Nepeta
Krachtig, sierlijk en langbloeiend: zo laat de Nepeta, of Kattenkruid, zich het best omschrijven. De bloeiende vaste plant dankt zijn naam aan de heerlijk geurende bloemen, die katten niet kunnen weerstaan. De prachtige bloemstelen vol met kleine bloemetjes zijn overigens ook geliefd bij vlinders en bijen. Als kruipende bodembedekker is de Nepeta niet alleen een mooie verschijning, maar ook een goede onkruidwerende plant.

Nepeta

Van hoog naar laag sorteren

Nepeta

Van hoog naar laag sorteren
 

“Ik ben opgegroeid tussen de bomen, de passie zit diepgeworteld en dat wil ik graag delen”.

De 4 onmisbare elementen voor een bloeiende tuin:

small bg

Goede grond. Onze bomen en planten groeien op in dé kwekerijen-streek van Europa.Hier liggen de wortels van sterke gezonde bomen en planten.

small bg

Voldoende water en voeding. Onze bomen en planten wanen zich in een 5-sterren hotel. Haute-nature, bij ons krijgen ze de beste zorg.

small bg

Zon, frisse lucht een heerlijk briesje. Onze bomen en planten hebben niks te klagen in Lienden. Het is hier goed toeven.

small bg

Liefde. Wij geven iedere dag 110% liefde aan onze bomen en planten. En daar krijgen wij een heleboel liefde voor terug.

Nepeta (Kattenkruid) kopen

Kattenkruid (Nepeta) is een krachtige, mooie en langbloeiende vaste plant. Het geslacht uit de Lipbloemenfamilie telt talloze soorten. De klassieker is de Nepeta faassenii, een kruipende soort, die vanuit een pol over de grond heen groeit en daardoor een goede onkruidwerende bodembedekker is. Andere soorten zijn onder andere de Nepeta kubanica, Nepeta subsessilis, Nepeta racemosa en Nepeta nervosa. De vaste planten worden geliefd om hun lange bloeiperiode. In juli, augustus, september bloeit Kattenkruid (Nepeta), zoals de Nepeta faassenii ‘Six Hills Giant’, rijkelijk met vaak paars/blauwe bloemen. Er bestaan ook cultivars met roze bloemen, zoals de Nepeta grandiflora ‘Dawn to Dusk’, en witte bloemen, zoals de Nepeta faassenii ‘Alba’. Snoei je de bloeiende vaste plant als de eerste bloei bijna voorbij is, dan stimuleer je een tweede bloei en kun je met het geluk van een mooi najaar nog tot de eerste nachtvorst van prachtige bloemen genieten. De bloemen zijn heerlijk geurend en niet alleen voor ons aantrekkelijk, maar – zoals de naam al doet vermoeden – ook katten zijn er dol op en gaan er graag in liggen. Naast katten trekken Kattenkruid planten ook veel vlinders en bijen aan, wat zorgt voor een levendige tuin. De bladeren van Kattenkruid zijn zilvergrijs, aromatisch ovaal gepunt tot langwerpig en licht gekarteld. Hoewel Kattenkruid niet wintergroen is, is de vaste plant wel goed winterhard. Kattenkruid stelt weinig eisen en is zeer onderhoudsvriendelijk, wat het ook een makkelijke plant maakt. Zeer geschikt is de lange bloeier in de border in combinatie met andere (bloeiende) vaste planten en siergrassen, voor vakbeplanting of in een pot als je geen tuin hebt. Kattenkruid planten bereiken een totale hoogte tussen de 30 en 50 cm en zijn te vermeerderen door ze te scheuren of stekken in het voor- of najaar. 

Benieuwd waarom katten reageren op Kattenkruid? In de plant zitten verschillende etherische oliën, die bij inademing het vomeronasaal orgaan prikkelen. Katten reageren op hun eigen manier op de plant en na zo’n 10 tot 15 minuten is het effect van Kattenkruid voorbij. 

Nepeta verzorgen

Een andere reden behalve het fraaie uiterlijk waarom Kattenkruid zo geliefd is, is de makkelijke verzorging. Deze bloeiende vaste plant stelt weinig eisen en heeft weinig onderhoud nodig. Wil je zo lang mogelijk genieten van de mooie bloemen? Dan adviseren we om je vaste plant terug te snoeien als de eerste bloei bijna voorbij is. Met het snoeien van Kattenkruid stimuleer je een tweede bloei, die – wanneer je geluk hebt met een mooi najaar – tot aan de eerste nachtvorst kan aanhouden. In maart kun je de sierplant nog eens terugsnoeien ter behoud van een compact model. Om de plant verder in toom te houden, kun je deze af en toe scheuren. Dat houdt in dat je de plant uitspit, halveert en het beste deel opnieuw plant elders in de tuin. Dit houdt niet alleen je Nepeta mooi in model, maar zorgt er ook voor dat je de blikvanger op meerdere plekken kunt bewonderen! In het voorjaar kun je de bloeiende vaste plant bemesten om de groei en bloei te stimuleren. Verder vereist Kattenkruid geen specifieke verzorging. 

Nepeta water geven

Heb je de bladverliezende plant aangeplant? Geef deze dan direct water. Door in de eerste periode regelmatig water te geven, help je de jonge plant goed te wortelen. Eenmaal goed geworteld, hoef je Kattenkruid alleen nog wat extra water te geven bij langdurig warm en droog weer. Kattenkruid planten houden van een droge bodem. Deze moet goed water doorlatend zijn, zodat overtollig water gemakkelijk weg kan voeren.

Nepeta snoeien       

Kattenkruid snoeien? Het antwoord is ja. Er zijn meerdere redenen om Kattenkruid te snoeien. Een tweede bloei stimuleer je door de bloeiende vaste plant terug te snoeien wanneer de eerste bloei bijna voorbij is. Zo blijft de Nepeta plant ook in goede conditie. In het voorjaar, in maart, kun je ervoor kiezen om je plant nog eens te snoeien. Dit om de compacte vorm te behouden en de borderplant jong en vitaal te houden. Kattenkruid snoeien doe je dan tot zo’n 20 cm boven de grond. Frisse scheuten krijgen zo de kans en een mooie bloei zal hierop volgen.  

TIP: Wist je dat wij een nieuwsblad hebben, waarin we gratis tuinier tips delen? Meld je aan via de website, blijf op de hoogte van het laatste nieuws en ga ieder seizoen goed voorbereid in!

Nepeta planten

Kattenkruid soorten zijn onder te verdelen in kruipende soorten, zoals de klassieke en populaire Nepeta faassenii, en opgaande soorten, zoals de Nepeta kubanica, Nepeta subsessilis en Nepeta nervosa. Alle soorten Kattenkruid zijn geschikt voor aanplanting in de border of om te gebruiken voor vakbeplanting. Kies je voor de Nepeta faassenii, dan zul je zien dat deze vanuit een pol over de grond heen groeit en bodembedekkend is. Onkruid krijgt hierdoor geen kans. Je kunt Kattenkruid in de border uitstekend combineren met andere vaste planten en siergrassen (hoge of lage siergrassen), zoals Salie (Salvia), Smele, Gransanjer, Echinacea, Lavendel Hidcote en Achillea planten. Heb je geen tuin? Soorten Kattenkruid zijn ook geschikt als plant in pot voor op het terras of balkon. De bloeiende vaste plant stelt weinig eisen aan de grondsoort, maar staat het liefst in een droge en goed doorlatende bodem. In de winter verdraagt deze plantensoort geen natte voeten en dus moet overtollig water gemakkelijk weg kunnen. Een waterdoorlatende grond creëer je door gebruik te maken van speciale aanplantgrond, dat de bodem lekker luchtig maakt. Verder verlangt Kattenkruid naar een zonnige standplaats. Het aanplanten van Kattenkruid kan het hele jaar, mits het niet vriest. Geef de plant(en) na de aanplanting in de volle grond of pot water.  

Lees meer

call us icon

Neem contact op: 0344 22 81 00