Liguster
Altijd-groene uitblinker met een mooie bloei.
Met de Liguster geniet je niet alleen van mooie groene bladeren, maar ook van gezellige, geurende bloemetjes in de zomer. De Ligustrum ovalifolium is een snelgroeiende en groenblijvende haag met fijne, ovale bladeren, die alleen in zeer strenge winters loslaten. Bij Bomenenzo kun je kiezen uit de Liguster haagplant, een kant-en-klaar haag of Liguster bolboompje.

Liguster

Van hoog naar laag sorteren

Liguster

Van hoog naar laag sorteren
 

“Ik ben opgegroeid tussen de bomen, de passie zit diepgeworteld en dat wil ik graag delen”.

De 4 onmisbare elementen voor een bloeiende tuin:

small bg

Goede grond. Onze bomen en planten groeien op in dé kwekerijen-streek van Europa.Hier liggen de wortels van sterke gezonde bomen en planten.

small bg

Voldoende water en voeding. Onze bomen en planten wanen zich in een 5-sterren hotel. Haute-nature, bij ons krijgen ze de beste zorg.

small bg

Zon, frisse lucht een heerlijk briesje. Onze bomen en planten hebben niks te klagen in Lienden. Het is hier goed toeven.

small bg

Liefde. Wij geven iedere dag 110% liefde aan onze bomen en planten. En daar krijgen wij een heleboel liefde voor terug.

Liguster kopen

De Ligustrum Ovalifolium is een prachtige haagplant en vooral ook een snelle groeier. De gewone Liguster is een klassieker te noemen en is in veel tuinen te bewonderen. We hebben twee liguster soorten in ons assortiment: de Liguster haag (ook als kant-en-klaar hagen) en Ligustrum jonandrum (of delavayanum). De Liguster ligustrum ovalifolium is een groenblijvende haag, behalve in zeer strenge winters. Dan zullen de fijne en ovale bladeren loslaten en wordt de Liguster Ligustrum een bladverliezende haagplant. Dit duurt niet lang, want in het voorjaar komen er alweer nieuwe groene bladeren tevoorschijn. Liguster jonandrum is een wintergroene Liguster tot -15 graden Celsius. Deze spetter verkopen we als bolboompje. De bonte haagligusters zijn makkelijke planten en staan ook wel bekend als Buxus vervangers. De struikjes bestaan uit 2 of 3 takken en groeien ongeveer 30 tot 50 centimeter per jaar. De Liguster kan worden geleverd met kluit, maar ook als haagplant in pot. Kies je voor kleine haagelementen of juist voor grote haagelementen en een wilde liguster? Dit bepaal jezelf door vaak te snoeien of juist niet. Neem verschillende soorten Ligusters en creëer op die manier een prachtige gemengde haag. Hiermee heb je geen kant-en-klare haag nodig, maar bepaal je zelf welke haagsoorten mooi bij elkaar staan. Houd hierbij 6 tot 7 planten aan per strekkende meter. Let op: de bladeren en bloemen van de Liguster zijn giftig voor de mens en dier.

 

Liguster kopen bij Bomenenzo.nl

De Ligusterhaag kopen doe je eenvoudig en snel online bij Bomenenzo.nl. Wil je van de sierlijke Liguster genieten als solitaire blikvanger? Kijk dan eens naar het schitterende bolboompje Ligustrum jonandrum. Beide Liguster soorten zijn bij zachte winters groenblijvend! Pas bij temperaturen onder de -15 graden Celsius zullen ze hun bladeren verliezen. Door de decoratieve kleine blaadjes en zijn (deels) wintergroene kenmerken, is dit ook een geliefde Buxus vervanger.

 

Liguster verzorgen

De verzorging van een Liguster haag is vrij eenvoudig. De Liguster Ovalifolium staat het liefst in de volle zon of op een plek met halfschaduw. De Liguster is een snelle groeier en heeft daarom veel behoefte aan mest. Een liguster bemesten kun je het beste twee keer per jaar doen. Als je de Ligusterhaag Ligustrum ovalifolium niet vaak genoeg bemest zal de haag bruin worden. Vooral in het eerste jaar is het van belang om de Liguster plant veel water te geven, voornamelijk in droge periodes. De wortels van de Ligustrum Ovalifolium groeien niet diep in de aarde. Daarom kun je het onkruid rondom de Liguster plant het beste met de hand verwijderen. 

TIP: Liguster bemesten met Kieseriet van DCM. Kieseriet is een meststof speciaal voor groene (haag)planten. Het voorkomt bladvergeling en zorgt voor een prachtige groene bladkleur.


Liguster snoeien

De Ligusterhaag is een snelle groeier en kan maximaal 5 meter hoog worden (als deze niet wordt gesnoeid). Het is daarom belangrijk dat je deze (deels) groenblijvende haag af en toe snoeit. Heb je de voorkeur voor dichte, kleine haagelementen, snoei de vaste plant dan 3 keer per jaar. Je kunt het beste snoeien in mei, juli en september. Wil je liever grote haagelementen in je tuin en een wilde Liguster, snoei de haag planten dan 1 à 2 keer per jaar. Snoei in het voorjaar zo min mogelijk om de haagplant optimaal te laten bloeien. 

De bladeren van de Liguster Ligustrum ovalifolium zijn fijn en verbranden snel. Snoei daarom niet in de felle zon. Ook het snoeien in strenge vorst wordt afgeraden. Door te snoeien bij vochtig of bewolkt weer zal de haagplant mooi bloeien. De Ligusters zijn bladverliezende hagen bij zeer strenge winters, maar groenblijvende planten bij zachte winters. Je kunt verschillende soorten Ligusters of andere haagplanten met elkaar combineren en zo een gemengde haag creëren. 

 

Liguster planten

Het planten van de Liguster Ligustrum is vrij eenvoudig. Maak voor het Liguster planten een sleuf en vul deze aan met wat Vivimus universeel. De Ligustrum Ovalifolium prefereert een plek in de volle zon of halfschaduw. De geschikte plantafstand is ongeveer 25 centimeter of 6 tot 7 planten per strekkende meter. Met deze afstand zal de Ligusterhaag de ruimte hebben om te bloeien.

Als de Liguster wordt geleverd met kluit en blote wortels is het van belang om deze snel te planten. De haagplanten in pot kun je nog even zo laten staan. De beste periode om de gewone Liguster te planten is tussen oktober en april. Bij droogte of strenge vorst kun je de haag planten het beste nog even uitstellen. Zorg ervoor dat de Liguster na het planten genoeg water krijgt. Zo ben je verzekerd van een prachtige bloeiende Liguster plant. 

Lees meer

call us icon

Neem contact op: 0344 22 81 00