Kurkeik

Quercus suber hoogstam

v.a.: € 205,00

Formaat
Stamomtrek 10-12cm
Tijdelijk niet leverbaar
€ 205,00
delivery icon

Gratis thuis bezorgd vanaf € 300
Een kleinere bestelling brengen we bij jou thuis voor 15,00.

Stel een vraag

Wauw, wat een plaatje! Kurkeik of Quercus suber is een groenblijvende boom met een decoratieve stam. De boom groeit langzaamaan een dikke bast van kurk met diepe groeven, dit zorgt voor een prachtig plaatje.

Onze voordelen:

Creëer een mediterrane sfeer in je tuin met de Kurkeik (Quercus suber). Geliefd is de hoogstam boom om zijn grillige groei, wintergroene karakter en decoratieve stam. De Kurkeik dankt zijn naam aan de dikke bast van kurk met diepe groeven, die de eikenboom zijn unieke uiterlijk geeft. Voor de Quercus suber geldt: hoe ouder de boom, hoe mooier de bast. De schors is prachtig grijsbruin en eenmaal ontschorst is de stam warm roodbruin. Niet alleen is de kurkbast een mooi plaatje, het beschermt de Kurkeik ook tegen vorst en maakt de boom dus beter winterhard. In zachte winters behoudt de eik zijn bladeren, wat het een kleurrijke aanvulling op de wintertuin maakt. Het blad is ovaal, glanzend grijsgroen tot donkergroen en aan de onderzijde viltig en grijswit. Een Kurkeik kan het hele jaar bloeien – al is de bloei onopvallend – waardoor op verschillende momenten eikels te bewonderen kunnen zijn, die de bloei opvolgen. Verder heeft de sierboom een grillige, koepelachtige groeiwijze met kronkelende takken. Kortom, de Kurkeik heeft genoeg bijzondere en aantrekkelijke eigenschappen om de show te stelen in je tuin! De mediterrane boom is bovendien functioneel, doordat deze een heerlijk schaduwplekje in je tuin creëert. Voor de Quercus suber is wel een middelgrote tot grote tuin nodig, aangezien de hoogstam boom gemiddeld zo’n 8 meter hoogt in Nederlandse tuinen. Je kunt de langzaam groeiende eikenboom ook lager houden (zo’n 4,5 meter) door middel van snoei.

Lees meer

De Kurkeik is makkelijk in verzorging en daarom geschikt voor iedere tuinier. De mooie boom heeft een dikke kurkbast, die als een jas fungeert in de winter en de boom beschermt tegen vorst. Het maakt deze mediterrane boom beter winterhard dan bijvoorbeeld de Olijfboom. Jonge Kurkeiken hebben echter nog niet zo’n dikke laag kurk om zichzelf te beschermen en zijn daarom gevoeliger voor vorst. In een strenge winter adviseren we daarom de jonge boom in te pakken. De langzaam groeiende Kurkeik hoeft in principe niet gesnoeid te worden. Alleen als je de boom te groot vindt worden voor de tuin kan dit wel. Door middel van snoei in het voorjaar is de Quercus suber op zo’n 4,5 meter te houden. Let erop dat je de mooie robuuste vorm intact houdt!

 

Lees meer

Heb je de Kurkeik geplant? Een nieuwe boom heeft water nodig om te kunnen wortelen en aan te slaan. Daarom geef je in de eerste periode regelmatig water. Eenmaal goed geworteld en gegroeid, hoef je alleen tijdens langdurig droge periodes nog extra water te geven. Voor de Kurkeik mag de grond wat droger zijn. Een goed doorlatende bodem is essentieel, want deze boom staat niet graag te nat.

 

Lees meer

Door de grillige groei, wintergroene tooi en bijzondere kurkbast, is de Quercus suber een prachtige aanwinst voor iedere (middel)grote tuin. Als solitair komt de middelgrote boom het best tot zijn recht, op een centrale plek, waar de eyecatcher de aandacht krijgt die hij verdient. Graag staat de Kurkeik op een beschutte plek uit koude wind. Wat de grondsoort betreft stelt de groenblijvende boom weinig eisen, al krijgt een klei- of zandgrond de voorkeur. De Kurkeik mag op een iets droge, kalkhoudende grond worden geplant. Zorg er in ieder geval voor dat de bodem goed doorlatend is, want van natte voeten houdt deze eik niet. Door gebruik te maken van goede aanplantgrond, creëer je gemakkelijk een luchtige bodem. Geef na de aanplanting water, zodat de jonge Kurkeik aan de bodem kan wennen en goed kan gaan wortelen.

Lees meer
Schrijf uw eigen review
U plaatst een review over:Kurkeik
Uw waardering
Wat iedereen wil weten:
No Questions
Staat jouw vraag er niet tussen? Niet getreurd, stel hem aan ons!