Klimop
Populaire klimmer met prachtig gevormde, frisgroene bladeren.
De Hedera of Klimop is een ontzettend populaire en veelzijdige tuinplant. Het is een goede bodembedekker en haagplant, maar ook een fantastische klimplant. De Klimop is zo in trek, omdat de klimmer winterhard én wintergroen is, gemakkelijk en vrijwel overal aan te planten valt, en het hele jaar gesnoeid kan worden. Jaarrond geniet je van de decoratief gevormde, frisgroene bladeren, die je schutting of muur prachtig bekleden. Je kunt kiezen voor grote of kleine en egaal groene of opvallende bonte bladeren.

Klimop

Van hoog naar laag sorteren

Klimop

Van hoog naar laag sorteren
 

“Ik ben opgegroeid tussen de bomen, de passie zit diepgeworteld en dat wil ik graag delen”.

De 4 onmisbare elementen voor een bloeiende tuin:

small bg

Goede grond. Onze bomen en planten groeien op in dé kwekerijen-streek van Europa.Hier liggen de wortels van sterke gezonde bomen en planten.

small bg

Voldoende water en voeding. Onze bomen en planten wanen zich in een 5-sterren hotel. Haute-nature, bij ons krijgen ze de beste zorg.

small bg

Zon, frisse lucht een heerlijk briesje. Onze bomen en planten hebben niks te klagen in Lienden. Het is hier goed toeven.

small bg

Liefde. Wij geven iedere dag 110% liefde aan onze bomen en planten. En daar krijgen wij een heleboel liefde voor terug.

Klimop kopen

De Hedera, bij ons beter bekend als klimop, is een enorm populaire klimplant met prachtig gevormde, frisgroene bladeren. Deze vaste plant is winterhard én wintergroen, onderhoudsvriendelijk, is een snelle groeier, en groeit goed in zowel zon als schaduw. Geen wonder dus dat deze plant zo geliefd is! Hedera planten worden vooral gebruikt als begroeiing voor schuttingen, muren en andere soorten erfafscheidingen. Wat je misschien nog niet weet is dat de klimop, door zijn compacte groei, ook zeer geschikt is als bodembedekker! Kortom: deze altijd-groene topper is makkelijk te plaatsen, vergt weinig onderhoud, en versiert jouw tuin het hele jaar rond van een prachtig stukje natuur.

TIP: Je kunt een Hedera ook aanplanten als prachtige sierheester!

Wil je ook kunnen genieten van een blijvend stukje groen in jouw tuin? Je nieuwe groene klimop kopen kan makkelijk en snel online via onze webshop, of kom onze klimop planten bekijken in onze kwekerij! Ook kun je bestellingen altijd gratis afhalen. Heb je advies nodig voor jouw tuin? Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via chat, mail of telefoon!

Onze beschikbare Hedera planten:

  • Klimop Hedera Hibernica
  • Klimop Hedera helix Glacier
  • Klimop Hedera helix Arborescens (Bloeiende klimop)

Wil je genieten van een beeldschone groenblijvende haag?

Er zijn verschillende soorten Hedera helix & hibernica. De helix is een kleinbladige klimop (ook wel gewone klimop genoemd) en de hibernica is een grootbladige klimop. Wil je zelf een klimop haag maken? Begeleid deze prachtige klimmer dan langs gaas. Houd 5 tot 7 planten per strekkende meter aan.

Wil je direct kunnen genieten van een groene haag? Bekijk onze klimop hedera kant-en-klaar hagen:

  • Hedera Hibernica (ook bekend als Ierse klimop): Schitterende grootbladige klimop. Groeit snel, is zeer winterhard en groeit op alle grondsoorten! Het blad van de Ierse klimop is frisgroen en heeft een mooie glans.
  • Hedera helix Green Ripple: Deze kleinbladige klimop heeft prachtige donkergroene bladeren met aderachtige, lichtere lijnen. Dit mooie gedetailleerde blad is bijzonder sierlijk.
  • Hedera helix Goldchild (ook bekend als bonte klimop): De Hedera helix Goldchild heeft opvallende glanzende bladeren met een kenmerkende gele rand. De combinatie van de frisgroene kern met de gele omranding staat werkelijk prachtig, vandaar ook de naam ‘Bonte klimop’. 
  • Hedera helix Glacier: Deze kleinbladige klimop heeft bijzondere grijsgroene bladeren met een bleke, geelwitte rand. Zeer geschikt voor een unieke en speelse haag.
  • Hedera helix White Ripple: De White Ripple groeit wat langzamer dan andere Hedera soorten. De bladeren hebben afwisselende groentinten met een mooie witte omranding. 
  • Hedera helix Woerner: De Woerner is ook een wintergroene klimop, maar onderscheid zich door zijn bladkleur. De bladeren zijn donkergroen van kleur, maar veranderen in de wintermaanden naar een prachtige rood-bruine tint. 

TIP: De Klimop Hedera hibernica is één van de meest verkochte haagplanten. Deze prachtige groenblijvende klimplant zorgt voor veel privacy én blijft ook mooi smal! Niet gek dus dat deze groenblijvende haag een favoriet is van onze klanten.

Klimop verzorgen

Het verzorgen van een klimop is zeer eenvoudig, dit is nóg een reden waarom deze plant zo geliefd is. Wat vooral belangrijk is om te onthouden is dat deze plant het beste groeit in een licht-vochtige, voedingsrijke bodem. Vooral vlak na aanplanting raden wij aan om de Hedera regelmatig van water te voorzien. Zodra de plant goed geworteld heeft zal hij zelf zijn water goed uit de grond kunnen halen. Geef uiteraard wel altijd wat extra water bij langdurige perioden van warmte en droogte.

Klimop bemesten

De klimop is een snelle groeier en houdt (mede hierdoor) van veel voeding. Wij raden het dan ook aan om deze vaste plant twee keer per jaar te bemesten. Bemest de eerste keer eind maart/begin april, zodra de vorst voorbij is. De tweede keer bemesten kun je het beste eind juni/begin juli doen. In het voorjaar en de zomer groeit de klimop het meest, dus in die seizoenen kan hij best een boost gebruiken! Deze groenblijvende klimplant groeit het snelst én mooist in bemeste tuinaarde. Naast een stimulans voor de groei, zorgt bemeste tuinaarde er ook voor dat het blad mooi groen blijft.

Klimop snoeien

Zoals je hierboven al hebt kunnen lezen, is de klimop een snelgroeiende vaste plant. Gelukkig kun je hem makkelijk snoeien. Voor het behoud van een mooie, strakke vorm is het dan ook belangrijk om hem twee keer per jaar te snoeien. Als je dit niet doet kan deze plant zeer snel gaan woekeren. Snoei jouw Hedera de eerste keer eind maart of begin april, zodra de vorst voorbij is. De tweede snoeibeurt kun je het beste eind augustus/begin september doen, zo kan jouw klimop weer strak het najaar in.

TIP: Snoei deze groenblijvende klimplant nooit in de volle zon, anders kunnen de bladranden beschadigen.

TIP: Jonge Hedera planten kun je het beste snoeien, of toppen, zodra ze de bovenkant van jouw muur of schutting hebben bereikt. De planten gaan dan hun energie vooral stoppen in het vormen van zijtakken, waardoor de begroeiing voller wordt.

Klimop planten

Het fijne van een klimop is dat deze vaste plant  geen specifieke standplaats vereist. Deze altijd-groene topper groeit goed in zowel zon als schaduw. Wat betreft de grondsoort geeft deze plant wel de voorkeur aan een voedzame, licht-vochtige bodem die goed vocht door kan laten (afvoeren). Gebruik daarom voor de zekerheid speciale aanplant grond tijdens de aanplant. Deze bodemverbeteraar maakt de huidige tuingrond voedzamer én luchtiger, zodat overtollig vocht ook weer goed afgevoerd kan worden. Heb je advies nodig over een geslaagde aanplant? Neem gerust contact met ons op!

TIP: Plant je jouw groene klimop langs een schutting van gaas? Bied deze vaste plant dan wat extra ondersteuning, door hem handmatig door het gaas heen te vlechten. Zo kun je de klimop op een goede manier omhoog laten groeien. Vlecht ook altijd de jonge scheuten aan de zijkant, zo wordt jouw Hedera schutting mooi vol en geniet je al vrij snel van een groenblijvende haag! Houd 5 tot 7 Hedera planten per strekkende meter aan.

Lees meer

call us icon

Neem contact op: 0344 22 81 00