Klimhortensia

Hydrangea petiolaris

v.a.: € 9,50

Formaat
Hoogte 40-60cm
€ 9,50
Hoogte 60-80cm
€ 12,50
Hoogte 80-100cm
€ 18,50
Hoogte 100-125cm
Op aanvraag
€ 21,95
Prijs totaal
delivery icon

Gratis thuis bezorgd vanaf € 300
Een kleinere bestelling brengen we bij jou thuis voor 15,00.

Stel een vraag

Hydrangea petiolaris is een Hortensia soort die kan klimmen! Deze zelfhechtende klimplant bloeit in juni en juli met grote roomkleurige- tot parelwitte bloemschermen.

Onze voordelen:

Kenmerken van Klimhortensia

Bedek een saaie muur, schutting of pergola in de (half)schaduw met de sierlijke Hydrangea anomala petiolaris, een klimmende variant van de Hortensia. Het is een goede klimplant én schitterende verschijning. De Klimhortensia hecht zichzelf door middel van hechtwortels aan muren, gevels en schuttingen en groeit vrij rustig, waardoor de tuinplant makkelijk in toom te houden is. Hoewel de bloeiende klimplant niet zo snel groeit, bereikt de Hydrangea anomala petiolaris toch gemakkelijk een hoogte van zo’n drie tot vijf meter. Behalve als klimplant, kun je de Klimhortensia gebonden aan stok prima als solitair heester of bodembedekker gebruiken. In juni en juli – en als je geluk hebt nog wat langer – is de Klimhortensia op zijn mooist: dan bloeit de vaste plant met prachtige room- tot parelwitte bloemschermen tot wel 25 cm groot. De bloemen bestaan uit een krans van schutbladeren met in het hart talloze, witte knopjes en trekken veel vlinders, bijen en hommels aan. Na de bloei vallen de knopjes af, maar de schutbladeren vormen nog lange tijd een fraai wintersilhouet. Ook het groene, leerachtige, breed ovale blad is erg decoratief. In de winter verliest de Klimhortensia zijn bladeren om in het voorjaar opnieuw uit te lopen. Door de verdroogde schutbladeren en afschilferende twijgen is deze bladverliezende klimplant toch ook in de winter nog erg aantrekkelijk. Naast het mooie uiterlijk, is de winterharde Hydrangea petiolaris makkelijk te verzorgen en snel tevreden, zolang je zorgt voor een standplaats in de (half)schaduw en vochtige, maar goed doorlatende grond.

Lees meer

Hydrangea anomala petiolaris verzorgen

Door de rustige groei is de Klimhortensia gemakkelijk te verzorgen. Deze klimplant bloeit in de zomer met schitterende bloemschermen. Deze blijven nog lange tijd aan de tuinplant zitten en vormen een decoratief wintersilhouet. We adviseren daarom om ze in de winter te laten zitten en pas daarna weg te knippen. Verder is de winterharde Hydrangea anomala petiolaris zelfhechtend, wat betekent de klimplant zich met eigen hechtwortels aan een muur of schutting kan vestigen. Dit zorgt niet voor schade. Let er wel op dat de klimplant zich niet aan het houtwerk van je huis gaat hechten, want dat kan vervelende sporen nalaten. Het best groeit de Klimhortensia in vochtige, maar goed doorlatende, zurige en voedselrijke grond. Door de bloeiende klimplant in het voorjaar te bemesten, stimuleer je een goede groei en bloei.

Klimhortensia snoeien

Snoeien is – in tegenstelling tot bijvoorbeeld een klimplant als de Hedera Klimop bijvoorbeeld – niet zo vaak nodig. Om de groei van de Hortensia in toom te houden, kun je de tuinplant in het voorjaar snoeien. Knip de oudere takken weg ter verjonging en verwijder eventuele in de weg zittende takken. Houd er rekening mee dat de takken van de Klimhortensia breekbaar zijn en je ze dus niet een bepaalde kant op probeert te buigen.

Lees meer

Hydrangea petiolaris water geven

Heb je de Klimhortensia geplant? Geef de tuinplant in het begin voldoende water, zodat de wortels aan de bodem kunnen wennen. Zodra de Hydrangea goed geworteld is, hoef je alleen bij warm en droog weer nog extra water te geven. De Klimhortensia houdt van een vochtige, maar goed doorlatende bodem.

Lees meer

Klimhortensia planten

Met de bloeiende Klimhortensia zeg je vaarwel tegen een saaie muur of schutting. De zelfhechtende klimplant bedekt deze met mooie groene bladeren en prachtige parelwitte bloemen in de zomer. Behalve als klimplant, kun je de Hydrangea anomala petiolaris gebonden aan stok als bodembedekker of solitair heester toepassen in de tuin. Houd er wel rekening mee dat de bodembedekker dan wel één meter hoog wordt. Tegen een muur, schutting of pergola wordt de Klimhortensia gemakkelijk zo’n vier meter hoog. Deze bloeiende vaste plant staat het liefst in de halfschaduw in vochtige, maar goed doorlatende, zurige en humusrijke grond. Door gebruik te maken van speciale aanplantgrond zorg je voor een luchtige en voedselrijke bodem, oftewel een goede start! Geef na de aanplanting direct water, zodat de Klimhortensia kan wennen aan de bodem en goed kan gaan wortelen.

Lees meer
Schrijf uw eigen review
U plaatst een review over:Klimhortensia
Uw waardering
Wat iedereen wil weten:
Beste, wij hebben een dakterras met een schutting naar de buren. Ik heb op Pinterest een plaatje van een hele toffe klimhortensia in een rek van jullie gezien. Hoeveel klim hortensia’s zijn nodig om 2 meter breed en 1.80m hoog te laten begroeien in een hek? Welke opties hebben jullie daar mogelijk voor?

De hagen zoals op Pinterest worden 4 planten per m1 geplaatst. U kunt verschillende hoogten kiezen. Ons advies is om te kiezen voor een hoogte van 80-100 of 100-125. De planten kunnen zo nog in het scherm groeien.

Staat jouw vraag er niet tussen? Niet getreurd, stel hem aan ons!