Beste klant, Tijdens onze vakantie van 25 juli t/m 15 augustus zijn wij vanwege mindere bezetting, telefonisch beperkt bereikbaar. Wilt u ons bedrijf bezoeken, dan vragen wij om v.t.v een afspraak te maken.  Op zaterdag: 25 juli, 1, 8 en 15 augustus zijn wij gesloten.

Bestellingen en offertes proberen wij z.s.m. te verwerken. De levertijd kan iets langer duren. Wij hopen op uw begrip.

Leibomen
vragen? 0344 22 81 00

Leibomen online kopen uit eigen kwekerij

Leibomen zijn leverbaar in diverse soorten. Groenblijvend, bladhoudend en bladverliezend. Op onze kwekerij kweken wij veel Leibomen: Leilinde, Leiplataan, Lei Amberboom, Lei Sierpeer, Leicarpinus, Lei Laurier. Deze bomen kunt u op onze kwekerij bekijken of online bestellen.

Van hoog naar laag sorteren
Van hoog naar laag sorteren

     

 

Leibomen kopen:

Een Leiboom is een boom waarvan de takken in horizontale richting worden geleid. U kunt verschillende Leibomen bestellen en laten bezorgen zoals de: Leilinde en Leiplataan. Dit zijn de bekendste soorten. Tegenwoordig zijn er meer bomen die geleid kunnen worden zoals: Leibeuk, Leimagnolia, Leisierpeer en Leiamberboom.

 

Uitleg maten Leibomen:

Bij afmeting staat bijvoorbeeld 14-16. Hiermee wordt de stamomtrek in centimeters weergegeven. Dit wordt gemeten op ongeveer een meter hoogte.

De stamhoogte is gemeten van de bovenkant van de wortels/kluit tot de onderkant van het leirek. De stamhoogte wordt niet hoger naar mate de boom ouder wordt.

Kluit: sommige bomen zijn met en zonder kluit leverbaar. De bomen die zonder kluit worden geleverd hebben kale wortels. Deze worden in een zak verpakt om uitdroging te voorkomen.

Bomen die met kluit geleverd worden moeten met kluit en al de grond in. U hoeft niets van de kluit af te halen. Dit verteerd in de grond. Als u de kuit verwijderd, zijn de wortels niet meer beschermd. Bij afhalen van de kluit vervalt de hergroeigarantie. 

 

Eigenschappen en onderhoud Leibomen:

Leibomen geven structuur aan de tuin of het erf. Vroeger werden de Leibomen, voornamelijk de Leilinde, aangeplant als zonwering. Zo stonden de Leibomen aan de zonkant van het huis, op het zuidwesten. Nu worden Leibomen veel aangeplant voor de sier of afscherming tegen inkijk.

De Leibomen worden geplant op plaatsen waar ze gezien mogen worden. Als de voorzijde van uw huis op het noorden of oosten ligt, is ons advies de Leibomen niet te dicht op het huis te plaatsen. Het wordt anders binnen snel donker en somber, maar ook is het opdrogen van de gevel in natte perioden lastiger. Ook op de zonkant adviseren wij ze minimaal 1,5 meter vanaf de gevel te plaatsen. Zo kan de wind erom heen waaien. Dit voorkomt een vochte gevel en evt. mosgroei.

Leibomen zijn goed te snoeien. U kunt de Leibomen 1a 2 keer per jaar snoeien wanneer het niet vriest. De Leibomen zijn met de nieuw uitlopende takken makkeijk nog voller te maken. De takken zijn namelijk zeer buigzaam. 

 

Plantadvies Leibomen:

1. Graaf een ruim plant gat waar het wortelgestel of kluit makkelijk in past. Indien er een harde laag in de grond zit is het beter deze te verwijderen zodat er geen water in het plant gat blijft staan.

2. Bij bomen met een kluit mag de ijzeren korf of jute doek nooit verwijderd worden. Wanneer u dit wel doet bestaat de kans dat de kluit uit elkaar valt en het wortelgestel beschadigd. Hierdoor vervalt tevens uw garantie.

3. Plant de boom op de juiste diepte. U kunt dit zien doordat de stam die in de grond heeft gestaan een andere kleur heeft dan er boven. Wanneer dit niet duidelijk is, plant de boom dan net met de wortels onder de grond.

4. Mocht de grond erg nat zijn dan is het verstandig om drainage aan te leggen. Als dit niet mogelijk is, dan kunt u het beste de boom iets hoger planten (terpje). De boom staat dan met de wortels voor de helft in het plant gat en voor de helft er boven. Hierna goed aanvullen met tuinaarde, zodat alle wortels bedekt zijn.

5. Vul nu het gat aan met een halve zak aanplantgrond en de uitgegraven grond, het beste is om dit samen te mengen.

6. Plaats vervolgens 2 boompalen naast de boom om scheefwaaien of afscheuren van de wortels te voorkomen. De palen 30 tot 40cm van de boom af zetten. Plaats de palen door middel van een grondboor voor minimaal 1/3 in de grond en sla deze goed na met een grote hamer. Wanneer u er voor kiest 1 boompaal te plaatsen, plaatst u deze dan aan de windkant.

7. Verbind nu de palen met de boom door middel van boomband  en nagels, deze zijn bij ons te bestellen onder accessoires

 

U kunt altijd contact met ons opnemen  voor meer informatie over Leibomen bestellenbezorgen en aanplanten. In onze Leibomen webshop zijn verschillende Leibomen te koop. Voor 90% van alle Leibomen die wij leveren geldt dat deze uit onze eigen Leiboom kwekerij te Gelderland komen.