Stadstuin inspiratie

Heb jij een stadtuin? In een stukje groen midden in de stad is het heerlijk om even te ontsnappen aan het drukke stadsleven. Ook al zijn stadstuinen vaak klein, als je creatief bent kun je ook met een bescheiden buitenruimte groots uitpakken. Wil jij jouw stadstuin omtoveren tot groen paradijsje? Een slimme inrichting is de sleutel tot succes. We zetten graag diverse ideeën, tips en voorbeelden voor je op een rij voor stadstuin inspiratie, maar ook voor een gezellig dakterras of sfeervol balkon in de stad.  

Maak een wensenlijst

Voordat je met een ontwerp aan de slag gaat, bepaal je hoe je je tuin graag wilt gebruiken. Aan welke functies moet je stadstuin voldoen? Wil je dat het een oase van rust is, dat het een kindvriendelijke tuin wordt, dat je er heerlijk kunt dineren met dierbaren, kunt tuinieren, zonnen of een moestuin kunt bijhouden? Wellicht heb je meerdere wensen. In een stadstuin zul je vanwege de ruimte waarschijnlijk keuzes moeten maken. Denk daarom vooraf goed na wat voor jou onmisbaar is in je mooie stadstuin en reserveer hier ruimte voor.

 

Wat voor stadstuin past bij jou?

Vervolgens denk je na over de stijl. In een kleine tuin, zoals een stadstuin, is het aan te raden om één stijl door te voeren. Wanneer je meerdere stijlen gaat mengen, oogt een kleine tuin al snel rommelig. Trek bijvoorbeeld de stijl van je huis door naar je stadstuin om het plaatje compleet te maken. Je kunt onder andere kiezen voor een landelijke tuin met veel natuurlijke materialen en romantische bloemen, voor een Bohemian tuin met knusse zitjes, voor een kleine moderne tuin met grote tegels en strakke plantenbakken, of voor een botanische tuin met veel exotische planten. Doordat stadstuinen vaak aan alle kanten omsloten zijn gedijen exotische planten en Mediterrane planten hier erg goed. Houd jij van dit soort planten? Doe hier dan je voordeel mee! 

 

Slimme tips voor het inrichten van een stadstuin

Wanneer je na hebt gedacht over de functies en stijl, kun je je ontwerp vorm gaan geven en gaan denken over je tuin inrichting. Om alles uit je tuin te halen en deze optisch groter te laten lijken, geven we je graag kleine tuin ideeën en tips voor stadstuin inspiratie.

  • Pak het in een kleine tuin groots aan

Het is een vergissing om een kleine tuin te ontwerpen alsof het een grote tuin is, maar dan alles in klein formaat te kiezen. Met veel kleine elementen oogt een tuin snel rommelig, dus denk gerust groot! Kies in een kleine tuin voor een paar grote elementen, zoals een grote vaste plantenbak of een fraai boompje. Ook wat de bestrating betreft is het slim om voor grote tegels te kiezen, waardoor de tuin optisch groter lijkt. 

  • Creëer hoogte en diepte 

Als je maar een paar vierkante meter hebt, geldt: heb je geen ruimte op de bodem, dan ga je de lucht in! Door omhoog te werken lijkt je tuin direct groter. Verticaal tuinieren, zoals dit ook wel wordt genoemd, biedt kansen voor groen in een kleine tuin. Met een pergola of boom breng je bijvoorbeeld hoogte aan. Vaak wordt gedachten dat bomen niet besteed zijn voor kleine tuinen, maar dat is niet waar. Lees verderop wat voor soort bomen geschikt zijn voor de stadstuin. Door hoge elementen te combineren met lage elementen krijg je niveauverschillen en ontstaat er ruimte en diepte in je tuin. Jouw stadstuin wordt zo een stuk dynamischer en interessanter! Naast een boom of pergola kun je verhoogde borders, houten vlonders, een verzonken terras of verhoogd gazon aanleggen. Wil je de diepte van je tuin accentueren? Denk dan ook na over langwerpige materialen, zoals langwerpige planken of tegels. Leg je deze in de lengte, dan lijkt je tuin automatisch dieper. 

  • Bewaar de rust 

Ook voor kleuren geldt dat je het beter niet te bont kunt maken in een kleine tuin. Je tuin oogt groter als je het bij één bij elkaar passend kleurenpalet houdt. Combineer bijvoorbeeld verschillende tinten groen met elkaar of voeg blauwe accenten toe (blauw creëert diepte). Het inrichten van een kleine tuin doe je het best door te werken zachte, lichte kleuren. Zo bewaar je de rust. 

  • Varieer in textuur

Daartegenover mag je in texturen gerust variëren. Sterker nog: dit maakt je stadstuin direct een stuk spannender. Ga voor diverse soorten beplanting en combineer deze – afhankelijk van je stijl en ruimte – met bestrating in de vorm van tegels, grind en een houten vlonder bijvoorbeeld. We adviseren om verschillende soorten groen terug te laten komen: bodembedekkers, vaste planten, bloemen, struiken en als het past een boom(pje). In een stadstuin zie je vaak een betegelde ondergrond. Heb je de mogelijkheid om tegels eruit te halen? Doe dit dan zonder twijfel. Door tegels te vervangen door planten creëer je niet alleen meer kleur en sfeer, maar zorg je ook voor meer verkoeling, een betere afwatering en maak je vlinders, bijen en andere insecten blij. Kun je echt geen heester planten of border aanleggen? Ga dan voor gezellige planten in potten. Dit geldt ook als je een balkon hebt. 

  • Creëer een fijne zithoek

Iets wat onmisbaar is in je stadstuin, is een mooie zitplek. Hoe kun je anders van je fijne tuintje genieten? Waar je in een grote tuin gemakkelijk meerdere zithoeken kunt creëren, zul je in een kleine tuin keuzes moeten maken. Het is afhankelijk van wat je in je stadstuin wilt doen wat voor tuinmeubels je kiest. Wil je graag ontspannen, zonnen of lekker buiten kunnen eten? Kijk of je ruimte hebt voor één of twee plekken. Heb je de ruimte voor twee, dan kun je één gedeelte van je tuin omtoveren tot eethoek en één gedeelte tot loungehoek. Afhankelijk van de ruimte en stijl kies je bijvoorbeeld voor een bistro setje, zwevende bank/vaste bank, kleine tuinset of comfortabele tuinstoelen. Kies je relaxstoelen, kijk dan of je deze weer in kunt klappen of opbergen. Een hangmat bijvoorbeeld is ook een leuke en praktische toevoeging voor de stadstuin: je kunt er heerlijk in ontspannen en hem daarna weer opbergen. Bij een tuinset is het slim om voor een bankje te kiezen dat je onder de tafel kunt schuiven als je weer naar binnen gaat. Ook een ingebouwde houten bank tegen de muur met opbergruimte is een slimme keuze. Denk tot slot na over schaduw. In een stadstuin, die vaak volledig omsloten is, kan het in de zomer snel warm worden. Kijk daarom of je een kleine overkapping kunt maken of kies bijvoorbeeld voor een pergola. Een pergola kun je prachtig laten begroeien met klimplanten, super sfeervol! 

  • Van binnen naar buiten

Waarom zou je je tuin niet meer betrekken bij je woonkamer of andersom? Integratie van binnen naar buiten is altijd een goed idee, maar zeker bij een kleine stadstuin. Kies voor een glazen schuifpui, harmonica deuren of volledig openslaande deuren. Zo wordt je tuin onderdeel van je huis en creëer je als het ware één grote relaxruimte. Trek de stijl van je woonkamer door naar je tuin om dit te versterken.

  • Decoreren maar!

Je hebt niet veel ruimte nodig om van je tuin een gezellige plek te maken. Verlichting is bijvoorbeeld een belangrijke factor om sfeer te brengen in de tuin. In een stadstuin kun je kiezen voor een romantische lichtsnoer in de boom, lantaarns, kaarsen of fakkels. Om ruimte te besparen zijn wandlampen ook een goed idee. Wil je ’s avonds letterlijk meer warmte? Zet dan een vuurkorf neer voor knusse zomeravonden en kleed je loungehoek aan met mooie sierkussens en fijne kleedjes. Verder kun je je stadstuin opfleuren met bloempotten in verschillende kleuren en maten en kun je kiezen voor een klein waterelement. Water zorgt voor een dynamisch en levendig effect. 

 

Maak van je stadstuin een groene oase

Ook een kleine tuin kun je omtoveren tot groen paradijsje. Een groene stadstuin is om diverse redenen een goed idee. Het zorgt voor kleur en sfeer, laat je een echt buitengevoel ervaren, zuivert de lucht, verwelkomt vlinders en bijen, zorgt voor verkoeling op warme dagen en voor een goede afwatering. Kortom: redenen genoeg om voor groen te gaan! Benieuwd hoe je in een stadstuin op een slimme manier groen kunt aanbrengen? Lees dan snel verder voor stadstuin inspiratie/kleine tuin inspiratie. 

  • Verticaal tuinieren

Verticaal tuinieren: bij uitstek de oplossing voor kleine, smalle tuinen. Dit houdt in dat je letterlijk omhoog tuiniert. Als je geen ruimte hebt op de bodem, dan maar tegen je muur of schutting gebruiken! Je creëert bijvoorbeeld een plantenwand, waar ‘gewone’ planten verticaal tegen je tuinafscheiding groeien. Je kunt kiezen voor vaste planten of bijvoorbeeld een eetbare kruidenwand maken. Wees creatief! Verticale tuinen zijn goede vervangers voor borders of plantenbakken op de bodem, die stiekem veel ruimte in beslag nemen. Heb je wel een strook tegen je muur of schutting over? Dan is een fraaie klimplant, zoals de Blauwe Regen of Klimop, een fantastische aanvulling. Je zegt hiermee gedag tegen een saaie tuinafscheiding en zorgt ervoor dat de stenen muren niet zo op je af komen en je stadstuin groter lijkt. Ook leibomen, bijvoorbeeld fruitbomen, zijn perfect om tegen stenen muren of houten schuttingen te zetten. Ze blijven smal en passen daardoor ook in kleine tuinen. Het is de ideale boom om hoogteverschillen te creëren in je stadstuin. Tot slot kun je kiezen voor een groene haag. In een stadstuin is een privacy vaak een dingetje en is goede tuinafscheiding gewenst. Met een wintergroene heg creëer je jaarrond privacy én extra ruimte voor groen. Ook dempt een groene tuinafscheiding geluid beter dan bijvoorbeeld een omheining van hout. 

  • Een kleurrijke border doet veel

Heb je ruimte voor een border? Super! Met een kleurrijke border fleur je je stadstuin direct op en maak je je buitenruimte aantrekkelijk voor vlinders, bijen en andere insecten. Hierdoor wordt je tuintje automatisch levendig en gezellig. In een stadstuin kun je beter één zijde inrichten voor een weelderige border en de andere zijde voor bestrating, voor je terras of als looppad. In een stadstuin is vaak geen plaats voor een border aan beide zijdes van het terras. Of dit is maar een heel dun strookje groen. In dat geval adviseren we voor één bredere border te gaan, waar planten meer ruimte hebben om in te groeien en beter tot hun recht komen. Laat je stadstuin het niet toe om een border aan te leggen of heb je een balkon? Kies er dan voor om diverse plantenbakken en bloempotten in groepen bij elkaar te zetten.

  • Sfeervol rustig

In het ontwerp van een stadstuin kun je veel planten integreren. Het advies luidt hier wel de rust te bewaren als het gaat om kleur en verscheidenheid. Zoals eerder al aangehaald, komt het de sfeer en rust in je tuin ten goede als je kiest voor een passend kleurenpalet. Ook wat de beplanting betreft, kun je beter een aantal planten vaker terug laten komen in plaats van veel verschillende typen planten te kiezen. Grote elementen, zoals een heester of boom, mogen niet ontbreken om je tuin body en een dynamisch effect te geven. 

  • Maak je tuin het hele jaar aantrekkelijk

Zorg ervoor dat je het hele jaar van een mooie tuin kunt genieten. Dit doe je door te kiezen voor planten met verschillende eigenschappen. Plant bijvoorbeeld wintergroene planten aan, die je stadstuin ook in de winter een kleurrijk accent geven. Kies daarnaast in een border of gemengde plantenbak voor bloemen met verschillende bloeitijden. Wanneer de ene plant is uitgebloeid, geniet je van de volgende. Verder kun je mooie herfstkleuren aan je tuin toevoegen met een boompje of heester dat gele, oranje of rode tinten laat zien deze tijd van het jaar. Lees verder en kom erachter welke planten geschikt zijn voor een stadstuin.

 

Planten voor de stadstuin 

Heb je ruimte gecreëerd voor groen? Ontdek hieronder welke planten, heesters en bomen goed in een stadstuin passen. Kies vervolgens welke soorten bij jouw stijl, kleurenpalet en onderhoudsvoorkeuren, en maak je ontwerp compleet! Kijk wel nog even goed of jouw favorieten wel passen in je tuin als het gaat om de standplaats en bodem. 

  • De juiste planten

Planten maken je tuin levendig en boeiend. In een kleine stadstuin moet je keuzes maken als het gaat om beplanting; je kunt nu eenmaal niet alles kwijt. Om deze reden is het slim om vooral voor vaste planten te kiezen, waar je jaren plezier van hebt. Daarnaast kies je het best planten met een lange bloeitijd. Denk bijvoorbeeld aan bloeiende vaste planten als de Geranium, Duizendknoop, diverse soorten Vlambloemen, Vetkruid en langbloeiende siergrassen, die kleur geven aan je herfsttuin. Ook bodembedekkers, zoals de groenblijvende bodembedekker Kleine Maagdenpalm, zijn een fijne aanwinst voor de stadstuin. Met bodembedekkers geef je je tuin niet alleen kleur, je gaat er ook onkruidgroei mee tegen. Perfect voor de kleine onderhoudsvriendelijke stadstuin! In een border kun je bloemen perfect combineren met wintergroene planten, bodembedekkers, siergrassen en heesters. Heb je geen ruimte om ‘op de bodem’ te tuinieren? Kijk dan eens naar de mogelijkheden voor verticale tuinen. Ook kun je de hoogte in met klimplanten, zoals de Blauwe Regen, Clematis, Klimop of klimrozen. Dit zijn prachtige versieringen voor je tuinafscheiding en je creëert er direct hoogte en daarmee dynamiek mee in je tuin. Tot slot kun je natuurlijk ook bloemen en planten aanplanten in bloempotten en plantenbakken. Hiermee fleur je direct je terras of balkon op. 

  • De juiste heesters

In een stadstuin kun je prima grotere elementen toevoegen, zoals heesters. Van veel heesters bestaan ook kleine varianten, die net zo krachtig stralen. Denk aan de dwergvlinderstruik, maar ook aan kleine cultivars van de Rhododendron, Hosta en rozenstruik. Met dit soort heesters geef je je tuin volume én voeg je blikvangers toe aan je ontwerp.

  • De juiste bomen

Er wordt vaak gedacht dat bomen niet passen in een kleine tuin. Niets is minder waar: juist in kleine tuinen mag een boompje niet ontbreken. Met een boom creëer je hoogteverschil en laat je je tuin groter lijken. Voor een stadstuin zijn genoeg kleine alternatieven. Denk aan een bolboom, leiboom of zuilboom bijvoorbeeld, die compact blijven. Bij het kiezen van een boom moet je goed kijken of deze niet veel meer in de breedte zal groeien en hoe snel deze sowieso groeit. In een stadstuin ga je liever voor een langzaam groeiende boom. Deze zijn perfect voor een kleine onderhoudsvriendelijke tuin. Bomen die geschikt zijn voor dit type tuin zijn bijvoorbeeld de Sierappel Malus ‘Red Sentinel, Japanse esdoorn (bijvoorbeeld de Acer palmatum ‘Atropurpureum’) en het Krentenboompje. Zoek je een mooie kleine boom voor in een pot? Wat dacht je bijvoorbeeld van een Olijfboom of Citrusboom? Deze doen het goed in het microklimaat van een stadstuin. 

 

Meer stadstuin inspiratie

Tuin inspiratie opdoen lukt het best door te kijken naar andere tuinen. Bekijk onderstaande voorbeelden om kleine tuin ideeën op te doen voor extra inspiratie en te ontdekken wat er allemaal mogelijk is!

 

Hulp nodig? Kies voor een tuinontwerp op maat

Een kleine tuin inrichten, zoals een stadstuin of kleine patio tuin, kan best lastig zijn. Je hebt misschien een kleine ruimte, maar wel grote ideeën. Een goed ontwerp is daarom zeer belangrijk. Kunnen we je hierbij helpen? Bomenenzo is gespecialiseerd in het ontwerpen van droomtuinen. We denken graag met je mee en kunnen helpen met veel voorbeelden, inspiratie en handige tips. Vervolgens gaan we met liefde voor je aan de slag met een 2D-tuinschets of 3D-tuinontwerp op maat. Naast je stadstuin ontwerpen, behoort je op maat gemaakte stadstuin aanleggen tot de mogelijkheden. 

Terug

“Ik ben opgegroeid tussen de bomen, de passie zit diepgeworteld en dat wil ik graag delen”.

call us icon

Neem contact op: 0344 22 81 00