Siergrassen
Kies voor sierlijk en hoog, of functioneel en laag.

Siergrassen worden in pot geleverd en zijn jaarrond te planten. Er zijn veel wintergroene siergras soorten, enkele bamboes laten bij vorst hun blad vallen. Met vorst zullen veel siergrassen iets beschadigen, het is daarom aan te raden om in het voorjaar te snoeien. Je mag de meeste soorten en maten terug knippen tot zo'n 15-30 cm boven de grond. De meeste soorten siergrassen houden van een zonnige standplaats.

Siergrassen

Van hoog naar laag sorteren
Pagina

Siergrassen

Van hoog naar laag sorteren
Pagina
 

“Ik ben opgegroeid tussen de bomen, de passie zit diepgeworteld en dat wil ik graag delen”.

De 4 onmisbare elementen voor een bloeiende tuin:

small bg

Goede grond. Onze bomen en planten groeien op in dé kwekerijen-streek van Europa.Hier liggen de wortels van sterke gezonde bomen en planten.

small bg

Voldoende water en voeding. Onze bomen en planten wanen zich in een 5-sterren hotel. Haute-nature, bij ons krijgen ze de beste zorg.

small bg

Zon, frisse lucht een heerlijk briesje. Onze bomen en planten hebben niks te klagen in Lienden. Het is hier goed toeven.

small bg

Liefde. Wij geven iedere dag 110% liefde aan onze bomen en planten. En daar krijgen wij een heleboel liefde voor terug.

Siergrassen kopen

Siergrassen online kopen kan makkelijk en snel bij Kwekerij Bomenenzo.nl. Bij onze kwekerij kun je terecht voor veel verschillende soorten siergras, waaronder wintergroene siergrassen. Wij verkopen hoge siergrassen, maar ook laagblijvende siergrassen die goed te gebruiken zijn als bodembedekkers. Combineer onze siergrassen met bloeiende planten en creëer een schitterend plaatje. Er zijn geschikte soorten grassen voor zowel grote als kleine tuinen!

Tip: Plant een rij siergrassen vóór grote planten/struiken (bijvoorbeeld Hortensia's), dit geeft een bijzonder mooi plaatje.

 

Siergrassen kopen bij Bomenenzo

Een selectie van soorten siergras uit ons assortiment

1. Pampasgras

Pampasgras Cortaderia selloana is zeer bekend om zijn grote witte pluimen die vanaf augustus aan het siergras groeien. Pampasgras is niet groenblijvend. Wil je een uniekere soort Pampasgras in de tuin? Kijk bijvoorbeeld eens naar Roze Pampasgras.

2. Prachtriet

Miscanthus sinensis wordt ook wel Prachtriet of Chinees Riet genoemd. Bij Bomenenzo.nl verkopen wij o.a. de soort ‘Kleine Silberspinne’. Prachtriet Miscanthus groeit met langwerpig stevig groen blad. Diep in de herfst zullen er zilvergrijze pluimen aan het siergras groeien. Dit siergras is niet wintergroen. Een andere geliefde soort is de Miscanthus sinensis Morning Light.

3. Japanse Zegge

Carex morrowii, Carex comans, Carex oshimensis, Carex foliosissima zijn in Nederland bekend onder de naam Zegge. Bij Bomenenzo.nl verkopen wij meerdere soorten Zegge. Een van de bekendste soorten Zegge is de Carex foliosissima Irish Green. Deze behoort tot de groenblijvende siergrassen. Andere geliefde soorten zijn de Bonte Zegge (Carex oshimensis Evergold) en Japanse Zegge Variegata (Carex Morrowii Variegata).

4. Zwenkgras

Festuca Glauca heeft de Nederlandse naam Zwenkgras. Bij Bomenenzo.nl verkopen wij Zwenkgras Festuca Glauca Elijah Blue. De Blauw siergras heeft een blauwe bladkleur en is een laagblijvend soort siergras. Blauw Schapengras wordt vaak gebruikt als bodembedekker.

5. Leliegras

Liriope Muscari zijn kleiner blijvende soort siergrassen, beter bekend als Leliegras. Bij ons op de kwekerij verkopen wij meerder soorten Leliegras zoals de Liriope Muscari Monroe White, Big Blue en Moneymaker.

6. Lampenpoetsersgras

Pennisetum Alopecuroides behoort ook tot de bekende soorten siergrassen. Deze soort heeft de Nederlandse naam Lampenpoetsersgras. Bij Bomenenzo verkopen wij de Pennisetum Alopecuroides Hameln. Dit is een siergras soort wat later in het jaar bloeit met kleine bruine borsteltjes boven groen blad uit. Pennisetum Hameln word zo'n 75 cm hoog.

7. Vedergras

Stipa tenuissima, beter bekend als Vedergras, is een laagblijvend type siergras met een opgaande bloei. Vooral de Stipa tenuissima Ponytails is een soort die bekend staat om zijn zijde-achtige uitstraling. Deze plant is goed winterhard en bladverliezend.

8. Hakonegras

Hakonechloa macra staat in Nederland en België bekend als Hakonegras. De bladeren van deze opvallende soort siergras hebben variërende groentinten. In de winter houdt de Hakonechloa macra zijn bladeren vast, maar deze verkleuren dan wel naar licht-geel.

9. Vingergras

Panicum virgatum, vooral bekend als Vingergras, is een zeer winterharde tuinplant. Een groot voordeel van Vingergras is dat deze siergras lang groen is. Wij verkopen meerdere soorten Vingergras, zoals de Panicum virgatum Northwind, Rotstrahlbusch en Dallas Blue.

10. Japans Bloedgras

Imperata cylindrica Red Baron is bij ons bekend onder de naam Japans Bloedgras. Dit schitterende type Japans siergras heeft rood- groene bladeren in het voorjaar, en verkleurt naar een intens rode tint in de zomer. Wil je genieten van een Japanse tuin? Voeg dan zeker dit prachtig gekleurde Japans siergras toe.

11. Ruwe smele

Deschampsia cespitosa, bekend als Ruwe Smele, is een winterharde én wintergroene tuinplant met een compacte groei. Wil je dus het jaarrond genieten van een groene tuin? Kies voor bijvoorbeeld de Ruwe Smele Goldschleier. Deschampsia cespitosa goldschleier is makkelijk te combineren met andere vaste tuinplanten.

12. Struisriet Karl Foerster

De ‘Karl Foerster’ heeft een heldergroene kleur en bloeit met schitterende witte pluimen in juni. Deze pluimen verkleuren langzaam naar goudgeel. Dit type siergras is smal opgaand, polvormig en wordt tussen de 100 en 150 cm hoog.

 

TIP: Ben je fan geworden van onze aantrekkelijke siergrassen? We hebben ook een speciaal borderpakket toegewijd aan deze opvallende planten. Met borderpakket siergrassen geniet je van een prachtige mix van 7 verschillende soorten siergrassen, zoals Molinia caerulea, Zegge (Carex) en Pennisetum Hameln.

 

Siergrassen verzorgen

Siergras is een vaste tuinplant die makkelijk is in onderhoud. Siergrassen worden vaak gezien als exotische planten, maar kunnen ook zeer goed in de Nederlandse tuin. Siergrassen komen oorspronkelijk uit de Japanse tuin. Er zijn groenblijvende siergrassen, maar ook niet groenblijvende siergrassen. Er zijn hoge siergrassen en laagblijvende siergrassen. Alle siergrassen die je kunt kopen bij Bomenenzo.nl zijn winterhard. De meeste siergrassen kunnen zowel solitair als in een border geplant worden. Door de natuurlijke en rustige kleuren van de siergrassen zijn deze goed te combineren met andere vaste plant soorten. Siergrassen zijn dus zeker een aanrader en passen in vrijwel iedere tuin.

 

Siergrassen snoeien

De meeste soorten siergrassen kun je aan het einde van de winter of begin van het voorjaar snoeien tot ongeveer 15 cm boven de grond. Gebruik voor het snoeien van je siergras altijd een schone en scherpe snoeischaar, zo voorkom je beschadigingen en infecties.

 

Siergrassen planten

Siergrassen planten zijn niet moeilijk als het gaat om de standplaats. De meeste siergrassen kunnen prima in de volle zon of halfschaduw. Voor het juiste plantadvies kijk je bij onze veelgestelde vragen. Siergrassen zijn mooi in combinatie met groenblijvende bomen om zo een mooi aangekleed stuk tuin te creëren. De siergrassen border is ook erg populair, doordat de siergrassen zeer makkelijk te combineren zijn met bloeiende planten. Bovendien zijn ze ook geschikt voor kleine tuinen!

Lees meer

call us icon

Neem contact op: 0344 22 81 00