Vaste Planten
vragen? 0344 22 81 00

Vaste planten kopen. Groot assortiment

Vaste planten in uw tuin zorgen voor sfeer en kunnen prachtig met elkaar gecombineerd worden. De bloeitijd van de vaste planten loopt van het voorjaar tot en met de zomer. Hierdoor geniet u meerdere seizoenen lang van de mooie en kleurrijke varianten.

  1. 1
  2. 2
  3. 3
Van hoog naar laag sorteren
  1. 1
  2. 2
  3. 3
Van hoog naar laag sorteren

Vaste planten kopen:

De mooiste soorten vaste planten koopt u makkelijk en snel online bij Kwekerij Bomenenzo.nl. Vaste planten kenmerken zich door het makkelijke onderhoud en de lange bloei. Voor elke tuin en border vindt u bij ons een geschikte plant. Bent u op zoek naar een vaste plant die vooral in de schaduw zal staan of juist naar een plantensoort die veel zonuren nodig heeft? Wat u ook wenst, bij Bomenenzo.nl vindt u zeker wat u zoekt. 

Veel mensen denken dat de vaste plant liever niet veel in de schaduw staat, maar er zijn genoeg vaste plantensoorten die een plek in de schaduw juist waarderen. In de zomerperiode staat hier vaak minder dan drie uur per dag de zon. De meeste schaduwplanten zijn soorten die normaal onder bomen groeien. Dit worden bosplanten genoemd. Planten die een plek in de zon prefereren kenmerken zich door de prachtige kleuren en hebben in de zomer minstens vijf uur zon per dag nodig. Ook trekken deze planten mooie en nuttige insecten aan, zoals vlinders en bijen. Met de vaste planten stelt u daarnaast ook prachtige (veld)boeketten samen die u binnenshuis of buiten op de tuintafel een mooie plek kunt geven.

 

Vaste planten verzorgen:

Elke vaste plantensoort heeft weer een andere verzorging nodig. Bij schaduwplanten is het vooral van belang om te zorgen voor een niet te droge grond. De grond kan in de schaduw namelijk al snel erg droog worden. Door regelmatig, vooral in de droge periodes, water te geven blijft de plant gezond. Daarnaast is het van belang om een afdeklaag te strooien rondom de vaste plant. Zo blijft het water goed in de bodem zitten en voorkomt u uitdroging van de grond. Gebruik hiervoor compost, bodembedekkers of bijvoorbeeld boomschors. Boomschors en bodembedekkers zorgen er tevens voor dat er geen onkruid kan groeien: twee vliegen in één klap dus.

Vaste planten die van veel zonlicht houden kunnen goed tegen droogte en warmte. Toch is het ook bij deze planten van belang om voor genoeg water te zorgen in de droge periodes. Geef bij voorkeur in de ochtend of ’s avonds water, om verbranding van het blad te voorkomen. Ook verdampt het water in de vroege en late uurtjes minder snel. Door regelmatig de bloemen die uitgebloeid zijn te verwijderen zal de vaste plant steeds meer bloemen krijgen en zo kunt u lang genieten van de mooiste kleuren.

 

Vaste planten snoeien:

Het snoeien van vaste planten is niet lastig. Het zorgt ervoor dat de plant gezond blijft en ook langer blijft bloeien. Zo kunt u lang van de mooiste soorten vaste planten genieten. Bij elke vaste plantensoort staat aangegeven wanneer ze het beste gesnoeid kunnen worden. Meestal is dat in het voorjaar, net voor de bloei. Zorg er in ieder geval voor dat u nooit gaat snoeien als het vriest of kan gaan vriezen. Ook als het erg veel regent of als het juist voor een langere tijd droog is, is snoeien geen goed idee.

Door de zieke delen van de vaste plant weg te snoeien, zoals verdorde en rotte bladeren of stengels, houdt u de plant gezond. Let u er wel op dat de nieuwe scheuten bij het snoeien niet beschadigen. Planten die lelijk zijn geworden kunnen in het geheel, tot net boven de grond, afgeknipt worden. Deze zullen vanzelf weer mooi terug groeien.

 

Vaste planten aanplanten:

Voor het planten van de meeste vaste plantensoorten zijn het voorjaar (in de maand april) of het najaar (in september/oktober) goede periodes. De vaste plant staat erg mooi in een plantenborder. Met een border heeft u maandenlang kleur in uw tuin. Kies uit vele soorten vaste planten en maak een prachtige mix voor in uw tuin. U kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om de planten die hoog groeien achterin de border te plaatsen, de middelhoge planten in het midden een plekje te geven en de lagere soorten langs de rand te planten. Hiermee creëert u eenheid en rust in uw buitenruimte. Als u verschillende soorten vaste planten kiest die opvolgend bloeien heeft u gegarandeerd altijd veel kleur in de border. Houd rekening met de plantafstand als u vaste planten gaat aanplanten. Vaak gaat het bij kleine planten om ongeveer 20 centimeter en bij grotere planten om circa 40 centimeter. 

 

De bekendste soorten vaste planten:

Hosta (Hartlelie): De Hosta, ook wel bekend als Hartlelie, kenmerkt zich door de rechte bebladerde stengels en de heerlijk geurende lelieachtige bloemen. Deze vaste plantensoort is een schaduwplant, maar kan ook op een plek in halfschaduw staan. De Hosta is niet groenblijvend. In het assortiment van Bomenenzo.nl vindt u bijvoorbeeld de Hosta ‘Gold Standard’ en ‘Royal Standard’.

Rode Zonnehoed (Echinacea): De Rode Zonnehoed dankt zijn naam aan het kenmerkende grote bloemhart en de kleinere bloembladen rondom en de donkerroze/rode kleur. De Echinacea houdt van een plaats in de zon of halfschaduw en is winterhard, maar niet wintergroen. U kunt de Rode Zonnehoed ook gebruiken als snijbloem voor in een mooi (veld)boeket. Kies bijvoorbeeld voor de Zonnehoed ‘Pink Double Delight’ of ‘Magnus’.

Struikheide (Calluna Vulgaris): De Struikheide is een bodembekkende vaste plant. Daarmee wordt onkruidgroei op een natuurlijke wijze onderdrukt. Deze vaste plant vindt een plek in de zon fijn en is erg goed te combineren met diverse planten. De Calluna Vulgaris is winterhard en blijft ook in de winter prachtig groen van kleur. Verschillende struikheide zijn Struikheide ‘Marleen’ en ‘Kinlochruel’.

Pioenroos (Paeonia): De Pioenroos is een geliefde vaste plantensoort en kenmerkt zich door de kleurrijke gevulde bloem. De Paeonia doet het goed op een zonnige plaats of een plek met halfschaduw. De pioenroos is winterhard, maar niet wintergroen. Gebruik de pioen als snijbloem door meerdere bloemstengels in een vaas te zetten en geniet zo ook binnenshuis van de prachtige vaste plant, bijvoorbeeld van de pioenroos ‘Sarah Bernhardt’.

Bomenenzo

Beste klant, op dinsdag 19 november is ons bedrijf gesloten. Deze dag wordt bij ons het asbestdak verwijderd en kunt u niet op ons bedrijf terecht. Op woensdag, donderdag en vrijdag is ons bedrijf wel te bezoeken, maar zijn er werkzaamheden bezig ivm plaatsing nieuw dak en zonnepalen. Onze excuses voor dit ongemak.