Gaura
Gaura, ook bekend als Prachtkaars, is een vaste plant met een buitengewoon sierlijke bloei. Vanaf juni tot oktober kun je genieten van vlindervormige bloemen op fijne, opgaande stengels.
Geen producten gevonden voor deze selectie.
 

“Ik ben opgegroeid tussen de bomen, de passie zit diepgeworteld en dat wil ik graag delen”.

De 4 onmisbare elementen voor een bloeiende tuin:

small bg

Goede grond. Onze bomen en planten groeien op in dé kwekerijen-streek van Europa.Hier liggen de wortels van sterke gezonde bomen en planten.

small bg

Voldoende water en voeding. Onze bomen en planten wanen zich in een 5-sterren hotel. Haute-nature, bij ons krijgen ze de beste zorg.

small bg

Zon, frisse lucht een heerlijk briesje. Onze bomen en planten hebben niks te klagen in Lienden. Het is hier goed toeven.

small bg

Liefde. Wij geven iedere dag 110% liefde aan onze bomen en planten. En daar krijgen wij een heleboel liefde voor terug.

Gaura kopen

Gaura is een geslacht van bloeiende planten afkomstig uit Noord-Amerika. In het Nederlands kennen we dit plantengeslacht onder de naam Prachtkaars. Deze naam heeft de bloeiende plant te danken aan zijn prachtige en lange bloei. Van juni tot oktober of de eerste nachtvorsten bewonder je aan de Prachtkaars (Gaura) vlinderachtige witte en/of roze bloemen in aren op lange, fijne, opgaande stengels. Ook vlinders, bijen en hommels zullen dan graag een bezoekje brengen aan je tuin! De witte en/of roze bloemen, die in schermen bij elkaar staan, komen uit roze knoppen tevoorschijn en zijn elk 3 tot 4 cm groot. Iedere bloem bloeit slechts één dag, maar de langbloeiende planten maken telkens opnieuw bloemen aan, waardoor er geen onderbreking van de bloei is. Er bestaan ruim twintig Gaura soorten, waarvan de De Gaura Lindheimeri de meest bekende soort is in Europa. Deze soort doet het hier namelijk goed. Er bestaan veel cultivars van, verschillend in bloem- en bladkeur en hoogte, waarvan je bij Bomenenzo de mooiste shopt. De Prachtkaars heeft donkergroen, lancetvormig blad, dat opvallende rode vlekken kan krijgen. In de winter verliest dit type plant zijn bladeren, maar Gaura’s zijn wel winterhard. De sierlijke Gaura komt prachtig tot zijn recht in een zonnige plantenborder, maar ook in combinatie met andere vaste planten (zoals de Blauwe Regen en Hortensia Annabelle) en/of wintergroene siergrassen of als plant in pot op het terras of balkon. Wanneer je zorgt voor een niet te natte bodem, geniet je het langst van deze topper met lange bloei, die met een totale hoogte van 1 tot 1,5 meter zorgt voor veel sierwaarde in grote tuinen en kleine tuinen!

 

Gaura verzorgen

Het onderhouden van de Gaura (Prachtkaars) is niet moeilijk, maar om zo lang mogelijk van deze topper te genieten is het wel belangrijk om te letten op de volgende zaken. Gaura planten zijn in de zomer dorstig, maar houden in de winter absoluut niet van natte voeten. Een natte bodem in de winter kan leiden tot wortelrot. Voor de Prachtkaars is een goed gedraineerde bodem dus belangrijk en daarnaast is extra bescherming in de winter tegen overvloedige regen en sneeuw raadzaam. De Prachtkaars is enkele jaren een waardevolle plant. Om langer van deze sierlijke plant in je tuin te kunnen genieten, kun je de Gaura tijdig uit zaaien of verjongen. Je kunt de levensduur van de Gaura verlengen door deze eind augustus of in september te snoeien en te laten groeien in goede omstandigheden (ietwat droge grond, goed doorlatende bodem en een standplaats in de volle zon of lichte schaduw).

Wil je meer adviezen lezen over het planten, snoeien en verzorgen van diverse soorten bomen en planten? Dan verwijzen we je graag naar onze adviezen in alle soorten en maten op de website. Staat jouw gezochte advies er niet tussen? Aarzel dan niet om contact op te nemen; we helpen je graag met persoonlijk advies! Wist je daarnaast dat we een nieuwsblad hebben, waarin we gratis tuinier tips en weetjes delen? Bijvoorbeeld wanneer en hoe je jouw verschillende bomen en planten moet planten, snoeien en verzorgen. Meld je aan via de website, blijf op de hoogte van het laatste nieuws en ga ieder seizoen goed voorbereid in!

 

Gaura water geven

Typisch voor de Prachtkaars is dat deze in de zomer voldoende water heeft om niet uit te drogen, maar in de winter absoluut niet te veel water mag krijgen. In de winter bescherm je de Gaura daarom het best tegen te veel water om een natte bodem tegen te gaan. Een goed gedraineerde bodem, bijvoorbeeld met materialen zoals rivierzand en grind in de tuingrond, is ten alle tijden belangrijk. Heb je jouw Prachtkaars net aangeplant? Dan is je plant voldoende water geven belangrijk, zodat de wortels de kans krijgen om aan de bodem te wennen.

 

Gaura snoeien

Extra lang van je Gaura planten genieten? Dan is snoeien belangrijk. In september, vóór het vormen van het zaad, snoei je jouw Prachtkaars terug tot 20cm boven de grond. Hierdoor behoudt de bloeiende plant de nodige energie om sterk de winter in te gaan. Gezien het feit dat de Prachtkaars een kortlevende tuinplant is, is het het best om niet ieder jaar te snoeien. Door de zaadvorming vermeerdert de Gaura zich namelijk, dus dit wil je mogelijk niet ieder jaar tegengaan. Ga je jouw Gaura snoeien? Zorg voor schoon en scherp gereedschap om ziekten en plagen te voorkomen. Gelukkig heeft de sterke plant van nature weinig last van ongedierte, ziektes en plagen. Tuinaccessoires, zoals een goede snoeischaar en organische mest, shop je gemakkelijk samen met je bomen en planten via de webshop van Bomenenzo.

 

Gaura planten

Een Gaura planten doe je het best in de periode van mei tot september. Het is de ideale plant voor een tuin op het zuiden. Kies een beschutte en zonnige plaats uit in de volle zon of lichte schaduw. Het maakt voor deze mooie plant niet uit in wat voor soort grond deze staat, zo lang de bodem maar goed doorlatend is. Een ietwat droge grond krijgt de voorkeur. Zeker in de winter is het belangrijk dat de bodem niet nat is – dit tast de winterhardheid aan – dus zorg voor een gedraineerde bodem, bijvoorbeeld door drainerende materialen te gebruiken zoals grind en rivierzand. Je kunt de Prachtkaars (Gaura) jouw border laten sieren en/of combineren met andere vaste planten of op je terras of balkon laten stralen. De Prachtkaars is naast tuinplant in de volle grond namelijk ook geschikt als plant in pot. 

Lees meer

call us icon

Neem contact op: 0344 22 81 00