Droogtebestendige vaste planten voor de tuin - Yucca

Droogtebestendige vaste planten voor de tuin

 

Steeds vaker krijgen we te maken met langdurige droogte. Zeer dorstige planten zijn dan ook niet meer toekomstbestendig. Kies met het oog op de toekomst in plaats daarvan voor vaste planten die goed tegen droogte en hitte kunnen en maak je tuin hiermee klimaatbestendig. Ook als we geen last hebben van droogte, zijn droogtebestendige planten overigens een erg fijne aanwinst. Je hoeft ze namelijk minder vaak te bewateren en geniet toch van een prachtige tuin! Benieuwd met welke planten jij zorgeloos van een droge zomers geniet?

Deze vaste planten kunnen goed tegen droogte

Zandgrond laat door de grove korrelstructuur water snel wegstromen, waardoor wortels er niet meer bij kunnen. Dit type doorlatende grond vraagt daarom om droogtebestendige planten. Er zijn gelukkig genoeg tuinplanten die bestand zijn tegen droogte en hitte. Veel daarvan vinden droge omstandigheden juist heerlijk en floreren hier. Ontdek hieronder welke vaste planten een tuin ook bij droogte optimaal opfleuren en doe inspiratie op voor jouw eigen tuin:

  • Grijze toppers

Droogtebestendige planten zijn vaak te herkennen aan grijze of grijsgroene bladeren. Met deze kleur bladeren kaatsen de planten de zon als het ware terug. Er zijn ook diverse droogtetolerante planten die zich wapenen tegen de zon met grijzige, behaarde bladeren. Voorbeelden van dit soort grijsbladige toppers met een fraaie bloei zijn Hemelsleutel (Sedum spectabile), Ezelsoor (Stachys byzantina), Reuzenlavendel/Russische salie (Perovskia atriplicifolia 'Blue Spire'), Lavendel (Lavandula) en Wolfsmelk (Euphorbia).

  • Andere planten en struiken

Naast planten met grijze en/of wollige bladeren, zijn er nog veel meer vaste planten die goed groeien en bloeien in de zon en droogte. Denk bijvoorbeeld aan Sierdistels (Eryngium), Geraniums, de Prachtkaars (Gaura), Dropplant (Agastache), Zonnehoed (Echinacea purpurea) met roze bloemen, Zonnehoed (Rudbeckia fulgida 'Goldsturm') met gele bloemen, de Afrikaanse lelie (Agapantus), Kattenkruid (Nepeta), Duizendblad (Achillea millefolium) en IJzerhard (Verbena bonariensis). Al deze sterke planten verrassen ieder jaar met een schitterende, kleurrijke bloei. Wil je iets meer volume creëren in je border of op je terras of balkon? Kies dan voor droogtebestendige struiken, zoals de Vlinderstruik (Buddleja davidii), Blauwe Spirea (Caryopteris clandonensis) en Sneeuwbal (Viburnum).

Droogtebestendige vaste planten in de tuin - Zonnehoed roze bloemen

  • Siergrassen

Siergrassen zijn niet voor niets razend populair. Ze zijn ijzersterk, hebben vrolijke sprieten die dansen in de wind en rustige/aardse tinten met een natuurlijke uitstraling die overal bij passen. Met siergrassen zorg je voor samenhang in de border. Maar welke zet je in een droge, zonnige border of pot? Hier kies je het beste voor het opgaand groeiende Pijpestrootje (Molinea), Vedergras (Stipa tenuissima ‘Ponytails’) met een zeer fijne, bijna haarachtige pluimen of wintergroen, bolvormig Zwenkgras (Festuca).

  • Mediterrane kruiden en planten

Planten die afkomstig zijn uit gebieden met een Mediterraan klimaat zijn gewend aan volle zon en droogte en hier daarom goed tegen bestand zijn. Lavendel bijvoorbeeld is een Mediterrane plant, net als de Afrikaanse Lelie, Cipres (Cypres) en Palmlelie (Yucca). Deze planten overleven gemakkelijk op een droge en warme plek. Naast (bloeiende) vaste planten voor droge grond kun je ook kiezen voor kruiden. Denk aan Mediterrane kruiden als Tijm (Thymus), Rozemarijn (Rosmarinus), Wilde Marjolein en Echte Marjolein. Deze sterke planten verspreiden een heerlijke geur en trekken veel (wilde) bijen en vlinders aan. Perfect dus voor de biodiversiteit in je tuin!

TIP: Wil je graag een kleurrijke border, maar vind je het lastig om deze samen te stellen? Kies dan voor een kant-en-klaar borderpakket, zoals dit Borderpakket Prairie. Dit pakket hebben we met zorg samengesteld en bevat prachtige tuinplanten die bestand zijn tegen droogte. Hiermee leg je zelf erg gemakkelijk een trendy prairie border aan!

Droogtebestendige planten in de tuin - Yucca Palmlelie

De juiste droogtebestendige planten voor jouw tuin

Wil je droogtebestendige planten bestellen? Kijk vooraf goed naar de wensen van de planten en of jouw tuin hieraan voldoet. De ene vaste plant houdt namelijk van een zonnige plek en de ander van schaduw. Kies geschikte planten voor jouw droge tuin, zodat je sterke planten zich er thuis voelen en jij optimaal geniet. Op bomenenzo.nl shop je diverse planten voor droge tuinen, terrassen en balkons. Een account aanmaken is gemakkelijk net als bezorging. Laat je gewenste producten thuis bezorgen in heel Nederland of België of kies voor gratis afhalen in de kwekerij. Kom je graag langs? We verwelkomen je graag! Ook als je persoonlijk advies wenst, staan we voor je klaar.

Extra tips voor (na) het aanplanten

Ook droogtetolerante planten hebben van tijd tot tijd behoefte aan water. In een warme, zonnige tuin met droge grond houd je je tuinplanten zo tevreden:

  • Met bodembedekkers houd je de grond vochtiger en koeler tijdens droge, hete zomers.
  • Een bovenlaag die vocht vasthoudt is erg belangrijk. Bedek hiervoor de grond rondom de planten met mulch. Dit is organisch materiaal, zoals compost, gemaaid gras, fijn snoeiafval en houtsnippers.
  • Zorg ervoor dat je na het aanplanten voldoende water geeft en herhaal dit in de beginperiode regelmatig. Zo kunnen je nieuwe planten goed wortelen en uiteindelijk beter tegen droogte. Eenmaal goed geworteld houd je je planten sterk door niet te vaak water te geven.
  • Staan je planten in potten? Houd er bij tuinieren in potten rekening mee dat planten in pot meer water nodig hebben dan planten in de volle grond.
  • Droge en zonnige periodes worden steeds vaker afgewisseld met hevige regenbuien. Voorkom waterlast door tegels in de tuin te vervangen door vaste planten. Het regenwater kan tussen de beplanting namelijk eenvoudig de grond in zakken. Plaats ook een regenton in de tuin, waarmee je het regenwater opvangt. Ideaal om je planten mee te bewateren tijdens droge en warme periodes!
  • Kijk vooraf goed naar de wensen van de planten en of jouw tuin hieraan voldoet. De ene vaste plant houdt namelijk van volle zon en de ander van schaduw. Kies geschikte planten voor jouw tuin, zodat je planten zich er thuis voelen en jij optimaal geniet.

Op bomenenzo.nl shop je diverse droogtebestendige planten, heesters en bomen voor de tuin, het terras en balkon. Denk bijvoorbeeld aan Duizendblad (Achillea millefolium), Wolfsmelk (Euphorbia), Ezelsoor (Stachys byzantina) en Vedergras (Stipa tenuissima ‘Ponytails’). Een account aanmaken is gemakkelijk net als bezorging. Laat je gewenste producten thuis bezorgen in heel Nederland of België of kies voor gratis afhalen in de kwekerij.

Ga je aanplanten en tuinieren op een zanderige bodem? Lees dan onze blog 'Tuinieren op zandgrond'.

Bekijk de algemene voorwaarden op de website. Kom je graag langs? We verwelkomen je graag! Ook als je persoonlijk advies wenst, staan we voor je klaar. We helpen je graag jouw droomtuin te realiseren! Deze kunnen we overigens ook voor je ontwerpen en aanleggen. Lees hier meer over een tuinontwerp op maat.

Terug
 

“Ik ben opgegroeid tussen de bomen, de passie zit diepgeworteld en dat wil ik graag delen”.

call us icon

Neem contact op: 0344 22 81 00