Leilinde

Leiboom Linde, Tilia Europaea Pallida, Koningslinde

v.a.: € 60,00

Formaat
Stamomtrek 10-12cm, Stamhoogte 150cm, Totaalhoogte 270cm
€ 60,00
Stamomtrek 10-12cm, Stamhoogte 180cm, Totaalhoogte 300cm
€ 60,00
Stamomtrek 12-14cm, Stamhoogte 180cm, Totaalhoogte 300cm
€ 82,50
Stamomtrek 12-14cm, Stamhoogte 200cm, Totaalhoogte 320cm
€ 82,50
Stamomtrek 14-16cm, Stamhoogte 200cm, Totaalhoogte 320cm
€ 90,00
Stamomtrek 16-18cm, Stamhoogte 200cm, Totaalhoogte 320cm
Speciale prijs € 95,00 Normale prijs € 125,00
Stamomtrek 16-18cm, Stamhoogte 220cm, Totaalhoogte 340cm
Speciale prijs € 95,00 Normale prijs € 125,00
Stamomtrek 18-20cm, Stamhoogte 200cm, Totaalhoogte 320cm
Speciale prijs € 115,00 Normale prijs € 135,00
Stamomtrek 18-20cm, Stamhoogte 220cm, Totaalhoogte 340cm
€ 115,00
Stamomtrek 20-25cm, Stamhoogte 200cm, Totaalhoogte 350cm
€ 145,00
Prijs totaal
delivery icon

Gratis thuis bezorgd vanaf € 300
Een kleinere bestelling brengen we bij jou thuis voor 15,00.

Stel een vraag

De Leilinde, Tilia europaea 'Pallida', is een populaire leiboom die goed groeit in ons klimaat. Deze boom is ontzettend geliefd, onder andere door zijn mooi gevormde takken en frisgroene hartvormige blad. Extra aantrekkelijk aan deze Leilinde is dat de takken mooi gelijkmatig over de stam zijn verdeeld.

 

Onze voordelen:

Een Leilinde, Tilia europaea 'Pallida', is een van de oudste soorten Leibomen. De boom is een echte aanwinst in je tuin en staat prachtig in elke soort buitenruimte. De Leilinde groeit op iedere grond en werd vroeger veel aangeplant bij boerderijen en statige woningen als bescherming tegen zon en wind. Tegenwoordig dient de Leilinde meer als privacy-boom. Deze Leilinde geeft je namelijk 100% privacy, in je tuin maar ook binnenshuis. Plaats de boom hiervoor vlak voor de ramen. Zo voorkom je op een natuurlijke manier dat mensen naar binnen kijken en geniet je optimaal van je privacy.

Een Leilinde wordt geleverd met een rekbreedte van 1.50mtr en hoogte 1.20mtr. Dit leirek bestaat uit 4-etages. Bij een Tilia europaea 'Pallida' zijn de takken mooi verdeeld over de stam, waardoor er een gelijkmatige verdeling binnen het rek ontstaat. Het blad heeft een frisse, lichtgroene kleur en is hartvormig. De Leilinde is leverbaar met verschillende stamhoogten (hoogte gemeten vanaf de bovenzijde kluit/wortels tot onderzijde van het rek). Voorbeeld: Stamhoogte 2.00mtr + Rekhoogte 1.20mtr = Totaalhoogte 3.20mtr (gemeten boven de grond). 

In de herfst/winter worden Leilinden geleverd met kale wortel (geen kluit of pot). De bomen komen dan rechtstreeks uit de volle grond.

TIP: De Leilinde met stamomtrek 12-14 en 14-16 centimeter zijn onze populairste en meest verkochte producten en zullen ook in jouw tuin fantastisch staan!

Heb je een specifieke stamhoogte nodig, vraag dan een offerte aan. Ook voor grote aantallen Leilinden, kun je een offerte aanvragen.

Koop je Leilinde online, of kom langs op onze kwekerij. Wij bezorgen de bomen thuis én kunnen deze eventueel ook voor je aanplanten. 

 

 

Lees meer

Een Leilinde groeit op iedere grondsoort. Deze boom is vrij makkelijk in onderhoud, maar soms wel gevoelig voor bladluis. De Leilinde is bladverliezend. Dit wil zeggen dat hij in de herfst en winter kaal is. Een Leilinde laat zich makkelijk snoeien. Je kunt de Leilinde het beste snoeien tussen november en maart. Je knipt de uitlopende takken op de lei-armen terug tot ongeveer 1 cm boven de tak (wij noemen dit kapstokjes). De takken die boven het leirek (vanuit de stam) uit groeien knip je terug tot op de stam. Eventueel kun je in de zomer de Leilinde ook nog iets snoeien, mocht hij te wild uitgroeien.

Help, mijn Leilinde heeft luis, wat nu...

Je kunt de bladluizen bij een Leilinde het beste bestrijden met een biologisch middel. Dit is niet schadelijk voor de boom en het milieu. Ons advies is om te kiezen voor Calypso of Decis concentraat van Bayer Garden.

Lees meer

Bij nieuwe aanplant is het belangrijk dat je de Tilia europaea 'Pallida', zodra het blad uitloopt, water begint te geven. Start eerst met één keer per week één volle emmer water. Giet het water rustig bij de stam naar beneden. Komt er meer blad aan de boom en is de temperatuur tussen de 20 en 27 graden? Geef de Leilinde dan twee keer per week water. Bij temperaturen boven de 27 graden geef je de Leiboom 3x per week een volle emmer water.

Lees meer

Graaf een ruim gat voor de wortels of kluit van de Koningsleilinde. De Leilinde houdt niet van natte grond, zorg voor juiste afwatering voor je deze leiboom plant. Is de aarde waar de leiboom in geplant moet worden al ouder? Geef de boom dan nieuwe aarde (aanplantgrond) mee tijdens het aanplanten. Geef de boom nu nog geen mest mee. Dit kan de wortels aantasten, waardoor minder groei ontstaat. Plaats de Tilia europaea niet dieper in de grond dan maximaal 5 centimeter boven de wortels of kluit. Graaf je de Leilinde dieper in, dan zal de stam gaan rotten en daarna afsterven. Het is ook raadzaam om links en rechts van de boom een boompaal te plaatsen. Deze verbindt u d.m.v. boomband.

Zie je er tegenop om de leiboom zelf te plaatsen? Wij hebben ook een speciale aanplant service!

Lees meer
Schrijf uw eigen review
U plaatst een review over:Leilinde
Uw waardering
Wat iedereen wil weten:
Ik heb een heel klein stadstuintje (1,80 breed en 9 meter diep). Tussen ons en de buren staat een muur van 1,80 hoog. Vanuit de woonkamer kijken we op de muren van de buren. Ik vraag me af of het mogelijk is om hier twee bomen naast elkaar te planten. Ik ben op zoek naar een boomsoort die heel snel vol blad heeft (zodat we niet 2 of 3 jaar hoeven te wachten) en een boom die niet al te snel de terrastegels omhoog duwt. Wat is een geschikte boom hiervoor? Ik begreep al dat de leiplataan minder geschikt is, maar mogelijk de Leilinde wel? Heeft deze snel vol blad? Of heeft u een andere suggestie?

De Leilinde is bladverliezend, maar wel een mooie groeier met lichtgroen blad in de lente/zomer. - Deze boom wordt gebonden in etages, waardoor de dichtheid minder is.

Een andere optie is de Lei Amberboom. Deze is ook bladverliezend, maar heeft een herfstverkleuring in het najaar en laat daarna zijn blad los. Deze boom wordt gebonden in schermvorm en krijgt een vol dicht scherm.

Als u liever groenblijvend wenst is de Lei Photinia ook een mooie oplossing. Deze heeft donkergroen blad en de nieuwe uitlopers zijn vuurrood.

 

Ik wil graag Leilinden planten. Stamdikte 18-20 of 20-25, stamhoogte 200. Ik zou graag willen weten hoe groot het rek dan is, met kluit of blote wortel

  • De Leilinde maat 18-20 heeft een rekbreedte van 1.50mtr en een rekhoogte van 1.20mtr.
  • De maat 20-25 heeft een rekbreedte van 1.80mtr en een rekhoogte van 1.20mtr.
  • Tussen half oktober en half/eind april worden de bomen geleverd met kale wortel.

Voor een leilinde , heb je aan 70 ltr aanplantgrond genoeg of moet dat meer zijn ?

Aanplantgrond van 70ltr is zeker voldoende voor 1 leiboom. Als de uitgeschepte aarde gewoon zwarte tuinaarde is, dan is een zak van 40liter ook nog voldoende. Bij straatzand, is 70ltr beter.

Als ik een leiboom bestel is hij dan al vol met blad?

In de maanden van november tot maart zullen de bomen geen bladeren hebben. Vanaf april zullen deze bomen weer uitlopen en de gehele lente en zomer hun blad behouden. Het is afhankelijk in welke tijd de bomen worden besteld.

In welke periode kun je het beste Leilindes aanplanten?

Onze Leilindes kunnen in principe het jaarrond worden aangeplant. In de herfst en winter leveren wij onze Leilindes met kale wortel (dus zonder kluit of pot) en kunnen ze direct de grond in. Let er wel op dat er geen sprake is van vorst.

Ik heb een lengte van 12,8 meter waar ik leilindes wil plaatsen, hoeveel heb ik er dan nodig?

De Leilinde heeft een rekbreedte van 1.50mtr breed. Wij adviseren de bomen met een onderlinge afstand van 2 meter te planten (stam-stam). Tussen de rekken blijft dan een breedte van 50cm over. Deze afstand is goed te overbruggen door de Leilinde. De rekken kunt u dan onderling verbinden d.m.v. bamboestokken. Zo blijven de bomen op 1 lijn staan.

Over een lengte van 12,8 meter, adviseren wij maximaal 6 bomen te planten.

Staat jouw vraag er niet tussen? Niet getreurd, stel hem aan ons!