Varen
Wuivende groene planten met opvallende bladeren
Wie aan varens denkt, denkt aan wuivende groene planten en een vochtig klimaat. Of je nu een grote of kleine tuin hebt, er is altijd wel een varen die bij jouw stijl en wensen past. Van elegante naaldvarens tot weelderige bladvarens, de diversiteit aan varen soorten is eindeloos. Door varens als basisplanten te gebruiken zorg je voor een wilde uitstraling en krijg je het gevoel of je in het bos of de jungle loopt.
Varen
Van hoog naar laag sorteren
Varen
Van hoog naar laag sorteren
 

“Ik ben opgegroeid tussen de bomen, de passie zit diepgeworteld en dat wil ik graag delen”.

De 4 onmisbare elementen voor een bloeiende tuin:

small bg

Goede grond. Onze bomen en planten groeien op in dé kwekerijen-streek van Europa.Hier liggen de wortels van sterke gezonde bomen en planten.

small bg

Voldoende water en voeding. Onze bomen en planten wanen zich in een 5-sterren hotel. Haute-nature, bij ons krijgen ze de beste zorg.

small bg

Zon, frisse lucht een heerlijk briesje. Onze bomen en planten hebben niks te klagen in Lienden. Het is hier goed toeven.

small bg

Liefde. Wij geven iedere dag 110% liefde aan onze bomen en planten. En daar krijgen wij een heleboel liefde voor terug.

Kenmerken varen plant

Een van de opvallendste kenmerken van varens zijn hun bladeren. De varen blad kunnen variëren in vorm, grootte en textuur, wat elke varensoort uniek maakt. Sommige hebben een delicaat en fijn geveerd varen blad, terwijl andere varens grotere en grovere bladeren hebben. Dit zorgt voor een interessante variatie in de tuin en maakt varens geschikt voor verschillende tuinstijlen.

Hoe verzorg je varens?

Varen snoeien

Varens zijn sterke en makkelijke vaste planten, ze hebben weinig onderhoud nodig. Snoeien is niet noodzakelijk. Heeft de varen bruine bladeren? Je kunt dode en oudere bladeren weghalen, maar ook dit is niet nodig. Je kunt het zelfs beter niet doen. Het afgestorven blad vormt namelijk een natuurlijke humuslaag waar de varen weer voedingsstoffen uit kan halen. 

Varen bemesten

Je hoeft een varen ook nooit te bemesten. Eén keer per jaar een laagje compost rond de varen is meer dan voldoende. De mulchlaag die ontstaat dient bovendien ook als beschermlaag tegen de vorst en uitdroging.  In extreem warme periodes is het wel verstandig om af en toe te sproeien.

Varen mulchen

Mulchen is een handige en effectieve manier om de bodemvochtigheid te behouden en onkruidgroei te verminderen. Breng een laag mulch aan rond de basis van je varens om de grond vochtig te houden en de planten te beschermen.

Wat is de beste standplaats voor een varen?

De natuurlijke plaats voor een varen is het bos, dat maakt het een schaduwminnende plant. Plant de varen onder een boom of op een schaduwrijke plek, zoals een schaduwborder, in de tuin. 

De populaire schaduwplant kun je uitstekend combineren met andere groene of bloeiende schaduwplanten, zoals een Hosta of Kleine Maagdenpalm. Benieuwd naar andere schaduwplanten? Lees dan onze blog ‘Vaste planten voor in de schaduw’. Opmerkelijk genoeg zijn er ook varens die de zon wel verdragen, zoals de Koningsvaren.  Afhankelijk van de varen, plaats je 3 tot 5 of 7 tot 9 varens per vierkante meter. 

Varens groeien in principe op droge plekken én natte plekken. Op vochtige plekken worden ze echter wat groter. Dit kan betekenen dat je de grond moet verbeteren met organisch materiaal of dat je ervoor moet zorgen dat er voldoende waterafvoer is om wateroverlast te voorkomen.

Varens zijn gevoelig voor wind en kunnen beschadigd raken door sterke windvlagen. Kies daarom een locatie in je tuin die beschermd is tegen harde wind. 

Varen water geven

De meeste varens zijn dol op vochtige grond. Voorkom dus dat ze langdurig droog komen te staan in de zomer. Maar pas ook op met te veel water. Je mag de regelmatig de varen water geven. Als het water niet goed wordt doorgelaten, kunnen de wortels in het water komen te staan en ontstaat er wortelrot. 

Staat je varen in een pot? Zorg dan voor goede drainage, door bijvoorbeeld hydrokorrels onder in de pot te plaatsen.

Varen kopen bij Bomenenzo

De varen is verkrijgbaar in diverse maten, kleuren en vormen. De meeste varen soorten komen het beste tot hun recht op een schaduwrijke standplaats zonder direct zonlicht. Bij Bomenenzo vind je een kleine uit een breed scala aan varens. Zo bestel je bij ons:

  • Geschubde Mannetjesvaren (Dryopteris affinis): grote varen (1 meter hoog) heeft een lichtgroen blad met een behaarde bladsteel.
  • Olifantenslurfvaren (Dryopteris atrata): robuust en stoer karakter dankzij het grove, leerachtige blad.
  • Herfstvaren (Dryopteris erythrosora ‘Brilliance’): blad loopt met een warme oranje uit in het voorjaar en verkleurt later steeds groener.
  • Gewone Eikvaren (Polypodium vulgare): max. 30 cm hoog, enkelvoudige geveerde, grof leerachtige en zwaardvormige groene bladeren.
  • Niervaren (Polypodium polyblepharum):glanzende donkergroene bladeren en polvormige groeiwijze.
  • Smalle Naaldvaren (Polystichum tsus-simense): Ca. 30 tot 40 cm hoog, hoogglanzend, groen en fijn geveerd blad.

Hoewel je varens prachtig kunt combineren met andere schaduwplanten, is het ook mooi om de verschillende varen soorten met elkaar te combineren.

Varen winterhard

Varens zijn winterharde planten en sommige soorten zijn ook wintergroen. De meeste varen sterven in de winter bovengronds af, maar komen in het vroege voorjaar gewoon weer tevoorschijn. De Dryopteris varen soorten behouden hun blad in de winter, zoals de herfstvaren en de geschubde mannetjesvaren. 

Combinaties voor de perfecte varen tuin

Het combineren van varens met andere planten kan een prachtige en interessante tuin opleveren. Hier zijn enkele planten die goed samengaan met varens:

  1. Hosta's hebben vergelijkbare groeiomstandigheden als varens en vormen een prachtige aanvulling op een varen tuin. Ze hebben grote bladeren in verschillende tinten groen en kunnen een weelderig contrast vormen met de fijne bladeren van varens.
  2. Heuchera's hebben opvallende bladeren in verschillende kleuren, variërend van groen tot paars en rood. Ze gedijen goed in schaduwrijke omgevingen en vormen een prachtige aanvulling op een varen tuin.
  3. Helleborus is een wintergroene en fraaie winterbloeier met palm-vormige bladeren. In de koude maanden bewonder je groene of witte, klokvormige bloemen met een rustige uitstraling. 
  4. Varens: Natuurlijk kunnen verschillende soorten varens ook goed samengaan in een varentuin. Experimenteer met verschillende varensoorten om een interessante en gevarieerde tuin te creëren.

Door het combineren van varens met andere planten, kun je een tuin creëren die zowel interessant als mooi is om naar te kijken.

Heb je hulp nodig bij het aanplanten van je bestelling? Maak dan gebruik van onze aanplantservice en wij nemen het van je over!

Lees meer

call us icon

Neem contact op: 0344 22 81 00