Tuinieren op zandgrond

Tuinieren op zandgrond

 

Tuinieren op zandgrond kan een uitdaging zijn. Zandgrond bevat van nature weinig tot geen voedingsstoffen, laat staan water. Zoals de naam al zegt heeft zandgrond een hoog percentage zand: ruim 50%! Er komt dus heel wat bij kijken om bomen, planten en struiken op zandgrond te laten groeien. Tegelijkertijd is zandgrond vrij bewerkelijk en prettig om in te tuinieren. Bodemverbeteraars, klei, compost, water: er bestaan allerlei manieren om zandgrond vruchtbaar te maken en planten te laten bloeien. Meer daarover lees je hier!

Droge zandgrond verbeteren: hoe doe je dat?

Zand is − naast klei en leem − een veel voorkomend bodemtype. Zandgrond is te herkennen aan een losse structuur met grove gronddeeltjes die korrelig aanvoelen. Water zal daardoor makkelijk in de dieper gelegen bodem vloeien. 

Zandgrond is goed om te spitten en warmt snel op. Hierdoor kun je vrij vroeg in het seizoen beginnen met tuinieren. Bovendien krijgen de wortels van planten in zandgrond voldoende lucht, zodat planten snel kunnen groeien. 

Een tuin met zandgrond klinkt dus best wel ideaal. Toch liggen er altijd gevaren op de loer, zoals uitdroging. Door de losse structuur van zandgrond worden voedingsstoffen snel weggespoeld. Wil je van een mooi begroeide zandgrond genieten? Dan zul je maatregelen moeten treffen. Zandgrond verbeteren met klei is een optie; een bodemverbeteraar of mest toevoegen ook. Tuinieren op zandgrond vergt vooral aandacht voor het volgende:

1. Organische materialen toevoegen: voeg kleine hoeveelheden organische mest of een bodemverbeteraar zandgrond toe, bestaande uit humusrijk, plantaardig materiaal, zoals compost. Ook mulchen (met bladeren, houtsnippers, boomschors) is een optie. Organische materialen bevorderen het bodemleven, verbeteren de structuur (de zandgrond wordt dikker) en voeden de bodem;

2. Klei toevoegen: kleimineralen houden water vast en voorkomen uitdroging. Klei verbetert de kwaliteit van de zandbodem;

3. Regelmatig water geven: aangezien zandgrond snel uitdroogt, is regelmatig water geven een must, vooral in de zomer. Geef de bodem een flinke scheut water in plaats van elke dag een beetje. Water geven is vooral na het aanplanten en tijdens de warme zomermaanden belangrijk. 

Zandgrond planten: van heesters en struiken tot bomen en planten

Er zijn heel wat bomen en planten die in zandgrond prima gedijen. Dat komt omdat ze relatief droogtetolerant zijn. Zogenoemde zandgrond planten zijn onder te verdelen in:

- Heesters op zandgrond

- Struiken op zandgrond

- Bomen op zandgrond

- Planten op zandgrond

Bij Bomenenzo heb je ruime keuze aan uiteenlopende bomen en planten die zowel op een zandgrond in de zon als (deels) in de schaduw kunnen staan. Om de keuze wat makkelijker te maken, vind je hier een kleine greep uit ons aanbod:

Bomen op zandgrond:

- Berk (Betula)

- Blazenboom (Koelreuteria paniculata)

- Haagbeuk (Carpinus betulus)

- Japanse notenboom (Ginkgo)

- Judasboom (Cercis)

- Krentenboom (Amelanchier lamarckii)

- Meidoorn (Crataegus)

- Sierappel (Malus)

- Veldesdoorn (Acer campestre)

Tip: Plant fruitbomen op zandgrond! Bij ons ben je aan het goede adres. Wat dacht je bijvoorbeeld van een appelboom op zandgrond? Andere fruitbomen die goed tegen droogte − en daarmee zandgrond − kunnen zijn amandelbomen (Prunus dulcis), kweepeer (Cydonia Oblonga Vranja) en vijgenbomen (Ficus Carica).

Heesters op zandgrond

- Hortensia zandgrond (Hydrangea), deze heester kan ook in de schaduw geplant worden!

- Klimroos (Rosa)

- Portugese laurier (Prunus lusitanica)

- Vlinderstruik (Buddleja) 

Planten op zandgrond schaduw

- Goudaardbei (Waldsteinia ternata) 

- Ijzerhard (Verbena)

- Leliegras (Liriope) 

- Maagdenpalm (Vinca minor), dit is tevens een bodembedekker

- Mahoniestruik (Mahonia)

- Skimmia 

- Stinkend nieskruid (Helleborus foetidus)

- Zegge (Carex), ofwel groenblijvend siergras

Planten op zandgrond zon

- Baardbloem (Caryopteris clandonensis)

- Brem (Cytisus)

- Kattenkruid (Nepeta)

- Lavendel zandgrond (Lavendula)

Struiken op zandgrond

- Forsythia (Forsythia)

- Liguster 

- Sneeuwbal (Viburnum)

- Toverhazelaar (Hamamelis intermedia)

Tip: Zoek je struiken op zandgrond die geschikt zijn voor de schaduw? Bekijk de Rhododendron op zandgrond dan eens. Borderplanten, zoals de Rode Zonnehoed (Echinacea purpurea) of Salie (Salvia) kunnen overigens ook op zandgrond geplant worden.

Online bestellen en persoonlijk advies

Heb jij jouw favoriete zandgrond planten al gevonden? Bestel jouw producten dan snel online en maak eenvoudig een account aan. Alle bomen, planten, struiken en heesters zijn terug te vinden in het ruime assortiment op de website. Verdiep je eens in de productspecificaties of neem contact op voor persoonlijk advies. Een bezoekje brengen aan de kwekerij kan natuurlijk ook. Heb je hulp nodig bij het aanplanten van je bestelling? Maak dan gebruik van onze aanplantservice!

Terug
 

“Ik ben opgegroeid tussen de bomen, de passie zit diepgeworteld en dat wil ik graag delen”.

call us icon

Neem contact op: 0344 22 81 00