Beste klant, Tijdens onze vakantie van 25 juli t/m 15 augustus zijn wij vanwege mindere bezetting, telefonisch beperkt bereikbaar. Wilt u ons bedrijf bezoeken, dan vragen wij om v.t.v een afspraak te maken.  Op zaterdag: 25 juli, 1, 8 en 15 augustus zijn wij gesloten.

Bestellingen en offertes proberen wij z.s.m. te verwerken. De levertijd kan iets langer duren. Wij hopen op uw begrip.

Leifruitbomen
vragen? 0344 22 81 00

Leifruitbomen (leifruit), rechtstreeks uit onze kwekerij!

Leifruitbomen zijn enorm geliefd en populair. Deze prachtige fruitbomen vergen weinig ruimte, zijn door hun compacte groei makkelijk te onderhouden, én geven bovendien veel fruit!
Van hoog naar laag sorteren
Van hoog naar laag sorteren

Leifruitbomen kopen

Fruitbomen in leivorm zijn een geweldige uitkomst als u graag zelf fruit groeit, maar te weinig ruimte heeft voor een gewone fruitboom. Leifruitbomen zijn overigens wèl gewone fruitbomen, die tijdens hun groei worden begeleid door een stevig raamwerk. Deze leibomen hebben weinig ruimte nodig en geven bovendien veel fruit! Ze zijn ook nog eens beschikbaar in vele verschillende soorten en maten. Bekijk alle beschikbare varianten uit ons assortiment, óf lees hieronder eerst meer informatie over het verzorgen, snoeien en planten van deze prachtige fruitbomen.

Fruitbomen leivorm verzorgen

Het verzorgen van leifruit is over het algemeen heel eenvoudig. Bekijk voor alle specifieke verzorgingstips de productpagina van de door u gewenste leifruitboom. Houdt er in ieder geval wel rekening mee dat iedere boom de eerste maanden na aanplant zijn watervoorziening nog niet goed zelf kan regelen. Geef uw boom in die periode dus regelmatig water. Als uw boom goed heeft geworteld, kan hij zichzelf grotendeels voorzien van water. Toch is het wel verstandig om, vooral in perioden van langdurige warmte en droogte, uw boom van wat extra water te voorzien.

Leifruit bemesten
Door uw leifruitboom te bemesten stimuleert u zijn groei en bloei, en houdt u ook zijn weerstand hoog. Bemesten kan bovendien ook een positief effect hebben op de hoeveelheid fruit die hij zal groeien. Bemest uw leifruit daarom in ieder geval één keer in het voorjaar.

Leifruitbomen snoeien

Het ideale van een leifruitboom is dat u hem, door zijn compacte groei, makkelijk kunt onderhouden! De meeste fruitbomen kunnen het best worden gesnoeid tussen november en februari. In deze periode zitten bomen in een soort ruststand, en groeien ze het minst. Uw boom heeft dan genoeg tijd om te herstellen, voordat de echte groei in het voorjaar weer begint.

Het snoeien van leifruit kan in drie stappen:

  1. Toppen van de stam: Wanneer u uw leiboom hoog genoeg vindt, kunt u de bovenkant van de stam gaan ‘toppen’ of inkorten (snoeien).
  2. Draagtakken snoeien: De draagtakken zijn de takken die direct aan de stam groeien, ze groeien langs de zijkanten van het raamwerk. Houd deze takken op een lengte van ongeveer één meter. Probeer altijd een minimale ruimte van 10 cm aan te houden tussen twee draagtakken. Komt er een nieuwe draagtak die dichter op de oude tak groeit dan die 10 cm? Kies er dan bijvoorbeeld voor om de oude draagtak volledig weg te snoeien, en de nieuwe te gaan leiden langs het raamwerk.
  3. Sporen en wildgroeiende takjes: Aan de draagtakken kunnen er twee verschillende takken groeien: sporen en wilde scheuten. De wilde takjes zijn dun en lang, en hebben weinig knoppen. Deze takjes kunt u geheel verwijderen. Sporen zijn de nieuw gevormde takken die veel meer knoppen bevatten en ook ietsje dikker zijn. Deze takken kunt u het beste met rust laten, want hier gaan het volgende jaar de vruchten aan groeien.

Lei fruitbomen planten

De specifieke plantinstructies van de door u gewenste leifruitboom kunt u vinden op die specifieke productpagina. Uiteraard zijn er wel wat regels die van toepassing zijn voor alle soorten. Voor alle fruitbomen geldt namelijk dat u ze het beste kunt aanplanten tussen oktober en maart. Zoals al eerder vermeld, zitten bomen dan in een periode van rust. Omdat uw boom dan niet bezig hoeft te zijn met zijn groei, kan hij zijn energie besteden aan het goed wortelen in de bodem. Gebruik bij de aanplant van uw leifruit speciale aanplant grond. Deze speciale grond zit vol voedingsstoffen en maakt uw tuingrond lekker luchtig. Met aanplant grond voorziet u uw boom van de best mogelijke start! Daarnaast is het ook belangrijk om uw boom ondersteuning te bieden tijdens de groei. Maak uw jonge boom daarom vast aan een paar boompalen, zo voorkomt u het omvallen van uw boom.