Siergrassen tuinen

De laatste jaren zijn siergrassen sterk in populariteit toegenomen. In vrijwel alle nieuwe tuinen, zeker in moderne tuinen, heeft de geliefde plant een plek bemachtigd. Siergrassen zijn zeer decoratieve grassen vanwege hun vorm, kleur en bloei. Als het ook maar een beetje waait, dansen de sprieten en/of pluimen vrolijk mee op de wind. Een prachtig plaatje levert dat op! Daarnaast zijn siergrassen onderhoudsvriendelijk, veelzijdig toe te passen en is er voor iedere tuin, terras en balkon wel een geschikte soort te vinden. Een tuin met siergrassen is dan ook een zeer logische wens. Lees verder en ontdek waarom siergrassen zo razend populair zijn, welke soorten passen bij jouw tuin en hoe je deze toe kunt passen. Kortom, veel ideeën, tips en inspiratie die jou helpen bij het inrichten van een tuin met siergrassen!

Siergrassen met gele tinten
Landelijke tuin met siergrassen
Borderbeplanting met siergrassen
Grote tuin met siergrassen
Border met bolbomen en siergras
Inspiratie voortuin borders
Beplanting rondom trampoline
Siergrassen langs schutting
Olijfbomen met siergrassen
Olijfbomen met siergrassen voorkant huis
Siergrassen met bodembedekkers
Groenblijvende siergrassen
Roze paarse borderbeplanting
Cortenstalen border met diverse vaste planten
Sierlijke border met siergrassen en hortensia's
Siergrassen met cortenstale plantenbak
Siergrassen voorkant villa

De voordelen van een tuin met siergrassen

  • Ieder seizoen aantrekkelijk

De meeste siergrassen hebben ieder seizoen wel iets moois te bieden. Afhankelijk van de soort, bloeien siergrassen in het voorjaar, de zomer of de herfst. De meeste grassoorten bloeien wat later in het seizoen, wat het fantastische aanwinsten maakt voor de herfsttuin. Juist dan wanneer de meeste andere planten in je tuin uitgebloeid zijn, zorgt siergras voor kleur en sfeer. Overigens is de vaste plant niet alleen in de nazomer of herfst aantrekkelijk. In het voorjaar bewonder je hoe het gras opnieuw uitloopt en gaandeweg van kleur verandert. In de winter staan de meeste soorten nog overeind en vormen ze een mooi wintersilhouet, zeker wanneer het gras bedekt is met sneeuw of rijp. 

  • Natuur, dynamiek, rust en eenheid

Andere redenen dat wuivend siergras zo geliefd is, is vanwege de natuurlijke uitstraling en het beweeglijke karakter. Siergras heeft een speels karakter, wat direct zichtbaar wordt als het een beetje waait. Het gras en de bloempluimen wuiven dan in de wind. Op deze manier creëren de vaste planten body en dynamiek in je tuin. Tegelijkertijd geven siergrassen door hun eenvoud en natuurlijke kleuren een gevoel van rust en creëren ze eenheid in je tuin. Je haalt met deze toppers letterlijk de natuur in je tuin. In wilde tuinen, maar zeker ook in moderne tuinen, zijn siergrassen dan ook niet meer weg te denken. 

  • Veelzijdig

Wat kun je doen met siergrassen? Een betere vraag is: wat kun je niet doen met siergrassen? De plantensoort is namelijk ontzettend veelzijdig en vrijwel overal toe te passen. Dit komt doordat er zowel hoge siergrassen van wel twee meter zijn voor grote tuin als lage siergrassen (bodembedekkers) voor kleine tuinen met allemaal een andere bloeiperiode. De karaktereigenschappen van het siergras dat je wenst, stuurt je automatisch een bepaalde richting in. De meeste siergrassen houden van een zonnige plek, maar verder stellen ze weinig eisen. Je kunt de natuurlijke vaste planten zowel in de voortuin als achtertuin planten. Het zijn fantastische aanwinsten voor de border – in combinatie met andere siergrassen/ vaste planten of solitair – voor langs de vijverrand, voor prairiebeplantingen en voor in een pot of grote bloembak op het terras en balkon. Met hoge siergrassen kun je zelfs een haag creëren. Kortom, de mogelijkheden zijn eindeloos!

  • Onderhoudsvriendelijk

Niet geheel onbelangrijk: siergrassen zijn ook erg onderhoudsvriendelijk. Wanneer je een mooi groene tuin wilt maar niet te veel onderhoud wenst, zijn siergrassen een uitstekende optie. Zo zijn de meeste soorten goed winterhard en niet kieskeurig qua standplaats. Ook heb je binnen de categorie siergrassen veel bodembedekkers, die onkruid geen kans geven. Win-win! En bestaan er diverse wintergroene siergrassen, waarvan je de dorre bladeren niet weg hoeft te snoeien.

 

Talloze soorten, maten en kleuren

Wanneer je je gaat verdiepen in de verschillende soorten siergrassen, zul je al snel merken dat het aanbod groot is. Dit maakt dat er voor iedere tuin, grote tuin of kleine tuin, terras en balkon wel een geschikte soort te vinden is. Of soorten: want juist het combineren van siergrassen is erg leuk. Lees hieronder meer over populaire siergrassoorten en ontdek welke passen bij jouw tuin, terras of balkon.

  • Hoge siergrassen

Heb jij een tuin van formaat? Dan mogen hoge siergrassen niet ontbreken! Ze geven je grote tuin body en een speels, dynamisch effect. In groepen, als solitair of als haag komen hoge siergrassen goed tot hun recht. De planten in deze categorie worden gemakkelijk zo’n twee tot drie meter hoog, waardoor het gras (en de bloempluimen) echt mee dansen met de wind. Populaire hoge siergrassen zijn: Pampasgras (Cortaderia selloana) met zijn kenmerkende grote witte bloempluimen, het pollenvormende Pijpenstrootje (Molinia caerulea), Chinees riet of Prachtriet (Miscanthus sinensis) met smalle gebogen bladeren en spectaculaire zilverrode tot -grijze bloempluimen in de nazomer, het losse Parelgras of Prairiedropzaad (Sporobolus heterolepis) met zeer fijne bloeiwijze, wel of niet woekerende Bamboe, het zeer winterharde Vingergras (Panicum virgatum) met bladeren in bijzondere kleuren en smal opgaande Struisriet (Calamagrostis acutiflora) met mooie witte pluimen.

  • Lage siergrassen

Lage siergrassen zijn de ideale aanwinsten voor de kleine tuin, het terras en balkon. Vaak zijn het bodembedekkers die onkruid afstoten, waardoor jij geniet van een onderhoudsvriendelijke tuin met siergrassen. In een border, maar ook in een pot zorgen laagblijvende siergrassen voor eenheid en sfeer. Ze zijn verkrijgbaar in allerlei soorten en kleuren. Populaire lage siergrassen zijn: Zwenkgras/ Blauw Schapengras (Festuca glauca) met bijzondere blauwe grasachtige bladeren, Japans Bloedgras (Imperata cylindrica ‘Red Baron’) met unieke rode bladeren, de sterke grassoort Japanse Zegge (Carex) met decoratieve overhangende bladeren, Leliegras (Liriope muscari) met vrolijke druifachtige bloemen en Lampenpoetsergras (Pennisetum alopecuroides) met gezellige borsteltjes die boven het gebladerte uitsteken.

  • Wintergroene siergrassen

Benieuwd welke siergrassen het hele jaar groen zijn? Dit zijn ze: de Japanse Zegge Carex (zoals de Carex morrowii ‘Variegata’), Ruwe Smele (de Deschampsia cespitosa Goldschleier), Zwenkgras/ Blauw Schapengras (de Festuca glauca ‘Elijah Blue’), Japans Bloedgras (de Imperata ‘Red Baron’), Helmgras (Ammophila arenaria) en Bamboe. Met deze toppers geniet je het hele jaar van kleur in je tuin!

 

Mix and match!

Siergrassen kun je uitstekend combineren en daarom veelzijdig toepassen. Juist door de rustige, natuurlijke kleuren zijn talloze combinaties mogelijk. Kies je enkel voor siergrassen als beplanting, dan bestaat het gevaar dat je tuin wat saai gaat ogen. Afwisseling in kleur, hoogte en vormen maken een tuin juist spannend, dynamisch en interessant. Je tuin bouw je het best trapsgewijs op: vooraan plant je lagere en vroegbloeiende soorten, achteraan plant je hogere en later bloeiende soorten. Zo kun je de natuurlijke sfeermaker het best combineren:

  • Siergrassen combineren met elkaar

Juist door verschillende siergrassen met elkaar te combineren, creëer je een dynamisch en speels effect in je tuin. Kijk naar de hoogte en bloeiperiode van je favoriete soorten om deze goed op elkaar af te stemmen. Door vroegbloeiende siergrassen te combineren met laatbloeiende siergrassen, geniet je langer van een kleurrijke siergrassen tuin. Een combinatie van verschillende siergrassen (drie tot vier) in de border oogt spectaculair! 

  • Siergrassen combineren met andere planten

Om niet snel uitgekeken te raken, combineer je siergrassen het best met andere tuinplanten. Dit kun je uitstekend doen in de border. Kies bijvoorbeeld voor vaste planten, enkele heesters en kleurrijke bloembollen, en houd de trapsgewijze opbouw in gedachten. Voor meer kleur in het voorjaar kies je voor geschikte bloeiende vaste planten – zoals de vrolijke Sierui – en in het najaar voor soorten als de Herfstanemoon, Herfstaster en Zonnehoed. Je kunt ook een border met plukbloemen creëren, waar siergrassen een onderdeel van uitmaken. Siergras is namelijk ook erg populair voor in een mooie vaas in huis. In principe kun je allerlei soorten planten combineren met siergrassen. Let er wel op dat je gekozen planten vergelijkbare wensen hebben als het gaat om de standplaats en bodem. 

Zo houd je je tuin met siergrassen mooi

Om optimaal van je siergrassen tuin te genieten geven we je graag wat tips als het gaat om de verzorging. We kunnen alvast verklappen dat het onderhouden van deze toppers niet moeilijk en tijdrovend is, perfect!

Snoei verdorde bladeren weg

Siergrassen kunnen bladverliezend of groenblijvend zijn. De meeste soorten blijven in de winter overeind staan en zijn dan nog erg decoratief, zeker als ze bedekt zijn met sneeuw of rijp. Het is daarom leuker om ze pas in het vroege voorjaar te snoeien. De meeste siergrassen kun je tot zo’n 15 cm boven de grond terugsnoeien; kort hierna lopen ze weer fris uit. Raadpleeg voor de precieze snoei-instructies de productpagina van een siergras.

Geef (indien nodig) water en bemesting

Alleen als het langdurig droog is in de zomer, geef je siergras extra water. Ook in de eerste periode na de aanplanting is regelmatig bewateren goed voor de inworteling. Verder bemest je siergras het best jaarlijks voor een goede groei en bloei. Vaak volstaat het om eens per jaar te bemesten met organische mest of universele mest.

 

Kijk mee en doe nog meer inspiratie op

Na al deze praktische informatie en tips ben je vast nieuwsgierig hoe een tuin met siergrassen er dan echt uitziet. Bekijk hieronder voorbeelden en laat je verrassen door de mogelijkheden. Van een strakke, moderne tuin met siergrassen in bakken of borders tot een wilde tuin met siergrassen en andere vaste planten in overvloed. Waar gaat jouw voorkeur naar uit?

 

Hulp nodig? Kies voor een tuinontwerp op maat

Na het opdoen van tuin ideeën en inspiratie kun je aan de slag met je tuinontwerp. Deze kun je zelf maken of laten maken. Ook hiervoor ben je bij Bomenenzo aan het juiste adres. We zijn niet alleen gespecialiseerd in bomen en planten kweken, maar ook in het ontwerpen van droomtuinen. We denken graag met je mee welke soorten goed in jouw grote tuin met siergrassen of kleine tuin met siergrassen zouden passen, hoe je deze het best tot hun recht laten komen binnen de stijl van je tuin en kunt combineren met andere planten. Vervolgens kunnen we een 2D-tuinschets of 3D-tuinontwerp maken en als je wilt je siergrassen tuin aanleggen. Benieuwd geworden? Lees hier meer en vraag vrijblijvend een kennismaking en offerte aan.

Terug

“Ik ben opgegroeid tussen de bomen, de passie zit diepgeworteld en dat wil ik graag delen”.

call us icon

Neem contact op: 0344 22 81 00