Planten voor vogels
Geniet je erg van het gekwetter van vogels? Met onze planten voor vogels trek je meer van deze vrolijke vriendjes naar je tuin.

Planten voor vogels

Van hoog naar laag sorteren

Planten voor vogels

Van hoog naar laag sorteren
 

“Ik ben opgegroeid tussen de bomen, de passie zit diepgeworteld en dat wil ik graag delen”.

De 4 onmisbare elementen voor een bloeiende tuin:

small bg

Goede grond. Onze bomen en planten groeien op in dé kwekerijen-streek van Europa.Hier liggen de wortels van sterke gezonde bomen en planten.

small bg

Voldoende water en voeding. Onze bomen en planten wanen zich in een 5-sterren hotel. Haute-nature, bij ons krijgen ze de beste zorg.

small bg

Zon, frisse lucht een heerlijk briesje. Onze bomen en planten hebben niks te klagen in Lienden. Het is hier goed toeven.

small bg

Liefde. Wij geven iedere dag 110% liefde aan onze bomen en planten. En daar krijgen wij een heleboel liefde voor terug.

Planten voor vogels kopen

Wil je graag meer vogels in je tuin verwelkomen? Er is niets gezelliger dan het gezang van deze vrolijke dieren! Vogels zijn niet alleen leuk voor een levendige tuin, ze hebben ook een belangrijke rol in de natuur. Ze verspreiden bijvoorbeeld zaden en houden het insectenaantal in balans. Je trekt vogels aan met vogelvriendelijke beplanting. Vogels hebben behoefte aan voedsel, een schuilplek en veilige plek om te nestelen. Oftewel de drie v’s: voedsel, veiligheid en voortplantingsmogelijkheid. Bloeiende vaste planten, struiken en bomen die bessen dragen vormen een belangrijke voedselbron. Dichte hagen bieden naast voedsel (insecten en bessen) een beschutte plek. Zorg je voor gevarieerde beplanting, dan brengen vogels graag een bezoekje aan je tuin! Door verstedelijking worden natuurgebieden waar vogels voedsel en een beschutte plek kunnen vinden schaarser. Bied ze daarom een veilig thuis in je eigen tuin en maak met de mooiste soorten planten je tuin vogelvriendelijk. Benieuwd met welke planten, struiken en bomen je de biodiversiteit én sierwaarde vergroot? Lees dan snel verder. 

Planten voor vogels kopen bij Bomenenzo

Wanneer je meer vogels in de tuin wilt, heb je diverse soorten beplanting nodig met verschillende bloeitijden. Zowel eenjarige planten, tweejarige planten of vaste planten als heesters, bomen en hagen. Er moeten bessen en zaden aanwezig zijn voor voedsel en voldoende beschutting om te schuilen en nestelen. Bij Bomenenzo vind je de juiste vogelvriendelijke planten. Door te kiezen voor diervriendelijke planten creëer je meer biodiversiteit (biologische diversiteit) in de tuin, zowel in grote tuinen als kleine tuinen. Denk aan de waardevolle komst van bijen, vlinders en vogels. Ook zijn de solitaire bomen, planten en struiken voor vogels prachtige, kleurrijke eyecatchers om van te genieten vanuit huis en tuin. Bekijk hieronder op welke bomen, struiken en vaste planten geliefd bij vogels zijn en verwelkom de mooiste planten en dieren in je vogelvriendelijke tuin. 

 • Wilde lijsterbes (Sorbus aucuparia): deze grote boom is in het najaar erg in trek bij vogels door zijn oranjerode bessen! Ook bijen en andere nuttige insecten zijn fan van de fraaie Sorbus aucuparia boom, die in mei en juni bloeit met witte bloemen. 
 • Rode Kornoelje (Cornus sanguinea): een prachtige heester met schermvormige trossen witte bloemetjes in het voorjaar, gevolgd door de komst van blauw zwarte bessen en een schitterende herfstverkleuring van het blad.
 • Gele Kornoelje (Cornus mas): met deze winterbloeiende boom vergroot je niet alleen de sierwaarde, maar ook de biodiversiteit in je tuin. De gele bloemetjes op kale takken zijn geliefd bij vlinders en bijen, en knalrode besachtige vruchten geliefd bij vogels.
 • Wilde Kardinaalsmuts (Euonymus europaeus): vogels zijn werkelijk gek op de bijzondere roze vruchtdozen van de Wilde Kardinaalsmuts in het najaar. De makkelijke struik of boom is daarnaast goed voor de biodiversiteit en natuur dankzij zijn lichtgroene bloemetjes en is een prachtplaatje in de herfst vanwege de schitterende herfstverkleuring. 
 • Krentenboompje (Amelanchier lamarckii): laat je ieder seizoen verrassen door deze bijzondere struik of kleine boom. In het voorjaar genieten jij en de insecten in je tuin van heerlijk geurende bloesem, in de zomer brengen vogels een bezoekje voor de donkere vruchtjes en in de herfst kleurt het Krentenboompje, vaak als meerstammige boom, prachtig rood en oranje.
 • Haagbeuk (Carpinus betulus): met deze snelgroeiende beuk heb je niet alleen 100% privacy in de tuin, maar bied je ook vogels een fijne plek om een nest te bouwen. De vruchten in de herfst zijn daarnaast een belangrijke voedselbron. Een waardevolle haagplant dus!
 • Ligusterhaag (Ligustrum ovalifolium): een andere geschikte populair bij mensen en dieren. De deels wintergroene haag bloeit in de zomer met witte bloemen en geeft in de herfst blauwzwarte besjes. 
 • Gewone Vogelkers (Prunus padus): de donkerblauwe vruchten van deze boom zijn niet alleen een lust voor het oog, maar ook erg in trek bij vogels. De bloesem is geliefd bij vlinders, bijen en andere nuttige insecten. Een topper voor de biodiversiteit en natuur, maar ook een aanwinst voor een aantrekkelijke tuin. 
 • Veldesdoorn / Spaanse Aak (Acer campestre): deze inheemse plant wordt vaak gebruikt als haag, is heel decoratief en winterhard. De bloei in het voorjaar zorgt voor de komst van insecten en in de haag vinden vogels in de tuin beschutting. 
 • Gelderse roos (Viburnum opulus): tot diep in de herfst geniet je van deze aantrekkelijke struik. De sneeuwballen van bloemen en trossen fel rode bessen  van de Gelderse roos vergroten de biodiversiteit in je tuin. Met deze inheemse planten kun je gemakkelijk vlinders, bijen en vogels naar je tuin lokken. 
 • Kogelbloem (Cephalanthus occidentalis): met de Kogelbloem verwelkom je niet alleen een bijzondere sierheester in de tuin, maar ook veel insecten en vogels. De opvallende, kogelvormige bloemen en fraaie, donkere zaaddozen zijn hier de oorzaak van!
 • Hertshooi (Hypericum 'Hidcote'): de winterharde struik Hertshooi is goed voor de biodiversiteit en natuur. De heldergele, geurende bloemen zorgen voor de komst van bijen en vlinders in de tuin, en de bessen zijn een belangrijke voedselbron voor vogels. 
 • Vlierbes (Sambucus): tot slot is de Sambucus Vlierbes een waardevoller heester vanwege de bloei van witte, geurende, schermvormige bloemen vol nectar en vorming van bessen na de bloei. De bloemen en bessen zijn ook voor ons eetbaar. Je moet er wel snel bij zijn: vogels en insecten zijn je zo voor!  

Jouw lievelingsplanten voor vogels shop je gemakkelijk via de webshop of rechtstreeks in de kwekerij (gratis afhalen). Kies je voor online planten kopen, dan adviseren we de optie ‘account aanmaken’ om je bestelling online te volgen. Vanaf €300,- geniet je van gratis bezorging in heel Nederland of België! Je kunt jouw favoriete planten en bomen voor vogels ook gratis afhalen in de kwekerij. Kijk voor meer informatie over bomen en planten kopen bij Bomenenzo in de algemene voorwaarden, mail of bel ons, of kom gezellig langs in Lienden. We geven je graag ook persoonlijk advies, dus aarzel niet om met ons in contact te komen!

Planten voor vogels verzorgen

Onze planten geliefd bij vogels zijn stuk voor stuk sterk, gezond en niet al te moeilijk in onderhoud. Voor de meeste vaste planten, struiken en bomen voor vogels geldt dat je ze het best eens per jaar snoeit voor het behoud van een mooie vorm en goede groei en bloei. Wanneer en hoe je dit doet hangt af van de soort. Lees daarom goed de productinformatie van jouw planten, die goed zijn voor de biologische diversiteit in je tuin. Vogels houden niet van een al te opgeruimde tuin, zeker niet in de winter; dan verdwijnen hun schuilplekjes. Dat scheelt ook weer! Bloeiende vaste planten, bomen en struiken geef je in het voorjaar bemesting om een goede groei en bloei te stimuleren. Bij droog weer geef je water om uitdroging te voorkomen. We adviseren om de productpagina van jouw gekozen beplanting te checken voor de precieze instructies. Zo geniet je zelf, maar ook de vogels in je tuin optimaal van de vogelvriendelijke beplanting! 

Heb je hulp nodig bij de verzorging? Je kunt altijd contact met ons opnemen voor extra informatie en persoonlijk advies. 

Planten voor vogels snoeien

Het is afhankelijk van de boom- of struiksoort wanneer en hoe vaak je moet snoeien. Voor de meeste bloeiende planten, bomen en struiken geldt dat je ze eens per jaar snoeit, in het voorjaar of na de bloei. Snelgroeiende hagen snoei je beter twee keer per jaar voor het behoud van een strakke vorm. Langzaam groeiende bomen en struiken voor vogels hoef je minder vaak te snoeien dan snelgroeiende soorten. Je merkt het al: de snoei verschilt per plantensoort. Raadpleeg daarom altijd de snoei instructies van de specifieke boom of plant. Gebruik in ieder geval altijd schoon en scherp gereedschap om ziekten en plagen te voorkomen. 

Planten voor vogels planten

De meeste winterharde bomen en planten kun je het hele jaar aanplanten, zolang het niet vriest. Kijk van tevoren goed of je vogelvriendelijke planten van volle zon, halfschaduw of schaduw houden en wat voor bodem ze wensen. Bloeiende planten en solitaire bomen houden vaak van een zonnigere plek (volle zon of halfschaduw) in de vogelvriendelijke tuin. In de meeste gevallen is een goed doorlatende en voedzame bodem perfect. Maak gebruik van speciale aanplantgrond voor een luchtige bodem met de juiste voedingsstoffen voor een goede start. Heb je de vogelvriendelijke beplanting geplant in de volle grond of in een pot? Geef in de eerste periode hierna regelmatig water, zodat de vogelvriendelijke planten de kans krijgen om goed te wortelen. Nu rest je alleen nog mee te doen met de Nationale Tuinvogeltelling van de Vogelbescherming Nederland en tuinvogels herkennen!

TIP: Wist je dat wij ook over een aanplantservice beschikken? Ideaal voor als je niet zo’n groene vingers of weinig tijd hebt! Neem contact op voor de mogelijkheden.

 

Lees meer

call us icon

Neem contact op: 0344 22 81 00