Agapanthus
Beeldschone lelievormige bloemen met een uitzonderlijk lange bloei.
Zoek je een exotische plant, dan is de Agapanthus (Afrikaanse Lelie) een aanrader. De grote bloembollen vol kleine, trompetachtige bloemen stellen niet teleur. Je hebt de keuze uit een witte, blauwe of paarse bloeier met exotische uitstraling. Veel verzorging heeft de Agapanthus niet nodig, maar extra bescherming in een strenge winter wel. Geef de zonaanbidder een zonnig plekje in de tuin, op je terras of balkon.

Agapanthus

Van hoog naar laag sorteren

Agapanthus

Van hoog naar laag sorteren
 

“Ik ben opgegroeid tussen de bomen, de passie zit diepgeworteld en dat wil ik graag delen”.

De 4 onmisbare elementen voor een bloeiende tuin:

small bg

Goede grond. Onze bomen en planten groeien op in dé kwekerijen-streek van Europa.Hier liggen de wortels van sterke gezonde bomen en planten.

small bg

Voldoende water en voeding. Onze bomen en planten wanen zich in een 5-sterren hotel. Haute-nature, bij ons krijgen ze de beste zorg.

small bg

Zon, frisse lucht een heerlijk briesje. Onze bomen en planten hebben niks te klagen in Lienden. Het is hier goed toeven.

small bg

Liefde. Wij geven iedere dag 110% liefde aan onze bomen en planten. En daar krijgen wij een heleboel liefde voor terug.

Agapanthus kopen

De Agapanthus (Afrikaanse lelie) is een vaste plant, die prachtig tot bloei komt in de zomermaanden. Per soort is de precieze bloeiperiode en -kleur verschillend. Zo heb je soorten Agapanthus met witte (Agapanthus africanus ‘Albus’), violetkleurige en blauwe bloemen. De winterhardheid is ook per soort verschillend. De soorten die hun blad behouden in de winter, de bladhoudende Agapanthus soorten, kun je het beste binnen plaatsen in die periode en dus als planten in een pot houden. Andere soorten die hun blad wel verliezen, de bladverliezende Agapanthus soorten, zijn winterhard (bij matige vorst tot -5 graden Celsius) en kun je dus in de winter laten staan en ook in de volle grond plaatsen. Bij strenge vorst is het wel aan te raden om bescherming te geven aan de Afrikaanse Lelie, bijvoorbeeld met bladeren, stro of iets dergelijks. Deze populaire tuinplant houdt niet van natte voeten, is een echte zonaanbidder en staat dus het liefst in de volle zon. De exotische planten zijn geschikt voor iedere tuin, zowel grote tuinen als kleine tuinen, terrassen en balkons. 

TIP: De Afrikaanse Lelie is ook geschikt als snijbloem. Snijd een paar stengels met de prachtige bloembollen af voor in een boeket of mooie vaas en geniet ook in huis van dit prachtexemplaar!

 

Agapanthus kopen bij Bomenenzo

Heb jij nog een zonnige plek in je tuin, op je terras of balkon over? Bestel dan snel de vrolijke Afrikaanse lelie en breng kleur en leven in je tuin! Een Agapanthus kopen doe je gemakkelijk via de webshop of rechtstreeks in onze kwekerij in Lienden. Bekijk hieronder welke soorten Agapanthus we kweken.

  • Agapanthus africanus: deze prachtige sierplant heeft een exotisch uiterlijk door de grote bloembollen vol kleine, trompetachtige, blauwe bloemen. De bladverliezende Agapanthus africanus is niet volledig winterhard en heeft daarom extra bescherming nodig in de winter bij strenge vorst. Ook is het slim om de blauw bloeiende Afrikaanse Lelie Agapanthus africanus in pot te planten en in de koude maanden naar binnen te halen. 
  • Agapanthus africanus ‘Alba’: deze witbloeiende Afrikaanse Lelie is van grote sierwaarde in iedere tuin, op elk terras en balkon. Het is tuinplant met elegante uitstraling, die in de winter zijn bladeren verliest en in het vroege voorjaar opnieuw uitloopt. De niet volledige winterharde exotische planten kun je in ruime potten planten en in de winter naar een vorstvrije plek verplaatsen of in de volle grond planten en goed beschermen in de winter tegen strenge vorst. 
  • Agapanthus ‘Fireworks’: dit is een bladhoudende Agapanthus, die je tuin het hele jaar van kleur voorziet. Het is de eerste herbloeiende, groenblijvende én tweekleurige soort Afrikaanse Lelie. De grote bloembol volle paarse en witte bloemetjes zorgen voor vuurwerk in de tuin!
  • Agapanthus ‘Poppin Purple’: deze opvallende vaste plant bloeit lange tijd en uitbundig met paarse bloemen. Vlinders, bijen en hommels brengen tijdens de bloeiperiode graag een bezoekje aan de mooie tuinplant. De bladhoudende Agapanthus Poppin Purple’ groeit sneller dan andere soorten Agapanthus en is een geschikte borderplant of kuipplant. Deze groenblijvende struiken zijn echte zonaanbidders, die in de winter bescherming tegen de vorst nodig hebben.

Shop jouw favoriete bloeiende vaste planten makkelijk, snel en veilig online. Via het menu kom je bij onze verschillende categorieën terecht en via de zoekfunctie kun je geavanceerd zoeken. Ga je voor online bomen en planten kopen, dan geniet je bij besteding van €300,- van gratis verzending! Wij bezorgen jouw nieuwe planten in heel Nederland en België. Kies voor een account aanmaken om je bestelling online te volgen. Je bent natuurlijk ook altijd van harte welkom in onze kwekerij, waar je jouw lievelingsbomen en -planten uit kunt kiezen en/of gratis afhalen kunt. Kijk voor meer informatie over onze services in de algemene voorwaarden of neem contact op. 

 

Agapanthus verzorgen

Als je Agapanthus africanus in de volle grond staat, heeft deze niet veel verzorging nodig. Geef voor en na de bloeiperiode wat mest aan de plant voor een goede groei en bloei en zorg verder het liefst voor een voedselrijke grond. Als de Agapanthus plant in een pot of kuip geplant is, kun je ook tweemaal per jaar wat mest geven. Zodra de plant in bloei staat, geef je wat meer water dan normaal. Het is hierbij wel belangrijk dat het water goed weg kan lopen en niet in de pot blijft staan. Kies voor een pot met een gat onderin of breng onderaan hydro korrels aan voor goede drainage. Merk je gele bladeren op? Dit kan een teken zijn van te weinig licht of een te natte kluit. 

De Agapanthus kun je eventueel vermeerderen door te zaaien of scheuren. Wil je de Agapanthus zaaien, doe dit dan direct na de oogst (het liefst in het voorjaar), in een pot of kweekbak.

 

Agapanthus snoeien

Een Afrikaanse Lelie Agapanthus snoei je in principe niet. De uitgebloeide bloemen kun je wel verwijderen, zodat de Agapanthus plant er mooi uit blijft zien en je volop kunt genieten van de prachtige Kaapse lelie. Bij bladverliezende soorten laat je de afgestorven delen in de winter het best zitten, omdat ze als bescherming dienen voor de rest van de plant. Na de winter kun je verdorde bladeren verwijderen.

Mocht je vragen hebben over het verzorgen van je Agapanthus, dan kun je ons telefonisch, per e-mail of via het contactformulier op de website bereiken. Ook kun je altijd even langskomen in onze kwekerij, waar we je graag persoonlijk advies geven. 

 

Agapanthus planten

Afrikaanse Lelies, zowel bladverliezende soorten als bladhoudende soorten, staan het liefst op een plek in de volle zon. Een plaats in halfschaduw is ook prima, zolang de vaste plant maar wel een groot gedeelte van de dag de zon ziet. De Agapanthus kan zowel in de volle grond als in een pot geplant worden. Het is belangrijk dat de grond goed vocht doorlatend is, want de Afrikaanse lelie heeft een hekel aan natte voeten. Een vochthoudende of droge grond is geschikt. Eventuele gele bladeren zijn een teken van een te natte kluit of te weinig licht. Speciale aanplantgrond zorgt ervoor dat de bodem lekker luchtig wordt en je nieuwe plant direct de juiste voedingsstoffen voor een goede start krijgt. Wanneer je de planten in pot zet, kies dan voor een pot met een gat onderin of breng onderaan hydro korrels aan voor goede drainage. Geef de nieuwe planten na het planten voldoende water om goed te kunnen wortelen. 

Lees meer

call us icon

Neem contact op: 0344 22 81 00