Voorbeeld tuinen met klimplanten

In een tuin tuinier je niet alleen horizontaal, maar ook verticaal. Dat doe je bijvoorbeeld met klimplanten. Een tuin met klimplanten is dynamisch en interessant. Klimplanten zorgen niet alleen voor hoogte in je tuin, maar zijn ook de perfecte planten om je saaie muur, schutting of een hekwerk mee op te fleuren. Ze nemen weinig ruimte in beslag, maar trakteren groots! Je kunt dus ook heel goed een kleine tuin met de mooiste klimplanten inrichten. Zie jij een tuin met deze sfeermakers wel zitten? Laat je inspireren door onze tips, ideeën en voorbeelden.

Blauwe regen in een landelijke tuin
Druivenstruik langs een betonnen muur met siergrassen

Een tuin met klimplanten inrichten: de voordelen en mogelijkheden

Waarom zou je klimplanten in je tuin integreren? Je leest het hieronder!

 • De hoogte in

Een tuin wordt dynamisch als deze hoogte- en diepteverschillen kent. Je kunt hiervoor bijvoorbeeld bomen combineren met lage vaste planten. Heb je een kleine tuin? Dan bieden klimplanten de perfecte oplossing voor gelaagdheid en een ruimtelijk gevoel. Het is een goede manier om verticaal te tuinieren en je tuin interessant te houden. Ook als je geen tuin hebt, maar enkel een balkon, zijn klimplanten een fantastische toevoeging om hoogte te creëren. Veel soorten doen het namelijk ook uitstekend in potten, zolang je ze steun biedt in de vorm van een klimconstructie zoals een obelisk of trellis. 

 • Vaarwel saaie afscheiding

Klimplanten zijn dé perfecte decoratie om een lelijke muur, schutting of hekwerk mee op te fleuren. Ook kun je klimplanten mooi tegen een pergola laten groeien. Stel je voor: hoe romantisch is het om onder een met rozen begroeide pergola te zitten? Met de omhoog groeiende planten verberg je gemakkelijk niet natuurlijke tuinelementen, zoals een stenen muur, en tover je je tuin om tot groene oase. Voor klimplanten is een smalle strook grond tegen een tuinafscheiding aan voldoende. Weinig ruimte nodig dus, maar toch veel groen!

 • Een mooi bedekt tapijt

Wist je dat er ook klimplanten zijn die je als bodembedekker toe kunt passen? Als klimplanten niet omhoog kunnen klimmen, groeien ze uit tot bodembedekker. Verschillende soorten kun je daarom ook goed gebruiken in plantenborder. Je zorgt zo niet alleen voor een mooi gekleurd tapijt, maar ook voor een onderhoudsvriendelijke tuin. Bodembedekkers vormen namelijk een dichte mat en geven onkruid geen kans. Ideaal! 

 • Sfeer, kleur en leven

Los van het feit dat je met klimplanten gemakkelijk een lelijke muur of schutting opvrolijkt, zijn klimplanten op zichzelf echte sfeermakers. Je hebt prachtige soorten met de mooiste bloemen, die veel kleur in je tuin brengen. Ook heb je wintergroene soorten, die je tuin in de koude maanden van kleur voorzien. Heb je een tuin met klimplanten, dan zul je veel dieren trekken. Dit soort planten bieden namelijk een goede beschutting en voedsel voor vogels en nuttige insecten als vlinders en bijen. 

 

Soorten klimplanten

Er bestaan diverse soorten klimplanten. Je vindt daarom altijd de juiste voor jouw tuin.  Klimplanten verschillen onderling niet alleen van elkaar in vorm, maat of kleur, maar op nog veel meer vlakken. Voordat je klimplanten gaat uitkiezen, is het belangrijk om het verschil tussen zelfhechtende klimplanten en rankende klimplanten te weten.

 • Zelfhechtende klimplanten

Dit type klimplant heeft geen ondersteuning nodig. Zelfhechtende klimplanten zetten zich met hun hechtwortels vast op de ondergrond, aan een muur of schutting. Ze zoeken dus zelf hun weg omhoog, wel zo makkelijk. Zelfhechtende klimplanten kunnen wel sneller gaan woekeren en moet je daarom zo nu en dan snoeien.

 •  Rankende kimplanten

Je hebt ook klimplanten die zich hechten door middel van ranken (uitlopers). De lange ranken krullen ze ergens omheen voor houvast. Rankende klimplanten hebben vaak wel wat ondersteuning nodig om te klimmen, bijvoorbeeld een klimrek, pergola of stuk gaas. Deze kun je bijvoorbeeld tegen een schutting of muur bevestigen. De kronkelende takken kun je – afhankelijk van of dat nodig is – met binddraad bevestigen aan het klimobject.

 

De mooiste klimplanten voor jouw tuin

Zelfhechtende klimplanten en rankende klimplanten heb je met bloemen, vruchten of een wintergroen karakter. Laat je verrassen door de vele mooie soorten en ontdek welke klimplanten het beste passen in jouw tuin!

 • Bloeiende klimplanten

Kan jouw tuin wel wat extra kleur gebruiken? Onderstaande bloeiende, geurende klimplanten zorgen voor een kleurexplosie, veel leven en vergroten de sierwaarde van je tuin enorm tijdens de bloeiperiode.

 • Blauwe Regen (Wisteria)

Deze prachtige klimmer bloeit uitbundig met grote bloemtrossen in de kleuren wit, roze of blauw. De Blauwe Regen (Wisteria) in bloei heeft een sprookjesachtig effect en is onmisbaar in de romantische tuin. Het is de perfecte snelgroeiende klimplant voor de pergola of houten schutting. In korte tijd zijn deze prachtig versierd met de Wisteria! 

 • Klimroos (Rosa)

Een andere klimplant die niet mag ontbreken in een romantische tuin is natuurlijk de klimroos (Roza). De prachtige geuren en kleuren maken deze klimplant zeer geliefd. Wie droomt er niet bij weg? Klimrozen zijn niet zelfhechtend en moet je daarom begeleiden tegen een klimrek, pergola of schutting. Ook zijn klimrozen geschikt voor aanplanting in pot.

 • Bosrank (Clematis)

De meest bekende bloeiende klimplant is de Clematis (Bosrank). De uitbundige bloei en talloze soorten en kleuren dragen bij aan zijn populariteit. De Clematis kun je perfect langs een klimrek begeleiden en combineren met bijvoorbeeld een groene klimplant als de Hedera. Het Clematis geslacht kent vroegbloeiende klimplanten en wintergroene klimplanten.

 • Passiebloem (Passiflora)

Heb jij een tropische tuin? Kijk dan eens naar de Passiebloem (Passiflora), zoals de Blauwe Passiebloem (Passiflora caerulea). Deze vaste plant heeft bijzondere bloemen in paarse, blauwe en witte tinten, die je tuin een exotisch tintje geven. De Passiebloem bloeit niet alleen exotisch, maar ook lang en uitbundig, en werkt als een magneet op vlinders en bijen. In een zachte winter heb je ook nog eens het geluk dat het blad kan blijven zitten. Zorg ervoor dat je de Passiebloem een klimsteun en beschutte plek biedt.

 • Klimhortensia (Hydrangea anomala petiolaris)

Hortensia’s zijn altijd goed! De prachtige bloemen passen in allerlei soorten tuinen en zorgen voor veel sfeer en kleur. Het plantengeslacht kent ook een klimsoort, de Klimhortensia (Hydrangea anomala petiolaris). Deze prachtige klimplant laat het sneeuwen met witte bloemetjes in de zomer, is zelfhechtend en perfect voor een onderhoudsvriendelijke tuin.

 • Kamperfoelie (Lonicera nitida)

Geef je tuin een vrolijke touch met de Kamperfoelie (Lonicera nitida). Deze mooie klimplant bloeit lang en uitbundig met oranje en roze bloemen, die heerlijk geuren. Afhankelijk van de soort behoudt de Kamperfoelie in de winter wel of niet zijn bladeren.

 • Klimfruit

Wil je een mooie klimplant, waar je letterlijk de vruchten van plukt? Dat kan! 

 • Klimdruif (Vitis)

Een bekende klimplant die vruchten geeft is de druif. Een klimdruif (Vitis) geeft niet alleen heerlijke druiven, maar ook gezellige bloemetjes. Laat de druivenplant op een zonnige plek tegen een muur of pergola klimmen en pluk er na de zomer heerlijke vruchten van!

 • Kiwi (Actinidia)

Zoek je een bijzondere klimplant? De kiwi (Actinidia) als klimplant is een toffe toevoeging voor een exotische sfeer in je tuin. Met de snelgroeiende klimplant geniet je van prachtige bloesem en na een paar jaar van heerlijke kiwi’s. Er bestaan zelfbestuivende soorten en soorten die een bestuiver nodig hebben.

 • Groenblijvende klimplanten

Met wintergroene klimplanten geniet je het hele jaar van kleur en privacy in je tuin. Deze populaire klimplanten houden hun bladeren namelijk ook in de winter vast. Er zijn verschillende groenblijvende klimplanten verkrijgbaar. Sommige bloeien ook nog eens!

 • Klimop (Hedera)

Veruit de bekendste groenblijvende klimplant is de Klimop (Hedera). Deze topper heeft geen steun nodig en bekleedt binnen no-time je schutting of muur. Ook is het een geschikte bodembedekker voor een mooi groen tapijt. Er bestaan diverse Hedera cultivars, van zowel de Grootbladige Klimop (Hedera hibernica) als Kleinbladige Klimop (Hedera helix), met stuk voor stuk decoratieve bladeren. Het is een makkelijke en sterke klimplant, die je voor een verrassend effect leuk kunt combineren met een bloeiende klimplant als de Blauwe Regen of Bosrank Clematis.

 • Toscaanse Jasmijn (Trachelospermum jasminoides)

Een klimplant die wintergroen is én bloeit? Dat bestaat zeker! De Toscaanse Jasmijn (Trachelospermum jasminoides), ook wel Sterjasmijn genoemd, is een rankende klimplant met schattige witte stervormige bloemetjes en wintergroene bladeren. De winterharde klimplant kun je tegen een schutting of gaaswerk laten klimmen, maar ook prima in een pot planten voor op het terras of balkon. 

Andere klimplanten waarvan wintergroene of semi-wintergroene varianten bestaan zijn bijvoorbeeld de Amerikaanse Sering en Clematis. In de webshop van Bomenenzo vind je klimplanten in talloze soorten, maten en kleuren: van wintergroene toppers tot sierlijke bloeiende blikvangers. Laat je online verrassen of breng een bezoekje aan onze kwekerij.

 

Zo houd je jouw tuin met klimplanten mooi

Ga je klimplanten aanplanten? Hiervoor heb je weinig ruimte nodig: een klimplant kan op een klein stukje grond al prima gedijen. Wel is het belangrijk dat klimplanten diep kunnen wortelen. Het is afhankelijk van de soort of deze graag in de volle zon, halfschaduw of schaduw staat. De Klimhortensia en Klimop verdragen bijvoorbeeld schaduw, maar de Klimdruif, Klimroos, Passiebloem en Clematis staan graag in de volle zon. Met name bloeiende klimplanten houden van een voedzame bodem. Geef bij de aanplanting en vervolgens jaarlijks in het voorjaar en de zomer extra voeding als boost. Bijna alle klimplanten zijn gelukkig winterharde planten en komen probleemloos de winter door. De Clematis montana ‘Rubens’ bijvoorbeeld kan temperaturen aan tot wel -28 graden Celsius. Er zijn echter soorten die graag beschut staan en bij strenge vorst wel wat bescherming kunnen gebruiken, zoals de exotische Passiebloem. Hoe vaak je moet snoeien hangt af van je gekozen klimplant. Snelle groeiers, zoals de Klimop en Blauwe Regen, moet je vaker snoeien dan langzame groeiers, zoals de Klimhortensia. Om optimaal van jouw vaste plant te genieten, raadpleeg je de exacte verzorginstructies op de desbetreffende productpagina. 

 

Doe inspiratie op

Doe vooral ook veel inspiratie op door te kijken naar voorbeeldtuinen. Welke tuinen spreken jou aan? Die met bloeiende klimplanten of veel groene klimplanten? Laat je verrassen en inspireren! 

 

Hulp nodig? Kies voor een tuinontwerp op maat

Als je hulp nodig hebt bij het realiseren van een tuin met klimplanten, staan we graag voor je klaar. Bomenenzo is gespecialiseerd in het kweken van topbomen, bloemen en planten, maar ook in het ontwerpen van tuinen op maat. We toveren dan ook graag jouw tuin om tot de tuin van je dromen! Een 2D-schets, 3D-tuinontwerp op maat of het aanleggen van je tuin met de mooiste klimplanten: het behoort allemaal tot de mogelijkheden. Vraag gerust vrijblijvend een kennismakingsgesprek en/of offerte aan.

Terug

“Ik ben opgegroeid tussen de bomen, de passie zit diepgeworteld en dat wil ik graag delen”.

call us icon

Neem contact op: 0344 22 81 00