Callistemon
Opvallende, borstelachtige bloemen
Callistemon of Lampenpoetser is een struik of kleine boom en behoort tot de Myrtaceae familie. De tropische plant vindt zijn oorsprong in Australië en staat bekend om zijn unieke, borstelachtige bloemen.

Callistemon

Van hoog naar laag sorteren

Callistemon

Van hoog naar laag sorteren
 

“Ik ben opgegroeid tussen de bomen, de passie zit diepgeworteld en dat wil ik graag delen”.

De 4 onmisbare elementen voor een bloeiende tuin:

small bg

Goede grond. Onze bomen en planten groeien op in dé kwekerijen-streek van Europa.Hier liggen de wortels van sterke gezonde bomen en planten.

small bg

Voldoende water en voeding. Onze bomen en planten wanen zich in een 5-sterren hotel. Haute-nature, bij ons krijgen ze de beste zorg.

small bg

Zon, frisse lucht een heerlijk briesje. Onze bomen en planten hebben niks te klagen in Lienden. Het is hier goed toeven.

small bg

Liefde. Wij geven iedere dag 110% liefde aan onze bomen en planten. En daar krijgen wij een heleboel liefde voor terug.

Lampenpoetser plant

De Lampenpoetser heeft smalle, lancetvormige bladeren en een opvallende bloeiwijze. De bloemen hebben een borstelachtige vorm en kunnen verschillende kleuren hebben: rood, paars, roze, geel en wit. De bloemen verschijnen aan het einde van de lente tot het begin van de zomer en kunnen 5 tot 15 cm lang worden. Callistemon bloemen zijn een een plaatje om te zien!

De Callistemon kan variëren in grootte, van kleine struik tot boom van wel 4 meter hoog. Met hun unieke, borstelachtige bloemen en aantrekkelijke groenblijvende blad geven Callistemon planten je tuin een exotische uitstraling. De borstelachtige bloemen trekken bijen, vlinders en andere bestuivers aan. Dit zorgt weer voor een hogere biodiversiteit in je tuin!

Is de Callistemon winterhard?

Aangezien de Lampenpoetser uit Australië komt, is hij een warmer en droger klimaat gewend. Toch is de zuidelijke struik redelijk winterhard. De Callistemon kan temperaturen tot ongeveer -5°C verdragen. Als het kouder wordt, zul je de plant moeten beschermen tegen vorst. Het kan daarom raadzaam zijn de Lampenpoetser in een plantenbak (op wieltjes) te planten. Zo kun je de plant binnenshuis laten overwinteren!

Standplaats Lampenpoetser plant

De Callistemon staat het liefst in de volle zon, al verdraagt de plant ook enige schaduw. Maar hoe meer zonlicht, hoe uitbundiger de bloei. De Lampenpoetser kan goed tegen droogte en staat bij voorkeur in een goed doorlatende bodem. Als de wortels te nat komen te staan, loop je het risico op wortelrot.

Soorten van Callistemon

Callistemon citrinus 'Splendens'

Callistemon citrinus ‘Splendens’ staat bekend om zijn felrode bloemen, is deze variëteit een van de meest populaire soorten. Hij kan 1,5 tot 3 meter hoog worden en bloeit uitbundig aan het einde van de lente.

Callistemon 'Violaceus'

Callistemon citrinus ‘Violaceus’ heeft paarsroze bloemen en valt daarmee op tussen de andere Lampenpoetser soorten. Deze variantj kan een hoogte van 1,5 tot 3  meter bereiken en is een prachtige toevoeging aan elke tuin.

Callistemon ‘Leavis’

Callistemon ‘Leavis’ is ook een rode Lampenpoetser. Deze variant bloeit van april tot september en wordt 1,5 tot 2 meter hoog en is

Callistemon ‘Rigidus’

Deze rode Lampenpoetser boom bereikt een hoogte van 2,5 meter. De bloemen van Callistemon ‘Rigidus’ zijn felrood en bloeien van juni tot september.

Daarnaast heb je nog de dwergvariant Callistemon viminalis 'Little John' met donkerrode bloemen, Callistemon viminalis 'Captain Cook', Callistemon masotti en nog een aantal andere varianten. Wat ze allemaal gemeen hebben is de bijzondere bloei.

 

Lampenpoetser snoeien en bemesten

Een Lampenpoetser snoeien doe je na de bloei om de struik in vorm te houden en nieuwe groei te bevorderen. Verwijder dode of beschadigde takken om de gezondheid van de Lampenpoetser te behouden. Callistemon heeft een gemiddelde groeisnelheid en kan jaarlijks (onder ideale omstandigheden) tot 30-60 cm groeien.

Veel bemesting heeft een Callistemon niet nodig. Maar het kan de groei en bloei van de tropische boom of struik wel bevorderen. Kies voor een uitgebalanceerde meststof en geef de Lampenpoetser in het voorjaar een kleine hoeveelheid. Geef nooit te veel meststof! Dit doet de struik meer kwaad dan goed.

Waterbehoefte Callistemon

De Lampenpoetser staat erom bekend zeer goed tegen droogte te kunnen. Dat betekent overigens niet dat je de Callistemon nooit water hoeft te geven. Vooral in de eerste paar weken na het aanplanten is het verstandig om de tropische plant regelmatig water te geven. Zo kan de Lampenpoetser zich goed wortelen. Daarna heeft de Lampenpoetser weinig water nodig. In ons klimaat volstaat de hoeveelheid regenwater vaak al. Zorg in ieder geval wel voor een goed doorlatende bodem, want een te natte bodem kan wortelrot veroorzaken.

Lampenpoetser plant in een pot

Je kunt een Lampenpoetser niet alleen in de volle grond, maar ook in een pot of plantenbak aanplanten. Een groot voordeel hiervan is dat je de tropische boom of heester tijdens de koude wintermaanden binnen kunt zetten. 

Zorg wel dat de Callistemon voldoende ruimte heeft en plaats hem in een grote pot. Plaats hydrokorrels onder in de pot voor goede drainage.Geef de heester ook regelmatig water als deze in een pot staat, vooral tijdens warme, droge periodes.

Lees meer

call us icon

Neem contact op: 0344 22 81 00