Bolesdoorn

Acer platanoides 'Globosum'

v.a.: € 89,50

Formaat
Stamomtrek 10-12cm, Stamhoogte 200-220cm, Totaalhoogte 250-300cm
€ 89,50
Stamomtrek 12-14cm, Stamhoogte 200-220cm, Totaalhoogte 260-280cm
€ 127,50
Stamomtrek 14-16cm, Stamhoogte 220cm, Totaalhoogte 260-280cm
€ 169,50
Stamomtrek 16-18cm, Stamhoogte 220cm, Totaalhoogte 260-280cm
€ 265,00
Prijs totaal
delivery icon

Gratis thuis bezorgd vanaf € 300
Een kleinere bestelling brengen we bij jou thuis voor 15,00.

Stel een vraag

De Bolesdoorn is een zeer geliefde bolboom. Zijn prachtig gevormde bladeren zijn bruinrood bij de uitloop en verkleuren later naar donkergroen. In april geniet je ook nog van kleine geelgroene bloemetjes.

Onze voordelen:

Wil je jouw tuin verrijken met een mooi, compact boompje? Door zijn mooie kroon, diversiteit in kleuren en sterke karakter is de Bolesdoorn of Kogelesdoorn een zeer fijne aanwinst. De Acer platanoides 'Globosum' dankt zijn bolvorm niet aan snoei, maar ontwikkelt deze van nature. In de eerste jaren is de kroon rond en op latere leeftijd wat breder en meer afgeplat. Naast de compacte kroon, is de Bolesdoorn aantrekkelijk vanwege de handvormige bladeren, die een dicht bladerdek vormen en als een natuurlijke parasol fungeren. Bij het uitlopen is het blad iets bruinrood, later helder- tot donkergroen en in de herfst kleurt het van roodgeel naar intens geel. De Bolesdoorn is hierdoor een kleurrijke aanvulling op de herfsttuin! Na de herfstverkleuring laat het bolvormige boompje zijn bladeren vallen, maar gelukkig is de Acer wel zeer winterhard. In april, nog voor de bladvorming, komen trosjes geelgroene bloemetjes tevoorschijn, waar bijen erg blij mee zijn, omdat er op dat moment nog weinig ander voedsel te vinden is. De langzaam groeiende Bolesdoorn wordt tussen de vijf en zeven meter hoog en kan zo’n zes meter breed worden. Ook voor een relatief kleine tuin is de compacte boom geschikt. Daarnaast is deze Acer goed te gebruiken langs een tuinpad, oprit of langs lanen, gezien de sterke boom verharding verdraagt.

Lees meer

Om de Bolesdoorn hoef je je gelukkig niet snel zorgen te maken: de boom is zeer sterk en winterhard en verdraagt droogte. Ook vereist de Acer platanoides 'Globosum' weinig onderhoud. Snoeien bijvoorbeeld is in principe niet nodig, omdat de Bolesdoorn van nature in een mooie afgeplatte bolvorm groeit. Het wordt wel goed verdragen en als je wilt kun je de Acer daarom prima snoeien. Doe dit nooit tussen december en mei, want dan komt de sapstroom op gang en kan snoei bloeding veroorzaken. Een Kogelesdoorn snoei je daarnaast beter niet in de kroon. Alleen takken bij de stam kun je wegsnoeien om de hoogte, waarop de kroon begint, te bepalen. Verder knip je kruisende of in de weg zittende takken het best terug. Vind je de bol te groot worden? Dan kun je de Acer platanoides 'Globosum' knotten (takken tot kort op de stam terugsnoeien) tussen september en januari.

Lees meer

Na het aanplanten van de Acer platanoides 'Globosum' geef je de nieuwe boom water. Een nieuwe boom heeft in de eerste periode genoeg water nodig om goed te kunnen wortelen en aan te slaan. Hierna, als de Bolesdoorn goed geworteld is, hoef je alleen bij langdurig warm en droog weer nog extra water te geven. De Acer verdraagt droogte en gedijt op elke niet te natte grond. Een goed doorlatende bodem, die overtollig water gemakkelijk afvoert, is dus een vereiste.

Lees meer

De Bolesdoorn is door zijn compacte vorm de ideale boom voor relatief kleine tuinen, mits deze hier voldoende ruimte heeft om een bolvormige kroon te kunnen ontwikkelen. Ook is het een geschikte boom om in te passen in een terras of aan te planten langs een tuinpad, oprit of laan, omdat de Acer verharding en uitlaatgassen verdraagt. Het is een sterke, zeer winterharde en makkelijke boomsoort, die zich thuis voelt op iedere niet te natte bodem en een standplaats in de zon of halfschaduw. Natte voeten in de winter remmen de groei of kunnen zelfs funest zijn voor de mooie Bolesdoorn. We raden daarom aan om gebruik te maken van speciale aanplantgrond, waar de bodem lekker luchtig/goed waterdoorlatend van wordt. Daarnaast bevat deze grond de juiste voedingsstoffen voor een goede start. Ben je klaar met de aanplanting? Geef de jonge boom dan voldoende water.

Lees meer
Schrijf uw eigen review
U plaatst een review over:Bolesdoorn
Uw waardering
Wat iedereen wil weten:
Een stamhoogte van 120, betekend dit ook de hoogte van de stam? Dus de kruin begint boven de 120 cm. Dit lijkt mij het geval, maar ik wil het vooral zeker weten. Verder is het mogelijk om nu een boom te planten? Nicolette

De stamhoogte betekend de hoogte van de stam, tussen de wortels en de kruin. Zie afbeelding. Bomen in pot kunnen het hele jaar door geplant worden. Houdt er wel rekening mee dat bij hoge temperaturen de boom meer water nodig heeft.

Staat jouw vraag er niet tussen? Niet getreurd, stel hem aan ons!