Laurier
Sterk groeiende haagplant met schitterende, glanzende bladeren.
De laurierplanten komen in vele soorten en maten, van een grote laurierboom tot een kleine laurierstruik. De laurier kenmerkt zich door diepgroene glanzende bladeren. In de zomer krijgen ze witter bloemetjes en later in het jaar rode/zwartkleurige besjes. De laurier is ook een populaire keuze als haagplant.

Laurier

Van hoog naar laag sorteren

Laurier

Van hoog naar laag sorteren
 

“Ik ben opgegroeid tussen de bomen, de passie zit diepgeworteld en dat wil ik graag delen”.

De 4 onmisbare elementen voor een bloeiende tuin:

small bg

Goede grond. Onze bomen en planten groeien op in dé kwekerijen-streek van Europa.Hier liggen de wortels van sterke gezonde bomen en planten.

small bg

Voldoende water en voeding. Onze bomen en planten wanen zich in een 5-sterren hotel. Haute-nature, bij ons krijgen ze de beste zorg.

small bg

Zon, frisse lucht een heerlijk briesje. Onze bomen en planten hebben niks te klagen in Lienden. Het is hier goed toeven.

small bg

Liefde. Wij geven iedere dag 110% liefde aan onze bomen en planten. En daar krijgen wij een heleboel liefde voor terug.

Veelgestelde vragen
Wanneer moet ik mijn laurier snoeien?
Snoei tweemaal per jaar in het voorjaar en de (na)zomer behalve wanneer het een laurier betreft die langzamer groeit zoals de Portugese laurier die met eenmaal snoeien per jaar toekan. Deze snoeibeurt kun je het beste in de zomer plannen op een niet al te warme dag. De winter is een periode waarin je de laurier niet moet snoeien want dat kan tot onherstelbare schade leiden. Bekijk het kopje onderhoud voor elke lauriersoort op onze webshop voor uitgebreide informatie.
Hoe moet ik mijn laurier snoeien?
Dode takken en bladeren kun je altijd weghalen. Voor het snoeien gebruik je een schone snoeischaar of een heggenschaar bij grote hagen. Hoe ver je de laurier wilt snoeien, hangt van jouw keuze af maar je kunt tot wel 15 centimeter boven de grond terug snoeien. Het is aan te raden de onderkant iets breder te houden dan de bovenkant. Door in een lichte kegelvorm te snoeien, krijgt de laurier zonlicht op elk deel.
Hoe snel groeit een laurier?
De laurier is een snelle groeier en kan tot wel 20-40cm groter worden elk jaar. Hoe snel de laurier groeit en wat de maximale hoogte wordt, hangt af van het type. Zo groeit de populaire Portugese laurier met 15-30cm per jaar minder snel. Bekijk de informatiepagina van elke type op onze website voor meer informatie.
Welke soorten laurieren zijn eetbaar?
Het laurierblad ken je misschien als ingrediënt in de keuken. Alleen de Laurus nobilis is eetbaar. Je kunt het blad kneuzen en als je dan de kenmerkende geur ruikt, dan weet je dat dat de eetbare variant is. Spoel het altijd af en laat het bij twijfel hangen want de blaadjes en besjes van andere soorten zijn giftig voor mens en dier (m.u.v. tuinvogels die dol zijn op de besjes).
Wanneer moet ik mijn laurier bemesten?
Geef de laurier af en toe wat bemesting. Bijvoorbeeld in maart of april en dan wederom in juni of juli. Met bemesten wordt nieuwe aangroei gestimuleerd dus bemest niet in de nazomer want dan overleven de nieuwe scheuten de winter niet.
Wanneer kan ik het beste een laurier planten?
Een laurier doet het goed in het Nederlandse klimaat en kan in principe in elk jaargetij worden geplant met uitzondering van perioden met vorst of extreme hitte. In beide gevallen heeft de laurier dan onvoldoende vochttoevoer.

Door de dichtheid geeft de laurierplant veel privacy en het wordt zelfs gezien als inbraakwerend omdat het lastig is erdoorheen te komen. Bij Bomenenzo.nl heb je een ruime keuze en kun je de laurierplanten bestellen die aan jouw eisen voldoen. 

Laurier haag voor kleur en privacy

Een haag van laurier is een populaire keuze om een erf te begrenzen en privacy te creëren. Een heg van laurier is compact en vol en geeft een luxe uitstraling. Het voordeel van een groenblijvende laurier haag is natuurlijk ook dat het elk seizoen kleur geeft aan jouw tuin. Dit wordt nog extra versterkt door de witte bloemen en rode besje in de laurier heg op verschillende momenten in het jaar. Wanneer je een laurierhaag wilt kopen dan heeft de keuze gevolgen voor de mate van onderhoud. Kies voor de Portugese laurier voor een haag die minder snel groeit dan de laurierkers haag en dus minder vaak gesnoeid hoeft te worden. Het is vooral de hoogte die je bij moet houden. Doe je niets dan kan de Portugese laurier als haag uiteindelijk wel 4 meter hoog worden.

Laurier kopen

Wanneer je een laurier plant wilt kopen, kun je uit verschillende soorten kiezen. Ook kun je kiezen of je ze in pot laat of in de grond plant. Het hangt allemaal af van jouw voorkeuren. Wil je een glanzend blad? Het blad van de ‘gewone’ laurier is mat maar wil je een glanzend blad dan kun je de laurierkers kopen. Hoeveel tijd wil je in het onderhoud steken? De leilaurier snoei je bij voorkeur twee keer per jaar terwijl de langzamer groeiende Portugese laurier aan een enkele snoeibeurt genoeg heeft. Ook de grootte van de laurier is een punt om te overwegen.

Laurierstruik

Wanneer je grote brede laurierstruiken wilt kopen dan is de laurierkers (prunus laurocerasus) een goede keuze. Of je nu een chique strak gesnoeide laurierstruik wenst of voor een meer rustieke uitstraling gaat, de laurierstruiken passen in elke tuinstijl. Het is enkel gebonden aan de ruimte. Kies je voor een Portugese laurier, dan kies het type laurierstruik dat langzamer groeit dan andere soorten. Je hoeft ze daarom minder intensief te snoeien.

Laurier vermeerderen met stekken

Wil je een stek van een bestaande laurier? Bij het stekken van een laurier snij je een stuk van zo’n 10cm af van de laurierplant waar je stekken van wilt. Zorg dat er minimaal 3-4 blaadjes aan de takken zitten. Dompel de uiteinden 10cm diep in een pot met vochtige zaai- en stekgrond (eventuele blaadjes onderaan verwijderen). Plaats de pot op een vochtige, warme plek. De beste periode voor het stekken is het voorjaar, einde van de zomer en het najaar. Na 1-1,5 jaar is de laurier gereed om te planten. 

Laurier in pot

Het is ook mogelijk om de Portugese laurier of de laurierkers in pot verder te laten groeien. Kies voor een plantenbak van minimaal 40x40cm aangezien een laurier wel ruimte nodig heeft. Zet de plantenbak in de zon – halfschaduw. Vul de pot met voedselrijke, waterdoorlaatbare grond en zorg voor gaten in de pot om overtollig water te laten wegvloeien om wortelrot te voorkomen.

Laurier op stam

Een laurier boompje op stam koop je bij ons op pot. Zo hebben we bol laurier op stam (Laurier Lusitanica) of de compacte laurier Etna die we rechtstreeks uit eigen kwekerij leveren. De laurier op stam is redelijk winterhard en het hele jaar groen. Vriest het voor langere periode dan is het aan te raden de laurier op stam enigszins te beschermen tegen de vorst.

Lauriersoorten

Zoals aangegeven zijn er verschillende soorten laurier. Je zou ze grofweg kunnen onderverdelen in de laurierkers (Prunus Laurocerasus) en de Portugese laurier (Prunus Lusitanice Angustifolia). Beide soorten laurier zijn als haag in te zetten. De grootste verschillen tussen deze twee lauriersoorten is de groeisnelheid en uiterlijk van de bladeren. De Portugese laurier groeit voornamelijk in de hoogte en heeft kleinere bladeren. 

De Prunus Laurocerasus Rotundifolia staat ook bekend als de laurierkers en wordt behoorlijk breed en kan net als de Portugese laurier een hoogte van 4M bereiken en is daarom erg geschikt als haag en windscherm. In april/mei heeft de laurier Rotundifolia haag witte aren en nadat de laurier in bloei is geweest krijgt het zwarte bessen. De laurier ‘Novita’ is vergelijkbaar met de Rotundifolia en de bladeren zijn iets donkerder en beter bestand tegen ziektes. Voor welk type laurier prunus je ook gaat, bij Bomenenzo.nl hebben we een uitgebreid assortiment.

Laurier snoeien

Regelmatig snoeien van de laurier is nodig omdat het anders de tuin kan overwoekeren. De Portugese laurier groeit zo’n 15-30cm per jaar. Om te voorkomen dat je een verwilderde laurier moet snoeien, is het dus raadzaam om het goed bij te houden zodat andere planten in je tuin er geen last van ondervinden. Maar wanneer dien je de laurier te snoeien? Een laurier in de winter snoeien is geen goed idee want dat kan tot onherstelbare schade leiden. De beste tijd om de Portugese laurier te snoeien is de zomer, na de groei. Bij de Portugese laurier is eenmaal per jaar snoeien in principe voldoende. Bij de sneller groeiende leilaurier en laurier caucasica is het aan te raden 2x per jaar de laurier te snoeien. Het hele jaar door kun je dode takken en bladeren verwijderen

Laurier verzorgen

De laurier gedijt goed in het Nederlandse klimaat. Wanneer de laurier wordt geplant, zorg dan voor een grondverbeteraar als Vivimus voor voeding voor de laurier of laurierhaag. De grond dient permanent vochtig gehouden te worden. Vermijd erg warme dagen voor het poten van de struiken. Vooral net na het planten is de laurier wat kwetsbaar en heeft het extra verzorging nodig om een groeispurt te kunnen maken. Probeer het ook tegen harde wind te beschermen. De groeiperiode is van maart tot augustus. In deze drogere periode is het verstandig regelmatig de laurier water te geven wanneer je de laurier in pot hebt staan. Wanneer de wortel uitdroogt, sterft de laurier. Vermijd dat er een laagje water in de pot blijft staan want dan verrot de wortel. In de winter heeft de laurier minder water nodig. Als je water geeft, geef dan ruim water en niet steeds kleine beetjes. Bemest de laurier met organische meststof.

Laurier hoogte kiezen

Bij Bomenenzo.nl kun je een laurier op stam van ruim 200cm kopen. Zo hebben we een exemplaar van 230-250cm (stamhoogte 180cm). Liever een laurier op stam van 150 cm? We bieden de laurier ook op halfstam aan (stamhoogte 100cm).

Al deze keuzes zijn van belang wanneer je een laurier gaat bestellen. Bij Bomenenzo.nl hebben we de laurier te koop die het beste bij jouw wensen aansluit. We leveren direct uit eigen kwekerij en bieden ook een aanplantservice voor het grootste gemak.

Lees meer

call us icon

Neem contact op: 0344 22 81 00