Astilbe
Astilbe, of Pluimspirea, zijn vaste planten die de hele zomer bloeien met prachtige grote bloempluimen. We hebben Astilbe soorten in de kleuren wit, lichtroze, rood, én een perzikkleurige variant.

Astilbe

Van hoog naar laag sorteren

Astilbe

Van hoog naar laag sorteren
 

“Ik ben opgegroeid tussen de bomen, de passie zit diepgeworteld en dat wil ik graag delen”.

De 4 onmisbare elementen voor een bloeiende tuin:

small bg

Goede grond. Onze bomen en planten groeien op in dé kwekerijen-streek van Europa.Hier liggen de wortels van sterke gezonde bomen en planten.

small bg

Voldoende water en voeding. Onze bomen en planten wanen zich in een 5-sterren hotel. Haute-nature, bij ons krijgen ze de beste zorg.

small bg

Zon, frisse lucht een heerlijk briesje. Onze bomen en planten hebben niks te klagen in Lienden. Het is hier goed toeven.

small bg

Liefde. Wij geven iedere dag 110% liefde aan onze bomen en planten. En daar krijgen wij een heleboel liefde voor terug.

Astilbe kopen

Wil je geen uren in de tuin hoeven te spenderen, maar wel genieten van een fraaie tuinplant? Dan word je vast blij van de Astilbe, in het Nederlands Pluimspirea genoemd. Astilbe is een geslacht van circa vijfentwintig langbloeiende vaste plantensoorten, met soorten en hybriden de Astilbe japonica, Astilbe arendsii en Astilbe chinensis als de bekendste. Binnen het plantengeslacht bestaan bloeiende bodembedekkers, maar ook hoge vaste planten, waardoor er zowel voor grote tuinen als kleine tuinen geschikte soorten te vinden zijn. Afhankelijk van de soort, bloeit de Pluimspirea (Astilbe) tussen juni en september met opvallende, spitse bloempluimen, die boven het gebladerte uitsteken. Deze zijn wit, roze, rood of paars, trekken veel vlinders, bijen en hommels aan en zijn ook geschikt als snijbloemen. Naast de bloei, maken de donkergroene bladeren de Astilbe een bijzondere en populaire tuinplant. Het blad van de Pluimspirea is donkergroen, sierlijk ingesneden en varenachtig. Hoewel de sfeermaker niet tot de groep groenblijvende bodembedekkers of groenblijvende struiken behoort, is de Astilbe Pluimspirea in de winter nog erg aantrekkelijk. Dit komt door de uitgebloeide bloempluimen, die hun decoratieve waarde behouden, zeker wanneer ze met sneeuw of rijp bedekt zijn. 

Pluimspirea’s zijn redelijk laagblijvend en worden gemiddeld tussen de 30 en 60 cm hoog. Het zijn de perfecte bloeiende struiken voor de (half)beschaduwde border, voor onder bomen en heesters, langs de vijverrand of voor in een pot op het terras of balkon. De sterke, winterharde en onderhoudsvriendelijke plant kun je uitstekend combineren met andere (bloeiende) vaste planten en siergrassen voor een vrolijk geheel. 

TIP: Hoewel de Astilbe Pluimspirea bekend staat als populaire tuinplant, worden de bloemen ook veel gebruikt als snijbloemen. Je kunt er fantastische boeketten mee creëren of de bloempluimen solitair in een mooie vaas laten stralen. Met een sierlijke Astilbe fleur je niet alleen je tuin, terras of balkon, maar dus ook je huis op!

Astilbe kopen bij Bomenenzo.nl

Wil jij je tuin, terras of balkon ook verrijken met deze fraaie, sterke en makkelijk te verzorgen plant? Een Astilbe kopen doe je makkelijk en snel bij Bomenenzo.nl. We hebben verschillende mooie soorten in de aanbieding voor grote en kleine tuinen, terrassen en balkons. Of je nu een witte, roze of rode Pluimspirea zoekt: bij ons ben je aan het juiste adres! Bekijk onze topplanten hieronder:

  • Astilbe japonica ‘Peach Blossom’: met deze Japanse Pluimspirea geniet je de hele zomer lang van prachtige, perzikkleurige bloempluimen. De lichtroze bloemen zorgen voor een romantische uitstraling in je tuin en trekken ook de aandacht van vlinders, bijen en andere insecten. Zelfs als de Astilbe japonica ‘Peach Blossom’ uitgebloeid is, blijven de uitgebloeide aren van sierwaarde. Zeker wanneer deze in de winter bedekt zijn met sneeuw of rijp. 
  • Astilbe arendsii ‘Fanal’: vanwege de rode bloempluimen is dit type Pluimspirea een ware eyecatcher in de maanden juni, juli en augustus. Naast het blad, is het varenachtige, groene blad erg decoratief. De Astilbe ‘Fanal’ – die van schaduw en een vochtige grond houdt – is ideaal voor aanplanting in de schaduwborder, onder heesters en bomen, langs de vijverrand of in een pot op het terras of balkon. 
  • Astilbe arendsii ‘Brautschleier’: vergroot de sierwaarde van je tuin, terras of balkon aanzienlijk met deze sierlijke Pluimspirea. De Astilbe arendsii 'Brautschleier' bloeit met beeldschone witte bloemetjes, die samen pluimen vormen en sierlijk boven het varenachtige gebladerte uitsteken. Een elegante uitstraling is hiermee gegarandeerd!
  • Astilbe japonica ‘Rheinland’: deze Pluimspirea is een opvallende verschijning. De knalroze bloemen in de maanden juni, juli en augustus zijn een lust voor het oog en zorgen voor veel kleur en sfeer in je tuin. De sfeermaker Astilbe ‘Rheinland’ is vooral in groepen een prachtige aanwinst. Zorg voor een standplaats in de halfschaduw of schaduw, vochtige en humusrijke grond, om de zomerbloeier zich helemaal thuis te laten voelen. 

Je kunt jouw nieuwe plant, zoals de Astilbe ‘Fanal’ of Astilbe ‘Rheinland’, gemakkelijk bestellen via de webshop en laten thuis bezorgen of gratis afhalen in de kwekerij. We bezorgen in heel Nederland en België en bij bestellingen vanaf €300,- geniet je van gratis bezorging. Kies je voor online kopen, dan adviseren we de optie ‘account aanmaken’, zodat je je bestelling online kunt volgen. Uiteraard ben je ook van harte welkom in onze kwekerij, waar je de verschillende Astilbe planten en nog veel meer toppers in het echt kunt bewonderen. De Astilbe Pluimspirea laat zich uitstekend combineren met bloeiende vaste planten en siergrassen. Bekijk alle resultaten en maak je border compleet. Via het menu in de webshop kom je bij onze verschillende categorieën terecht en via de zoekfunctie kun je geavanceerd zoeken om jouw gewenste producten snel te vinden. Hulp nodig? We geven je graag persoonlijk advies, dus aarzel niet om contact op te nemen!

Astilbe verzorgen

De Astilbe vereist geen speciale verzorging en is daarom geschikt voor iedere tuinier. Ook als je niet zo’n groene vingers of weinig tijd hebt, is deze vaste plant een fijne aanwinst! De Pluimspirea is winterhard, houdt van een (half)beschaduwde plek en een humusrijke, vochthoudende tot vochtige en goed doorlatende bodem. Geef de schaduw struiken in het voorjaar bemesting om een goede groei en bloei te stimuleren. Na enkele jaren raden we aan om de Astilbe te vermeerderen door de vaste plant te scheuren, te delen en opnieuw uit te planten. Zo behoudt de mooie zomerbloeier zijn groei- en bloeikracht.

Astilbe water geven

Heb je de Pluimspirea aangeplant? Geef de jonge plant(en) in de eerste periode voldoende en regelmatig water, zodat de wortels aan de bodem kunnen wennen. Eenmaal goed geworteld, hoef je alleen bij warm en droog weer nog extra water te geven. Astilbe planten hebben in de zomer een voldoende vochtige bodem nodig, zodat de bladeren niet verbranden. Een te droge grond en/of te veel zonlicht op een standplaats in de volle zon kan leiden tot schade aan het blad. Geef daarom tijdig water en voorkom uitdroging. Let erop dat de vaste plant in de winter juist geen natte grond verdraagt. Een goed doorlatende bodem, waar overtollig water gemakkelijk uit kan lopen, is dus essentieel.


Astilbe snoeien

Pluimspirea’s zijn bladverliezende planten, die in de winter bovengronds afsterven en in het voorjaar opnieuw uitlopen. Je kunt de uitgebloeide bloemen van de Pluimspirea in de winter afknippen, maar we adviseren dit pas in het voorjaar te doen. In de winter zijn ze nog erg decoratief – zeker wanneer ze met sneeuw of rijp bedekt zijn – en bovendien zorgen de uitgebloeide bloemen voor extra winterbescherming. Een Astilbe snoeien doe je in het vroege voorjaar door afgestorven bladeren en pluimen weg te knippen, zodat nieuwe scheuten volop ruimte en licht krijgen om te ontwikkelen en je snel weer van een groene plant geniet.

TIP: Heb je je al aangemeld voor ons nieuwsblad, waarin we gratis tuinier tips delen? Meld je aan via de website, blijf op de hoogte van het laatste nieuws en ga ieder seizoen goed voorbereid in!

Astilbe planten

Kun je niet wachten om de Astilbe te planten in je tuin? Dit hoeft ook niet, want deze tuinplant kun je het hele jaar planten in de volle grond, mits het niet vriest. Het zijn sterke, makkelijke planten, die weinig eisen aan de grondsoort stellen. De voorkeur gaat uit naar een humusrijke, vochthoudende tot vochtige, maar goed doorlatende bodem. Maak hiervoor gebruik van speciale aanplantgrond; daar wordt de bodem lekker luchtig en voedzaam van. Te droge grond en/of te veel zonlicht kunnen schade toebrengen aan het blad van de Pluimspirea en de groei stil doen komen te staan. Dat wil je natuurlijk voorkomen. Het best zorg je daarom voor een standplaats in de halfschaduw of schaduw. Een meer zonnige standplaats wordt ook verdragen, maar dan moet de grond echt voldoende vochtig zijn. Zorg ervoor dat de wortels in de winter echter niet te nat komen te staan, want dat verdraagt de Astilbe plant slecht. Je kunt de schaduw heesters toepassen in de border, onder bomen heesters planten, een plekje geven langs de vijverrand of op het terras of balkon in een mooie pot. De veelzijdige plant kan zowel solitair als in groepen toegepast worden en leent zich er ook goed voor om gecombineerd te worden met andere bloeiende vaste planten en siergrassen. De juiste plantdichtheid is 5 tot 7 stuks per vierkante meter. Ben je klaar met de aanplanting van de halfschaduw varens? Geef de jonge planten dan voldoende water.

Lees meer

call us icon

Neem contact op: 0344 22 81 00