Palmboom
Met een palmboom creëer je binnen of buiten de ultieme tropische sfeer. Ondanks de exotische uitstraling kun je bij Bomenenzo.nl terecht voor een winterharde palmboom die prima gedijt in het Nederlandse klimaat. Zo hebben we de Chinese Waaierpalm en Europese Dwergpalm die beiden sterk zijn en het goed in Nederland doen. Geef jouw tuin, balkon, woning of kantoor ook een tropisch tintje en bestel een van onze prachtige palmbomen. Kies de palmboom plant die het beste bij jouw wensen aansluit.

Palmboom

Van hoog naar laag sorteren

Palmboom

Van hoog naar laag sorteren
 

“Ik ben opgegroeid tussen de bomen, de passie zit diepgeworteld en dat wil ik graag delen”.

De 4 onmisbare elementen voor een bloeiende tuin:

small bg

Goede grond. Onze bomen en planten groeien op in dé kwekerijen-streek van Europa.Hier liggen de wortels van sterke gezonde bomen en planten.

small bg

Voldoende water en voeding. Onze bomen en planten wanen zich in een 5-sterren hotel. Haute-nature, bij ons krijgen ze de beste zorg.

small bg

Zon, frisse lucht een heerlijk briesje. Onze bomen en planten hebben niks te klagen in Lienden. Het is hier goed toeven.

small bg

Liefde. Wij geven iedere dag 110% liefde aan onze bomen en planten. En daar krijgen wij een heleboel liefde voor terug.

Veel gestelde vragen
Hoe snel groeit een palmboom?
Hoe hoog wordt een palmboom? De Europese Dwergpalm is een langzame groeier maar de Chinese Waaierpalm groeit juist erg snel, tot wel 30cm per jaar (de Wagnerianus variant groeit 10cm per jaar)!
Hoe oud wordt een palmboom?
De Europese Dwergpalm doet er al zo’n 20-50 jaar over om zijn uiteindelijke grootte te bereiken (zo’n 2,5 meter). De Chinese Waaierpalm wordt gemiddeld zo’n 100 jaar oud.
Wanneer snoei ik mijn palmboom?
In welke maand je de palmboom gaat snoeien is niet heel belangrijk. De Chinese Waaierpalm kun je elke maand van het jaar snoeien. Gebruik een scherpe en schone snoeischaar. Knip dode bladeren tot op de stam af. Doe dit regelmatig om de palm gezond en mooi te houden. De Europese Dwergpalm hoeft amper gesnoeid te worden omdat het langzaam groeit. Haal wel gele en lelijke bladeren weg (pas op voor de stekeltjes aan de zijkant van het blad).
Hoe palmboom scheuten
Palmbomen kunnen niet vermeerderd worden door te stekken. Ze dienen uit zaad opgekweekt worden.
Hoe vaak moet ik mijn palmboom water geven?
In het algemeen kun je de palm 1x per 3 dagen water geven. Geef bij voorkeur regenwater (geen kalk). Bij langere tijden van droogte kun je elke dag wat water geven.
Hoe bereid ik mijn palmboom voor op de winter?
De Chinese Waaierpalm is goed wintervast en kan tegen vorst. De Europese Dwergpalm is vrij wintervast tot zo’n -10 graden Celsius. Bij strenge vorst kan je de palmboom het beste inpakken met een beschermhoes om het tegen de vorst te beschermen.

Palm soorten

Er zijn verschillende palmboom soorten. We noemden al de Chinese Waaierpalm (Trachycarpus Fortunei) en Europese Dwergpalm (Chamaerops humilis) maar daarbinnen zijn er ook weer verschillende palm soorten beschikbaar. Zo hebben we de meerstammige variant van de Europese Dwergpalm die van oorsprong uit het Middellandse Zeegebied komt en de Mediterrane sfeer ook naar jouw tuin in Nederland brengt. De Vulcano-variant van deze soort palm heeft vele zijstammetjes en is dichtbegroeid en heeft haast een Bonsai-achtige allure. De Vulcano heeft minder stekels in vergelijking met vele andere palmsoorten. Gemiddeld wordt de Vulcano 60-80cm hoog en het kan goed tegen hitte, droogte en is zelfs winterhard tot -10 graden Celsius.

De Chinese Waaierpalm is een soort palmboom met een waaiervormig bladerkroon en is gewend aan koude temperaturen. De Wagnerianus variant is de sterkste soort in de Trachycarpus-familie met gele bloemtrossen tijdens de bloei. Deze bloeiende palmboom kan een hoogte van 2-5 meter bereiken en is daardoor ook een grote palm. De Chinese Waaierpalm groeit veel sneller (tot wel 30cm per jaar) dan de Europese variant. Door de grootte zijn deze palmsoorten voor buiten prima geschikt.

Palm plant voor buiten

Ondanks het grillige Nederlandse klimaat kan een palm prima buiten in de tuin worden geplaatst. Palmsoorten voor buiten zijn de Europese Dwergpalm (Chamaerops Humilis) en de Chinese Waaierpalm (Trachycarpus) die oorspronkelijk uit Oost-Azië komt. Beide soorten zijn als palm voor buiten erg geschikt omdat ze sterk zijn en goed bestand zijn tegen ziekten. Deze palmen voor buiten zijn wintergroen en eenvoudig te verzorgen. De Chinese Waaierpalm hangt in bloei vol met gele bloemtrossen en brengt zo nog meer kleur in de tuin. De Chinese Waaierpalm is bestand tegen wind en vorst maar bij een strenge winter is het wel verstandig de palmboom te beschermen door het te bedekken met een beschermdoek. De Europese Dwergpalm kan vorst tot -10 graden Celsius aan. Een palmboom is buiten in de tuin te plaatsen maar doet het ook binnen goed. Een palm kopen voor buiten doe je natuurlijk bij Bomenenzo. Wij hebben verschillende palm planten voor buiten. 

Plaatsing palmboom in tuin

Plant je de palm in de tuin, let dan op waar je de palm plaatst. Je kunt de palmbomen in de tuin het beste plaatsen op een zonnige plek of halfschaduw (Europese Dwergpalm kan zelfs in de volle zon). De grondsoort maakt niet heel veel uit zolang de bodem maar vocht doorlaat voor de palmboom in de tuin. Voorkom een te natte bodem want dat kan tot wortelrot leiden. Wanneer er een plastic bak om de kluit zit, dan dien je die te verwijderen. Een jute zak kan blijven zitten, wanneer je die verwijdert, riskeer je beschadiging van de wortels en vervalt ook onze hergroeigarantie. Of je een palmboom voor de voortuin wilt of achtertuin, je vindt een schitterende palm voor in je tuin bij Bomenenzo. Bestel vandaag nog, dan kun je binnenkort al een palmboom planten in de tuin.

Binnen palm

Hoewel de palmen in ons assortiment allen prima geschikt zijn voor het Nederlandse klimaat, wil je wellicht (ook) een tropische sfeer binnenshuis creëren. Doordat wij de palmen in pot en in verschillende maten leveren, is het ook mogelijk een palm voor in huis te bestellen. Een palmboom voor binnen is een echte blikvanger. Bij palm soorten voor binnen geldt dat ze op een lichte plek met indirect zonlicht het beste gedijen. De palm plant binnen verzorging vereist dat er vaker water gegeven moet worden. Zorg dat de palmboom in huis kan profiteren van een goede luchtvochtigheid. Om de groei te stimuleren kun je nog extra voeding geven (bijvoorbeeld pokon palm). Wanneer je op deze zaken let, is de palm verzorging binnen prima te doen.

De mini palmboom

Niet alle palm soorten zijn binnen in pot te gebruiken door hun grootte. Wanneer je een kleine palmboom binnen wilt zetten, dan raden wij de eerder genoemde Europese Dwergpalm aan. Deze mini palmboom voor binnen kan goed tegen direct zonlicht (5 uur per dag). Wanneer je de palmboom daar niet eerst aan laat wennen, dan kunnen de bladeren wellicht verbranden. De nieuwe bladeren die het dan aanmaakt, zullen echter beter bestand zijn tegen verbranding. De Europese Dwergpalm is een langzame groeier en zoals de naam al doet vermoeden, blijft het een compacte boom en wordt tot 2,5 meter hoog. Daarmee kan het toch te hoog zijn voor jouw woning. Met de Europese Dwergpalm Vulcano haal je een Dwergpalm in huis die 60-80 centimeter hoog wordt. Met deze haast Bonsai-achtige afmetingen past hij in elke woning. Ook de Chinese Waaierpalm hebben we in een klein formaat beschikbaar maar groeit 20 tot 30 centimeter per jaar. 

Palmboom in Nederland

Wellicht denk je dat de palmboom in Nederland niet bestand zal zijn tegen het Nederlandse weer. Bij Bomenenzo.nl zijn de palmbomen in Nederland echter goed uitgerust voor het klimaat in ons kikkerlandje. Niet alleen met hitte en droogte maar ook met vorst kunnen de palmbomen in de tuin in Nederland goed overweg. Naast het feit dat de palmboom het weer in Nederland aankan, is het ook goed bestand tegen ziektes. 

Winterharde palm

Met name de Chinese Waaierpalm is een palm dat goed winterhard is. Deze palmboom voor buiten is winterhard maar bij strenge perioden van vorst raden we aan de palmboom te beschermen. Bij een strenge winter kan de palm gaan scheuren bij de overgang naar warm weer. Verwacht je stevige vorst, pak de palmboom dan in met een vliesdeken (bind de takken eerst bij elkaar met tape). Kom voor winterharde palmen naar onze kwekerij of bestel de wintervast palmboom eenvoudig online. 

Palmboom buiten in pot

Je kunt de palm in de tuinaarde planten maar ook de palm in een pot buiten zetten. Zo geef je jouw terras bijvoorbeeld wat mediterrane vibes. Een palm in pot heeft als voordeel dat je het natuurlijk kan zetten waar je het wilt. Zelfs een winterharde palm in pot buiten kan het zwaar krijgen tijdens een periode van strenge vorst. Tijdens deze periode kun je de palm in pot wellicht binnen zetten wanneer het niet een grote palm in pot voor buiten betreft.. Een palmboom in pot buiten is ook eenvoudiger te onderhouden doordat de pot een minituintje is dat makkelijker te beheren is. Ook wanneer je de palmboom in een pot buiten laat staan tijdens vorst, is een palm in pot makkelijker te beschermen met een beschermhoes dan wanneer het tussen andere bomen in de tuin staat. 

Palm verzorging

De palm plant verzorgen is redelijk eenvoudig want het is een onderhoudsarme plant. Tijdens de groeiperiode van maart-oktober kun je de Europese Dwergpalm extra voeding geven. Een palm snoeien, hoeft in principe alleen als gele of bruine bladeren aan de palm hangen. Knip de takken af tot bij de stam. Zorg dat je de bruine punten van de palm gaat knippen met een scherpe en schone snoeischaar. Geef kleine hoeveelheden water zodat de wortels niet verdrinken. In de zomer eens per week en in de winter eenmaal per twee weken is voldoende. De Chinese Waaierpalm kun je in principe elke maand van het jaar snoeien en knip regelmatig dode bladeren af tot op de stam. Krijgt de palmboom gele bladeren dan kan dat duiden op een te hoge pH-waarde van het water of dat de wortels te nat zijn. Ook een tekort aan voedingsstoffen, droogte, veel direct zonlicht, strenge winter en ziektes kunnen oorzaken zijn van gele bladeren en bruine punten bij een palm. 

Zo kampen palmen met speerrot. Speerrot bij een palm houdt in dat de speren (het samengevouwen nieuwe blad in het hart van de palmboom) droog en dor worden. De onderkant is week en rot en de speren zijn lastig los te trekken. Eenmaal losgetrokken blijft er een gat over. Maak het gat droog en dek het af zodat er geen regen en vocht bij komt. Zorg wel dat het ventileert. Na een aantal maanden kunnen er weer tekenen van groei verschijnen. Wanneer de palmboom binnen staat, let dan op dat kamerplanten met groot blad niet veel water verdampen en daardoor de lucht te droog maken. Je kunt bij droge lucht bakjes water op de centrale verwarming zetten om de luchtvochtigheid te verbeteren (regelmatig bijvullen). Heb je nog vragen hoe je de palm plant moet verzorgen, neem dan contact op.

Palmbomen kopen

Wanneer je een palm gaat kopen heb je verschillende opties. Gelukkig zijn alle palmbomen die je in Nederland kunt verkrijgen ook geschikt voor het Nederlandse klimaat, zelfs in de winter. Om een palmboom te kopen voor buiten heb je bij ons bijvoorbeeld de keuze uit de Chinese waaierpalm (ook meerstammig), en Europese Dwergpalm in verschillende uitvoeringen. Dus of je nu een kleine of grote palmboom wilt kopen, bij Bomenenzo zal je altijd slagen. Bekijk alle palmbomen die we te koop hebben staan en bestel snel en veilig online of bezoek onze kwekerij in Lienden. Als palmboom expert kun je ook met jouw vragen bij ons terecht. We helpen je graag om de juiste keuze te maken voor jouw situatie. Stuur een mailtje naar info@bomenenzo.nl of bel met tel:0344 2022 2081 2000.

Lees meer

call us icon

Neem contact op: 0344 22 81 00