Tuininspiratie met vormbomen

Zoek je een echte blikvanger voor in de tuin, maar heb je niet zo veel ruimte? Maak kennis met vormbomen. Een vormboom is een boom die in een bepaalde vorm groeit, is gekweekt en/of gesnoeid. Denk aan dakbomen, leibomen, blokbomen, boogbomen, zuilbomen, treurbomen en bolbomen. Een vormboom is ideaal voor als je schaduw of privacy wilt creëren, maar ook als je hoogteverschillen in je tuin wilt aanbrengen voor een dynamisch effect. Iedere vormboom heeft zijn eigen karakter en voordelen, waardoor je altijd de geschikte soort voor jouw tuin vindt. Lees verder en ontdek waarom vormbomen zo populair zijn en onmisbaar in de (kleine) tuin. Doe ook ideeën, tips en inspiratie op om vormbomen perfect te integreren in jouw droomtuin!

Strakke border met bolbomen
Tuin met Portugese laurier haag
Inspiratie leiplataan
Lei Amberboom langs oprit
Strakke tuin met siergrassen
Oude perenboom in cortenstalen bak
Voortuin met leibomen
Kleurrijke tuin met bolbomen
Borderbeplanting met blokbomen
Border met bolbomen en siergras
Inspiratie voortuin borders
Leibomen in de border
Dakbomen boven het terras
Kleine tuin met borders
Borderbeplanting groenblijvend
Dakbomen met Hortensia's
Oude perenbomen in border
Rode zuilbeuken langs de oprit
Landelijke villa met vormbomen
Oude fruitboom in border
Dakplataan op het terras
Leicarpinus bij vrijstaande woning
Oude leilinde bij vrijstaande woning
Knotwilgen aan het water
Quercus Robur
Leilinde langs de straat
Leicarpinus langs de oprit bij vrijstaand huis
Glansmispel op stam
Meerstammige Krentenboom op de oprit

Voordelen van vormbomen

Waarom zou je kiezen voor vormbomen in je tuin? 

  • Schaduw

Heb je behoefte aan meer schaduw in je tuin? Een heerlijke schaduwplek kun je gemakkelijk op een natuurlijke manier creëren; een parasol of afdak is hierbij overbodig. Dit doe je met behulp van een dakboom, ook wel parasolboom genoemd. De takken van een dakboom zijn op zo’n 200 tot 250 cm stamhoogte horizontaal geleid, waardoor een platte dakvorm ontstaat. Een dakboom neemt niet veel ruimte in beslag en oogt vele malen sfeervoller dan onnatuurlijke zonwering!

  • Natuurlijke afscheiding

Om inkijk tegen te gaan zijn leibomen de perfecte oplossing. Het zijn als het ware smalle hagen op een hoge stam, waarvan de takken horizontaal geleid zijn en een groen scherm vormen. Een leiboom neemt weinig ruimte in beslag en is daarom de perfecte natuurlijke afscheiding in grote tuinen én kleine tuinen.

  • Eyecatcher, ook voor de kleine tuin

Naast praktische voordelen, is een vormboom vooral ook een toffe blikvanger. De uitgesproken vorm trekt direct de aandacht. Het voordeel van vormbomen is dat niet ze niet hoger worden, alleen de stam kan dikker worden. Dit maakt het ook voor kleine tuinen een ideale boom op stam. Door met hoogteverschillen te spelen, creëer je een dynamisch effect in je tuin. Vormbomen zijn de perfecte bomen om ook in kleine tuinen de hoogte in te gaan! Hiervoor heb je niet per se grote bomen nodig.

Soorten, kleuren en maten

Vormbomen zijn ontzettend populair en het aanbod groeit alsmaar. Er is dan ook altijd wel een soort vormboom te vinden die matcht met jouw stijl, tuinformaat en doel. Bekijk hieronder de bekendste vormen en hun meest populaire soorten. De mooiste vormbomen kopen doe je via onze webshop!

 

  • Leibomen

Leibomen zijn al lang niet meer weg te denken uit Nederlandse tuinen. Het is de perfecte oplossing voor een natuurlijke afscheiding, waarmee je inkijk in je tuin of huis beperkt. Als je kiest voor groenblijvende leibomen profiteer je jaarrond van een groenblijvende haag. Je kunt leibomen namelijk goed naast elkaar planten, zowel in de voortuin als achtertuin. Een leiboom is op een bepaalde hoogte horizontaal geleid, waardoor een mooi groen scherm ontstaat. Het is eigenlijk een soort smalle haag op hoge stam. Doordat leibomen weinig ruimte innemen, zijn het ook perfecte kleine bomen voor de kleine tuin. Naast de praktische functie van een leiboom, is het een fraaie eyecatcher. Je hebt leibomen met decoratieve bladeren (bladverliezende en bladhoudende leibomen) en/of prachtige bloesem. De bekendste leiboom is de Leilinde. Andere soorten zijn de Leiplataan, Portugese Laurier, Lei conifeer, Steeneik, Magnolia boom (Magnolia grandiflora), Japanse Sierkers, Parrotia persica en Leibeuk (Groene Beuk en Rode Beuk). Ook oude fruitbomen vind je vaak in leivorm, zoals de oude perenboom ‘Gieser Wildeman’ en oude appelbomen Malus ‘Evereste’ en lei appelboom ‘Red Sentinel’ met sierappeltjes.

  • Dakbomen

Met een dakboom creëer je op een natuurlijke manier een heerlijke schaduwplek boven je terras. Dit type vormboom wordt niet voor niets parasolboom genoemd. Een dakboom wordt op een bepaalde hoogte horizontaal geleid, waardoor een plat scherm ontstaat. Zeg nou zelf: een groene, natuurlijke parasol (met bloemen) is toch veel gezelliger dan een stoffen parasol? Kies bijvoorbeeld voor dakbomen met mooie bladeren – zoals de Dak Carpinus betulus (Haagbeuk), Dak Photinia Glansmispel op stam (‘Red Robin’), Dak Moerbei of Dak Amberboom – of kies voor een spectaculaire bloeiende dakboom – zoals de Dakboom Toscaanse Jasmijn of Dak Blauwe Regen (Dak Blauwe Regen rond of vierkant). Ga je voor groenblijvende bomen, dan heb je jaarrond een dak boven je hoofd. Bekijk alle bomen in de webshop om jouw favorieten te vinden. 

  • Blokbomen

Heb of wil je een strakke, moderne tuin? Dan mogen blokbomen, ook wel kubusbomen genoemd, niet ontbreken. De strakke lijnen van deze bomen sluiten perfect aan bij andere strakke lijnen in je tuin. Een blokboom wordt geleid door een speciale metalen kubus, waardoor een groen blok ontstaat. Het is een prachtige eyecatcher, die je tuin een frisse en krachtige uitstraling geeft. Een veel gekozen toepassing van blokbomen is aanplanting langs een oprit. Van diverse soorten bomen kunnen blokbomen gecreëerd worden. Denk aan de Lindeboom, Veldesdoorn/ Spaanse Aak, Amberboom, Carpinus betulus (Haagbeuk kubus) en Fagus sylvatica (Groene Beukenhaag of Rode Beukenhaag).

TIP: Wil je ook strakke planten toevoegen aan je tuin? Neem dan coniferen in je ontwerp op. Verschillende soorten, zoals de Buxus sempervirens en Japanse Hulst (Ilex aquifolium), kun je in de mooiste vormen kopen of snoeien.

Boogbomen

Wat is er romantischer en idyllischer dan een boogboom in je tuin? Een boogboom wordt gekweekt door een plant aan een boogvormige, ijzeren frame te binden. Het biedt een groene doorkijk, doorgang of poort en is onmisbaar in een romantische tuin. De Haagbeuk en Beukenhaag (Groene Beukenhaag of Rode Beukenhaag) zijn hier geschikte soorten om boogbomen van te maken.

  • Bolbomen

Bolbomen zijn echte sfeermakers door hun vrolijke vorm. Dit type boom is meestal geënt op een onderstam, waardoor deze niet verder de hoogte in groeit en alleen de stam dikker wordt. Boven op de stam bewonder je een dichte bol van decoratieve bladeren. Bolvormige bomen zijn geschikt als kleine solitair, maar ook goed naast elkaar te planten aan de zijdes van een pad. Bekende soorten bolbomen zijn de Bolacacia, Bolesdoorn en Bolplataan. Mediterrane bomen in deze categorie zijn vaak een groenblijvende bolboom, denk aan de Bol Photinia (Glansmispel ‘Red Robin’), Portugese Laurier op stam (Prunus lusitanica) en Bol Olijfwilg (Elaeagnus ebbingei).

  • U-vorm bomen

Zoek je een vormboom met een zeer bijzondere en sierlijke vorm? Dan kom je uit bij een U-vorm boom. Een U-vorm boom wordt omhoog geleid in een (dubbel)rek, waardoor een unieke u-vorm ontstaat. Fruitbomen bijvoorbeeld zijn in deze vorm verkrijgbaar. Door de smalle vorm kun je zo ook in een kleine tuin of zelfs op een terras of balkon (als boom in pot) van een sfeervolle fruitboom genieten. Voorbeelden hiervan zijn de U-vorm Conference peer, Opal pruim en Elstar appel. Bekijk alle fruitbomen in U-vorm in de webshop. 

  • Zuilbomen

Heb je weinig ruimte? Kijk dan eens naar een zuilboom. Zuilbomen blijven smal, compact, groeien strak opgaand en vormen alleen korte takken aan de zijkanten. Hierdoor neemt de fraaie vormboom weinig ruimte in beslag, wat het een topper maakt voor kleine tuinen, langs een tuinpad of laan. De meest bekende zuilboom is de Zuilbeuk (Fagus sylvatica), verkrijgbaar in de kleuren groen, geel en rood (Fagus sylvatica ‘Atropunicea’ bijvoorbeeld). Andere leuke opties zijn de zuilvormige Amberboom, zuilvormige Japanse Sierkers, Italiaanse Cipres, zuilvormige Steeneik en zuilvormige Noorse esdoorn. 

  • Treurbomen

In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, zorgen treurbomen voor een glimlach op je gezicht. De sierlijke, lange, hangende takken vormen een bijzonder plaatje en maken van de treurboom een ware blikvanger in de tuin. Er bestaan treurbomen met mooi gekleurde bladeren, maar ook met prachtige bloesem en decoratieve vruchten. Laat je verrassen door beauty’s als de klassieke Treurwilg, sierlijke Japanse Sierkers in treurvorm, Treuriep, Treur Gouden regen, en Treur Malus (Sierappel).

 

Bepaal de stijl

Hierboven heb je verschillende soorten vormbomen voorbij zien komen. Welke kies je nou voor jouw tuin? Iedere vormboom heeft zijn eigen karakter en uitstraling. Een treurboom heeft een abstracte uitstraling en past daardoor mooi in speelse en romantische tuinen. Ook boogbomen matchen hiermee uitstekend door hun idyllische karakter. Symmetrische bomen aan de andere kant – zoals blokbomen, bolbomen en zuilbomen – worden vaker gekozen in strakke, moderne tuinen. Houd bij het kiezen van de juiste soorten vormbomen voor jouw tuin dus je gewenste stijl in gedachten. Maar kies uiteindelijk natuurlijk de soorten die jij mooi vindt!

 

Zo houd je jouw tuin met vormbomen mooi

Je wilt natuurlijk zo lang en optimaal mogelijk van je tuin met vormbomen genieten. Plant ze daarom allereerst zorgvuldig en zorg voor een gewenste standplaats (zon, half schaduw of schaduw) en luchtige, voedzame bodem. Hieronder lees je wat voor onderhoud volgt om de boom gezond en sterk te houden en de mooie vorm te behouden. 

  • Snoeien

Er zijn vormbomen die hun karakteristieke vorm te danken hebben aan snoei en/of het leiden van de takken, en er ook vormbomen die van nature in een specifieke vorm groeien. Tot de eerste categorie behoren leibomen, dakbomen, blokbomen, bolbomen en U-vorm bomen. Deze dien je regelmatig te snoeien om de mooie vorm te behouden. Het snoeien is niet moeilijk; je kort simpelweg uitstekende takken die de vorm verstoren in. Voor de meeste volwassen bomen volstaat eens of twee keer per jaar snoeien. Vaker snoeien is mogelijk voor een strakkere vorm. Raadpleeg voor de exacte snoei-instructies de productpagina van je gewenste vormboom. Vormbomen die van nature in een bepaalde vorm groeien zijn bijvoorbeeld zuilbomen. Deze hoef je niet te snoeien om ze mooi in vorm te houden en zijn dus erg onderhoudsvriendelijk.

  • Water en voeding

Net als andere bomen en vaste planten, groeien (en bloeien) vormbomen het best als ze voldoende water en voeding krijgen. In het voorjaar kun je een boom bemesten, zodat deze vol energie het nieuwe groei- en bloeiseizoen ingaat. Tijdens droge periodes en in de eerste periode na de aanplanting is regelmatig water geven van belang. Kijk ook hierbij naar de onderhoudsinstructies van je gewenste vormboom op de specifieke productpagina op de webshop hiervan.

Doe inspiratie op

Benieuwd hoe het plaatje samenkomt? Bekijk hieronder voorbeeldtuinen met vormbomen om nog meer ideeën en inspiratie op te doen. Op de foto’s zie je hoe vormbomen goed tot hun recht komen en tuinen op diverse manieren versterken. 

 

Hulp nodig? Kies voor een tuinontwerp op maat

Heb je hulp nodig bij het ‘vorm’geven van jouw tuin met vormbomen? Hier komen wij graag om de hoek kijken! Bomenenzo is niet alleen gespecialiseerd in het kweken van sterke en mooie vormbomen, maar ook in het ontwerpen en aanleggen van tuinen. Als je wilt denken wij graag met je mee over de tuin van je dromen. Interesse? Maak vrijblijvend kennis met ons en vraag een vrijblijvende offerte aan. Bekijk hier alvast meer informatie. 

Terug

“Ik ben opgegroeid tussen de bomen, de passie zit diepgeworteld en dat wil ik graag delen”.

call us icon

Neem contact op: 0344 22 81 00