Spirea
Breng je tuin tot leven met een kleurrijke Spirea (Spierstruik). De sierlijke bloemen zijn – afhankelijk van de soort – roze, wit of rood en staan in schermen bij elkaar of bedekt over de hele takken. Na de bloei verschijnen vruchten, waar vogels dol op zijn en in de herfst vertoont de sierheester fraaie herfstkleuren. Naast dat de Spirea een mooie verschijning is, is de sierheester van nature zeer sterk en onderhoudsvriendelijk. Kortom, niet alleen een prachtige, maar ook een praktische keuze!

Spirea

Van hoog naar laag sorteren

Spirea

Van hoog naar laag sorteren
 

“Ik ben opgegroeid tussen de bomen, de passie zit diepgeworteld en dat wil ik graag delen”.

De 4 onmisbare elementen voor een bloeiende tuin:

small bg

Goede grond. Onze bomen en planten groeien op in dé kwekerijen-streek van Europa.Hier liggen de wortels van sterke gezonde bomen en planten.

small bg

Voldoende water en voeding. Onze bomen en planten wanen zich in een 5-sterren hotel. Haute-nature, bij ons krijgen ze de beste zorg.

small bg

Zon, frisse lucht een heerlijk briesje. Onze bomen en planten hebben niks te klagen in Lienden. Het is hier goed toeven.

small bg

Liefde. Wij geven iedere dag 110% liefde aan onze bomen en planten. En daar krijgen wij een heleboel liefde voor terug.

Spirea kopen

Wanneer je graag wilt genieten van een mooie groene tuin en prachtige bloemen, zonder dat je hier veel uren aan kwijt bent, biedt de Spirea/ Spiraea (Spierstruik) de uitkomst. Dit geslacht omvat zo’n 80 tot 100 soorten Spirea heesters, die stuk voor stuk een lust voor het oog én van nature niet veeleisende en zeer sterke planten zijn. Het is een plant die weinig onderhoud nodig heeft en daarom geschikt is voor iedere tuinier. Kenmerkend voor de bloeiende vaste plant zijn de mooie bloemen – afhankelijk van de soort en cultivar – in roze, rode, paarse of witte kleuren. Spierstruiken bloeien aan nieuwe, jonge scheuten. Na de bloei volgen vruchten, die in trek zijn bij vogels. Het blad is smal en scherp getand en kent prachtige herfstkleuren. Hierna valt het blad van de Spierstruik Spirea, die in het voorjaar weer mooi uitloopt. Toch zijn sommige Spirea soorten, zoals de Astilbe, ook in de winter nog erg aantrekkelijk als de uitgebloeide bloempluimen bedekt zijn met sneeuw of rijp. Sommige soorten (Spiraea nipponica en Spiraea arguta) hebben sierlijke overhangende takken. Door de compacte groei is de Spierstruik geschikt voor zowel grote tuinen als kleine tuinen, het terras en balkon. De Spirea is een mooie solitair, in groepen aan te planten en zelfs geschikt voor informele, lage hagen. Geef de blikvanger een plek in de volle zon of lichte schaduw en geniet optimaal van de pracht en praal!

 

Spirea kopen bij Bomenenzo

Ben je van plan een sierlijke Spirea te kopen? Hier helpen we je graag bij. In ons assortiment vind je soorten Spirea struiken in verschillende maten en kleuren: van rood tot blauw en wit tot roze bloemen. Spirea planten kopen doe je gemakkelijk online via de webshop of rechtsreeks in de kwekerij. Bekijk al onze Spirea soorten, zoals Spiraea japonica (Spirea japonica) en Astilbe arendsii planten, en vind door middel van producten vergelijken jouw favoriet. Kies je voor online planten kopen, dan doen wij ons best voor een snelle levering en bezorgen we je nieuwe plant(en) gratis bij bestellingen vanaf €300,-! We adviseren de optie ‘account aanmaken’ om je bestelling online te kunnen volgen. Ook wordt een volgende keer bestellen na een account aanmaken makkelijker en sneller. Benieuwd welke Spirea soorten van Betuwse bodem verkrijgbaar zijn? Deze planten kweken we:

  • Astilbe japonica ‘Rheinland’: met deze blikvanger geniet je in de zomer van spectaculaire, roze bloemen. Met de compact groeiende, kleurrijke plant Spirea japonica (Japanse Spirea) ‘Rheinland’ fleur je binnen een handomdraai een schaduwrijke plek op in iedere tuin. Denk aan de schaduwborder of een kale plek onder groenblijvende struiken en bomen.
  • Astilbe japonica ‘Peach Blossom’: dit is een beeldschone, perzikkleurige variant met zacht-pluizige bloemen. Behalve de bloempluimen, zijn de gevederde en ingesneden bladeren van de Japanse Spirea (Spirea japonica) erg decoratief. De compact groeiende Spiraea japonica ‘Peach Blossom’ wordt 50 tot 60 cm hoog en is geschikt voor de schaduwborder, onderbeplanting onder bomen en groenblijvende heesters en voor langs de vijverrand.
  • Astilbe arendsii ‘Brautschleier’: als de witte bloempluimen van deze Spirea Astilbe boven het gebladerte uitsteken, is de sierwaarde enorm! De charmante bloeier is dan niet alleen in trek bij ons mensen, maar ook bij vlinders, bijen en andere insecten. Door de rustige kleur kun je de Astilbe arendsii ‘Brautschleier’ ook perfect combineren met andere soorten planten.
  • Astilbe arendsii ‘Fanal’: dit is de perfecte plant voor als je een echte blikvanger zoekt. De rode zomerbloeier valt niet te missen en brengt in overvloed kleur en sfeer in je tuin, op je terras en balkon!
  • Caryopteris clandonensis ‘Stephi’: deze Blauwe Spirea of Baardbloem is een kleurrijke aanwinst voor de nazomer. Anders dan de naam doet vermoeden, bloeit de sierheester niet met blauwe, maar met sierlijke lichtroze bloemetjes in dichte trossen. Naast dat de Caryopteris clandonensis ‘Stephi’ een mooie verschijning is, is het een makkelijk te verzorgen plant, die niet per se snoei nodig heeft. Overigens is een flinke snoei wel goed mogelijk. 
  • Caryopteris clandonensis ‘Thetis’: deze eyecatcher straalt met diepblauwe tot paarse bloemen en aromatische, grijsgroene bladeren. Geef de Blauwe Spirea ‘Thethis’ een standplaats in de zon (of eventueel lichte schaduw) om optimaal van de nazomerbloei te genieten. 
  • Caryopteris clandonensis ‘Heavenly Blue’: wanneer andere planten en heesters in je tuin al uitgebloeid zijn, verblijdt de Blauwe Spirea ‘Heavenly Blue’ met een prachtige bloei. Deze cultivar heeft enorme, blauwe bloemen op stevige takken, die bij aanraking naar mint ruiken. Een bijzondere Spirea, die door de aantrekkingskracht op vlinders en bijen, voor een sfeervolle en levendige tuin zorgt!

 


Spirea verzorgen

Het verzorgen van de Spierstruik (Spirea) is niet moeilijk; deze sierheester heeft maar weinig onderhoud nodig. In de eerste periode na de aanplanting heeft de bloeiende vaste plant voldoende water nodig, zodat de wortels aan de bodem kunnen wennen. Daarna voldoet extra water geven tijdens droge periodes als je Spirea in de volle zon staat. Na de bloei kun je de Spierstruik de pluimen wegknippen voor een doorbloei. Je kunt de decoratieve pluimen echter ook in de winter laten zitten voor een mooi winterplaatje! Pas in het voorjaar haal je ze dan weg. Door de Spiraea licht te snoeien na de bloei of in het voorjaar, houd je de heester mooi in vorm. Dit geldt zeker bij toepassing als lage, bloeiende haag. Van nature zijn Spierstruiken zeer sterk, winterhard en ongevoelig voor ongedierte en ziektes – oftewel gezonde planten – waardoor je je niet snel zorgen hoeft te maken om je deze toppers. Wens je extra informatie over de verzorging of heb je specifieke vragen? Dan horen we het graag en geven we je vrijblijvend persoonlijk advies.

 


Spirea water geven

Qua waterbehoefte is de Spirea/ Spiraea een gemiddelde plant. Direct na de aanplanting en tijdens het eerste jaar na de aanplanting geef je de bloeiende plant voldoende water. Zo krijgen de wortels de kans om aan de bodem te wennen. Daarna wenst de Spierstruik enkel nog extra water tijdens droge en warme periodes. Zorg voor een licht vochtige grond, maar tegelijkertijd goed doorlatende grond, zodat overtollig water gemakkelijk kan afvoeren.

 


Spirea snoeien

Een Spirea snoeien? Dat doe je doorgaans na de bloei. De Spirea bloeit in het voorjaar of de zomer. Je snoeit hierbij de takken licht terug om de compacte vorm van je mooie heester te behouden en herbloei te bevorderen. Voor verjonging snoei je bij een oudere Spirea om de drie tot vier jaar 1/3 deel van de takken weg. Heb je een Pluimspirea (Astilbe)? Dan kun je er ook voor kiezen om decoratieve bloempluimen in de winter te laten zitten, zodat je er ook dan nog van kunt genieten. De Pluimspirea geeft uitstekende snijbloemen en droogbloemen, waardoor je deze in huis kunt bewonderen door er wat af te knippen. Ondanks dat de Spirea ongevoelig is voor ziekten en plagen, wil je deze geen kans geven. Gebruik daarom altijd schoon en scherp tuingereedschap. Tuinaccessoires, zoals snoeischaren, grond en mest, shop je gemakkelijk samen met je bomen en planten via de webshop van Bomenenzo.

TIP: Wil je gratis tuinier tips ontvangen en ieder seizoen goed voorbereid ingaan? Meld je dan snel aan voor ons nieuwsblad via de website en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!

 


Spirea planten

Klaar om je Spirea te planten? Spierstruiken zijn niet veeleisend als het gaat om de bodem, wel zo makkelijk! Een goed doorlatende bodem en een standplaats in de volle zon of lichte schaduw zijn het meest geschikt. Door gebruik te smaken van speciale aanplantgrond, zoals Vivimus universeel, zorg je automatisch voor een lekker luchtige bodem met de juiste voedingsstoffen voor een energieke start. Spirea planten zijn aan te planten in de border, als bodembedekker, in combinatie met andere soorten vaste planten en als solitaire struik. Daarnaast zijn sommige soorten geschikt voor een informele, bloeiende haag. Spierstruiken zijn wel bladverliezende hagen (geen wintergroene hagen), waardoor de lage hagen in de winter niet meer dicht zijn.

TIP: De Spirea is geen groenblijvende struik, wat betekent dat de struik in de koude maanden zijn bladeren verliest en in het voorjaar opnieuw uitloopt. Wil je toch het hele jaar van kleur genieten in je tuin? Combineer de mooie bloeier, zoals de Japanse Spirea (Spirea japonica), dan met groenblijvende heesters. Vind door middel van producten vergelijken de mooiste soorten!

 

Lees meer

call us icon

Neem contact op: 0344 22 81 00