbindt.

Verbena

Van hoog naar laag sorteren

Verbena

Van hoog naar laag sorteren
 

“Ik ben opgegroeid tussen de bomen, de passie zit diepgeworteld en dat wil ik graag delen”.

De 4 onmisbare elementen voor een bloeiende tuin:

small bg

Goede grond. Onze bomen en planten groeien op in dé kwekerijen-streek van Europa.Hier liggen de wortels van sterke gezonde bomen en planten.

small bg

Voldoende water en voeding. Onze bomen en planten wanen zich in een 5-sterren hotel. Haute-nature, bij ons krijgen ze de beste zorg.

small bg

Zon, frisse lucht een heerlijk briesje. Onze bomen en planten hebben niks te klagen in Lienden. Het is hier goed toeven.

small bg

Liefde. Wij geven iedere dag 110% liefde aan onze bomen en planten. En daar krijgen wij een heleboel liefde voor terug.

Verbena kopen

Verbena, in het Nederlands beter bekend als IJzerhard, is een prachtige bloeiende plant, die voor veel sfeer zorgt in de border. Het geslacht Verbena telt vele soorten – zowel eenjarige, tweejarige als vaste planten – waarvan alleen de Verbena officinalis (IJzerhard) in Nederland van nature voorkomt. Wel worden er meerdere soorten gekweekt, die erg geliefd zijn voor in de tuin. Dit zijn bijvoorbeeld de Verbena hastata (Blauwe Verbena) en de meest populaire soort de Verbena bonariensis (Stijf IJzerhard). De vrolijke planten kenmerken zich door een prachtige bloei in de periode van juni, juli, augustus, september van witte (zoals de Verbena hastata ‘Alba’), oranje, roze, rode (zoals de Verbena ‘Romance’), paarse, lila (zoals de Verbena rigida), blauwe of lila bloemetjes op hoge stengels. Deze zijn een grote trekpleister voor vlinders, bijen en hommels, wat IJzerhard (Verbena) ook goed voor de biodiversiteit maakt. De lila / paarse bloemen van de Verbena bonariensis zijn het meest kenmerkend. Doordat IJzerhard een mooi open en los karakter heeft, mengt de bloeiende plant zich gemakkelijk tussen andere planten. Het is de perfecte borderplant, die andere planten met elkaar verbindt. De opgaande Verbena plant heeft groene, samengestelde bladeren, die tegenover elkaar groeien. Het is een bladverliezende plant en de mate van winterhardheid verschilt per soort. Zo is de Verbena officinalis wel winterhard, maar is de Verbena bonariensis IJzerhard licht vorstgevoelig. Stijf IJzerhout is eigenlijk geen vaste plant, maar een tweejarige plant. Doordat deze plant zich meestal zelf uitzaait, kun je er toch vele jaren plezier van hebben. Het is afhankelijk van de soort en cultivar hoe groot je kleurrijke plant wordt. Zo wordt de Verbena bonariensis gemiddeld 100-150 cm hoog, bereikt de dwergvariant Verbena bonariensis Lollipop een maximale hoogte van maar 60 cm en kan de Verbena macdougalii Lavender Spires wel 200 cm hoog worden. Kies de soort die het beste past bij jouw tuin en geniet van de kleur, sfeer, vlinders en bijen die deze mooie plant met zich meebrengt! 

Wist je dat de Nederlandse naam IJzerhard is afgeleid van de harde stengels van de plant? De stevige stengels maken het ook een zeer geschikte snijbloem!

Verbena kopen bij Bomenenzo.nl

Wil jij ook deze vlinder- en bijen aantrekkende plant in je tuin? Een Verbena kopen doe je natuurlijk bij Bomenenzo. Bij ons ben je verzekerd van goede kwaliteit, scherpe prijzen en advies op maat. In verschillende vaste planten borderpakketten hebben we de vrolijke plant verwerkt, waaronder de Verbena bonariensis, Verbena bonariensis Lollipop en Verbena macdougalii Lavender Spires. Je kunt jouw favoriete soort gemakkelijk en snel online kopen via de website of zelf uit komen zoeken in de kwekerij. Kies je voor online kopen, dan zorgen wij dat je je Verbena planten zo snel mogelijk in huis hebt en profiteer je bij besteding vanaf €300,- van gratis bezorging! We adviseren dan de optie ‘account aanmaken’ om je bestelling online te kunnen volgen. Daarnaast heeft een account aanmaken als voordeel dat je een volgende keer nog makkelijker en sneller bij ons bestelt. Extra informatie lees je in de algemene voorwaarden. Ook kun je natuurlijk altijd contact met ons opnemen voor meer informatie en persoonlijk advies. Wij denken namelijk graag met je mee hoe jij je droomtuin het best kunt realiseren! 

Verbena verzorgen

Het verzorgen van een Verbena is gelukkig niet moeilijk. Het is afhankelijk van de soort of de Verbena meerjarig en winterhard is. De populaire tuinplant Verbena bonariensis is bijvoorbeeld tweejarig en licht vorstgevoelig. Omdat deze soort zich echter meestal zelf uitzaait in de border, geniet je er toch jaren van. Wil je dit, dan is het belangrijk dat je de uitgebloeide bloemen / aren niet wegsnoeit in het najaar, want dan kan de plant zich niet zaaien. Matig winterharde planten kunnen in de winter extra bescherming gebruiken door middel van een dikke mulchlaag rond de plantvoet van stro en bladafval bijvoorbeeld. In het voorjaar bemest je de bladverliezende plant het best om de groei en bloei te stimuleren.  

Verbena water geven

Heb je jouw IJzerhard planten aangeplant in de border? Geef ze dan direct en in de eerste periode na de aanplanting regelmatig water, zodat de jonge planten goed kunnen wortelen. Eenmaal goed geworteld, hoef je de plantjes alleen nog tijdens langdurig warm en droog weer extra water te geven. Verder kan IJzerhard Verbena vrij goed tegen droogte en volle zon. Het is belangrijk dat de sierplant in de winter geen natte grond onder zich heeft. Zorg daarom altijd voor een goed doorlatende bodem, waarin overtollig water gemakkelijk weg kan voeren.

Verbena snoeien       

Het best snoei je IJzerhard in het voorjaar pas voor een kleinere kans op vorstschade. Het snoeien van Verbena planten is gelukkig niet moeilijk. Uitgebloeide stengels snoei je terug, zodat frisse nieuwe scheuten ruimte en licht krijgen en er weer mooie nieuwe bloemen zullen verschijnen. Na het snoeien van de uitgebloeide stengels geef je bemesting om de groei en bloei te bevorderen. 

Verbena planten

Ben je klaar om jouw Verbena soorten te planten? IJzerhard is de perfecte borderplant door het mooie open karakter. Je kunt de plant solitair planten in de border, maar het mooist komt deze soort tot zijn recht in combinatie met andere planten (bloeiende vaste planten, wintergroene planten en/of siergrassen). Het is namelijk een uitstekende verbinder in de border. Plant je meerdere Verbena planten bij elkaar, houd dan een aantal van 5-7 plantjes per vierkante meter aan. IJzerhard verlangt naar een standplaats in de volle zon of eventueel in de halfschaduw. De ideale bodem voor deze bladverliezende plant is goed doorlatend. Een droge grond wordt verdragen, maar een natte grond – zeker in de winter – niet goed. Hier zorg je voor door gebruik te maken van speciale aanplantgrond. Zo creëer je een luchtige bodem met de juiste voedingsstoffen voor een goede start. Geef de Verbena IJzerhard planten na de aanplanting voldoende water.

TIP: Indien nodig kunnen wij ook de aanplanting van je bomen en planten verzorgen. Kijk voor meer informatie over onze aanplantservice op de website of neem contact op voor de mogelijkheden!

Lees meer

call us icon

Neem contact op: 0344 22 81 00