Hortensia
Populair, stijlvol en bijzonder kleurrijk.

De prachtige Hortensia is er in veel kleuren en vormen. Zeer bekend zijn de Hortensia Annabelle en Limelight. Boerenhortensia’s hebben bolvormige bloemen, mooie soorten zijn o.a. Soeur Therese, Nikko Blue en Glowing Embers. Limelight en de Vanille Fraise zijn zeer mooie pluimhortensia's. Let op: de blauwe hortensia kan verkleuren naar roze, gebruik hiervoor blauwmakende meststof

De aangegeven hoogte van de planten kan varieren per seizoen. Hortensia's worden in het voorjaar terug gesnoeid, om de planten voller te laten groeien. Hierdoor kunnen de planten bij levering korter zijn dan de aangegeven hoogte.

Hortensia

Van hoog naar laag sorteren
Pagina

Hortensia

Van hoog naar laag sorteren
Pagina
 

“Ik ben opgegroeid tussen de bomen, de passie zit diepgeworteld en dat wil ik graag delen”.

De 4 onmisbare elementen voor een bloeiende tuin:

small bg

Goede grond. Onze bomen en planten groeien op in dé kwekerijen-streek van Europa.Hier liggen de wortels van sterke gezonde bomen en planten.

small bg

Voldoende water en voeding. Onze bomen en planten wanen zich in een 5-sterren hotel. Haute-nature, bij ons krijgen ze de beste zorg.

small bg

Zon, frisse lucht een heerlijk briesje. Onze bomen en planten hebben niks te klagen in Lienden. Het is hier goed toeven.

small bg

Liefde. Wij geven iedere dag 110% liefde aan onze bomen en planten. En daar krijgen wij een heleboel liefde voor terug.

Hortensia kopen

Hortensia’s zijn ontzettend populaire tuinplanten. Je hebt ze in allerlei soorten, kleuren én maten. Zo heb je de welbekende bolhortensia’s die - zoals de naam al verklapt - bloeien met prachtige bloembollen. Maar ook heb je bijvoorbeeld de Hydrangea paniculata, die bloeien met mooi gevormde bloempluimen. Om je een duidelijk overzicht te geven van onze soorten Hortensia’s, volgt hieronder een korte opsomming:

Onze beschikbare Hortensia soorten

Boerenhortensia: De Boerenhortensia (Hydrangea macrophylla) is een soort die je vroeger vaak zag bij boerderijen, vandaar ook zijn bijpassende naam. De meeste soorten bloeien met grote bloembollen, beschikbaar in verschillende kleuren. Een bekend voorbeeld met roze bloemen is de Hydrangea macrophylla ‘Bouquet Rose’. Liever een blauwe Hortensia? Kijk dan eens naar de ‘Nikko Blue’.

Bolhortensia: Bolhortensia’s staan bekend om hun grote bolvormige bloemen. Deze Hortensia Hydrangea zijn beschikbaar in onder andere wit, blauw en roze. Ben je op zoek naar een Bolhortensia met een unieke bloei? Check dan de Hydrangea macrophylla ‘Magical Amethyst’. Deze populaire tuinplant verandert tot wel 4 keer per jaar van kleur!

Schermhortensia: Ben je al bekend met Schermhortensia’s? Deze bijzondere bloeiende struiken kennen een subtielere bloei dan zijn andere familieleden. Het midden van de schermvormige bloembollen zitten vol met hele kleine bloemetjes, die omringd worden door prachtige grotere bloemen langs de rand. Naast de bekende knal roze- en blauwe kleuren, heb je deze bloeiende vaste planten ook in hele zachte tinten.

Pluimhortensia: De Pluimhortensia (Hydrangea paniculata) behoort toch wel tot één van de meest populaire soorten. Deze Hortensia soorten bloeien met prachtige opvallende bloempluimen. De meest populaire soort is de Hydrangea paniculata ‘Limelight’. De ‘Limelight’ kent niet alleen een spectaculaire en lange bloei, het is ook nog eens de enige Hortensia die goed tegen de volle zon kan! Voor deze lime-kleurige spetter kun je jouw paraplu’s dus gerust weg laten.

Hortensia ‘Annabelle’: Hortensia Hydrangea arborescens ‘Annabelle’ bloeit met kenmerkende grote bloembollen van maar liefst 20cm doorsnede. Ook na de bloei is deze ‘Annabelle’ nog aantrekkelijk voor het oog. De bloembollen verkleuren in het najaar namelijk paarsachtig tot bruin, wat zorgt voor een mooi plaatje.

Hortensia Endless Summer: De Endless Summer Hortensia’s behoren tot de nieuwe soorten, die enorm stijgen in populariteit. Waarom ze zo populair zijn? Vanwege hun fenomenale bloei, die ontzettend lang duurt. Deze bijzondere varianten bloeien al vanaf mei en kunnen doorbloeien t/m september. Ze bloeien zó lang, dat de zomer eindeloos lijkt.

Hortensia ‘Limelight’: We hebben hem net al even genoemd, de Hydrangea paniculata ‘Limelight’. Deze populaire tuinplant hebben we in verschillende groeivormen. Zo hebben we deze Hortensia op stam én ook als mini variant: de ‘Little Lime’. Welke variant je ook kiest, je weet met de ‘Limelight’ zeker dat je kunt genieten van een spectaculaire bloei. Ook kan hij goed tegen de volle zon, dus is hij ook geschikt voor een tuin op het zuiden.

Klein blijvende Hortensia: Dit zijn nieuwe soorten Hortensia’s die mooi compact blijven. De Hydrangea macrophylla ‘Little XS’ wordt maar maximaal 60 cm hoog en is beschikbaar in de kleuren: paars, roze, blauw en wit.

Hortensia verzorgen

De Hortensia plant heeft weinig zorg nodig, is makkelijk in onderhoud en vrij van ziekten en plagen. Met voldoende water en een vochtige grond is de hortensia verzorging al compleet. Zorg ervoor, wanneer het blad slap hangt, dat je de plant direct voldoende water geeft. De Hortensia heeft genoeg water nodig. De Hortensia is dan wat uitgedroogd. Meestal komt na verloop van tijd het blad weer op. Geef in de warme zomermaanden een aantal keer per week voldoende water aan de Hortensia en zorg zo voor vochtige grond, vooral bij de soorten die veel in de volle zon staan. Geef wat extra water als de grote bloemen gaan hangen, doe dit een aantal keer per week. Zorg ervoor dat je de Hortensia 1 keer per jaar meststof geeft. Je kunt kiezen uit een organische meststof of een universele meststof. 

Hortensia snoeien

Een Hortensia is een bladverliezende plant, de bladeren zullen dus van de stelen vallen. De uitgebloeide bloemen daarentegen verdrogen maar vallen er niet zelf af. Deze dien je ieder jaar dus af te knippen als je weer nieuwe knoppen wil. Knip de uitgebloeide bloemen eruit samen met een stukje tak. Wanneer je de Hortensia te groot vindt worden kun je de Hortensia snoeien op drie manieren. Je kunt ervoor kiezen om de Hortensia plant uit te dunnen. Knip 1/3 tot de helft van de oude takken of uitstekende takken weg. Zo heb je in de zomer wel bloemen van de Hortensia maar zal de plant een stuk minder groot zijn. Je kunt er ook voor kiezen om 1/3 tot de helft in de lengte alles af te knippen van de Hortensia. Of kies ervoor om de Hortensia tot een paar centimeter boven de aarde af te knippen. Je zult dan het eerste jaar geen bloemen krijgen maar het jaar daarna heb je een schitterende, volle Hortensia in de tuin staan. Ook is het mogelijk om de Hortensia te verplaatsen. Steek met een schep de Hortensia stronk uit en plaats deze elders in de tuin.

Hortensia planten

De Hortensia is een plant die op alle soorten grond groeit en bloeit. De Hydrangea planten is dan ook niet moeilijk. De meest ideale grond voor de Hydrangea planten is humusrijke grond, die goed doorlatend is, voedzaam en neutraal tot licht zure grond. Daarnaast verschilt het per soort welke standplaats zij fijn vinden. Er zijn soorten die goed de volle zon verdragen, terwijl andere Hortensia soorten liever in de (half)schaduw staan. Zo zul je zien dat de Hortensia ook bij je in de tuin prachtig zal bloeien. Wanneer je de Hortensia plant in de tuin gaat plaatsen adviseren wij je 3 à 5 Hortensia's te plaatsen per m2.  

Tip: Een Hortensia laat zich goed combineren met andere zuurminnende planten, zoals Rhododendron, Heide of Skimmia.

Lees meer

call us icon

Neem contact op: 0344 22 81 00