Leiplataan

Leiboom Plataan, Platanus hispanica

v.a.: € 105,00

Formaat
Stamomtrek 10-12cm, Stamhoogte 180-200cm, Totaalhoogte 300-320cm
Tijdelijk niet leverbaar
€ 105,00
delivery icon

Gratis thuis bezorgd vanaf € 300
Een kleinere bestelling brengen we bij jou thuis voor 15,00.

Stel een vraag

De Leiplataan, Platanus hispanica, is een prachtige leiboom. De plataan is een snelle groeier die aan het begin van de zomer al veel schaduw geeft. Door zijn grote, lichtgroene blad (15-20cm) zal het scherm snel dicht groeien en is deze Leiboom Plataan geschikt als afscherming en privacy.

 

Onze voordelen:

Met een mooie en opvallende Leiplataan in je tuin geef je jouw buitenruimte een stijlvolle touch. Ben je op zoek naar een snelgroeiende leiboom, dan is deze Platanus hispanica een goede match. De Leiplataan is winterhard, maar niet groenblijvend. In het voorjaar verschijnen er grote lichtgroene bladeren aan de takken. De Leiplataan heeft weinig ruimte nodig, groeit op vrijwel alle grondsoorten én is bovendien niet gevoelig voor luis en ziekten. Een Leiboom Plataan is de ideale boom als erfafscheiding, wind of zonnescherm. Bij ons vind je Leiplatanen met verschillende afmetingen, zoals 10-12cm, 12-14cm en 14-16cm (stamomtrek). De meest populaire afmetingen zijn de 10-12 en 12-14 centimeter.

Jouw nieuwe Leiplataan kopen kan online via onze webshop, óf kom gezellig langs op onze kwekerij!  

Lees meer

De Leiplataan is niet ziektegevoelig, het is een sterke boom. De Leiplataan wordt gebonden op een rek met de afmetingen van 150 x 120cm (BxH). De Leiboom Plataan wordt gebonden met 4-etages.

De Leiplataan mag 2x per jaar gesnoeid worden; de eerste keer in januari. Dit is de grote snoei. Je snoeit dan alle opgaande takken weg. De takken op de hoofdarmen snoei je weg tot ongeveer 1 centimeter boven de hoofdarm. De Leiboom Plataan mag daarna nog 1x gesnoeid worden tot eind mei. In de tussenliggende periode (tussen juni en januari), is het niet aan te raden om de boom te snoeien i.v.m. kans op bloedingen.

Lees meer

Is de boom net aangeplant, dan is het belangrijk de Leiplataan water te gaan geven, zodra het blad uitloopt. Start eerst met 1x per week, 1 emmer per boom. Het water kun je het beste langzaam bij de stam gieten, zodat de Leiboom Plataan die makkelijk op kan nemen. Als de temperatuur hoger wordt en er grotere bladeren groeien, geef de Plataan dan 2x per week een volle emmer water. Komt de temperatuur boven de 27 graden, geef de boom dan 3x per week een emmer water.

De Leiplataan heeft ook tijdens je vakantie in het voorjaar en de zomer water nodig. De eerste 2 jaar heeft een boom dit nodig, omdat zijn wortels nog niet bij het grondwater komen. Is het de jaren erna ook erg droog, geef de boom een aantal keer water. In droge perioden vervelt de stam van de Leiplataan. De bast bladdert af en er ontstaat een nieuwe bast. Dit kan geen kwaad.

Lees meer

Graaf een ruim gat voor de wortels of kluit van de Leiplataan. Een Leiplataan kan ook op wat vochtigere grond geplant worden. Blijft er lang water op de plaats van aanplant staan? Zorg dan eerst voor een juiste afwatering voordat je de Leiplataan plant.

Gebruik bij de aanplant nieuwe tuinaarde. Zo geef je de boom een extra goede start. Er mag geen mest worden bijgevoegd. Dit kan de wortels aantasten, wat resulteert in een mindere groei.

Plaats de Leiplataan niet dieper in de grond, dan maximaal 5 centimeter boven de wortels of kluit. Wij adviseren om 2 boompalen met boomband per boom te plaatsen. De boom zal hierdoor vaster in de grond blijven staan.

Zie je er tegenop om de boom zelf te plaatsen?

Wij hebben ook een speciale aanplant service! Zo weet je zeker dat jouw boom op de juiste manier wordt aangeplant.

 

Lees meer
Schrijf uw eigen review
U plaatst een review over:Leiplataan
Uw waardering
Wat iedereen wil weten:
Beste, worden deze bomen ook reeds op een lei rek geleverd?

De Leiplataan wordt altijd met een leirek afgeleverd. Het rek is 1.50mtr breed en 1.20mtr hoog. Dit leirek is al in de boom gebonden bij levering.

Kan een leiplantaan ook in een verhoogde border geplant worden.

Dit kan zeker, wel adviseren wij de volle grond in de verhoogde border open te houden zodat de boom hier ook in kan wortelen. We adviseren de verhoogde border niet hoger te maken dan +/- 50 cm. Dit in verband met de wortelgroei.

hoeveel jaar duurt het voor het rek dicht is.

Een plataan is een vrij snelgroeiend soort. Het zal ongeveer 2 zomers duren voordat het scherm van de boom vol is.

Is deze bladhoudend én groen blijvend?

De Leiplataan is een bladverliezende boom. In de herfst verliest hij zijn blad en in het voorjaar loopt hij weer opnieuw uit.

Beste mensen, Ik heb een strook grond van 6.5 m. Hoeveel leiplataanen moet ik planten op dit stukje?

De Leirekken hebben een breedte van 1.50mtr. Wij adviseren de bomen minimaal 2 meter uit elkaar te plaatsen. Over een lengte van 6.5mtr, kunt u dan 3 Leiplatanen plaatsen.

Staat jouw vraag er niet tussen? Niet getreurd, stel hem aan ons!