vragen? 0344 22 81 00

Leibomen online kopen uit eigen kwekerij

Leibomen zijn leverbaar in diverse soorten. Groenblijvend, bladhoudend en bladverliezend. Op onze kwekerij kweken wij veel Leibomen: Leilinde, Leiplataan, Lei Amberboom, Lei Sierpeer, Leicarpinus, Lei Laurier. Deze bomen kunt u op onze kwekerij bekijken of online bestellen.

Van hoog naar laag sorteren
Van hoog naar laag sorteren

Leiboom kopen

Een Leiboom is een boom waarvan de takken in een bepaalde, horizontale richting worden geleid. U kunt verschillende Leibomen bestellen en laten bezorgen zoals de: Leilinde en Leiplataan. Dit zijn de bekendste soorten. Tegenwoordig zijn er meer bomen die geleid kunnen worden zoals: Leibeuk, Leimagnolia, Leisierpeer en Leiamberboom.

Leibomen geven structuur aan de tuin of het erf. Vroeger werden de Leibomen, voornamelijk de Leilinde, aangeplant als zonwering. Zo stonden de Leibomen aan de zonkant van het huis, op het zuidwesten. Nu worden Leibomen veel aangeplant voor de sier of afscherming tegen inkijk. De Leibomen worden geplant op plaatsen waar ze gezien mogen worden.

Als de voorzijde van uw huis op het noorden of oosten ligt, is ons advies de Leibomen niet te dicht op het huis te plaatsen. Het wordt binnen donker en somber, maar ook is het opdrogen van de gevel in natte perioden lastiger. 
Ook op de zonkant adviseren wij ze minimaal 1,5 meter vanaf de gevel te plaatsen. Zo kan de wind erom heen waaien. Dit voorkomt een vochte gevel en evt. mosgroei.

 

Uitleg maten:

Bij afmeting staat bijvoorbeeld 14-16. Hiermee wordt de stamomtrek in centimeters weergegeven. Dit wordt gemeten op ongeveer een meter hoogte.

De stamhoogte is gemeten van de bovenkant van de wortels/kluit tot de onderkant van het leirek. De stamhoogte wordt niet hoger naar mate de boom ouder wordt.

Kluit: sommige bomen zijn met en zonder kluit leverbaar. De bomen die zonder kluit worden geleverd hebben kale wortels. Deze worden in een zak verpakt om uitdroging te voorkomen.

Bomen die met kluit geleverd worden moeten met kluit en al de grond in. U hoeft niets van de kluit af te halen. Dit verteerd in de grond. Als u de kuit verwijderd, zijn de wortels niet meer beschermd. Bij afhalen van de kluit vervalt de hergroeigarantie. 

Lees ook ons plantadvies voor de aanplant van uw bomen.

 

Eigenschappen Leivormen:

Bomen die geschikt zijn voor leivormen, hebben de volgende eigenschappen gemeen:

  • Goed te snoeien - 1 á 2x per jaar.
  • Buigzame takken.
  • Lopen makkelijk uit in het voorjaar, ook op ouder hout.

Meer leiboom informatie