10 soorten Groenblijvende bomen

10 soorten Groenblijvende bomen

10 soorten groenblijvende bomen voor een levendige wintertuin.

1. Olijfwilg - Elaeagnus ebbingei
De Olijfwilg is een populaire keuze als groenblijvende boom. Zijn groene bladeren hebben een zilverachtige gloed aan de onderkant, dit ziet er bijzonder sierlijk uit. In oktober en november bloeit deze topper met geurende crème-witte bloemen, daarna volgen er prachtige rode bessen. Ook deze bessen hebben een zilverachtige gloed, daarom wordt de Olijfwilg ook wel Zilverbes genoemd.

2. Steeneik - Quercus ilex
Ook de Steeneik wordt vaak aangeplant als sierboom, door zijn prachtige exterieur. De bladeren zijn mooi glanzend, donkergroen van kleur en hebben een aantrekkelijke getande rand. Rond mei bloeit de Quercus ilex met goudgele katjes, die later plaatsmaken voor de bijzonder decoratieve eikeltjes.

3. Osmanthus Burkwoodii - Schijnhulst
De Osmanthus Burkwoodii groeit vol met donkergroene, elliptische bladeren en kent een unieke bloei. Deze Schijnhulst bloeit heel uitbundig in april met prachtige witte bloemetjes, die een heerlijk zoete geur verspreiden. Een ander voordeel aan deze boom is dat hij goed ziekteresistent is en op elke standplaats kan groeien!

4. Taxus Baccata
De Taxus wordt gezien als ideale Buxus-vervanger. Zijn takken zitten vol kleine groene naaldjes, die zorgen voor een bijzonder mooi en levendig uiterlijk. Een leuke bonus bij de Taxus is dat er in de herfst kleine rode besjes groeien, die prachtig afsteken tegen de groene naalden.

5. Olijfboom - Olea europaea
Altijd al een Mediterraans tintje toe willen voegen aan je tuin? Dan mag de Olijfboom zeker niet ontbreken. De Olea europaea heeft sierlijke, langwerpige blaadjes met een grijsgroene kleur. Ook geniet je bij deze boomsoort van een bijzonder sierlijke stam. Met de jaren zal de stam dikker én mooier worden, dus geduld is een schone zaak! In het voorjaar bloeit deze zonliefhebber met kleine crèmekleurige bloemetjes die, bij een zonnige en warme zomer, plaats zullen maken voor de olijven.

6. Callistemon laevis - Lampenpoetserplant 
De Lampenpoetserplant groeit uit tot een prachtig en uniek boompje. Kenmerkend voor deze schoonheid is zijn lange bloei van maar liefst 5 maanden! Van mei tot en met september bloeit hij met karakteristieke rode bloemen. Een leuke bijkomstigheid is dat de brede bladeren van kleur veranderen. Het blad is eerst brons-rood van kleur, daarna frisgroen en uiteindelijk grijsgroen.

7. Magnolia Grandiflora Gallisoniensis
Deze beeldschone Magnolia staat bekend om zijn aantrekkelijke bladeren en zeer grote bloemen. De bladeren hebben een mooie glans, zijn donkergroen aan de bovenkant en roestkleurig aan de onderkant. Vanaf mei bloeien de  grote roomwitte bloemen. Deze fantastische bloemen kunnen maar liefst 25 cm groot worden!

8. Photinia - Glansmispel
Glansmispel is een soort die je vaak tegenkomt in de Nederlandse tuinen. Niet gek ook, want de Photinia is het jaarrond bijzonder aantrekkelijk. De nieuwe scheuten zijn eerst felrood van kleur en verkleuren later naar frisgroen. Deze combinatie van oude en nieuwe takken zorgt voor een prachtig plaatje. Als je ervoor kiest om niet te snoeien in het voorjaar, kun je in mei en juni ook nog eens genieten van witte bloemen. 

9. Portugese Laurier - Prunus lusitanica Angustifolia
Portugese Laurier staat bekend om zijn fraaie donkergroene bladeren. Naast zijn glanzende, langwerpige bladeren, geniet je in juni ook van geurende witte bloemen. Deze bloemen maken later plaats voor sierlijke rode besjes, die na verloop van tijd zwart kleuren. Met de Portugese Laurier heb je dus ieder seizoen weer een aantrekkelijke boom.

10. Japanse Cipres - Cryptomeria japonica ‘Globosa Nana’
Deze nationale boom van Japan behoort tot de coniferen. Kenmerkend voor deze soort zijn de frisgroene boogvormige naalden, deze verkleuren naar goudbruin in de winter. De prachtige boogvormige naalden en bolvormige groeivorm zorgen ervoor dat deze boom een echte eyecatcher is, die juist solitair goed tot zijn recht komt.

Terug
 

“Ik ben opgegroeid tussen de bomen, de passie zit diepgeworteld en dat wil ik graag delen”.

call us icon

Neem contact op: 0344 22 81 00