Camelia
Er zijn maar weinig sierheesters die én wintergroen zijn én rijkelijk bloeien. Met een Camelia, ook wel Japanse Roos genoemd, heb je dus een echte winnaar te pakken! De grote, rozetvormige bloemen bloeien al vroeg in het voorjaar en knallen eruit met hun prachtige rode of roze kleur. Door de exotische bloemen en wintergroene, glanzende bladeren geeft de Camelia veel kleur en sfeer in je tuin.

Camelia

Van hoog naar laag sorteren

Camelia

Van hoog naar laag sorteren
 

“Ik ben opgegroeid tussen de bomen, de passie zit diepgeworteld en dat wil ik graag delen”.

De 4 onmisbare elementen voor een bloeiende tuin:

small bg

Goede grond. Onze bomen en planten groeien op in dé kwekerijen-streek van Europa.Hier liggen de wortels van sterke gezonde bomen en planten.

small bg

Voldoende water en voeding. Onze bomen en planten wanen zich in een 5-sterren hotel. Haute-nature, bij ons krijgen ze de beste zorg.

small bg

Zon, frisse lucht een heerlijk briesje. Onze bomen en planten hebben niks te klagen in Lienden. Het is hier goed toeven.

small bg

Liefde. Wij geven iedere dag 110% liefde aan onze bomen en planten. En daar krijgen wij een heleboel liefde voor terug.

Camelia kopen

De Camelia, die de botanische naam Camellia draagt, is een groenblijvende heester met een spectaculaire bloei. De sierstruik is afkomstig uit het Verre Oosten, veelal uit Japen en China. Het geslacht telt maar liefst 100 tot 250 soorten Camelia planten en vele cultivars. Als één van de vroegste lentebloeiende (of late winterbloeiende) soorten bloeien de exotische planten uitbundig met grote, opvallende bloemen. De rozetvormige bloemen komen – afhankelijk van de soort en cultivar – voor in de kleuren wit, roze, geel, paars en rood. In het brede assortiment van Bomenenzo is er altijd wel een Camelia (Camellia) die past in jouw tuin, zoals de Camellia japonica (Japanse roos) en de Camellia sasanqua (herfstcamelia). Een Camellia kopen bij Bomenenzo is makkelijk en voordelig én je bent verzekerd van een goede kwaliteit. Het donkergroene en glanzende blad van de sierheester is afwisselend geplaatst en blijft jaarrond aan de wintergroene heester hangen. Door de kleurrijke bloemen en groene bladeren het hele jaar door, brengt de bloeiende vaste plant veel kleur en sfeer in je tuin. Na de bloei verschijnen droge, roodbruine doosvruchten met zaden, die vanwege de ronde vorm en kleur op sierappeltjes lijken. Niet alleen is de Camelia een prachtige blikvanger, ook is de bloeiende plant gemakkelijk te verzorgen: een Camelia snoeien is in principe bijvoorbeeld niet nodig. Camelia (Camellia) planten variëren in grootte en kunnen een totale hoogte van 2 meter tot 20 meter bereiken, afhankelijk van de soort. Voor kleine tuinen vind je gemakkelijk een fijne heester – zoals de Herfstcamelia (Camellia sasanque) – en voor grote tuinen vind je kleine tot middelgrote bomen – zoals de Camellia reticulata. Plant een fleurig exemplaar als solitair heester op een beschutte plek in de lichte schaduw of plaats een Camelia als kuipplant op een mooie plek.

Camelia verzorgen

Camellia bomen en struiken, zoals de Camellia japonica (Japanse Roos) en Camellia sasanqua (herfstcamelia), houden niet van droogte en hebben daarom voldoende water nodig. In maart en in mei / juni kun je de bloeiende plant bemesten met organische mest om de groei en aanmaak van nieuwe bloemknoppen van je Camelia te bevorderen. Staat je bijzondere boom of plant in bloei? Schud dan elke dag eens aan je Camelia struik. De verwelkte bloemen vallen er dan af en zo houd je je sierheester een lust voor het oog. Let erop dat je hierna, wanneer de knopvorming op gang komt, geen mest geeft en maar weinig water om dit proces niet te verstoren. Een Camelia snoeien is niet of nauwelijks nodig, omdat de groenblijvende struik langzaam groeit. Op een beschutte plek zijn Camellia’s winterhard, maar zeker voor jonge soorten planten geldt dat de meeste planten in de winter extra bescherming kunnen gebruiken. Daarom dek je de jonge sierheester bij strenge vorst het best af met een vliesdoek of verplaats je de plant in pot of boom in pot naar een vriesvrije plek. Ook kun je in de herfst een dikke laag bladeren als bescherming tegen de kou aanbrengen rondom de heester.

Camelia water geven

Heb je jouw sierheester of kleine boom aangeplant? Direct na de aanplanting en in de eerste periode na de aanplanting geef je jonge boom of struik voldoende water, zodat de wortels aan de bodem kunnen wennen. De Camellia (Camelia) staat erom bekend niet van droogte houden. De exotische plant met het tropische uiterlijk heeft veel regen nodig en wanneer deze niet valt, is voldoende water geven belangrijk. Zeker in de zomer geef je de bloeiende vaste plant regelmatig water, bij voorkeur opgevangen regenwater, zodat je mooie Camelia niet uitdroogt. Ook de rest van het jaar houd je goed in de gaten of de grond voldoende vochtig is. In de herfst volstaat doorgaans één keer per week water geven en in de winter één keer per maand.

Camelia snoeien

Doordat Camelia planten langzame groeiers zijn, is snoei niet of nauwelijks nodig. Dit geldt zeker voor de eerste jaren. De makkelijke plant verdraagt snoei overigens wel. Mocht je dit toch graag willen doen, snoei je Camelia dan direct na de bloei. Je Camelia snoeien doe je door uitstekende takken terug te snoeien. Ook kun je een derde deel van de bloemknoppen verwijderen; hierdoor krijgen de achtergebleven bloemknoppen meer voedsel en dus energie om te groeien en bloeien. Het resultaat hiervan is grote bloemen in het vroege voorjaar. Wil je je Camellia snoeien? Zorg ervoor dat je altijd schoon en scherp tuingereedschap gebruikt om ziekten en plagen geen kans te geven.

Camelia planten

Een Camelia planten kan het hele jaar door, mits het niet vriest. Plant je jouw sierheester in de volle grond, let er dan op dat je deze nooit op het oosten plant. De bladeren zullen hier namelijk uitdrogen door de winterse ochtendzon. Een standplaats op het westen of zuiden is het meest ideaal. De Camelia verkiest een humusrijke, licht zure grond, die altijd licht vochtig is. Door gebruik te maken van speciale aanplantgrond, zoals Vivimus universeel, zorg je voor een voedzame en luchtige bodem, waarin overtollig water wordt afgevoerd. Aangezien de wintergroene struik niet van strenge vorst houdt, is een beschutte plek uit de koude wind ttvoor de Camelia in de tuin belangrijk. De voorkeur gaat uit naar een plek in de halfschaduw/ lichte schaduw; Camelia’s hebben zon nodig om te bloeien, maar drogen snel uit in de volle zon. Heb je een terras of balkon waar je de blikvanger wil laten stralen? Dat kan ook naast een standplaats in de kleine tuin of grote tuin. Let er dan wel extra goed op dat de bodem van je plant in pot vochtig blijft om uitdroging te voorkomen. 

Tip: De aanplanting van jouw planten en bomen kun je ook aan de professionals van Bomenenzo overlaten. Zij zorgen ervoor dat jouw planten en bomen worden geleverd én geplant op de juiste manier. Ideaal! Hulp nodig? Kijk voor extra informatie op de website en/of neem contact met ons op voor de mogelijkheden.

 

Lees meer

call us icon

Neem contact op: 0344 22 81 00