Echinacea purpurea

Rode Zonnehoed

v.a.: € 1,80

Formaat
Hoogte 15-20cm, Potmaat P9, Leverbaar Vanaf 6 stuks
  • Koop 24 st. voor € 1,40 per st.
€ 1,80
Prijs totaal
delivery icon

Gratis thuis bezorgd vanaf € 300
Een kleinere bestelling brengen we bij jou thuis voor 15,00.

Stel een vraag

Wil je kleur aan je border toevoegen en deze flink in sierwaarde verhogen? Laat je dan verrassen door de prachtige Echinacea purpurea, ook bekend als Rode Zonnehoed. Dit is een van de mooiste en bekendste vaste planten, die veel tuinen siert. De karakteristieke bloemen trekken veel vlinders en bijen aan en zorgen voor een zomerse sfeer, en zijn daarom onmisbaar in een kleurrijke (na)zomerborder.

Onze voordelen:

De Rode Zonnehoed (Echinacea purpurea) is een zeer gewilde tuinplant, die veel borders siert. Als je kijkt naar de prachtige, opvallende bloeiwijze begrijp je snel waarom. Deze plant heeft zijn naam te danken aan het kenmerkende dikke, bolle bloemhart en de afhangende bloemblaadjes eromheen. Van juli tot september kun je niet om de margrietachtige, roze bloemen met bruinrode kegel van de Echinacea purpurea heen. Deze zijn niet alleen aantrekkelijk voor ons mensen, maar ook voor vlinders, bijen en hommels. De Zonnehoed is daarom een waardevolle plant, die goed is voor de biodiversiteit in je tuin. Het blad van de tuinplant is ovaal tot lancetvormig en frisgroen van kleur. De Rode Zonnehoed is niet wintergroen, maar wel goed winterhard. Ondanks dat de vaste plant in de winter geen groene bladeren meer heeft, is de Echinacea deze tijd van het jaar toch nog aantrekkelijk door de uitgebloeide bloemen, die een mooi wintersilhouet vormen. Met een maximale hoogte van 100 cm in bloei is de Rode Zonnehoed een fantastische aanwinst voor iedere tuin, die met name in de border de show steelt en tussen andere tuinplanten uitspringt. Geef de zonaanbidder voldoende zonlicht en ruimte en geniet optimaal van deze terecht populaire plant.

TIP: Niet alleen in de tuin, maar ook in huis kun je van deze charmante bloeier genieten! De Zonnehoed is namelijk een zeer geschikte snijbloem. Snijd gerust wat bloemstengels af voor in een mooi boeket of fraaie vaas en geniet volop van zijn geur en kleur.

 

  • Bloeikleur: roze/rood
  • Bloeitijd: juli, augustus, september
  • Bladkleur: groen
  • Groenblijvend: nee
  • Standplaats: zon, halfschaduw
  • Hoogte: 100 centimeter
  • Winterhard: ja
Lees meer

De Echinacea purpurea behoeft geen speciale verzorging, is goed winterhard en verdraagt droogte, hitte en vochtigheid. Wat de Rode Zonnehoed niet verdraagt zijn natte voeten in de winter en daarom is een goed doorlatende bodem essentieel. Laat de uitgebloeide bloemen in de winter zitten: ze zijn ook dan nog erg decoratief en bieden de rest van de plant daarnaast extra bescherming tegen overtollig vocht. In het voorjaar knip je de uitgebloeide stengels en het oude loof af. Nieuwe, frisse scheuten krijgen zo volop ruimte en licht om te ontwikkelen, zodat je snel weer van een mooie groene plant geniet. Geef na de snoei bemesting voor een vruchtbare en luchtige bodem en daarmee een goede start van het nieuwe groei- en bloeiseizoen. De Rode Zonnehoed veroudert vrij snel. Daarom raden we aan de tuinplant om de drie tot vier jaar in het vroege voorjaar op te nemen, te scheuren en de jongere delen opnieuw uit te planten. Zo geniet je het langst van de fraaie zomerbloeier.

Lees meer

Vlak na de aanplanting geef je de Rode Zonnehoed voldoende water, zodat de wortels rustig de tijd hebben om aan de bodem te wennen. Eenmaal goed geworteld, hoef je de tuinplant alleen tijdens droge, warme periodes nog extra water te geven. De Zonnehoed is een prairieplant, die van nature in vrij droge gebieden voorkomt en daarom niet zo snel zal uitdrogen. Toch verkiest de vaste plant in de zomer een vochtige bodem en daarom adviseren we tijdig water te geven. In de winter verdraagt de Zonnehoed absoluut geen natte voeten en daarom is een goed doorlatende bodem essentieel.

 

Lees meer

Door de spectaculaire bloei is de Echinacea purpurea onmisbaar in een zomerse border. Deze tuinplant laat zich uitstekend combineren met andere vaste planten en siergrassen, zoals de Geranium, Kattenstaart, IJzerhard en Salie. Zoals de naam al verklapt, houdt de Zonnehoed van een zonnige standplaats. Halfschaduw wordt ook verdragen, maar dan zal de tuinplant minder rijkelijk bloeien. Naast een zonnige plek, houdt de prairieplant van voldoende ruimte om zich heen. Door een plantafstand van circa 33 cm aan te houden, voorkom je dat andere planten over de Zonnehoed heen gaan hangen en de groei en daardoor bloei worden verstoord. Verder verkiest de sierplant een vruchtbare en goed doorlatende bodem. In de zomer mag de grond vochtig zijn, maar in de winter worden natte voeten slecht verdragen. Maak gebruik van speciale aanplantgrond voor een luchtige en voedzame bodem, oftewel een goede start voor de jonge plant! De beste aanplanttijd is in het voorjaar. Wanneer je klaar bent met het planten, geef je de jonge Zonnehoedjes voldoende water om goed te kunnen gaan wortelen.

Wil je zelf een pluktuin aanleggen? Lees dan de tips in onze blog 'Pluktuin aanleggen: hoe ga je te werk?'.

 

Lees meer
Schrijf uw eigen review
U plaatst een review over:Echinacea purpurea
Uw waardering
Wat iedereen wil weten:
No Questions
Staat jouw vraag er niet tussen? Niet getreurd, stel hem aan ons!