Panicum virgatum
Houd je van gekleurd siergras? Dan stellen we je graag voor aan de Panicum virgatum, een hoog siergras (120 – 200 cm) met opgaande groei. Vingergras heeft smalle, overhangende bladeren en blauw- tot paarsgroene stengels. Afhankelijk van de soort zijn de bladeren groen, blauwig of rood en de meeste soorten vertonen in de herfst prachtige okergele of donkerrode kleuren. In de nazomer maakt een indrukwekkende bloei het plaatje compleet.
Panicum virgatum
Van hoog naar laag sorteren
Panicum virgatum
Van hoog naar laag sorteren
 

“Ik ben opgegroeid tussen de bomen, de passie zit diepgeworteld en dat wil ik graag delen”.

De 4 onmisbare elementen voor een bloeiende tuin:

small bg

Goede grond. Onze bomen en planten groeien op in dé kwekerijen-streek van Europa.Hier liggen de wortels van sterke gezonde bomen en planten.

small bg

Voldoende water en voeding. Onze bomen en planten wanen zich in een 5-sterren hotel. Haute-nature, bij ons krijgen ze de beste zorg.

small bg

Zon, frisse lucht een heerlijk briesje. Onze bomen en planten hebben niks te klagen in Lienden. Het is hier goed toeven.

small bg

Liefde. Wij geven iedere dag 110% liefde aan onze bomen en planten. En daar krijgen wij een heleboel liefde voor terug.

Panicum virgatum kopen

De Panicum virgatum, in het Nederlands beter bekend als Vingergras / Parelgierst, is een prachtig strak opgaand groeiend siergras. Afhankelijk van de soort wordt het hoge siergras 120 tot 200 cm hoog. Vingergras (Panicum virgatum) kenmerkt zich door smalle, lange, overhangende bladeren en blauwgroene tot paarsgroene stengels. De smal, lineaire bladeren van de Panicum virgatum soorten hebben verschillende kleuren. Zo hebben de Panicum virgatum Heavy Metal en Vingergras Cloud Nine bijvoorbeeld blauwgrijze bladeren, de Panicum virgatum Shenandoah frisgroene bladeren, Panicum virgatum Northwind blauwgroene bladeren en kleurt het blad van Vingergras Rotstrahlbusch en Panicum virgatum Rehbraun in de zomer rood en herfst dieprood. De meeste grassen kleuren in de herfst okergeel of rood. De Panicum virgatum (Vingergras) is een bladverliezend siergras, maar is wel lang groenblijvend. Tot laat in het najaar of de winter bewonder je de bladeren met een mooie herfstkleur, zoals bij de Panicum virgatum Heiliger Hain. Vingergras bloeit in de nazomer met witte, zilvergrijze, koperkleurige tot geelbruine bloemen. De stijve bloempluimen hebben een open karakter. De hoge siergrassen zijn naast het fraaie uiterlijk geliefd om hun zeer winterharde karakter, makkelijke verzorging en de veelzijdigheid. Je kunt Vingergras solitair planten, maar vooral in groepen komt de grassoort mooi tot zijn recht. Ook als grote plant in pot voor op het terras of balkon Panicum virgatum soorten geschikt.

Panicum virgatum kopen bij Bomenenzo.nl

Wil je graag de mooie en sterke siergrassoort Panicum virgatum kopen? Dan ben je bij Bomenenzo aan het juiste adres. In ons ruime assortiment vind je diverse soorten Vingergras, zoals de Panicum virgatum Northwind, Panicum virgatum Dallas Blues, Panicum virgatum Squaw, Panicum virgatum Heavy Metal, Panicum virgatum Rotstrahlbusch en Panicum virgatum Prairie Sky. Vingergras kopen doe je gemakkelijk, snel en veilig via de webshop. Wij zorgen voor een snelle levering in heel Nederland en België en bij besteding vanaf €300,- geniet je van gratis verzending! Kies voor een account aanmaken om je bestelling online te kunnen volgen. Je bestelling kun je ook gratis afhalen in de kwekerij, waar je onze bomen en planten met eigen ogen kunt bewonderen. 

Panicum virgatum verzorgen

Siergrassen staan erom bekend onderhoudsvriendelijk te zijn. Dit geldt ook voor de Panicum virgatum. Handig voor als je (nog) niet zo’n groene vingers hebt! De grassoort is zeer winterhard, ongevoelig voor ziekten en plagen en stelt weinig eisen aan de bodem. Alleen bij warm en droog weer heeft het bladverliezende siergras extra water nodig. Daarnaast snoei je de bloeiende vaste plant in het vroege voorjaar terug. Het gras loopt hierna snel wel uit, zodat je lang weer de kleurrijke bladeren kunt genieten.

Heb jij je al aangemeld voor ons nieuwsblad? Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, ontvang gratis tuinier tips en ga zo ieder seizoen goed voorbereid in!

Panicum virgatum water geven

Na het aanplanten geef je de nieuwe planten direct en regelmatig water, zodat ze goed kunnen wortelen. Eenmaal geworteld, heeft Vingergras alleen nog extra water van je nodig tijdens warm en droog weer. Het is voor de Panicum virgatum belangrijk dat de bodem vochthoudend en goed doorlatend is, zodat overtollig water gemakkelijk weg kan. Vingergras houdt namelijk niet van een te natte bodem.

Panicum virgatum snoeien

De Panicum virgatum, zoals de Panicum virgatum Squaw en Panicum virgatum Prairie Sky, is een bladverliezend siergras. Wel houdt de grassoort uitzonderlijk lang zijn bladeren vast, afhankelijk van de soort tot het einde van het najaar of tot het begin van de winter. In het voorjaar loopt de sierplant weer uit met frisse, nieuwe bladeren. Vingergras snoeien doe je voor dit moment. In het vroege voorjaar, voordat het gras uitloopt, snoei je de vaste plant tot 10 à 15 cm boven de grond terug.

Heb je vragen over het snoeien, verzorgen of bewateren van je siergras? Neem gerust contact met ons op voor persoonlijk advies en extra informatie. Daarnaast vind je op de website bij de desbetreffende soort praktische informatie. Via het menu kom je terecht bij onze verschillende categorieën bomen en planten en via de zoekfunctie kun je geavanceerd zoeken om direct bij je gezochte product te komen.

Panicum virgatum planten

Voordelig aan Vingergras Panicum virgatum is dat dit type siergras in iedere grond goed gedijt, zolang de bodem vochthoudend en goed doorlatend is en bij voorkeur lichtzuur. Vingergras houdt niet van natte voeten, dus zorg door middel van aanplantgrond voor een luchtige bodem en goede start van de jonge planten. Daarnaast verkiest de bloeiende vaste plant een zonnige en warme standplaats. Ideaal is een plek in de volle zon, maar een plekje in de halfschaduw is ook mogelijk. Je kunt de vaste plant in de volle grond aanplanten in de tuin – zowel in grote tuinen als kleine tuinen – of als plant in pot op het terras of balkon houden. Kies je voor aanplanting in de volle grond, dan kun je het hoge siergras solitair aanplanten, maar in groepen komt de Panicum virgatum het best tot zijn recht. Combineer Vingergras met andere vaste planten (bloeiende vaste planten en/of wintergroene planten) en siergrassen in de border. Geef na de aanplanting direct en regelmatig water, zodat de jonge planten kunnen wennen aan de bodem.

TIP: Wist je dat je de aanplanting van bomen en planten ook uit handen kunt geven? Onze tuinexperts ontzorgen je graag door middel van onze aanplantservice. Hulp nodig? Kijk voor extra informatie over onze service op de website en informeer naar de mogelijkheden.

Lees meer

call us icon

Neem contact op: 0344 22 81 00