Brem
Inheemse struik met prachtige takken en rijke bloei
De Brem Cytisus heeft een uniek uiterlijk dat direct de aandacht trekt. De Bremstruik behoort tot de vlinderstruik familie en trekt veel bijen, hommels en vlinders aan. Deze rijkbloeiende plant staat bekend om haar vaak gele bloemen en is een spectaculaire toevoeging aan elke tuin. De Cytisus houdt van de zon en heeft weinig onderhoud nodig, dat maakt het een populaire plant onder zowel ervaren als minder ervaren tuiniers.

Brem

Van hoog naar laag sorteren

Brem

Van hoog naar laag sorteren
 

“Ik ben opgegroeid tussen de bomen, de passie zit diepgeworteld en dat wil ik graag delen”.

De 4 onmisbare elementen voor een bloeiende tuin:

small bg

Goede grond. Onze bomen en planten groeien op in dé kwekerijen-streek van Europa.Hier liggen de wortels van sterke gezonde bomen en planten.

small bg

Voldoende water en voeding. Onze bomen en planten wanen zich in een 5-sterren hotel. Haute-nature, bij ons krijgen ze de beste zorg.

small bg

Zon, frisse lucht een heerlijk briesje. Onze bomen en planten hebben niks te klagen in Lienden. Het is hier goed toeven.

small bg

Liefde. Wij geven iedere dag 110% liefde aan onze bomen en planten. En daar krijgen wij een heleboel liefde voor terug.

Kenmerken van de Brem struik

De Brem is een inheemse struik met prachtige takken en een rijke bloei. Het is een voorjaarsbloeier en de meest voorkomende en bekende kleur voor de Brem bloemen is geel. Toch zijn er ook Bremsoorten met een andere kleur bloem, zoals karmijnrood (‘Boskoop Ruby’), wit (‘Albus’) of oranje (‘Apricot Gem’). De Brem bloeitijd is in het voorjaar (mei, juni) en de bloemen groeien dan in trossen zorgen voor een vrolijke en levendige uitstraling. Een Brem in de tuin zorgt voor een prachtig kleurenpalet dankzij het contrast tussen de intense bloemkleuren en het groen van de bladeren!

Na de bloei ontstaan er opvallende donkerbruine zaadpeulen die een belangrijke rol spelen in de voortplanting en verspreiding van de Brem plant. De zaadpeulen verkleuren zwart in de winter en zijn bovendien giftig.

De takken en vijfkantige twijgen van de Brem blijven donkergroen van kleur, zijn taai en onbehaard. Aan de korte twijgen komen in de lente een drietal gesteelde bladeren. Deze zijn zijdeachtig behaard aan de onderkant, maar vallen ook snel weer af. Na de bloei verschijnen er aan de lange twijgen langwerpige en soms schubvormige bladeren. 

De Brem Cytisus kan een hoogte bereiken van 1 tot 2 meter en heeft een spreidende groeiwijze. De uiteindelijke hoogte verschilt per Brem soort.

De beste plek voor de Brem Cytisus

Het kiezen van de juiste Brem standplaats is van belang voor de groei en bloei van de heester. Zo groeit de Brem plant goed op zandbodems en in heidevelden op taluds. Je ziet de struik vaak langs de weg of het spoor, maar ook aan de rand van bosplantsoen. In de tuin kun je de Brem struik in een brede border of als solitaire blikvanger planten.

Een voedselarme, goed doorlatende bodem in de zon of halfschaduw is perfect voor de Brem. De struik stelt niet veel eisen aan de bodem. Zware kleigrond is alleen geen goed idee! De Brem kan goed tegen (zee)wind en luchtvervuiling. 

Tip: Zorg ervoor dat de Brem plant minstens 6 uur direct zonlicht per dag krijgt.

De Brem verzorgen

Brem snoeien

De Brem snoeien is geen must, maar indien nodig kun je de Brem na de bloei snoeien. Snoei de oudere takken tot ongeveer de helft terug. Snoei de Brem niet terug tot op het oude hout; er moet groen aan de twijgen blijven zitten. Zo blijft de tuinplant mooi stevig, blijft ze een fris uiterlijk houden en is er toch ieder jaar bloei. Gebruik altijd schoon en scherp snoeigereedschap. 

Brem bemesten

De Brem heeft geen bemesting nodig. De meeste Bremstruiken hebben een levensduur van ca. 5 jaar.

Brem water geven

De Brem is droogtetolerant, maar in de eerste twee jaar na het aanplanten heeft de Cytisus regelmatig water nodig. Zo kan de struik goed wennen en wortelen. Geef de Brem diep water om ervoor te zorgen dat de wortels goed worden bewaterd. Zodra de Bremstruik eenmaal gewend is, heeft hij minder water nodig en kan de struik prima overleven met natuurlijke regenval.

Biodiversiteit verhogen met Brem

De Cytisus trekt veel vlinders, bijen en vogels aan met zijn rijke bloei en nectar. Als je de biodiversiteit in je tuin wilt vergroten, is de Brem een goede keuze! Een biodiverse tuin zorgt voor een gezond ecosysteem, trekt bestuivers aan, houdt plagen onder controle en verbetert de bodemkwaliteit. Alleen maar voordelen dus!

Cytisus Brem kopen bij Bomenenzo

De Brem Cytisus heeft verschillende variëteiten en cultivars. Ze variëren in kleur, grootte en bloeitijd. Hier zijn enkele Brem soorten die je bij Bomenenzo online kunt bestellen:

  1. Cytisus ‘Firefly’: Een bolvormige bossige Brem met geelrode bloempjes met een heerlijke geur.
  2. Cytisus ‘Lena’: Een middelgrote, halfwintergroene Brem met oranje met rood en geel bloemen.
  3. Cytisus ‘Maria Burkwood’: Een middelgrote bladverliezende Brem met een compacte, dichte vorm en een rijke bloei met lichtroze tot rozerode bloemen.
  4. Cytisus ‘Albus’: Een Brem met prachtige kleine witte bloempjes  In combinatie met de fijne vertakking van de Brem, lijkt de struik tijdens de bloei op een witte wolk. 
  5. Cytisus ‘Allgold’: Een bladverliezende, bossige Brem met goudgele bloemen die midden mei verschijnen. 
  6. Cytisus ‘Boskoop Ruby’: Een prachtig gekleurde Brem met karmijnrode, cyclaamroze of wijnrode bloemen.
  7. Cytisus ‘Praecox’: Een wintergroene Brem met opvallende gele bloemen en een gemiddelde hoogte van ongeveer 1,25 m.
  8. Cytisus ‘Zeelandia’: Een grote Brem met een bonte kleurencombinatie van lila, roze en oranje. De Brem kan een hoogte bereiken van 150 cm.
  9. Cytisus praecox ‘Apricot Gem’: Een middelgrote Brem met een mix van oranje, gele en rode bloemen met een heerlijke geur.
  10. Cytisus ‘White Lion’: Een Bremstruik die bijzonder winterhard is. In mei en juni verschijnen witte bloempjes met een heerlijke geur.

Meer weten over de verschillende Brem soorten? Of wil je advies over welke Brem het beste in jouw tuin past? Neem dan contact op met onze klantenservice - zij helpen je graag verder!

Lees meer

call us icon

Neem contact op: 0344 22 81 00