Uitleg kluit of kale wortel

Om verwarring te voorkomen leggen wij hier uit wat de verschillen zijn tussen bomen met kluit of met kale wortels.

De bomen die in de zomer, van mei tot en met september, geleverd worden staan in pot. Deze bomen lopen vaak al uit bij levering en slaan goed aan.

Er zijn voor een aantal bomen die in de winter geleverd worden twee mogelijkheden:Levering met kluit of levering met blote wortels.

Wat zijn de verschillen en de voordelen van beide vormen?

    • Wanneer de boom gerooid wordt met een kluit dan wordt de kluit direct ingebonden met jute en een ijzeren korf. Deze moeten beide blijven zitten wanneer u de boom poot.  Maak het jute nooit open of los. Dit gaat in het geheel de grond in.
    • Bomen die gerooid worden en daarna geschud zijn, hebben geen ingebonden kluit maar kale wortels. Deze bomen worden bij u geleverd met een zak om de wortels om te voorkomen dat ze uitdrogen. Bomen die geleverd worden met kale wortel moeten met een dag of 2 á 3 weer in de grond staan.

Hoe plant je de bomen aan?

    • Het poten gaat vrijwel hetzelfde. Graaf voor de boom altijd een gat waar de kluit of wortels makkelijk in passen. Voor een kluit van 50 cm. diameter kunt u een gat van 70 cm. doorsnede graven. Dan past de kluit altijd, kunt u de boom nog iets verplaatsen om ze op lijn te krijgen en is de grond om de kluit los genoeg om goed in te wortelen.

Zowel de bomen met kluit als die met de blote wortels zijn vanaf begin oktober tot eind april te verplanten.

Welke boom slaat het beste aan of is er geen verschil?

  • Een veel gestelde vraag is welke boom er het beste aanslaat. Met pot, kluit of kale wortel? 
  • De kans dat ze aanslaan zit voor een groot deel in de verzorging na het aanplanten. Vooral in de zomer hebben bomen veel water nodig. In warme perioden kunnen bomen soms wel een emmer water per dag gebruiken. Een boom die te weinig water krijgt zal het altijd moeilijk hebben. Mocht u twijfels of vragen hebben over de verzorging dan kunt u ons altijd bellen op 0344-228100 of mailen naar: info@bomenenzo.nl

“Ik ben opgegroeid tussen de bomen, de passie zit diepgeworteld en dat wil ik graag delen”.

call us icon

Neem contact op: 0344 22 81 00

call us icon

Neem contact op: 0344 22 81 00